Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv Mindenkinek!
Az lenne a problémám, hogy a Rádiótechnika 2007. Novemberi számában van 2 erősítő megépítéséhez leírás, és én a Maynard nevezetűt el is készítettem, de nem szól, nem is füstölt el semmi, és nem is akar pár mA-nél többet felvenni amikor 1-2A-t kellene felvennie. Az októberi számban van hozzá a tápegység kapcsolása. Igaz, nekem nem toroidról megy, hanemegy fele olyan teljesítményű sima trafóról. Megmértem mekkora feszt ad le és 14-14,5 helyett csak 11,5-12V-ot adott le. Az lenne a baja, hogy nincs meg a kellő fesz? Bocs a hosszú írás miatt és a válaszokat előre is köszönöm! ![]()
A trafó az a 750ft-os ami a ham-b. kínálatában van, és a 8v-os leágazásról megy, menne, ha működne.
Egy kapcsolási rajz és egy fotó a kész panelról jó lenne mert így senki sem tud érdemlegeset mondani.
Annak a tarfónak a 8V-os ágáról 1A jönne le, HA lejönne (soha nem fog kiizzadni annyit), viszont azt írod, hogy 1-2A vesz fel. (sajnos nem ismerem a kapcsolást, de milyen erősítő ez, A-osztályú?, ha nem akkor nem folyamatosan vesz fel ekkora áramot, csak max. kivezérlés mellett) A másik, hogy 8V(eff)*gyök2=11,31V, tehát pontosan annyi jön ki belőle amennyinek kell. Bár nem hiszem, hogy az a 2V különbség zavarná, valószínűleg van más gond is.
Egyéb véleményemet a Rádiótechnikáról nem közlöm, bár érdemeit elismerem, de vannak fenntartásaim.
A Kapcs. rajz és a beültetés.
Sajnos nem tudok képet készíteni a kész panelról, mert csak hagyományos régi előhívogatós van.
De akkor azt az áramot amit le tud adni a trafó azt nyelnie kéne mint kacsa a nokedlit.
És ez egy kisteljesítményű.(A-osztályú) És a c1-es kondit hogy kössem be a pozitív felét a jel pozitívjára, mert én így kötöttem be, meg fordítva iskipróbáltam. Lehet kisseb kapacitású kondit használni ahol a polaritás mindegy? (150n-val kipróbáltam,de semmi) Fordítva is bekötöttem a jelet, mert a cikben 2 erősítő beültetési rajza volt egymás mellett és a másikon fordítva van, de megépítésnél mindig a maynard beültetését néztem, nem kevertem össze.
Ilyet.(kép)
Csak kispóróltam 2 kondit, mert drágák. Nemtaláltam pont ugyan olyan diódát, de 5A-es schottky van benne, a cikk szerinti is schottky.
Tudsz róla ugye hogy két átkötés is van a penelen?
Az X pontokat össze kell kötni és ellenőrizd le hogy a meghajtótranyókat nem fordítva ültetted-e be.
Tudom, megmérjem ellenállás állásban multiméterrel?
A tranyókat jól kötöttem be. De megnézem mégegyszer.
A tápot megmértem rövidre zárva egy amper mérővel 4-4,5 A-t adott. A tranyók jól vannak bekötve az átkötések megvannak és jól vannak beforrasztva ennek ellenére egy hang sem jött ki a cuccból. El vagyok átkozva, minden stimmel, mégsem müxik. Mit tegyek, mit nézzek meg rajta?
Köszönöm az eddigi segítségedet, végre legalább valamerre elindulhattam a hiba keresésében.
Apropó! Panel nincs fordítva véletlenül?
Hogy fordítva? A beültetési rajznál ott vannak a vezető utak, amik a panel alatt mennek, és az a mintázat van az én panelom alján is.
Kérdés ! Az a mintázat vagy a tükörképe?
A nyák terv és a beültetés között annyi a külömbség, hogy át van fordítva ami a jobb oldalon van az a bal oldalra került. Úgy készítettem a panelt, hogy a nyák lemezre a nyák tevet ahogy láttam a lapon úgy megrajzoltam, marattam, és amikor megfotdítottam akkor a beültetés által rajzolt mitázatot kaptam a nyák alján.
Akkor ez a boci kizárva.
Nincs se webcam , fényképezős telefon vagy semmi amivel lehetne egy fotót kérni az áramkörről vagy az egész összeállításról?
Talán egyik ismerősöm tudna képeket készíteni róla. El is megyek és remélem még itt dolgozik, és ha sikerült felteszem.
Én itt fogok tanyázni és várom ezerrel.
![]()
Helló!
Ugye azt tudod hogy + és - feszültség is kell, sztem az a trafó nem jó ide amit irtál. Középmegcsapolású trafó kell ami a rajzán is van. Sztem kevés a 8V. Jah és rövidzárni egy trafót, hááát nem szokás az áram mérés miatt. ![]()
Végre sikerült egy pár képet csinálni a cuccról.(jól meg is áztam)
A trafónak van 5 kivezetése a középső a 0, a mellete lévők a 8v és az azmellett lévők, tehát a két szélső a 14v, szerintem jó csak én arra gondoltam és azért a tápfesz alacsonyságára, hogy a tranyó nem nyit ki ilyen alacsony feszen? De a 14v egyenirányítva túl sok lenne neki a 2 között kéne, próbáltam párhuzamosan kapcsolni az egyen irányításnál, de még egy picivel kisseb feszt kaptam és a trafó is melegedett.
És még egy kép.
Én szerintem ez a trafó kicsi teljesítményben! A feszültség nem gond ha kicsit magasabb, nem lesz baja az erősítőnek.
Kipróbáljam a 14v os részt?
Az egyenirányítva:19V 8v egyenirányítva:11v Az egy kicsit sok lessz neki nem? 14,5v kellene neki. De lehet,hogy más a baja, de szerintem minden jó, de mégsem müxik. ![]()
Próba cseresznye, sztem birnia kell a 19V-ot is.
Kipróbáltam és megmérve volt az 20V is de nem kellett neki nem durrant el, semmi nem melehedett, semmi. itt valami egyszerű, de nagyon rafkós dolog lehet.
Kezdek elkeseredni már 2 napja kinlódom vele, és nem is tudok mást csinálni mert idegesít, hogy mért nem müxik. ![]()
Semmi baj csak a végtranyók vannak fordítva bekötve.
Nézd csak meg jól az adatlapját hogy melyik lába melyik és hová kell kötni.
Alighanem igaza lehet Diódának, én sajnos nem tudom egyértelműen kivenni a képekből, mindenesetre elölről nézve B-C-E a bekötése a végtranyóknak, tehát úgy tervezték, hogy a tranyó eleje az alkatrészek felé nézzen, ha közvetlenül a nyákba ülteted. Ez azért is praktikus, mert javítja a zavarvédettséget, bár úgy látom te ezt a hűtőbordák miatt nem tudtad megcsinálni.
A másik, hogy a táp rajzán 2×12V 100VA-es trafó van írva, az általad használt trafó viszont uszkve 20W-os, a stabil működéshez tehát legalább 2×12V/8A trafó kell(ene). A 14V-os része a jelenlegi trafónak 350mA-es, ami ide sajnos nagyon kevés. Mindenesetre valami hangot így is ki kellene adnia. Sok sikert hozzá, előbb utóbb meg fog az szólalni! Én már egy hete vacakolok, egy saját tervezésű cuccal, tudom mi a baja, de még így sem egyszerű, pedig egyszerű lenne kikerülni a problémát, de nem engedek a 48-ból. Azértsem! ![]()
Köszönök a válaszokat!
Már tegnap amikor mindent átnéztem, hogy van-e érintkezés minden jó volt és már csak ez lehet a baj. Ahonnan vettem ott a lábkiosztás a hűtőfelületi oldalról mutata és az alapján kötöttem be, az adatlapján ami van nem igazán tudtam eldönteni és inkább hatytam úgy gondoltam biztos így a jó. Akkor megfordítom, de nem ment tönkre a cucc, hogy fordítva volt bent? (Mondjuk ez mindjárt kiderül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |