Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2448 / 2505
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Na az elöfokozat a régi rádioerösitöböl eredeti állapontban van akkor ott m volt oldva a földelés, amihez te most megprobálsz valami extrát kötni ez a baj. Nem marad máshátra és megkeresni a régi elektronikában a földeléseket ( ohmmérövel) és ujra kábelezni mindent az uj csillagpontra. Föleg ha külsö jelek nem brummognak, akkor belül van a hiba. Még mindig nem tudjuk, hogy 50Hz-sa brumm vagy 100 Hz.
Meg kellene nézni a régi elöfokozatok tápellátását. Ott rendszerint van egy lánc RC tag a tápbemenettöl a tuner felé. Minden fokozat egy kb 100 Ohmos ellenállással meg egy elkoval van leválasztva a elötte levötöl. Lehet, hogy a te beépitett fokozataid ezeket megkerülik.
Régen gyakran a potik házait is földelni szokták. Ezek mind akadályok lehetnek.
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Dehogynem. Tegyél be egy kerek 10-20 ohmos ellenállást, és nézd meg mennyi feszültség esik rajta.
Aztán I=U/R és meg is van.
Majd ezzel az árammal R=U/I, ahol U=30V, és megkapsz egy ellenállást, amit ha sorba kötsz a primerrel, kb 30V-al kevesebb jut a trafóra.
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Egy próbát megért. Akkor valószínűleg nem a trafó túlgerjesztése miatt szór.
Viszont ez még nem zárja ki az esetleges menetzárlatokat, más trafó hibát.
De mivel nagyon úgy tűnik, hogy hálózati brumm szór rá, lehet hogy a megoldás valóban a földelések átrendezése lesz.
Massawa szépen visz az alagút vége felé, hallgass rá.
(#) btamas81 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
50hz a brumm.
Nem akarom elkiabálni, de talán most jó lett. Csak a preoutnak adtam testet és a hangszínszabályzó kimenetét is ide földeltem. Most jobb öteletem nem lévén a preout bemegy egy másik erősítőbe, úgy próbálgattam. Ha mindkettőnek teljesen fel van tekerve a hamgerő szabályzója, akkor van egy kis búgás, 30cmről már nem hallom. De szerintem ez belefér.
A potik a házra vannak fogatva. Fémházas potik. Szóval az a rész rendben.
A rádióval még lesz egy köröm. Annak rajta van a tápja a gyári panelen, csak a trafóból kell belekötni két kábelt. Két diódával meg egy kondival van egyenírányítva. Valamiért zajosabb mint az aux. Meg nem akar bekapcsolni. Egy bd241 kapcsolná. A bázisán ott az 5v. A kollektorát emitterét összekötöm úgy működik a rádió.
A rádióba talán egy kivétellel az összes elkot cseréltem.
(#) btamas81 válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Na a multimnak annyi lett a nagy árammérés közben.
De úgy tűnik át lehet kötni a trafót a 240v-os hálózatra. Több primer kábele is van.
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Szia Tamás!
Légy szíves írd be ennek a készüléknek a típusát, gyártóját. Lehet hogy csak elkerülte a figyelmemet, de mindössze 2 fotót küldtél róla, amiről ez nem derült ki. Átböngészném a szervizkönyvét.
(#) btamas81 válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
NAD 7020
(#) teddysnow válasza reloop hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Hállelújja, dicsérjük az Urat! Csak a Q109 ment ki. Bekészítettem egy Q110-et is, de az jó volt. munkapontot állítottam 10 perc után és most az szól.
Köszönöm a segítséget!
(#) reloop válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Mázli! Felteszem a Q109 csak keveset időzött a negatív tápon.
(#) teddysnow válasza reloop hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
A jó öreg 800-as primer üvegcsöves egyből abortálta a rendbontást.
(#) reloop válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Allah növessze hosszúra a biztosíték szakállát! De attól még a pufferek elvégzik a munka piszkos részét
Amúgy minden lelkes pákaforgatónak jár néhány szerencsés kimenetelű baleset.
(#) Jonni hozzászólása Márc 1, 2023 /
 
Sziasztok.

Az lenne a kérdésem , hogy vannak EZEK az erősitők. Azt hiszem D osztályú de ebben nem vagyok jártas. Az volna a kérdés hogy ezeknek milyen a hangminőségük(?) és az erősitésük? Ha ilyen 2.1 es hangfalba épiteném be az mennyire lenne jó? Van egy hangfalam amibe TDA8567Q -val szerelt erősitő van de az már rossz, és ebből kiszedném az erősitőrészt és kicserélném a fent emlitettre. Az volna a cél hogy a hangfalat ne kelljen kidobni, meg hogy aránylag olcsón meg lehessen szólaltatni. (Sok pénzért már teljesen új hangrendszert is vehetnék de inkább előbb az erősitő cserét próbálnám meg ha van értelme.)
(#) btamas81 hozzászólása Márc 1, 2023 /
 
Valakinek nem lapul 2pár 2sc5171/2sa1930 a fiók mélyén?
Sehol sem találok.
(#) 1tom válasza btamas81 hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Ez: 2SC5171 és ez: 2SA1930 ? Vagy ezek hamis tranzisztorok?
(#) btamas81 válasza 1tom hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Ezt nem hiszem el. Szombaton rendeltem innen, akkor nem volt.
(#) mcc válasza 1tom hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Miután legalább 3-4 éve nem gyártják, ezért mindenképp gyanús...
(#) szendi001 válasza Jonni hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Szia! Ár-teljesítmény viszonyban oké. Körbe kell nézni ebayen van-e olcsóbb. Szólni szól, azt is megkockáztatom hogy arányaiban jól, de nem egy audiofil kategória. Régi rendszer rehabilitációjára jó.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) szendi001 válasza mcc hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Ezt honnan tudjuk egyébként? Lenyilatkozta a gyártó? Van pár opció. Egy néhány száz forintos tranyót stressz teszt alá lehet tenni. Jól megterhelni, reszelő teszt, aztána h bírja szerencsénk is lehet. Le lehet szedni a kupakot körbenézni alatta. Ha ennyire kényes az ügy akkor inkább direktben az ONSEMI honlapjáról érdemes rendelni, ha méásképp nem, úgy hogy négy öt fórumozó összeáll
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) mcc válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Igen, a Toshiba honlapján olvastam. Azon kívül én vettem meg az utolsó darabokat a Mousertől. Az Onsemi sosem gyártotta ezt a típust.
(#) szendi001 válasza mcc hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Igen, értem hogy nem, de kiváltó tuti hogy bírja az életet. Egy kis szösszenet: Bővebben: Link
(#) mcc válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 2, 2023 / 1
 
Az a baj, hogy a TO-220-as tokozású 1-2A-es gyors meghajtók szinte teljesen kihaltak. Még 2SC4793/2SA1837 van a Profusionplc- nél, de ezeken kívül csak az Onsemi MJL150xx sorozat maradt, ami sajna lassabb.
(#) Jonni válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Igazából nem az a lényeg hogy ingyen legyen, az az ár ami a linken van az nem sok , csak vajon milyen lehet ennek a hangminősége? (Persze erre az is lehetne a válasz, hogy be kell menni egy üzletbe ahol meg lehet hallgatni, de ez talán pont nem az a kategória.)
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) szendi001 válasza mcc hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Marad az elektroncső, mint megoldás. Igen értem amit mondtok, igazán jó megoldást nem látok a problémára. Talán méregetni és fizikailag feltárni lehet a meglévő elérhető eszközöket.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) elektrorudi válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Hamisított félvezető helyett, hamisított elektroncső? Cseperből vödörbe?
Mennyivel jobb buli egy sok ezer forintos elektroncsövet hamisítani, mint egy pár tíz-száz forintos félvezetőt.
(#) mcc válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Spájzolni kell, sajnos. Nekem 2SC5171/2SA1930-ból van még vagy 100-100db itthon. Kicsit őrzöm szigorúbban, mint a családi ékszereket...
(#) mcc válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 2, 2023 / 1
 
Jobb üzlet, csak az elektroncsőbe bele lehet látni, ellentétben a félvezetőkkel
(#) Skori válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Attól függ mennyit lehet eladni belőle. Gyanítom, hogy félvezetőkből sokkal többet adnak el, mint elektroncsövekből. Azon kívül az elektroncső-hamisításhoz is kell üveg, és vacum-technika, emiatt a hamisítványt sem lehet olcsón előállítani.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) Ge Lee válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 2, 2023 / 1
 
Azért azt megnézném, hogy a csöveket hogy hamisítod. Manapság egyébként azokat nem hamisítják, hanem vannak főleg Kínában gyártók akik bizonyos típusokat újra gyártanak. Hogy mennyire éri meg nem tudom, de szerintem az alapanyag beszerzése az ami kritikus, mert maga a gyártás jóval könnyebb és egyszerűbb mint félvezetőt gyártani, beruházni sem kell hozzá annyit.
Sőt, nem csak keleten de az usában is vannak házi 1-2-3 fős manufaktúrák akik csövet gyártanak, mondjuk ők nem nagy tételben inkább csak saját célra.
(#) Ge Lee válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Tettem fel pár oldallal ezelőtt egy fetes rajzot, ott van mellette a szimulált torzítási adat, annak a spektrumképe stb. Én elfogult vagyok, mert egy ideje a minél valósághűbb hangvisszaadásra törekszem az erősítőket illetően, és pont azért váltottam a csövekre mert a félvezetőkkel ezen képtelen voltam már javítani. Az a fetes erősítő sem egy csoda, de nagyon olcsó alkatrészekből épül fel, nagyon olcsó, negyed wattos szénréteg ellenállások, 10-20Ft-os kisjelű tranyók és az IRF540-ek a végén. Közel sem szól úgy mint a csövesem, de ami mostanában a közelemben elérhető volt gyári, meg diy erősítők mindegyikkel összehallgattuk, és gyakorlatilag mindnél élethűbb hangvisszaadást produkált, nem túl helyesen úgy is mondhatni jobban szólt náluk. Voltak ebben eredeti Japán Luxman, Kínai Marantz, Pioneer, Denon, Yamaha, stb erősítők, rendesen megépített Quad405, stb. Manapság nagyon jó (hangú) erősítőt végtranyókkal nem egyszerű csinálni, akinek ez sikerül (nem önmaga hanem többek véleménye szerint is) az előtt megemelem a kalapom. Volt után épített HTA-m egy ideig, abba valami 6000Ft-os (akkor volt annyi most már biztos több) végtranyók voltak, és nem az volt benne a legdrágább alkatrész.
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Nézegettem azt a kapcsolást, amit említettél. A meghajtó fokozat +/-36V-ról jár, míg a végfok +/-27V-ról. Ennek mi a jelentősége? Kicsit bonyolítja a táp kialakítását. Megéri ezt így kialakítani, vagy átszámolva valamelyik fokozatot úgy azonos tápágról éljen egyértelmű negatív hatású lenne?
Következő: »»   2448 / 2505
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem