Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2449 / 2505
(#) mcc válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Jobb a kivezérelhetősége. Így nem vész el a meghajtó vesztesége és a FET-ek nyitófeszültsége.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Jelen esetben az az előnye amit előttem leírtak, egyébként ezen felül még az is lehet az előnye (ha úgy van kialakítva), hogy akár teljesen elszeparált is lehet a két táprész aminek lesz egy olyan nem elhanyagolható előnye, hogy a nagy áramú rész működése semmiféle módon nem zavarja a meghajtó fokozatok működését, csúnyán fogalmazva nem rángatja a végtranyó a kisjelű fokozatok tápfeszét ami "hallható" torzítások forrása is lehet.

Csőgyártás kicsiben, de van még sok ilyen és hasonló videó.
(#) Suba53 válasza mcc hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Köszönöm, ez így logikus. Annak vajon mi lehet a logikája, hogy nem komplementer fetekkel van megoldva a végfok? Csupán csak annyi lenne, hogy a komplementer feteknél nehezebb 100%-ig egymás tükörképeit megvalósítani, mint két egyforma N csatornásat válogatni?
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Köszi, ez is igaz.
Lenyűgöző ez az üvegtechnika. Régebben dolgoztam egy olyan cégnél, aminek volt üvegtechnikai gyártása is a műszeripar mellett.
Elképesztő mi mindent tudtak csinálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Tiszteletben tartva a csövesek utáni vonzódásodat, azért megjegyezném, minden erősítő jó színvonalú megépítése kisebb csoda, és nem olcsó dolog. A szénellenállással nincs rokonságban. De az árnyékolt vezetéket sem ismeri. És még sok minden van a kellékek között. Sajnálom, hogy Neked nem sikerült egy jó félvezetőst építeni! Mondom ezt mindamellett, hogy nem vitatom a csövesek egyedi hangzását. Most, hogy lett egy saját K701 hallgatóm, visszaolvastam egy 10 éve esett, amerikai hangmester véleményezését. Azt írta, csak az vegyen ilyen hallgatót, akinek nincs igénye az eredeti hangzás elszínezésére, valamilyen egyedi elképzelés alapján. Tehát minden olyan vitázásnak nincs értelme csöves kontra félvezetős ügyben, ami az egyiket a másik elé igyekszik tolni általánosan megközelítve e dolgot.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Ne kezdjük el megint a szavak és mondatok jelentésének kiforgatását, főleg úgy, hogy most sem olyan jelentéssel bír. Nem vonzódom a csövesek után, sosem szerettem őket. Egyszerűen csak valósághűbb hangot produkál mint azok a félvezetősök amikkel életem során dolgom volt, és ez erről szól, ne akarj ebbe többet belelátni!
(#) mcc válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Kb. igen. Sokak szerint jobb a kvázikomplementer kimeneti fokozat.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Sem vitázni, mint írtam is, sem "belelátni" sem szeretnék semmibe. Nekem csak az hiányzik a hozzászólásaidból, hogy ez csak rád vonatkozik. Mivel is az előzőekben is megemlítettem, hogy előfordulhat, hogy más mást gondol a "valósághűségről". És itt lehetne sorolni, a minta származási helyét, a helységed akusztikai viszonyait, a hangfalad milyenségét, stb.
én csak erre apelláltam a a Te minősítésed nélkül. És zárnám is e témát a részemről.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 3, 2023 /
 
Sziasztok!
Szeretném kérdezni hogy van egy ilyen kis 2x100 W os erősítő,(hát ezt most vagy tudja vagy nem) 24V-on 4 ohmon. És van egy 300W-os mélysugárzó. A kérdés hogy mivel ez 2x100W-ot ír ezt lehet kötni hídba hogy legyen 1x 200W ? A kocsimba régebb volt egy nagy erősítő ott azt írta hogy 2x200W vagy 1 x 400W . Ezzel lehet e ilyet csinálni? A 300W os mély hangszóróm az 4 ohmos.
Vagy felejtős ez a dolog? Válaszokat kö9szönöm!
(#) reloop válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Szia! Az utolsó képed alján látható 12 V 2x40 W némi költői túlzással elérhető. Ezek eleve híd kapcsolású kimenetek, tovább nem fokozható a kivett teljesítmény.
(#) reloop válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 3, 2023 / 2
 
A kérdés 24 V-ot érintő részére vonatkozóan: ideális erősítő esetén is 28 V tápfeszültség kell a hídkapcsolásból kivehető 4 Ω / 100 W teljesítményhez. Az ehhez társuló 7 A csúcsáram elviselését se igen nézem ki ebből az áramkörből.
(#) Suba53 válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Ennek a "Hazai erősítő chip"-nek találhattak volna valami korrektebb nevet.
Nekem a Hazai fütyülős, vagy hazai mangalica kolbász ugrik be elsőre.
(#) reloop válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 3, 2023 / 1
 
Először úgy volt, Erős Pista lesz az IC neve, de szólt az Univer, hogy nem kéne...
(#) vladcepes válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Akkor mi lenne az ideális adapter amit elviselhet?
(#) reloop válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Minkét csatornát 4 Ω-mal terhelve 12 A csúcsáram leadására képest adapter felel meg.
(#) kokozo válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
A betáp csatlakozója meg max 50W-ot tud, tehát az egész áramkör itt el is vérzik.
(#) tothbela válasza kokozo hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Azért nem kell egyből temetni. De vannak fizikai állandó, amit még a csodaelektronika gyártói sem tudnak áthidalni.
Kimenő teljesítménynek azt adják meg a gyártók, hogy névleges terhelésre mekkora maximális torzítatlan szinuszt képes az erősítő leadni. Vagyis ebből a feszültségből számolt teljesítményt. Ha például 28,28V csúcsértékű torzítatlan szinuszt kapunk 4 Ohmos terhelésre, akkor az 100W. De mivel nem szinuszt hallgatunk, ezért az átlagos kimenő jelszint ettől jóval kisebb lesz. Kisebb kivezérlés miatt a táp csatlakozó is kevésbé van terhelve, ezért nem gond hogy nem folyamatos 14A-re van méretezve.
"D" osztályban a hatásfok széles kivezérlés tartományban elég magas, ezért az átlagos teljesítmény felvétel egy 100W-os végfok esetében 20W körüli. De 4 Ohmos terhelés híd kapcsolásos erősítőnél kell a minimális 28,28V, vagy inkább a veszteségek miatt inkább 30-32V.
Az, hogy a reklám miatt főleg autós fejegységeknél a csutkára torzított kimenő teljesítményt adják meg, arról nem tehet a felhasználó. Járó motornál 14,4V akkufeszről négyszögre torzítva 50W vehető ki 4 Ohmon, de ez normális esetben álló motornál 20W/4 Ohm, járó motornál 25W. Most egy rail to rail végfokot feltételeztem. A Bose az használ 1 Ohmos hangszórókat, azokkal mindenféle tápfesz átalakító nélkül kivehető a 100W csatornánként egy kocsiban.
Ha nem akarjuk a fizikai határokat feszegetni, akkor 24V táp esetében 4 Ohmra 60W kimenő teljesítményre számíthatunk. 8 Ohmra 30W.
(#) morgo hozzászólása Márc 4, 2023 /
 
Sziasztok!
Egy kapcsolóüzemű erősítővel gyűlt meg a bajom. Táphibával került hozzám, azt megoldottam. Viszont a 4 csatornából egy nagyon halkan szól. A 2. képen a bemeneten még hibátlan a hf jel. Innen a csatlakozók mögötti smd panelra kerül a jel, majd a végfokra. Az 1. képen látható panelen a led+ldr kombó ledje világít, valami hibát érzékelve, ezért tilt is. A ledet kiiktatva hangosabb lesz de torzít is rendesen. A pdf 2. oldalán (baloldalt - középtájon) található ez az áramkör. Mi aktiválhatja? A rajzból nem tudom kideríteni. A végfokban összehasonlító méréseket végeztem a jó oldallal, nem találtam jelentős eltéréseket. Van valakinek elképzelése merre keressem a hibát? Sajnos beüzemelve szinte semmit nem tudok mérni, nem igazán féni hozzá semmihez.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 4, 2023 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) tothbela válasza morgo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Ha a két modulon kicseréled a kártyákat, akkor a hiba is átköltözik? Az alaplapon a teljesítmény elektronika van meg a fet meghajtók, a kártyákon a PWM modulátor, meg az okos vezérlő. Én javítottam PC1004 modult, volt olyan ahol a fet meghajtó tápja szállt el, de olyan is, ahol a mikrovezérlő gondolta hogy lázadni akár. Utóbbival nem tudtam mit kezdeni, mert nem nyílt a forráskód, ezért kész kártyát kellett venni. Szerencsére viszonylag olcsón kaptam.
(#) morgo válasza tothbela hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
A kártyacsere eddig nem jutott eszembe, holnap megnézem ezt is. A végfok környékén szétszedett feszmentes állapotban nem találtam hibát a másik oldallal való összehasonlító mérések közben. De valahogy megpróbálom feszülség alatt is méregetni. Köszi az ötletet! Ha a kártyán van hiba, érdemes lehet cserélni a műveleti erősítőket?
(#) tothbela válasza morgo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Az még odébb van. Akár más is lehet a gond.
(#) morgo válasza tothbela hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
A kártyacsere nem hozott megoldást, a hiba továbbra is fennáll. Újra mértem az ellenállásokat, diódákat, kondikat, a csatlakozótól a kártyafoglalatig, a kártyakimenettől a végfok előtti optocsatolóig, a feteket, minden jónak tűnik. Még megpróbálom az optó és a meghajtó ic tápfeszültségét megmérni.
(#) vladcepes hozzászólása Márc 8, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy kis 2x5 W-os számitógép hangfal ami 230V-ról működött. Vettem egy ilyen 2x5W bluetooth alaplapot és megcsináltam blutuszosra most így 5V rol működik. A kérdésem az lenne hogy a hang ugyan olyan hangosan szól mint eddig -nem is kell erősebbre, viszont valamivel nem lehetne fokozni egy kicsit a mély hangot? Ha igen milyen áram körrel és hova kellene be iktatni?., gondolom a kijövetel és a hangszórók közé.
Válaszokat köszönöm!

Névtelen.jpg
    
(#) szendi001 válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 8, 2023 /
 
Windows alatt, eltolod a mélyet felfelé.
(#) Gafly válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 8, 2023 /
 
Vagy épít/vesz a 2-höz egy .1-et is.
(#) lóri hozzászólása Márc 8, 2023 /
 
Találtam egy ilyen 2.1-es rajzocskát.
A poti értéke ismeretlen, hiába kérdezték a tervezőt, nem válaszolt.
Valaki azt írta, hogy nem működik. Ez igaz?
Jó-e ez, vagy valamit kell változtatni?
Ezen mindenfélét lehet tekergetni, hátha megépítem.
Reloop, légyszi szakértsd meg.
A kép kicsi, itt a Bővebben: Link
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2023
(#) vladcepes válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 8, 2023 /
 
Köszi de lehet hogy telorol fog menni.
(#) tothbela válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 9, 2023 /
 
Ebben TC8871 IC a végfok, de valymi kevés adatot közöl a gyártó. Megeshet, hogy a BT vevő kimenő jelszintje elég nagy, az erősítő pedig kisebb jellel is kivezérelhető. Ebben az esetben a BT vevő és az erősítők közötti csatolás átalakítható freki függővé, azaz lehet mélyemelést létrehozni néhány passzív alkatrésszel (kondenzátor ellenállás). De kevés az adat.
(#) Suba53 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 9, 2023 /
 
Az inkább magas vágás lesz, de végül is a végeredményt tekintve mindegy.
Következő: »»   2449 / 2505
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem