Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Marshall JCM 900 1960-as Fej (Táptrafó probléma)
Témaindító: 187BodyGuard, idő: Júl 23, 2008
Témakörök:
Sziasztok! Lenne egy problémám pár napja kaptam egy hibás Marshall JCM-900-as csöves (3XECC83, 4XEL34) Gitárerősítő fejet. Mindíg kicsapta a biztosítékot. A baj a táptrafóval van, belső rövidzárlat. Mivel zárlatos nem tom lemérni a szekunder feszültségeket. Annyit tudtam meg hogy az előfok ICk-hez 2X20 V megy és a fűtés 6.3V de nem tudom hogy mennyi a csövek anódfeszültsége. Ha tudok minden adatot akkor megyek el csak trafót tekercseltetni bele.
Itt van a gyári kapcsolása ,de nem írja mekkora az anódfesz. Marshall JCM 900 Dual Reverb 100W PLS. Segítsetek!
Helló!
Sztem utána kellene nézni egy jobb minőségű kapcsolásnak, ezen semmit sem lehet elolvasni. Pedig sztem rajta vannak a feszültségek.
Vidd el a trafót a tekercselőhöz, majd ő megoldja. Ezek a trafók még nem voltak kiöntve, meg lehet számolni a pontos menetszámokat. (Én nem szoktam letekerni csak a vastagabb, kis menetszámú szekundereket. Az anódfesz tekercsét csípőfogóval, vagy fűrésszel fel kell hasítani, leemelni a csévéről és így leszámolni.)
Hello!
Találtam egy jobb minőségű rajzot. 450v van írva anód-feszültségnek most látom, hogy az a kondi feszültsége!!
Köszi szépen a segítséget. Lehet-e hogy megnézem a cső dokumentációjában a Vanode max-ot és az alapján döntök hogy mekkora? Mert a kondiból ítélve 450V-nál nem lehet nagyobb. :lookaround:
Sokat nem változtat a lényegen, de a végfok adatait kellene nézned ( 4xEL34)... ott talán oda van írva, hogy +420V vagy hasonló. Az ECC-k már kevesebbről mennek ( R-C szűrés). Mivel a felsorolás miatt nem látok csöves egyenirányítást, azért 300 voltnál több nem lehet a váltó a trafón. Természetesen számold a meneteket, az a biztos.
Na, most én sem néztem az 1. hsz-t... ott van a 4. oldalon a 4 db dióda és a kimenő közepén a 2x50µF 500 (!) voltos kondi, tehát számolj keményen.....
Néztem a táptrafót, de egybe van öntve nem tom letekercselni. Az egész egy tömör vaskupac benne a csévetestel. A cső adatbázisánál olvastem hogy:
"2 TUBES IN PUSHPULL, CLASS AB Ua+Urk 355V, Ub 375V" Nem tudom hogyha adok nei +300V DC-t azzal jól fog-e menni és nem üt vissza a bemenetre..
300 volt biztos kevés neki... nézz körül a neten , hasonló EL34-es kapcsik között, de nekem úgy rémlik, hogy 400 volt is lehet.. az eleje meg mindenhogyen kevesebbet fog kapni a szűrők miatt.
Ha rárakod a 300-at, mérd meg a kimenőt és úgyis meglátod, hogy mennyi jön ki a 100 watt helyett. Még egy kérdés: a graetz jó?
A graetz is hibátlan mint minden. A Táptrafóban a csövek fűtésének a rézhuzala égett egymásba. Ezért nem tom lemérni az anódfeszt, mert ha rádugom a hálózatra, visszaterhel a prímerre és akkor a műhelyemben eltűnik a vezeték a falból !
A rajz alapján váltót kell beadni direkt a trafótekercs helyén, mert a -50V előfesz csak akkor lesz.... különben balhé lesz...
Az előző válaszodhoz: akkor szorgalmasan számold csak a fűtő-és egyéb teljesítményeket, stb.. az új trafódhoz, ill. a sokfajta feszt a tekercselőnek.
Az Új trafó ami jó lenne:
2X20V 800mA (Előfok IC-k) 1 X 6.3V 6900mA (Csőfűtés) 1 X lenne az anódfesz 300-450V közt
A fűtés 6,6..6,7 üresben; az anódhoz 300...330 pl. 4 kivezetéssel ( 300-310-320-330).
Tehát akkor most az anódfesz 330V legyen?
Neeem.. az a váltó a trafón.... abból lesz a graetz-puffer után 410-460 egyen és abból választhatsz.
Tehát akkor ha 320 330V-ot szedek le a trafóról akkor a puffer után (2X50uF) 460V-lesz?
Próbáld ki, mennyi lesz 230 AC-ből... ... csak meg ne rázzon.
Az egyik sajátkészítésű SE Erősítőmben ami csöves 220V~ megy be amit egyenirányítok és pufferelek, de nem nő meg nagyobbra 225 max 230V lesz.
Talán ha lerajzoltad volna... és mi az egyenirányító?
Az a lényeg, hogy terhelés nélkül 1,414-szeresre megy fel a puffer. Ha elég vastag a huzal a trafón, ekkora esés nem lehet... Az említett végfokok nyugalmi árama egyébként 50-80 mA nagyságrendű és ebben az állapotban kell mérni. 0,65-0,7-es CuZ esetében nem fogod ezt tapasztalni ( 220 AC>>230 DC)...
köbzoli írta:
Idézet: „A tipikus anódfesz,pedig,400-425 V,kétszer 40-50 W ra.” Ezek szerint ha 300V jön le a trafóról akkor lesz 424.2V. Ez már eléggé kihajtja a 4 EL34-et. A Leégetett trafó alapból 375W-os volt, ha én 400W-osat teszek bele hogy tuti elbírja a csövek fűtését az nem baj?
Azért írtam 4 kivezetést, hogy könnyebb legyen megkeresni az ideális (?) értéket (nem ez hajtja ki a csöveket, hanem a vezérlő-fesz). Ha minden más oké, beállítod majd a nyugalmi áramot és méred a kimenőt, aztán ráérsz variálni, hogy kicsit több v. kevesebb legyen. Tök kivezérléskor esni fog úgyis 20-30 voltot.
Ha nagyobb a trafó, az csak jobb... kevesebb menetet kell rátekerni ..
Tehát akkor így nézzen ki a Trafó?
2X20V 800mA (Előfok IC-k) 1 X 6.3V 6900mA (Csőfűtés) 1 X 300V 1 X 310V 1 X 320V 1 X 330V
De nehéz...már egyszer leírtam... a 2x20 a te dolgod, a fűtés 6,6...6,7V szerintem, az anódhoz pedig 0- 300-310-320-330, tehát végigtekeri a szaki 300 voltnak megfelelő menetig és még hozzátesz 10-10-10 voltot....
Okés köszi szépen mindent.
Erre a két jpg-re utaltam már, csak nem találtad meg..
itt láthatsz egy jellemző beállítást, 2 csővel ( anódfesz). Nyugalmi áramokról a bekeretezett részt nézd csak, a többi nem aktuális. Az adatlapot azért tettem fel, hogy láss egy-két anódfesz értéket és egyebet, érdekességként. Neked a 4 cső miatt nyilván dupla árammal kell számolnod.
Neharagudj de nem tudta megnyitni a böngészőm de mostmár látom! :yes: köszi mindent.
OK.. sok sikert...
Megva a Marshall JCM900 Javítva! Igaz a toroidot eltekerték kicsit 2X20V 0,5A helyett 5A-t tekertek de nem baj. megy és kész. Köszi szépen a segítségeteket!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |