Fórum témák
» Több friss téma |
Próbaként először az opa2356-ost fogom kipróbálni, utána meg a ths4222-est is... Ezekhez legalább lehet 1Mohmot rakni...
Viszont a feszültségállítási lehetőségre még nincs ötletem, mert ha jól tudom, akkor az eoscope-nak kicsi a maximális bemeneti érzékenysége
Vkinek ötlet a feszállítási lehetőségre?
A bemenetre rakhatsz egy többlépcsős feszültségosztót, amiből forgókapcsolóval állítod a feszültségosztást, de majd neki kell esni és az ellenállásokkal párhuzamosan kell kötni kondenzátorokat és ki kell kompenzálni. De ezt akár ehelyettesítheti a szkópmérőkábel 1-10x-es osztója ha ez elég. Az erősítés állításához szintén lehet fokzatkapcsolót használni ellenállásokkal kombinálva, esetleg lehet reléket használni a kapcsoló helyett. Vagy legegyszerűbben beraksz egy potmétert a műveleti erőító visszacsatoló ágába, csak az a gáz hogy ezt nehéz lesz kikompenzálni. Sajnos mindegyik erősítés álklítási módnál fenállhat hogy az áramkör az esetleges nem megfelelő árnyékolások, vagy vezeték elhelyezések miatt beegerjedhet, illetve szedheti a zajt.
Régebben rengeteg bosszúságot okozott nekem is (mára úgy ahogy rendbejött) Bemeneti osztóra és erősítés álítás megoldásokat lehet lesni bbatka szkópjáról, vagy az MK3-mas szkópról, vagy a bitscope-ról. http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_pic-es_digitali...p.html http://www.alternatezone.com/electronics/dsoamk3.htm http://www.bitscope.com/design/hardware/
Köszönöm! Jól hangzik Vmi hasonlóra gondoltam én is (ellenállásokkal feszosztó)...
Ha a szkópkábelen van 10-es osztó, ez lehet h*lye kérdés, de az az amplitúdót és a frekit is leosztja?(suliban egyszerű kábel van mérőzsinór helyett...) Köszönöm és üdv!
Csak az amplitudót,és helyes beállitás esetén a jelalakot is valósághűen viszi át....
Mert a suliban, amikor kipróbáltam a vásárlás után, a frekit is módosította... Ezért kérdeztem, mert szerintem is inkább csak az amplitúdót. De ha jól tudom, ezért van rajta egy kis trimmer, amit kis csavarhúzóval be lehet állítani pontosra.
Sziasztok ! Az eOscope 1.2 -es verzióval az egyik orosz forumoldalon is találkoztam ,de ők az alapot átépíteték . Remélem tudtam valamit segíteni.
http://electronix.ru/forum/index.php?showtopic=42466&st=195
Köszi. Nézegetem. Hátha át tudok venni belőle valamit.
Sziasztok!
Most úgy néz ki, a héten tudok egy kicsit foglalkozni a dologgal... (végre...) Kérdésem a következő lenne: az eredeti eOscope kapcsolásban levő OPA2652-t simán kicserélhetném-e OPA2356-ra? (gondolok itt az ellenállásokra... ja és, ha nem lenne jó véletlen, akkor mi a legrosszabb eset, ami történhet? vmi tönkremehetne a panelen, mert elég drágák a rajtalevő alkatrések). Úgy gondoltam, mivel az OPA2356 fetes bemenetű és elég gyors viszonylag (kb 200MHz), ez pont elég lenne ide, hogy ne csak 10kohm legyen a bemeneti impedancia, hanem lehessen szabvány 1Mohm és a gyorsaságot (bemeneti max frekit) ne rontsa le... Vkinek van erről vmi véleménye, tanácsa vagy ötlete, mert azt szívesen várnám! :yes: És ha lehet, akkor a feszállítási dologra is kérnék, vmilyen tanácsot! Az az ellenállás osztós dolog tetszene... De az erősítést is kéne mellette még állítani. Az a potis dolog a műv erősítő visszacsatoló ágában nem rossz ötlet, főleg, ha rendesen be lehetne állítani, ezután meg már nem kéne a poti, hanem az adott értékkel megegyező fix ellenállás, azt meg talán ki lehetne kompenzálni (kondival)... Hát bocsássatok meg, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de elég kedző vagyok a témában, és szeretnék előrelépni az ügyben! Várom mielőbbi hozzászólásaitokat! Előre is köszönöm! Üdv: Peti
Idézet: „ül a téma” Hát ja... Az enyém kb 90%-ban van kész... ki kéne kompenzálni a bemeneti osztót, de várok a sültgalambra amíg valahol felbukkan egy normális szkóp (talán ősszel) amivel beállíthatom ezt, vagy csak az akaraterő hiányzik... meg rá kéne jönni hogy honnan szedi a zajt 40MHz-es mintavételesnél. De a hétvégén azért használtam a szkópot, jobban használható volt mint a szovjet N313-mas szkópom annak nagyon kicsi a fényereje, meg nem egy komoly szerkezet...
Ha már itt tartunk, tavasszal felkerült rá az előlap, kívülről gyakorlatilag kész van.
Nem ül. Én is dolgozom az újon, csak lassan haladok. A CPLD-re úgy ahogy kész a program (címzés, osztás). Napok óta alkatrészeket válogatok a RET oldaláról, ami még kell. Főleg az analóg részhez. Találtam egy áttervezett analóg kapcsolást. Délután leszimulálom, aztán ha jó, akkor teljes lesz a vásárolandó alkatrészek listája. Nem kispályázok reedreléket és rendes reléket fogok használni, úgyhogy egy vagyonba kerül majd. Áttanulmányozva a xx4052-es adatlapokat, úgy döntöttem hogy nem elég jók az IC-k.
Meg sem tudom becsülni mikor lesz kész a teljes áramkör. Sok hónap. Szerettem volna hogy könnyen utánépíthető legyen, de ez nem fog menni, mert bontott 64K-s SRAM-ok (486-os PC-ből) lesznek benne és RESZ49-es relék. (4db. kell ebből HAM Bazár). Csatoltam az analóg talált kapcsolást. Van benne néhány gyanús rész. bemeneten 1µF -> a sávszélességet valószínűleg igen csak lekorlátozza. az IC utáni osztóban a néhány 100ohmos ellenállások -> kb. ekkora a 74HC4052-nek is az átmeneti ellenállása, ami a hőfoktól és tápfesztől is nagymértékben függ.
Ha ugyanazt nézem, akkor az nem 1µF hanem 0.1µF (.1uF) tehát 100nF... De elvileg minél nagyobb a kondenzátor annál alacsonyabb frekvenciákat képes átvinni. (De egy 100nF-nál meg 1Mohmnál már kb 1.5Hz asszem ez a határ)
Bizony nem ül, készül az osztólánc szinkron számlálókból, lesz hozzá egy "cache" RAM és egy 2usec-es AD, egyelőre ez van. Modulrendszerű lenne, ha valami nem jönne össze. A vezérlés meg kapukból, jobb híján. Lehet, hogy nem lesz az igazi, de tanulni sokat fogok belőle.
A számlálókkal már mellé is nyúltam, mert nem figyeltem oda, hogy szinkron a törlés, igy ki kelett cserélni, de szerencsére lábkompatibilis volt az SN74LS161. Hogy mi a kérdés? : Hogy vagytok amúgy? :wave:
Jé tényleg. Nyomtatásban néztem és ott már eltünt a pont.
Köszi Medve, jól vagyok. Az analog részre visszatérve. Rögtön kezdem bevinni a szimulátorba . Ha nem lesz jó, akkor egy másik verzió lesz. Szintén csatolva. Persze ezt is valószínűleg újra fogom szimulálni, mert már LM7171-es műveletierősítőket fogok használni. A másik dolog ennél,hogy az osztó egyes részei hatással vannak egymásra, azaz nehéz úgy korrigálni hogy jó legyen. Inkább az előző kapcsolás független részekből álló osztóját fogom használni.
Hello! A memóriát címző osztólánccal kapcsolatban érdeklődnék. Nálam most a 74161-ek Carry kimenetei rendre a következő IC-k Clock bemeneteihez csatlakoznak. A P-Enable lábak H-szinten vannak. Számol, de van is benne egy furcsa bikfang minden 16. lépésnél.
Ennél a megoldásomnál nem "sorban" számol ugyan, de ez a memóriát nem zavarhatja, ez az ő belügye, és csak az első IC-nek kell nagyfrekvenciásnak lennie. Mi a Te megoldásod előnye? Hogyan számol? Igy lenne fájdalommentes az impulzus átvitele egyik fokozatból a másikba? Ui.: pontosabban 13-14-31-16-17 a sorrend...
télleg nem ül
Szia!
Feltöltöm Neked a saját memóriamodulom kapcsolását. A szinkron számlálók kaszkádosítva vannak. . Nálam nincs gond a memóriával még 40MHz-en se. (Most nem emlékszem a pontos típusra, de azt hiszem 163-masok vannak benne és AC típusúak, a lehető leggyorsabbak amiket tudtam venni) Ahogy néztem bbatka is ugyanezt a kapcsolást használta.
Idézet: Jól felkavartad „télleg nem ül”
Valóban, görög van a falóban, a tied bikfang nélkül számol szépen, ahogy a szimulációt nézem...Én azért nem a 163 mellett döntöttem, mert az csak szinkronban képes törölni, Úgy vélem egyszerűbb a 161-gyel, ami aszinkron törlésű. Ám kérdésem, hogy gyorsabb, S-osztályú, ám aszinkron számláló okozna-e valami bajt, egy ilyen szkópban?
A 74161-es számlálóval régen foglalkoztam. Nézted az utólag beszúrt schematic prints2. pdf-t?
Az ott található számlálót szimuláltam, de úgy emlékszem sorban számolt. A "bikfang" nálam a memória engedélyező lábak rossz kezeléséből adódott, amikor mikrovezérlővel címeztem. Ha úgy 1,5 évet vissza keresel a fórumban, akkor meg is találod. Még képet is tettem fel. A CPLD mellett azért döntöttem, mert rugalmasabban kezelhető és kisebb helyet foglal az áramkör. XC2C64A-7QFG48C lesz a CPLD , esetleg XC2C128-7VQ100C ha nem fér bele a progi. Dual-Edge-vel fog járni, mert alapból 2-vel oszt az osztó és így a bejővő órajellel meg fog egyezni a leosztott. Az órajel 40Mhz. A két csatorna egymástól független lesz és meg tudom csinálni hogy párhuzamosan eltoltan mintavételezzen. Az a célom hogy 80MSPS sebességet el tudjak érni. Nos a dsPIC ami összehangolja az egészet 3,5V-on fog járni és így csak 10MIPS sebességet lehet kihozni belőle. Mivel a trigger kezelést és az előbb említett párhuzamos futtatást is ez fogja indítani , még nem tudom hogy elég gyors lesz-e. Ha nem lesz elég gyors, akkor a "fő" CPLD fogja indítani az alárendeltet. 80Mhz-nél már csak 12,5ns a periódusidő ! A triggerre azt találtam ki, hogy a beírás az SRAM-ba folyamatosan történik. A trigger komparátor jelét a dsPIC érzékeli megszakítással. Ezután még tovább engedi a beírást az SRAM-ba a mintavételezési sebesség és a kiválasztott trigger helyzet % -nak megfelelően. Ez utóbbi elég nagy hibaszázalékkal fog dolgozni, mivel a dsPIC elég lassú, de jelentősége nincs.
Ne_rakj_bele_asszinkron_számlálót! Én ezt már végigjátszottam, és nem működött.
Rendben, köszönöm a válaszaitokat!
Sikeresen bevittem az analóg kapcsolást szimulátorba és nagyon jól vizsgázott. Csatoltam a kapcsolást hogy nektek ne kelljen órákat szórakozni a bevitellel. Kicsit még átgondolom az osztások és szórzások értékét, hogy esetleg nem lehetne-e ésszerűsíteni rajta. TDA8703-as A/D fogok használni. Ennél a 8 bites kivezérléshez 1,71V kell. Azaz csökkentem az utolsó fokozat erősítését.
Szándékosan nem írtam ide hogy miben szimuláltam, hogy ne találják meg a keresők. Úgyis egyértelmű.
Udw
nagyon sok hasznos dolgot olvastam itt. szeretnek egy oszcilloszkopot epiteni 10mhz-es-t, es pc-s program sem artana hozza. Tud nekem valaki ebben segiteni. Elore is koszi mindenkinek.
Az enyém még nagyon messze van a késztől. Ha elkészül akkor úgyis 1 héten belül cikk lesz belőle. 10 napja neki álltam egy scannerből készült UV ledes levilágító fejlesztésének, mert a CPLD panel 0,2mm huzalozását a régi UV lámpás fotós módszerrel már nem tudtam volna elkészíteni. A héten ez elkészül és folytatom a szkóp készítését tovább.
hú azt megkoszonom!
ha tudsz valamit elozetesben kuldeni akkor makai1@vipmail.hu-ra koszi
Mondom. Nagyon az elején tartok. Olyan nincs hogy előzetes. Vagy teljesen egyben vagy sehogy.
Igyekszem, de nagyon összetett, még megépíteni is, nemhogy fejleszteni.
Szia!
Nem tudom, mennyire aktuális még Neked ez a kérdés... Az eoscope-os bemeneti impedancia problémára a laborvezetőmmel ezt a megoldást találtuk. Az OPA2652 helyett két OPA657 van benne és 2 MOhm lett a bemeneti impedancia. (Ha 1 MOhmot szeretnél, cseréld ki az 1MOhmos ellenállásokat 500kOhm-osokra). Sajnos még nem tudtam kipróbálni és az eoscope-os fiúk sem írtak vissza vele kapcsolatban (egyébként nagyon segítőkészek.., de remélhetőleg működik. Minden jót: Imi |
Bejelentkezés
Hirdetés |