Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   69 / 95
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 2, 2023 / 1

Hallottam a tápelnyomás fogalmáról még az én gagyi végfokom is -95dB-re képes szobahangerőn.

1: THD, IMD, frekvenciamenet, treanziens válasz, damping faktor!
2: Nem szól minden erősítő egyformán, sokat hallottam már és egyértelműen mérhető is volt a különbség minden esetben.
3: A zenehallgatás és a bemondásra lehetetlen dolgok meghallása pszihológia első osztály, de ezt sosem fogood megérteni.
4: Nem Piret végfokom van még mindíg, csak azért, mert van hasonlóság köztük. Enyi erővel a tiéd, sőt mindegyik az, de nyílván szándékosan játszod a hülyét és mellesleg a Piret végfokja nagyon is jó.
5: A hangszóró vezetéknek releváns lehet a kapacitása és az ellenállása, a skin hatást hagyjuk meg a GHz-en dolgozó vezetékekre, nem kell nekem mutatnod semmit, tőkéletesen mérhetőek ezek a dolgok és meg is volt a mérés már vagy 15 éve, ha azonos mért paraméterű kábelek között különbséget hallasz, arra megint a pszihológia ad magyarázatot és a gyártó logóját hallod, mert ez elvárásaid nagyjából 99%-ban befolyásolják a szubjektív "mérésed" eredményét.

A Rosszul érintkező relét a süket is hallja a jól érintkező relének nincs torzítása, nem láttam, nem hallottam és nem is mértem még torzítást relé után, mert képtelenség, amíg jó a relé. Itt megint az van, hogy olvasol valami fasságot a neten és abban a pillanatban máris meg is hallod, mert meg akarod hallani, lapozzunk.

Ki jön szembe velem? Te, meg még néhány ezotérikus, akik csak hülyét csinálnak magukból, bánom is én. Bizonyos fórumokon, a széklettel összekenve folytatott szex is teljesen természetes, nem érvelnék ezzel.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2023
(#) deebo válasza deebo hozzászólására (») Máj 2, 2023 1 / 1

Ja és külön viocces, hogy olyasvalaki oktat ki a hallásról, aki a korából adódóan 12KHz felett nem hall semmit.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Máj 2, 2023 /

Idézet:
„Hallottam a tápelnyomás fogalmáról még az én gagyi végfokom is -95dB-re képes szobahangerőn.”

Az enyém meg -180 dB-re képes! Hülyeségeket én is tudok írni Mutasd a mérést. Fényképekkel!
A többit hagyjuk. Mit is láttunk tőled eddig a sok év alatt? Na jó, egy közepes DAC-ot.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 2, 2023 / 1

Jaaa, hogy nekem mérést kellene mutatnom, neked meg bemondásra higyjük el, amit műszaki oldalról semmi sem támaszt alá, de te hallod.
Eddig is pofátlan volt az arroganciád, de ez azért már túlmegy egy határon.
(#) Karesz 50 hozzászólása Máj 2, 2023 /

Én minden eddig elkészült és itt bemutatott erősítőmről tettem fel szimulációkat és méréséket. Keresd vissza nyugodtan ha nem emlékszel rá. Ez compozit haverodra is vonatkozik. Tőled még egyet sem láttam. És te mersz engem pofátlannak nevezni?
Ha pedig torz és egy torzítatlan szinusz között nem tudsz szemre különbséget tenni akkor keress valami más hobbit, amihez jobban értesz. De ha akarod megmérem neked (mellesleg 0.3-0.8% között ingadozik a THD.)
-95 dB. A kisujjadból szoptad ki?
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 2, 2023 /

Nekem nincs szükségem a HE nyújtotta ingyen reklámra. Nem erősítőgyártásból élek. Gondolom, azért kezdted most a Cordell klónt is ajnározni, mert el akarod adni. Hátha ráharap valaki. pedig régen azt mondtad, hogy nem jó, rossz a hangja, stb. Még a szimulációidban is látszott, de te mégis megcsináltad, aztán egy gagyi valami lett belőle. Most meg hirtelen milyen jó lett! Te tényleg azt hiszed, hogy mindenkit át lehet verni? De azért csak próbálkozz.

Elég sok embert ismerek innen , akiket még akkor is többre becsülök, mint téged, annak ellenére, hogy nem tették fel az aktuális akármilyüket. Ettől még meg tudom ítélni, hogy mennyit érnek.

De dühöngj továbbra is, hátha megnyugszol tőle.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 2, 2023 /

Most két lehetőség van. Vagy széndékosan félreérted amit írok, vagy már értlemezni sem tudsz egy magyar nyelvű szöveget és pláne nincs miről beszélni. Látom a különbséget a hálózati és a generált színusz között, de mutasd már meg, hogy az erősítő kimenetén ez mit befolyásol.

Idézet:
„-95 dB. A kisujjadból szoptad ki?”

Rá lehet akasztani a bemenetre a tápot és az erősítő kimenetét is és máris ki lehet kalkulálni.

Idézet a szövegből, majdnem pontosan illik is az esetedhez.
Idézet:
„egyetlenegy esetben sem készül hozzájuk értékelhető mérés (értékelhető alatt nem azt értem, mikor egy tápszűrő kimenetét összehasonlítják a bemenetével, hanem mikor a tápszűrőre csatolt berendezés kimenetét mérik előtte és utána!).”
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

Szimuláltam ezt a szkóp izét és szerintem ez nem jó erősítőhöz. Ha egyszer egy integráló jellegű kompenzáció lecsökkenti a visszacsatolt erősítést nagyfrekvencián, azt már feleslegesnek tűnik újra visszaállítani Av szintre a MHz-es tartományban. Növeli a nagyjelű erősítő torzítását... amolyan "fordított" feedforward kompenzáció lesz belőle szerintem.
(#) Karesz 50 hozzászólása Máj 4, 2023 /

Ezt csak úgy mutatom. A "gagyi" Cordell 100 kHz-en, 1.8R terhelésen, teljes kivezérlésnél (250W).
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 4, 2023 /

Na és? Ezt hívják parasztvakításnak. 100kHz! És 250W! Pfu... ez biztosan nagyon jó. Sok sikert hozzá.
(#) deebo válasza compozit hozzászólására (») Máj 4, 2023 /

Biztos velem van a baj, de én nem értem, hogy most ebből mit is tudtunk meg, azon kívül, hogy 100KHz-en tudja a szinuszt alacsony terheléssel szimulátorban.
(#) compozit válasza deebo hozzászólására (») Máj 4, 2023 /

Semmit nem tudunk meg. Én csak azért nem kérdezek, mert már kétszer is megtettem az utolsó napokban, de válasz nem volt. Most már feleslegesnek tartom, még a kérdezést is.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Máj 4, 2023 /

Mocskolódni már egészen jól tudtok, de szerintem ez már másoknak is feltűnt.
Feltételezem azt is látja mindenki, hogy szakmailag nem nagyon mutattatok még fel semmit ezidáig. Arra gondoltok, hogy majd én fogom kényelmetlenül érezni magam a ti ostobaságotok miatt? Hát nem!
Igen. Nekem tetszik a Hawskford féle hibakorrekció Cordell- féle gyakorlati megvalósítása, aminek te még a működését sem értetted hét évvel ezelőtt, amikor ezt a végfokot terveztem. De! Ha tévedek és hét év elteltével már megértetted, minden további nélkül leírhatod itt. Biztosan sokakat érdekel azok közül akik nem látják át, de szeretnék. Nem házi feladat ez, csak ha kedved van hozzá. (Most jön majd az válasz, hogy téged nem is érdekel az analóg technika, vagy rosszat álmodsz a HEC-től, vagy valami újabb dalszöveg részlet, esetleg újabb mocskolódás.) Azt még hozzá teszem, hogy nem akarom eladni ezt roncsot senkinek, hanem megtartom magamnak... Gézának pedig csinálok helyette egy olyat amit még Ő sem fog tudni tönkretenni. Tehetségem ugyan nincs hozzá, de tudásom igen.

Az a lényeg abban, hogy ez a buffer tudja a100 kHz-et teljes kivezérlésnél kis impedancián is, hogy 10 kHz-en kisebb a torzítása. Sokkal kisebb, mint azoknak a végfokoknak amelyek ezt nem tudják. Ki kell próbálni mondjuk a VF2-t ezen a frekvencián, teljes kivezérlésnél. Nálam, a gyakorlatban, 150Hz-20kHz között nem megy 3 Ohm fölé a hangszóró impedancia, tehát teljes hídban 1.5 Ohm-ot lát egy végfok, 1.3 Ohm impedancia minimummal. Ha meghajtom melegszik is egy kicsit, de bírja.

Szóval, Kedves Compozit és Kedves Deebo vigyetek már egy kis szakmaiságot is ebbe a topic-ba, legyetek szívesek! Ha pedig nem futja rá, akkor bátran égessétek magatokat tovább. Mindkettőtöknek jó mulatság ez, de másokat már idegesít. Még engem is, bár tudom, hogy ez a fő cél.

További szép napot és kellemes elmélkedést!
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2023

Ámen! Egyre nevetségesebb, szánalmasabb vagy!
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 4, 2023 /

Én nem akartalak idegesíteni, csak idebiggyesztettél valamit, amiben nem tudtam mi a poén, mert a 100KHz szinusz átvitele önmagában nem nagy truváj.

Engem egyáltalán nem zavar a fejtegetésed azzal kapcsolatban, hogy miképpen csökkentenéd egy erősítő torzítását, azzal sincs bajom, ha különböző kapcsolásokat próbálgatsz, elemezgetsz, sőt még érdekel is, csak az ezotériát hagyd.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Máj 4, 2023 /

Ááá... nem így működik. Ez rossz válasz szerintem. Más oldalról közelíts meg légy szíves az áramkör leírását.

Mit ahogy olyan mértékegység sincs, hogy "parasztvakítás". Te, ugye mérnök vagy... sőt azt írtad nekem egyszer, hogy: te mér-nök vagy. Emlékszel? Aki mér.
A "parasztvakítás" helyett, ezt a paramétert úgy nevezik, hogy teljesítmény-sávszélesség.
Maximális kimeneti teljesítmény közelében addig növelik a kimeneti frekvenciát, míg egy adott torzítási értéken (általában ez 1%) belül marad a THD. Ez Cordell 100 kHz-en még le tud adni 16 A csúcsáramot. Ez sok, vagy kevés? Vagy mennyi legyen? Akkor jobb egy végfok ha nem tud ennyit? Mondd meg te. Most akkor ki a nevetsége és szánalmas?
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Máj 4, 2023 /

Rendben.

Köszönöm. Na és?
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2023
(#) nosmo king hozzászólása Máj 6, 2023 /

Na itt egy erösitö. (erösitöcske) Itthon a konyhaasztal sarkán farigcsáltam a tompa kis bicskámmal. A külsö design minimalista. A belsö viszont maximalista. Söt bolondbiztos. Egy dj nek készült. Ök azt valják hogy ha már drága pénzért megvettek valamit akkor annak az összes potija és az összes ledje ki van fizetve igy azokat tekergetni kekell (ha kell ha nem) és az összes lednek világitania is kell. (ha már kifizette) ezért (és mert mind süket és idiota) igy bele lett rakva egy 10db szabályzásu soft kompresszor ami egy crossowerrel lett kombinálva a négy végfokhoz. A végfokok akár 1000w ot is tudnának de a hangszorok egészsége miatt le vannak krlátozva 300w ra. Van benne emi filter, lágy indito, koppanásgátlo is. Természetesen hatékony rövidzárvédelemmel is el van látva. És érintésvédelmileg is bolondbiztos.
(#) tunerman hozzászólása Máj 12, 2023 /

Ide teszem be egy Single End elektroncsöves fejlesztésem legújabb állomásáról szóló információt

Végre volt időm foglalkozni a korábbi 6528 tube Single End amplifier témájával, és hirtelen mertem nagyot álmodni - elővettem az OTL erősítőmben korábban használt 7242 triódát 
Ez egy 100 wattos , grafit anódos, és 3 katódkivezetéssel rendelkező nagy meredekségű teljesítménytrióda. A Tango XE-20-600S kimenőtranszformátort gond nélkül meghajtja mint katódkövető, már csak a deszkamodelt kellett összerakni.
A negatív előfeszültség osztója ugyanúgy után van húzva (bootstrap) mint a 6528-as verzióban, de itt már a csatoló elektrolit kondenzátor is feleslegessé vált. A Tango NC15 interstage transzformátor szekunderén lévő lezáróellenállás finomhangolásával a THD minimum értéke kikereshető.
Mérések:
- frekvenciamenet: 8Hz - 30kHz 1W/8R (-1/-3dB)
- teljesítmény frekvenciamenet: 30Hz - 20kHz 10W/8R (-1/-3dB)
- THD: 1 kHz/1W/8R 0,065%
- THD: 1 kHz/10W/8R 0,6%
Négyszögjel fotók: 100Hz/2v/div, 5kHz/2v/div
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

A tegnapi nap a 7242 tube PSE deszkamodelljének a finomításával telt el, több paraméterén sikerült tovább javítani 
Persze volt olyan is amit el kellett engedni, ez pedig a kimenetről történő utánhúzás (bootstrap) volt. A négyszszögjeles átvitellel nem voltam elégedett, így - mivel máshol nem lehet - a drivernek kellett másképp működnie.
A 7242 trióda BIAS osztójának alsó tagja most a testre megy, mivel az arányukat nem, de az ellenállások értékét lehet változtatni - tehát azzal folytattam. Elöször csökkentve, majd növelve az elenállásosztó teljes értékét, sikerült 1kHz/1W/8R-nél 0,042 THD-t elérni  
A teljes kivezérléshez (10W/8R) tartozó torzítási érték is csökkent, most 0,43% az értéke.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2023
(#) deebo válasza tunerman hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

Ezek hangszóróval terhelt mérések?
(#) tunerman válasza deebo hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

Ez egy 2 napja kitalált kapcsolás, ami fejlesztés alatt lévő deszkamodell - szerintem még nem tartunk ott.
TJ.
(#) deebo válasza tunerman hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

Csak azért kérdezem, mert a THD nagyságrendekkel nőhet, ha hangszóróval méred, a műterheléses mérés olyan, mint a gyári fogyasztási adat az autóknál. Annyit szeretnék csak ezzel, hogy érdemes lenne hangszóróval is mérni már most, nehogy későn derüljön ki, hogy hullát kergetsz.
(#) tunerman válasza deebo hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

1. Ez egy 600 ohmos primerrel rendelkező kimenőtranszformátor
2. Egy nagymeredekségű, katódkövetőnek kötött triódával meghajtva
3. Elsőre ez a megoldás kevésbé érzékeny a hangszóró visszahatására
4. A Single End erősítők felhasználása elsősorban szélessávú hangszórókkal történik - nincs hangváltó
5. Nem gondolnám, hogy az általam kitalált kapcsoláshoz bárki jobban értene mint én
TJ.
(#) Ge Lee válasza tunerman hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

Nekem továbbra sem szimpatikus az az 1MHz körüli kis hullámosság a négyszögjel tetején, akár a kimenő csinálja akár más oka van. Ha van hangkártyád csinálhatnál vele egy mérést hogy hogyan néz ki a spektrumkép, vagyis hogy néz ki a páros és páratlan harmonikusok szintje egymáshoz képest.

Nem találkoztam még olyan szélessávú hangszóróval amire rá lehetne mondani, hogy alkalmas "értelmes" zenehallgatásra. Viszont lehet csinálni kétutasban is olyat amibe nem kell hangváltó, így ugyanúgy kapsz egy jó fázismenetet a váltókkal terhelt girbegurba helyett. Én sem gondoltam volna, de a zene terét tekintve többet számít mint az egyenes frekvenciamenet. Mondjuk logikus is, mert legalábbis a kezdetleges térhatás növelő áramkörök működési elve a fázistologatáson alapult, de összességében az egész teret inkább jól tönkretette mintsem javított volna rajta.
(#) tunerman válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

Ez egy asztalon összedrótozott deszkamodell erősítő kezdemény, nem kellene az extrém szélsőséges méréseknek ennek megfelelni.
Amúgy a megadott paramétereket megnézted? A teljesítmény frekvenciamenet 10W/8R 30Hz - 20kHz (-1/-3dB) - hogy jön ide az 1MHz?
TJ.

Úgy jön ide, hogy az előző képeden 0,5us/div-ben van a szkóp amin az 5kHz négyszöget mutatod. Annak a hullámos tetején saccra 0,2us-os hullámok vannak, az meg (elírtam) 5MHz. Akkor szokott ilyen lenni a négyszögjel ha nem jól van megtekerve a kimenő és nagy a primer önkapacitása.
(#) tunerman válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 14, 2023 / 1

A dróthalmaz mérése nem releváns ilyen esetekben, én nem izgulok egy Tango XE-20-600S kimenőtranszformátor minősége miatt...
TJ.
Következő: »»   69 / 95
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem