Fórum témák
» Több friss téma |
Ha tudnál mutatni képeket a kazán és a radiátorok bekötéséről, csövek elhelyezkedéséről, máris többet tudnánk mondani, hogy hol lehet a probléma.
Bocsánat, úgy látszik eltévedtem. Azt hittem, hogy itt segítséget kaphat az ember. Nem vagyok szakember, nem én építettem ki a rendszert és nem is én akarom megjavítani. És honnan kellene tudnom, laikusként, hogy mi hol van egy szivattyún. Hatalmas bűnt követtem el, hogy felvetettem egy témát.
Köszönöm a segítséget!
Ez egy elektronikai fórum. Ennek ellenére megpróbáltak neked segíteni. Annak ellenére, hogy te ezt nem nagyon érted. Most mit szeretnél még?
Semmi baj nincs. Most szembesülsz azzal, hogy a nálad üzemelő készülékről férfi létedre nem sokat tudsz pedig illene. Ott a net, google a barátod és utánaolvasol. Ha ott nem érted amit írnak a témával kapcsolatban tartok tőle, hogy itt sem fogod érteni pedig konyhanyelven próbálok írni. Én azon vagyok, hogy segítsek de nincs elegendő információm hozzá. Mutass képeket amiről kértem.
Az a legjobb, ha megsértődsz. Akkor biztos nem fogsz segítséget kapni!
Mint írták csinálj egy képet a csövezésről, amire ráírod a csőátmérőket is, akkor azonnal könnyebb megérteni nekünk is a rendszeredet, akármennyire kicsi is. Ha már átlátjuk akkor sokkal könnyebb segíteni, hogy mi okozza a rendszered hibáját. Aztán utána is lehet javítani rajta. De ez mind rajtad, na és a hozzáállásodon fog múlni. Szóval, ha "bedurcázol", csak magaddal tolsz ki!
Sziasztok,
Segítséget szertnék kérni. A jószág egy Saunier Duval Combitek F24 A hiba leírás: HMV vételezés közben F08 hibát ír, lekapcsolja a lángot, utána újra gyújt és körbe-körbe. A vételezett melegvíz hőmérséklete hullámzik fel-le. Bárhova állítom a hmv hőmérsékletet, kb 40 fok körül írja a hibát. Amit próbáltam: 1. Kicseréltem a HMV ntc-jét - nincs változás 2. Kicseréltem az elektronikát - nincs változás 3. Megcseréltem a visszatérő és az előremenő ntc-jét (ebből nem volt kéznél másik) - nincs változás 4. Citromsavval kisavaztam a hmv hőcserélőjét - nincs változás 5. Próbáltam a szivattyú teljesítményen állítani I. vs III. - nincs különbség 6. Kitakarítottam a szivattyú mögötti automata légtelenítőt, tökéletesen lelégtelenítettem az egész rendszert - nincs változás Tuti valami blődség de nem jövök rá. Bármi ötletetek van ne tartsátok magatokban. Köszönöm
Esetleg:
1. Lángérzékelő szondán lerakódás, nem ér a lángba, a láng formája változott (eltömődött égőfej), a szonda vezetéke sérült. 2. Eltömődött csapkifolyó szűrő. 3. Eldugult kémény, prezoszát hiba. 4. Panel hiba (nem valószínű)
Szia! Ha megvan a használati utasítása abban az van leírva, hogy a fűtési előremenő NTC túlmelegedése miatt fut hibára. Szerintem hibás az érzékelő.
Köszönöm a tippeket.
Elfelejtettem írni, hogy a fűtés oldal tökéletesen üzemel, tartja a 80 fokos előremenőt stabilan, akár órákon keresztül. 1. a fenti miatt nem gondolom, hogy a lánggal lenne probléma 2. mindegyiket kitisztítottam, víz szabadon folyik 3. szintén mint az 1.-nél, fűtés tökéletesen megy 4. vettem újat, azzal is ezt csinálja
Köszönöm!
Most már 1 hét is eltelik lassan és azóta megfelelő nyomáson áll a fűtés. Szóval megoldódni látszik a nyomásvesztés.
Szia,
Köszönöm a választ. Igen az megvan, csak azt nem tudom mi okozza a hibát. A visszatérőn ponosan ugyanilyen ntc -van, megcseréltem a két érzékelőt a hiba nem változott. Kicsi esélyt látok arra, hogy hirtelen mind a kettő tönkrement volna.
Folytatásos telergény:
Kipróbáltam, hogy lezártam minden radiátort egyet kivéve. A kazán rendesen lekapcsolja a lángot miután felfűtötte az előremenő vizet 80fokra, keringeti vizet amíg a radiátor le nem adja a hőt és a víz lehül 65 fokig. utána vissza gyújt és megy körbe - körbe Ezzel azt gondolom már nem sok lehetőség akad, kb már csak a szekunder hőcserélőt nem néztem, hátha abban van duglás. A használati melegvíz oldalát kisavaztam az tuti jó. A kazán felöli oldalt hogyan lehetne megnézni anélkül, hogy ki kellene szerelni? A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2023
Szia! Akik igazán értenek hozzá, most nincsenek itt, hogy ha tévedek kiigazítsák amit mondok de nekem úgy tűnik, hogy a kelleténél több NTC alkalmazása azt sugalja, hogy a fűtési kör érzékelőinek gradiens változóiból értékeli ki a vezérlő, hogy mekkora legyen a moduláció, hogy ez kiderüljön meg kellene mérned midkettő értékét, hogy melyiknek hibás az ellenállása (feltételezhetően az előremenőé, mert az van nagyobb igénybevételnek kitéve). Talán ilyen formájú, alakzatú és az értékei ezzel a másik NTC értékeivel lehet összehasonlítani. Használati utasítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2023
Először ezt írod, hogy:
Idézet: majd azzal folytatod, hogy: „4. Citromsavval kisavaztam a hmv hőcserélőjét - nincs változás” Idézet: .Most akkor ez hogy van? A HMV lemezes hőcserélőjét nevezik (ebben az esetben) szekunder hőcserélőnek aminek szintén van primer és szekunder oldala. Visszatérve erre az előremenő NTC hibára, hogy ha melegvíz készítés van akkor a "fő-fő" primer hőcserélőt a HMV lemezes hőcserélő primer oldalával köti össze a háromutú szelep és ezen keresztül "kis körön" keringeti a vizet a szivattyú. Az NTC-k (előremenőn és visszatérőn) hamar elérik a határértékeiket hiszen azok a fűtési ág kazánbeli csőszakaszain vannak felrakva. „Ezzel azt gondolom már nem sok lehetőség akad, kb már csak a szekunder hőcserélőt nem néztem, hátha abban van duglás.”
Igen úgy néz ki mint az első.
Ez jó ötlet, megmérem. Égen földön kerestem hozzá érték táblázatot de nem találtam.
Bocsi, nem voltam egyértelmű, lassan ott tartok, hogy belevágok egy csákányt
Tehát. Igen a szekunder hőcserélő (HMV). A víz felöli (szekunder) oldalt takarítottam ki eredetileg. Ezt ugye egyszerű volt mert csak bemenő-kimenő csövek helyére feltetttem egy kicsi vízpumpát ami forgatta a citromsavas vizet. Idézet: „Visszatérve erre az előremenő NTC hibára, hogy ha melegvíz készítés van akkor a "fő-fő" primer hőcserélőt a HMV lemezes hőcserélő primer oldalával köti össze a háromutú szelep és ezen keresztül "kis körön" keringeti a vizet a szivattyú. Az NTC-k (előremenőn és visszatérőn) hamar elérik a határértékeiket hiszen azok a fűtési ág kazánbeli csőszakaszain vannak felrakva.” Igen ezért jutottam arra, hogy valószínűleg nem tudja leadni a hőt a szekunder hőcsrélőnél és ezért melegíti túl a vizet. Habár nemértem, hogy ha már van a viszatérőn is NTC miért nem modulál lejjebb? Mostanra csak leszedtem a szekunder hőcserélőt, tele volt a kazán felöli (primer) oldal is rendesen vízkővel és egyéb nyalánkságokkal. Amennyire lehetett átjárattam citromsavval, mostmár elvileg tiszta. Ha már ennyi mocsok volt a kazán hőcserélőjében akkor át forgattam vízzel az egész rendszert... hmmm, volt honnan belemennie a hőcserélőbe Mostmár jónak tűnik, hibát nem ad, de a használati melegvizet nem melegíti 40 fok fölé, bármit állítok be. Ha a bemenő csapon zárok (csökkentem az átfolyást) akkor fel megy 45-46 fokig de ha tovább zárom akkor már kevés lesz a víz hozam. Lassan hazaérnek a gyerekek, ha mindenki lefürdött akkor mondom, hogy nyertem. Addig nem merem elkiabálni.
Mégis csak az NTC-vel lesz a gond.
Nálam egy Baxi kazánnál volt régebben hasonló jelenség. A HMV hőmérséklete változott. Mérve az NTC értéke jónak tűnt. De amikor már nem 20 fokon volt, hanem felmelegedett, változó lehetett az ellenállása, és így a vízhőmérséklet is. Kicseréltem, azóta minden rendben. A legszebb, hogy a kivett, hibás NTC-t melegítve, és mérve nem volt ilyen ugrálás. Csodák vannak ezek szerint.
Ha a használti mlegvíz állító gombot jobbra forgatod "nyári" állásban akkor az általad kiválasztott hőmérsékletet kijelzi a készülék kijelzője?
Nekem is eszembe jutott, de most úgy néz ki (kopp-kopp) működik. Szerintem rendelek NTC-t és kicserélem. Miután a méréssel is csak tippelni tudok , VIM küldött egy hasonló NTC-hez értékeket (köszönöm még egyszer), de pontosat sehol sem találtam.
Igen, amikor forgatom kijelzi pl 55fok.
Ránézésre minden jó, csak nem fűti fel a vizet a beállítottra. Megnyitom a vizet Elkezd villogni a csap jel a kazánon Gyújta a gázt Kijelzi víz aktuális hőfokát, 18-20 fok Elkezd emelkedni a hőfok, de 35 fok körül nagyon lelassul az emelkedés max 38-39 fokig megy fel (a csapnál nézve kb reális is)
Véletlenül nem fordítva raktad vissza a HMV hőcserélőt? Jobbra mutat a "halszálkás" mintázat? A tetején ott a felirat, hogy "TOP". A motoros szelep jól zár ilyenkor, nem melegszik a fűtési előremenő?
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2023
A HMV hőcserélőben "veszik el a meleg átadása". Ha nem vetted ki a vízszűrőt és a vízhozam korlátozót a hidegvíz bemeneti oldalról akkor még marad a háromutú szelep a betéttel, hogy az nem zárhat megfelelően a fűtési oldal felé ha HMV vételezés történik így a szivattyú nem tudja a teljes "kisköri" mennyiséget a HMV hőcserélőbe nyomni és az így nem tudja átadni a vételezési hely felé a teljesítményt.
Igen figyeltem, a "TOP" felirat van felfelé, de ezen lefelé mutat a minta V alakban nem oldalra
A vízszűrő benne van az biztos.
A korlátozót nem néztem, pár nap múlva úgy is megint le lesz engedve a melegvizes rendszer akkor megnézem. Az előremenő hőmérséklete nem változik, ezek szerint a szelep jó. Mentem visszább, elkezdtem méricskélni. Sima digitális maghőmérővel mértem az előremenőt 60fokot írt Ezek után megnéztem szervizmenüben mit ír: előremenő: 58 fok HMV : 40 fok liter/perc : 12 gázszelep fokozat 41% visszatérő: 43 fok A gázszelepet az elektronika szabályozza, vagy az csak monitorozza? Létezik újabb leírás? Nekem ugyan az van mint amit te küldtél, de abban csak 14ig vannak a paraméterek, az enyémben van 12 és 15 is. A panelen 2.0 sw van. Idézet: „Sima digitális maghőmérővel mértem az előremenőt 60fokot írt Ezek után megnéztem szervizmenüben mit ír:előremenő: 58 fok HMV : 40 fok liter/perc : 12 gázszelep fokozat 41% visszatérő: 43 fok” A közölt adatoból úgy tűnik, hogy HMV készítéskor nem működik maimális teljesítménnyel a készülék pedig úgy kellene működnie. Sajnos azt nem tudom megmondani, hogy a prioritás váltást mi és hol dönti el. Ha ez nem következik be, a vezérlő nem a megfelelő modulációt alkalmazza pedig a HMV készítéshez a maimális teljesítményre volna szükség, hogy a lemezes hőcsrélőben a hatásfoknak megfelelően ez átadódjon. A vízáramlás "kapcsoló" (ami lapátkerekes és hall szenzros) is közrejátszhat ebben ami nem csak a víz áramlását "nézi" hanem annak intenzitását is ami a mágneses lapátkerék fordulattal lehet arányos. Ha nem volna nagy munka kiszedni és vízkőteleníteni (ha az volna), az még megtehetnéd. Amit még említettem az meg a háromutú szelep nem zár jól a HMV irányába és az NTC-k (fűtési előremenő és visszatérők) hamar lekorlátozzák a modulációt.
MaxiMain 24 Fi kazánt használunk. Mire érdemes állítani az előremenő hőmérsékletet? 55 fokon használjuk, de hidegebb időben lasan fűt fel, akkor nincs 1C / óra, hanem kevesebb. De a túl magas hőfokot sem szeretnék beállítani, mert valószínű az gazdaságtalan.
Én akkorára szoktam, hogy az elképzelhető legnagyobb hidegben folyamatos fűtés mellett éppen tudja tartani a szobatermosztáttal beállított hőmérsékletet. Így nem kell soha hozzányúlni egyikhez sem (a téli/nyári be és kikapcsolást leszámítva). Mivel nem tekergetjük, így a "felfűtés" sebessége sem szempont egyáltalán...
Mi éjszakára lejebb vesszük, nem szeretünk melegben aludni. Nappal magasabb hőmérséklet kell, mivel a kisgyerek csúszik-mászik.
Ezt az érvelést el tudom fogadni.
De amikor este "letekeritek", (ha jó a hőszigetelés akkor) eléggé lassan esik a hőmérséklet. Ugyanígy reggel is fokozatos lehet az átmenet, nem kell "rögtön" melegnek lenni. Ha nagyjából be van állva a napirendetek, akkor mondjuk este 9, reggel 6 (családfüggő) automatikus éjel/nappal váltás jó lehet. Ha kézzel tekergetitek, akkor persze aki elsőként felkel és feltekeri a termosztátot, fázni fog a pizsamában reggelizéskor, meg a fürdőszobában... Szerintem a legalacsonyabb előremenő, ami még elfogadható komfort szempontból. |
Bejelentkezés
Hirdetés |