Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   189 / 240
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
De bírom az ilyesmit. Rég raktam fel stb. Akkor az volt most meg most van. Akkor gyorsabban ment de jelenleg egy óradoboz csere is több mint 2 hónapos procedúra volt. 2 hónapot vártam mire kijött a regisztrált villaszerelő és az eonos hogy cseréljék a dobozt. Volt egy jégeső és szétverte aztán állt benne a víz.Gondolhatod hogy mennyire örültem neki. 10 év és lelassult ám minden rendesen. Pedig erre kell alapozni ami most van. Sajnos ezt hozta ez az élet. Hamarosan te is havonta fogod számlázni. pontosan 1 év múlva. Amúgy BUÉK. 2023. dec.31 lesz az utolsó éves szaldós elszámolása. 2024.jan.1 már havi szaldó lesz mindenkinek. Azaz lehet hogy havi 20.000ft kivált a számlából jelenleg de havi elszámoláskor mennyi lesz? 5ft/kw árin veszik vissza. Sőt a fogyasztási görbe miatt akár bele is szaladhat a piaci árba. Sőt évi 12.000 kWh felett még adózni is kell belőle.

Tudom hogy vannak hibridek de többnyire sok ember bosszúságára nem olyan került felszerelésre. Mert az drágább volt és persze az olcsóbbat tolták az ember orra alá. Szerinted ki rakatott olyan invertert fel? Aki utána is nézett. 1000 emberből jó ha pár ember merült bele jobban.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Sokan várták a sültgalambot, hogy "Majd lesz támogatás." Írtam, mivel jár.
Az első számlámtól kezdve vonnak adót belőle. No és? 2000 kWh-t soha nem érte el a többlet. Nem tudom, honnan szeded ezt a 12000 kWh-t.
Nem régóta van engedélyezett hibrid. Nem tettem fel és nem is fogok. Pedig hidd el, nagyon belemerültem. ~20 év óta.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Idézet:
„Még mindig nem értem, mire akarsz kilyukadni. 9,5 éve raktam fel a saját 3 kW-os rendszeremet.”


Idézet:
„Nem tettem fel és nem is fogok. Pedig hidd el, nagyon belemerültem. ~20 év óta.”


Most melyik a valós?

Tessék utána járni. Jó ideje erről hangos a minden nem kormánypárti sajtó.
Vissza táplálósból igen de ami nem táplál vissza olyannal még nem igazán találkoztam aminek van engedélye.

Áfát vonnak le. SZJA amit vonnak majd még belőle. Na meg van még a napelem adó is ami még 0% Tehát lesz itt még szorítás.

Bővebben: Link
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Nem figyelted a szöveget. A második idézeted az akkus hibrid inverterre vonatkozik.
Idézet:
„Áfát vonnak le. SZJA amit vonnak majd még belőle.”

Minden éven megküldik az adóigazolást. Ha lenne mire, akár vissza is igényelhetném azt a 15% SZJA-t.
Vissza nem táplálósnak hiába is keresnéd az engedélyét, hiszen nem engedélyköteles. Legfeljebb be kell jelenteni. De mivel működésre olyan, mint a szünetmentes, még ezt se igazán kérhetik.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Az invertert is engedélyezni kell. hogy forgalomba lehessen hozni Mivelhogy neadj isten elektromos tűz lesz a biztosító ki is hátrál mert helló az ott mi? Van engedélyszáma? Nincs? Ok 1ft sem fizetünk.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
A nem visszatápláló invertert nem kell az áramszolgáltatókkal elfogadtatni. Olyant veszel vagy olyant hozatsz be az országba, amilyent akarsz. Semmilyen engedély nem kell a forgalomba hozatalához, ha a gyártó rábiggyesztette a CE feliratot.
Legfeljebb ha valami kirívó dolog miatt bepanaszolják a Fogyasztóvédelemnél és az ellenőrzésnél elbukik, akkor kivonhatják a forgalomból.
Ezernyi példát lehet találni az aktuális karácsonyfafüzértől a kenyérpirítóig. Sok gyógyszernek hazudott, esetenként káros terméket is eladtak addig, amíg be nem tiltották.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Ez valoszinü, hogy csak akkor igaz, ha az invertert sehol nem hozod galvanikus kapcsolatba a külsö hálozattal. ( azaz sima szigetüzem lehet, de valoszinü, hogy pl egy lakás villanyhálozatához párhuzamosan nem kötheted.)
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Nem visszatápláló az kifelé sehogy nem mehet. Azaz szigetüzem, ami befelé kaphat a külső hálózatról táplálást. Ez nem párhuzamos megtáplálása a lakás hálózatának, hanem soros.
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 / 1
 
(Szinte) minden közönséges pc szünetmentes táp galvanikus kapcsolatban van a hálózattal. Az akku üzem kivételével (vagyis szinte állandóan) a szünetmentesre kötött fogyasztók egy relén keresztül közvetlenül a hálózatra kapcsolódnak. A pc szünetmentes tápokat sem kell még csak be sem jelenteni az áramszolgáltatónak, nemhogy engedélyeztetni. Több fajta invertert neveznek hibridnek, de a hibrid inverterek egy csoportja napelemmel is tölthető szünetmentesként működik. De ez már számtalanszor elhangzott itt...
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 1, 2023 1 /
 
Az szünetmentes táp, s nem napelem ( erömü).
Ugye a kettö nem ugyanaz.
A szünetmentes nem ad energiát soha párhuzamosan a külsö hálozattal, azaz ott van az a relé, ami átkapcsol. A napelemnél is lehet ilyen megoldás, de ahhoz engedély kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2023
(#) bandika hozzászólása Jan 1, 2023 /
 
Összefoglalva az előzőeket, abban akkor mindenki egyetért, hogy az akku sem most, sem a belátható jövőben nem lesz szükséges egy napelemes rendszerben, az gazdaságilag soha meg nem térülő beruházás lenne. (ahol van meglévő elégséges hálózat)
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
A hálózatra csatlakozás szempontjából pont ugyanaz.
Bármelyik pc invertert ki lehet egészíteni egy napelemes akkutöltővel, ami ugyanúgy töltené az akkuját, mint a hálózat. Na ugyanezt meg lehet kapni 1-3-5 kW-os változatban készen, ezt (is) nevezik hibrid inverternek. Ez sem tud energiát adni a hálózatba, mint ahogy egy akkutöltőre kapcsolt akku sem hoz létre a töltő hálózati csatlakozóján 230V-ot. Az ilyen fajta hibrid inverter egy akkutöltő áramkörrel kapcsolódik a hálózatra, illetve bypass üzemben a fogyasztókat kapcsolja egy relén keresztül a hálózatra, pont mint egy szünetmentes.
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 1, 2023 1 /
 
Csak gondold meg, hogyan müködik a napelem. Annak a kimenete rendszerint relé stb nélkül van a hálozathoz kötve, egy másik kemenete meg az akkut tölti. Azaz amennyiben a napelemböl jön elég energia valahogyan hozzáadja a hálozatbol jövöhöz, és csökkenti a hálozatbol vett energiát. Persze ez primitiv esetben több konfliktust is okozhat a külsö hálozatban, ezért kell ilyen üzemhez engedély.

Egy másik relé meg leesik, ha megszünik a külsö hálozat, és a belsö hálozat egy részét vagy az egészet átkapcsolja az akkubol jövö energiára ( ahhoz nem ritkán egy másik inverter kell, vagy ez a fö inverterben van).
A szünetmentes táp meg csak akkor kapcsolodik a belsö hálozathoz, amikor a külsö megszünik és galvanikusan leválasztodik, azaz egyszerre a két energiaforrás nincs galvanikus kapcsolatban ( ha leszá,itjuk az akkutöltöt). Azaz az akkutöltést megoldhatod a napelemböl, de egyszerre nem használhatod a napelemet a lakás ( belsö hálozat) támogatására.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2023
(#) kendre256 válasza bandika hozzászólására (») Jan 1, 2023 / 1
 
Idézet:
„soha meg nem térülő beruházás lenne.”

Már pár éve is voltak, akiknek voltak kétségeik azzal, hogy a hálózatra táplálós éves szaldós megoldás a legtutibb, pedig akkor szinte mindenki azt mondta. És most?... Óvatos lennék a "soha meg nem térülő" kifejezéssel, gondolva az elmúlt hónapok történéseire. A házak szigetelése is elég gazdaságtalannak tűnt tizen-huszon éve, aztán változott a helyzet.
(#) Massawa válasza bandika hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Az akkuval jelenleg csak még jobban csökkentheted a külsö áramigényt. Ahogy már a korábban berakott grafikán láthatod, hogy a rendszerben manapság a következö prioritások vannak.

1. Ha van elég napenergia, akkor leáll (csökken) a külsö áramfelvétel ( azaz sporolsz).
2. Ha marad felesleges napenergia azzal az akkut tölti.
3. Ha fel vannak töltve az akkuk és még mindig van napenergia, akkor azt visszanyomja a külsö hálozatba. ( visszatáplál, de ezt ki lehet iktatni).
4. Ha nincs elegendö napenergia, de van energia az akkukban, akkor azokbol látja el a belsö fogyasztokat ( megint sporolsz)
5. Ha sem a napelemekböl sem az akkukbol nem jön elegendö energia, csak akkor vesz mindent a külsö hálozatbol.

Ez sokkal hatásosabb, hatékonyabb, mint ahogy a szünetmentes táp müködik, hiszen itt nem az akkukat töltik arra a ( még ritka) esetre, hogy kiesik a külsö hálozat, hanem a napenergiát igyekeznek a leghatásosabban kihasználni.
Ezért nem jó a szünetmentes elmélet, hiszen akkor az akkukat mindig maximális töltésen kellene tartani és várni arra az esetre, ha kintröl nem jön energia.
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 / 1
 
Idézet:
„Csak gondold meg, hogyan müködik a napelem. Annak a kimenete rendszerint relé stb nélkül van a hálozathoz kötve, egy másik kemenete meg az akkut tölti. Azaz amennyiben a napelemböl jön elég energia valahogyan hozzáadja a hálozatbol jövöhöz, és csökkenti a hálozatbol vett energiát.”

Úgy látszik hiába magyarázom, nem érted, hogyan működik ez a fajta hibrid inverter.
A csatolt képen a saját (SPH-3K) inverterem blokkvázlata. Csak a nyilak irányába tud menni energia. Bypass esetén relék kapcsolják a fogyasztókat a hálózatra, ilyenkor az inverter kimenete nem tud a fogyasztókra kapcsolódni, és persze a hálózatra sem.
A hibrid inverternek sokkal több üzemmódja van, mint egy szünetmentesnek. Nem alapállapot egyik sem, úgy mint egy szünetmentesnek, hanem bármelyik beállítható.
Több prioritást lehet megadni a töltésre és a fogyasztók táplálására is. Van olyan is, hogy elsősorban napelemről mennek a fogyasztók, de ha az kevés, akkor hozzátáplál az akkuból is, amíg annak feszültsége nem csökken egy bizonyos feszültség alá. De ha nagyobb a terhelés, mint amit a napelem meg az akku elbír, akkor vált bypassra.
De van olyan üzemmód is, amelyik esetén a hálózatnak van prioritása, és csak akkor kapcsol napelemre és (vagy) akkura, ha nincs hálózat (mint egy pc-s szünetmentes). És még lehetne folytatni, és paraméterezni az akkuk fajtáit, feszültséghatárokat stb.
(#) bandika válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Összerakok egy kiszámolót és várom a véleményeket. Nem érzem ördögtől valónak, a hálózatból történő vételezést ha arra szükség van (téli időszak). Havi szaldó esetén az akkukat tök fölöslegesnek érzem, napi szaldó esetén esetleg nem ....Viszont a veszteségekről senki nem beszélt...rendben mindegyik inverter 9x% hatásfokú, de azért rendszer szinten összejön több is, ami különböző rendszerek (hibrid, visszatáplálós, off grid) esetén különböző. Vagy rosszul gondolom?
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Nem is a szolgáltató a bajom. A CE jelzés na az legyen meg hogy forgalomba hozható európán belül és megfelel a helyi rendeleteknek is. Na ebbe szokott belekötni a biztosító. Sőt ha ne agy isten kimegy a feszko az órán kívülre és meghal egy villanyszerelő nehogy már engem vigyenek el a börtönbe mert olyan eszközt raktam fel a hálózatra ami nem volt bevizsgáltatva és engedélyezve magyaroszágon belül. Az off gird hibrid inverter meg igencsak kapcsolatban van a hálózattal.
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
A rajzodrol hiányzik a hálozat.
(#) sirály12 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Én látom rajta.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Ott van. Az a mosógép forma
(#) Massawa válasza bandika hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Nézd meg a mai aránylag napos idöben az eddigi kb 17 kWh orábol a napelemmel meg az akkukal kb. 11kWh orát nyertem, csak a napelemböl alig 8 kWh-r.
A képen a szürke felület a hálozat, sárga a napelemekböl származo energia, a zöld meg az akkukbol nyert energia ( amiket a napelemek a nap folyamán töltöttek, és ezek addig adjág az energiát a házi hálozatba amig a töltés nem csökken 5%ra.
Ma visszatáplálás nem volt.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Amit elvárnál, arra nemcsak hogy senki nem vállalkozik, de már az erre egykor létrehozott hivatal sem létezik. Már a rövidítésére se emlékszek. Valamikor a rendszerváltozás után szüntették meg.
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
A bal oldalon a körben a hullám, az a hálózat. Nem én rajzoltam, ez van a kijelzőn. Amikor valami nincs, akkor az nem látszik. Az előbbi képen a kijelzőn látható összes szimbólum látszik egyszerre.
Például a jelenlegi állapot az, hogy napelem nem ad feszültséget (nem látszik a szimbóluma), hálózat van (az tartja a látott feszültségen az akkut), az inverter pedig nincs bekapcsolva.
Mostanában napi 0,5-1 kWh sugárzott energiám lenne (a napkollektorom méri), az abból kinyerhető 0,1-0,2 kilowattórányi energia miatt nincs értelme zúgatni a ventillátorait. A rendszeren most csak a napkollektor 24V-os keringető szivattyúja van (ha hajlandó éppen termelni), pár router, meg 24V-os (szükség)világítások. Ha majd több napsütés lesz, vissza lesznek téve a hűtők erre a rendszerre.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2023

Kijelző1.jpg
    
(#) bandika válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Szerintem nem nyertél semmit. A megtermelt energiára nem kell hálózathasználatot fizetni (jelenleg). A tárolásnak akkor lenne/lesz jelentősége, ha a megtermelt energiára is kellene hálózathasználatot fizetni.
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Akkor vess egy pillantást a berakott grafikonra. Az én esetemben meg már déltöl alig jön valami a hálozatbol. Dél körül a napelem meg az akku besegitett az áramellátásba, de kb 13:00 ota már csak a napenergiábol megy a lakás s nem fogyasztunk külsö áramot.
(#) segítő hozzászólása Jan 1, 2023 /
 
Véleményem szerint akinek van gyári napelemes rendszere, használja, örüljön. Utólagos összehasonlításnak nincs értelme. Szócséplés.
Ez egy hobbioldal. Elsősorban a szigetüzemet kellene kivesézni. Itt tudsz csak barkácsolni, felesleges költségeket megtakarítani. Van egy alapszabály szigetüzemnél is, ha áramszolgáltatótól is veszel áramot: Még a saját lakásodban is külön rendszert kell kiépíteni, nem köthető össze a kettő. Alapban érthető.
Hajrá!
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2023
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
A tied egy más, sokkal nagyobb rendszer, meg ha megtelt az akku, vissza is tud táplálni. Az enyémben kb. 1200 W-nyi napelem és 24V 100 Ah-nyi akkumulátor van mindössze. A szigetüzem miatt most még nem tudom a teljes energiát kihasználni, az még egy megoldandó dolog. Valószínűleg még finomítani kell az akku beállításokat is, mert én nem akarom nagyon lemeríteni naponta az akkukat. Ezzel ellentétes lenne, ha minél több energiát használnék fel, mert ahhoz meg éppen ki kellene vennem az akkukból az energiát. Most minimál használat van, szinte állandóan töltötten tartom az akkukat, és agyalok azon, hogyan működjön a rendszer, ha majd több napsütés lesz.
(#) antikzsolt válasza segítő hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Vannak már olyan inverterek ami nem tölt vissza de megy hálózatról és szigetüzemről is. Na ezt kellene kivesézni.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Olvasni is kellene, nem csak írogatni. Sokszor volt már róla szó. Mint látod, nagyon komoly rendszereket is építettek idejáró emberkék és nem az ujjukból szopták.
Kendre le is írta 20:33-kor.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2023
Következő: »»   189 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem