Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   173 / 1388
(#) Attis92 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Hát őszintén kezdő révén, még nem találtam meg az idális technológiát így mindenfélével próbálkozom!! Ez pl. sima papírlap étolajjal lekenve, két maszk összeragasztva, és 2 perc világítási idő!! De csak a sötétben tapogatózom, mert eddig csak gyárilag lefújt panelokat fotóztam, odsa ki volt fejlesztve az ideális idő! De most én fújok és így még nem világos minden!! Köszönöm a segítséget!!
(#) gulasoft válasza Attis92 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

A módszer ugyan az. Lefújsz egy egész táblát. Levágsz egy kis csíkot, csinálsz egy maszkot 15,10,5 perces beosztással.
Letakarod az egészet egy nem átlátszó lappal csak a 15 percest nem. Világítod 5 percig, leszeded a takarást a 10 percesről, világítod 5 percig (ekkor az első már 10 percet világítódott), majd leszeded a takarást az 5 percesről is, és világítod 5 percig (az első ekkor 15 percig világítódott, a második 10 percig, a harmadik 5 percig.
Ezek után előhívod, és tudod az időket.
Kisebb időkkel ugyan így kell eljárni.
(#) Attis92 válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Kösz szépen!
Majd megpróbálom!!
(#) Xenen Mo hozzászólása Júl 23, 2008 /

Elegem lett abból hogy a függök az időjárástól szóval vettem egy higanygőz lámpát eltávolítottam a buráját és felül volt egy külső égő szál ez az első bekapcsolásnál elüstölt. Ez kötötte össze a belső burát a felső részénél. Az alsó része egy 40k ellenállásal van összekötve. Raktam egyet felülre és igy csak nagyon halványan világit, inkább csak lila "ködös" a két bekötés körül. Az ellenállás a ludas itt sztem, csak hogy mennyire cseréljem le? Normál égők esetén kb 1k a szál gondolom itt is. Egyébként milyen távolságot ill levilágítási időt ajánlotok. 160Wos az égő. Köszönöm!
(#) Sir-Nyeteg válasza Xenen Mo hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Az a higanygőzlámpa már kuka
Az nem HGLI volt, hanem HMLI, aminek búrával nincs hatása, búra nélkül meg nem működik, ugyanis:
az a külső izzószál egy áramkorlátozó "elektronika" volt.
A kezdeti nagy áramnál felizzik, ekkor nagy az ellenállása, de amint csökken az áram, az izzás abbamarad, és rövidzárként működik. Ez helyettesíti a folytótekercset. Az árammegszaladás ellen van/volt...
Vegyél egy HGLI-t, vagy pár ledet.
(#) zoly15 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Idézet:
„aminek burával nincs hatása”

No ez nem teljesen igaz! jómagam és egy fórumtárs is 160W os HMLI vel világítjuk a nyákokat 20 percig!
Csak én most áttértem egy 80W os HgLi hez evvel 10 perc burával. :yes: De ha összejön akkor fogok kapni egy ismerőstől 250W os HgLi-t amivel 0.5perc körül lessz a levilágítás

üdv4
(#) kaqkk válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

miért nem használtok blb fénycsövet ? nekem nagyon bevált 10 perc és nem forró nem égeti ki a szemem
nem fogyaszt 250w ot stb

(most tervezem egy 2 oldalas levil) készitését
8db 8w os blb csővel majd teszek fel képeket
ha elkészül .
(#) svebis.zoltan válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

üdv mindenkinek a minap láttam 1 üzletben 18w os kompakt uv fénycsövet,valaki csinált már ijenböl levilágitót ?s ha igen hány kell belöle ?köszönöm
(#) kaqkk válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Próbáld ki ! a db-szám csak attól függ hogy mekkora
felületet világít be és te mekkorát akarsz levilágítani.
Én most 3db 30 cm-es 8w-os blb csövet használok és kb 20*30cm -re elég
(#) Sir-Nyeteg válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

„aminek burával nincs hatása” = sima natúr 100W-os izzó is kb ilyen erővel UV-zza a nyákot...
(#) Hujikolp hozzászólása Júl 24, 2008 /

Most tervezek beszerezni 2db dupla Revoltec UV csövet, számítógépben szokott lenni. 30 centis, azt hogy hány wattos még nem tudom, felderítés alatt. Szerintetek beválna levilágításhoz?
Scanner lenne a tokja.
(#) Thomy válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Nem a W számít. A 2,5W Cree leddel is 10 perc a levilágítás, más meg itt 250W-tal nyomja 20 percig.
Szóval szerintem simán jó lehet, ha nagyrészt UV-t ad ki (kb 395-400nm bizti jó).
(#) vicsys válasza Thomy hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Ezaz. Komolyan nem értem ezt a 10-20(!) percet... Nekem dupla üvegen keresztül 4db leddel 6és fél perc.
Végeredmény
Kép: Hivatkozás
(#) Thomy válasza vicsys hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Azt nem tettem hozzá, hogy dupla pauszpapírral
Egy réteggel kb nekem is 6-8 perc.
Ez a ~2,5W 2 led.
Eddig 2mm sima mezei üveggel csináltam, most vettem 2mm plexit, szóval tovább csökkenhet az idő.
(#) Xenen Mo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Bekötöttem egy 60W izzót az elégett szál helyére most már elégjól világít. Holnap megpróbálom egy 100W vagy nagyobbal. Vagy szerinted igy nem lehet elég UV kicsikarni belőle? Viszont nem tudom viszonyítani...
(#) Sir-Nyeteg válasza Xenen Mo hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Én hagynám azt, (jó, én ledpárti vagyok)
energiapocsékolás, és csak a fesz fele esik az uv részen...
(#) Attila86 hozzászólása Júl 25, 2008 /

Megvan az új fúróm: KÉP
A precizitását össze sem lehet hasonlítani az eddig használt fúróállvány+hobbidrilles megoldással. Egyáltalán nem üt, tényleg öröm vele dolgozni. Külön plusz pont, hogy sokkal halkabb mint a minidrill és nem olyan visító magas hangja van. Amíg még panellakásban használom (néhány hétig) addig egyenlőre ez fontos szempont.
Mondjuk ez 24kg, a minidrill azért jóval könnyebb volt. De cserébe sokkal masszívabb mert nem szutyok műanyag, hanem ugyebár fém az egész.
Igaz, a minidrill ment akár 20000-es fordulattal is, ennél pedig a maximum kb. 2500.

Majd szerelek rá egy flexibilis LED-es lámpát és egy morzsaporszívót átalakítok (flexibilis csővel), hogy elszívja a fúróhegytől és a nyák alól a 'port'.
Illetve majd rájövök hogy milyen elven működő motor van benne és lehet hogy feltuningolom egy kicsit a fordulatszámot. (Már ha a mechanika bírja.)

A gép 16000Ft a Bricostore-ban. (Nekem ingyen volt )
Ja és jár hozzá satu is. (Ez mondjuk nem egy minőségi darab.)

Üdv.!
(#) Slope válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Idézet:
„Illetve majd rájövök hogy milyen elven működő motor van benne és lehet hogy feltuningolom egy kicsit a fordulatszámot.”

Akor kezdheted építeni a frekiváltót
Amúgy jól néz ki, én is szemeztem vele, de nincs hozzá helyem. Marad a visítógép.

Üdv!
(#) levii válasza Slope hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Egyfázisú aszinkronhoz is jó a frekiváltó ? (mert gondolom ez az)
(#) Slope válasza levii hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Nem sok más megoldás van. Valamilyen úton növelni kell a mágneses mező szinkron fordulatát.
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Nekem is hasonló van, csak a tescoból, és a lapra rá lehet tenni két befogó lapot. Szerintem ez hót ugyan az a darab.
(#) zsoltee0001 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Hali
:eek2: felvitted a panelba? nem gyenge.
Jó kis fúrógép, nekem einhell-be van, nyilván bevált konstrukció lehet.
" lehet hogy feltuningolom egy kicsit a fordulatszámot" ahogy írták frekiváltóval lehet csak, viszont a motor nem fogja bírni (gyenge). na mindegy... én a kondenzátortát cseréltem nagyobbra, mert elég gyenge volt.
(#) Attila86 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Idézet:
„felvitted a panelba? nem gyenge.”

Muszáj volt. Ha elhozom ide a nagy családi házba, itt már nem lesz gond.

Idézet:
„ahogy írták frekiváltóval lehet csak, viszont a motor nem fogja bírni (gyenge)”

Miből gondolod hogy a motor nem bírja? (500W-os egyébként)
Ha a hálózati frekvencia alatt akarnám járatni, akkor gond lenne a magasabb feszültség mert magas lenne a fluxus és a motor telítődne. De 50Hz fölött nem gond, márpedig én csak növelni szeretném a fordulatszámot, csökkenteni nem kell. Ilyenkor azonban (50Hz felett) csökken a motor nyomatéka de ez nem érdekel mert nyákot fúrni még akkor is bőven elég.

Vagy másra gondoltál hogy nem bírja? Esetleg a motor szigetelésére a nagyobb (egyenirányított) feszültség miatt?

Az enyém csak 250W-os....
az nem nagyon bírja, sokszor megáll, 500w-nál már nem lesz gond.
(#) Attila86 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Szóval neked van frekvencia-váltód?

nincs, de gondolom ha lenne se nagyon bírná, még kisebb áttételen is símán lefogom kézzel.
Amúgy azért érdekelne ez a frekvenciaváltós dolog,
Kapunyitóknál hasznát venném, látok benne fantáziát.
Asszem utánnanézek, 1 fázisú, 2 irányba forgó asszinkronmotorokhoz kell kb 5-600w terhelésre.
(#) lidi hozzászólása Júl 25, 2008 /

Üdv nyákkészítők!

Ma kipróbáltam élesben a hidrogénperoxidos maratást. Csak háztartási 20% os sósavat sikerült beszereznem, és krémes 12% -os fodrász peroxid krémet. De még ezzel is jól működik!!! Igaz az 1L peroxid 800Ft volt. Kis edénykémbe öntöttem kb 1.5cm savat, belenyomtam egy adag krémet, majd gumikesztyűs kézzel összevegyítettem, ezzel a sósavnál kicsit sűrűbb tejszerű massza lett. Beleraktam a nyákot, azonnal elváltozott a szine sötétvörösre, a lötty meg zöldülni kezdett. Kb 5 percnyi lögybölés után kész is lett a maratás, pedig nem spórolós gnd kitöltős nyákot csináltam. A folyadék épp csak kézmeleg lett, szóval nem lett veszélyesen forró, és kezdőként is kezelhető idő alatt lett kész, nem kellett kapkodni.
(#) levii válasza lidi hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Szép lett
Ne bánkódj azért mert csak 20% sósavad van az bőven elég erre a célra

Üdv!
(#) Hujikolp válasza Thomy hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Pauszpapírral is lehet levilágítani? Az nem is olyan teljesen áttetsző ha jól emlékszem...
(#) Frankye válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Lehet, de épp azért, mert nem teljesen áttetsző, hosszabb levilágítási időt igényel. (Úgy viszont nagyobb az alávilágítás lehetősége, ezért nem ajánlott kifejezetten a használata...)
Következő: »»   173 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem