Fórum témák
» Több friss téma |
Értem. Látható, egyfázisú gép és a tirisztorokat meghajtó impulzus trafók is rajta vannak a panelen. Mi a hiba tünet a gépeden?
2 fázisú 400V, elméletileg nem rossz, ki kellene próbálni, de dzeretnék összeálitani róla egy kis rajzot, ha valami lenne. Kipróbálni eggyenlőre nem tudom, mert kell egy 5 pol dugvilla, ezután is csak pálcával, mert nincs AWI kábelem.
Elsőbpróba, bekapcsol, pàlcán szabályzás hatására multiméteren frszültség változás látható, hegesztettem is, egyenben váltóba is szépen ívet kap a pálca, dolgozik.
Valamelyik nap hegesztek vele egy hosszút. Itt van pár kép. Pár kötegelőt levágtam azért lóg minden.
Szerintetek érdemes kicserélni azt a pár elektrolit kondit ami az elektronikában van?
Sziasztok!
Találkozott már valaki az Alfaweld TIG-160QT hegesztővel? Igazából a rajzát keresem, mivel amikor rámértem a kimenő feszre, hazavágta a műszerem. Mikor szétszedtem akkor vettem észre, hogy a beépített szikraköz néha áthúz... Persze azóta nem csinálja, de erősen ingadozik a kapocsfeszültség, 40-70 volt között. Féltem a "műszerparkom".
Azon a műszeren már nincs mit félteni.Valószínűleg beleküldted a HF gyújtás feszültségét.
Mérjél rá egy megfelelő műszerrel amelyik nem csak a kapacitást hanem az ESR értéket is mutatja. Ebből lehet következtetni a kondik állapotára. Ha a pozitív kivezetés mellett nem látszik nedvesedés vagy oxidációra utaló nyom, akkor jó eséllyel hibátlanok a kondik. Ennél a gyújtásnál inkább a ferritrudas szórótrafó szokta beadni a kulcsot. Egy alapos lakkozás nem árt meg neki, de vigyázni vele mert eléggé kényes a ferritrúd,ha kicsúszik a helyéről, biztosan darabokra törik .
"Mikor szétszedtem akkor vettem észre, hogy a beépített szikraköz néha áthúz..." A szikraköznek az a dolga, hogy szikra legyen közötte azaz működik a HF-es gyújtókör. Vagy félreértek valamit és máshol történik az "áthúzás"?
Tegnap mikor hegesztettem a géppel észrevettem, hogy a kimeneteken folyamatosan ott a kraft, pálcánál oké, de az awi részénél hogyan, nem akkor kellene mikor megnyomom a gombot?
Igen, valószínűleg TIG állásban lehetett a kapcsoló, De elég régi cucc, a fene se gondolta hogy HV gyújtásos. A készüléken semmi extra reklámfelirat nem volt és előtte egy gagyi kis inverterest javítottam, ami csak bevont elektródás, nem volt benne HV. Így elfelejtkeztem róla, az én hibám. De a műszer az tönkrement, egy másikat használok. Bár már megjött az IC, remélem jó lesz megint, egy öreg metex az.
A nyákba van beültetve két álló érintkezőnek kinéző lemez, szikraköz. Amikor szétszedtem, még néha áthúzott, azóta nem csinálja. De szerintem az csak védelem, nem hiszen hogy üzemszerűen folyamatos szikrát kellen húznia.
"Márpedig de"... az a HF-es gyújtás szikraköze így indításkor ott szikrának kell lennie.
Nem csak indításkor, hanem egészen addig amíg nem folyik íváram.
Üdv mindenkinek!
A képeken látható régi Hetra AWI géphez keresek kapcsolási rajzot. A Google sajnos most nem barátom. Ma azt az infót kaptam, hogy ezt a gépet a Hetra-Trakis 1990 körül gyártotta exportra, állítólag kevés példánya került hazai forgalomba.Nem megy a HF gyújtás, MMA-ban szépen működik. Előre köszönök bármilyen infót.
Plusz kép a belsejéről.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2024
Szerintem a meghajtókártya fotója többet segítene. De keresd Phile80-at lehet hogy ő tud segíteni.
A Schrack relés panelról csinálj felülnézeti képet. Lehet, hogy én követtem el.
Holnap az lesz az első dolgom)
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2024
Csináltam képeket, remélem látszik rendesen.
Az öregedés jele, de nem tudom eldönteni, hogy ezt én csináltam vagy sem kb. 30 évvel ezelőtt. Még keresem a TRAKIS dossziét.
Addig is itt egy másik TRAKIS gép doksija. A gépet arról lehet felismerni, hogy a potméterek egy DB25-ös csatlakozón vannak a vezérlő panelre kötve.
Köszönöm a fáradozásod, reméljük előkerül a Trakis dosszié.Az enyém régebbi gép, mikrokontroller még nem volt benne, csak DC-t tudott.
Csak ez a rajom van hasonló kinézetű géphez.
Nagyon köszönöm, nagyon nagy segítség.Sajnos most dolgozom, holnap belenézek. Az első kép egy az egyben passzol a géphez.Amennyire emlékszem, a többi rajz is jó szerintem.Remélem jó a csapásirány, ugyanis a gyújtópanel bemenetén csak 24V körüli értéket mértem, a rajz szerint 220-at kellene kapnia.Férfiasan bevallva, nem nyomoztam vissza időhiány miatt, hogy honnan jön a működtető fesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |