Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   70 / 95
(#) deebo válasza tunerman hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

Látom nagyon félsz a valóságtól.
(#) tunerman válasza deebo hozzászólására (») Máj 14, 2023 / 1

Tegnap regisztráltam be a 2023 otktóber 14-15-én megrendezésre kerülő HiFi Showra, a 110-es szobában leszek kiállító.

https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=52&p=2795174#p2795174
(#) compozit válasza deebo hozzászólására (») Máj 14, 2023 / 1

Nem a valóság a lényeg, hanem, hogy mit hall... és az biztosan felülmúl majd minden eddigit
(#) deebo válasza tunerman hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

Kit érdekel, hogy ez ide? Mérted hangszóróval?
(#) teddysnow válasza deebo hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

Az 5. pont felmentést ad rá.
(#) Ódenka hozzászólása Máj 15, 2023 /

Én azt csodálom, ahogy a Fórumtársunk finom érzékkel válogatott alkatrészekkel építkezik. A jelen végcsőből jelenleg 3-ról tudnak a Földön, kettő nála, egyen Tutankhamon fekszik, kegyeleti okokból nem lehet hozzájutni... Állítólag a Titanicon lehet még 2-3 darab, de nehéz a felszínre hozni, így a világ meg van fosztva a kapcsolás elterjedésétől...
(#) tunerman válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Az elvi műkődés a legfontosabb, mindenki úgy szerzi be azt a szükséges 7 alkatrészt ahogy akarja.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
(#) mcc válasza tunerman hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Elvi működés: A 7242-nek nem lesz sok a kb. 27kohm-os meghajtó impedancia?
(#) tunerman hozzászólása Máj 15, 2023 /

A következő mérésem a kimeneti 8 ohmos műterheléssel párhuzamosan kötött 1µF-os kondenzátorral készült.
( 5kHz/2v/div/8R+1µF )
TJ.
(#) compozit válasza tunerman hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Most kellene csinálnod egy olyan mérést, ami 20kHz-en van és nem 0,5W-on, hanem 10W-on.
(#) tunerman válasza compozit hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Nem olvastad el:
" teljesítmény frekvenciamenet 10W/8R 30Hz - 20kHz (-1/-3dB)"
Ez a szinuszjeles mérés adata, 20kHz-es négyszöget nem lehet alakhűen átvinni ezzel az erősítővel.
TJ.
(#) deebo válasza tunerman hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Hangszórót neki.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Végül a " dynamic damping factor " mérések, amelyben 8v PP szinuszjeleket egy külső erősítőből, 8 ohmon keresztül a 7242 tube PSE erősítő kimenetére vezetünk. A kimeneten megjelenő, leosztásra kerűlő jel nagysága mutatja a " dynamic damping factort " értékét.
Mérőfrekvenciák, az oszcilloszkóp 200mv/div állásban van.
- 30Hz
- 1 kHz
- 10kHz
TJ.

Attól még meg lehet mérni.
(#) cua válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Ebay-en neha elofordul NOS allapotu is. 120-180EUR per darab :-|
(#) Ódenka válasza tunerman hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Én is viccnek gondoltam, hogy milyen ritka ez a cső, de próbáltam pár helyen megnézni, általában 1 db van és/vagy nem szállítanak hozzánk.
Azon kívül, hogy bizonyára megfelelő a kivitel, tulajdonság, mi értelme, hogy kb. 3 db van az egész földkerekségen belőle? Általában azért kísérleteznek, publikálnak, hogy kedvet csináljanak az után építéshez. A projektjeidre messze nem jellemző az utánzás lehetősége a fentiek miatt.
Végül is bárki átsétálhat egy drótkötélen a Duna felett, az is igaz. Akkor érthetővé válik minden...
(#) Ódenka válasza cua hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

...és 1 db-ok vannak, ahogy láttam, az ár az mellékes, dőzs van. Mi sem természetesebb, rádobunk 0.8-1 millkát és hátha jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
(#) deebo válasza compozit hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Érdekes, hogy valamiért minden mérést elvégez, kivéve a a relevánsat.
(#) arzachel válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Nekem 4 db van a 2db OTL monoblokkban.És persze a tartalék csövek....személyesen Tutankhamon-tól.
(#) compozit válasza deebo hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

És megelégszik a mérési eredményekkel. Ez is most olyan lesz, mint 70 éve a néprádió. Pont olyan lesz a hangja, de a Szabó családra megfelel. Valahol azt olvastam, hogy a hangszórót hagyni kell hagy rezegjen össze vissza... biztos attól lesz szép hangja.
Tehát, ennek az erősítőnek a belső ellenállása úgy 0,8 ohm?

Ugyan nem ìrtam le eddig sehol, de most a félreértések elkerülése vègett - nyilvánvalóan ez a 7242 tube PSE sem globális, sem lokális NFB-t nem tartalmaz. Minden mérést és technikai adatot ennek ismeretében kell értékelni, az NFB-vel működő erősitők egy másik dimenzióban ( Mátrixban ) léteznek.
TJ.

Igen, de az sem mindegy, hogy tranyós, vagy csöves a no fb erősítő. Ugye a csövesben van egy transzformátor...

Egyébként, a negatív visszacsatolást nem is az ember találta ki, hanem a természet evolúciós folyamatának eredménye. Pl: pajzsmirigy, agyalapi mirigy kapcsolat.

Persze, egész más dimenzió a néprádió, meg a hifi. Legfeljebb én nem értem az igénytelenségedet.
(#) Ódenka válasza arzachel hozzászólására (») Máj 15, 2023 /

Igazad van, sokkal több van belőle az ismert univerzumban...Mind az 5 darabot megtaláltam...
Csak keresni kell...

Következő mérés a 7242 tube PSE fázistolására vonatkozik, 20kHz/1W/8R kimenet az alsó sugáron, míg a felsőn a bemenő jel látható.
TJ.
(#) arzachel válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 15, 2023 / 1

Örülök ,hogy tudtam segíteni a komoly problémád megoldásában...
(#) Ódenka válasza arzachel hozzászólására (») Máj 16, 2023 /

Személyesen T.J.-től. Jól működnek akkor, lassan negyed százada. A kép 2000-ben lett közölve a Szerző engedélyével(készítővel).
Itt található. Lap alján a Készítő berendezése, oda van írva a lap alján.
Ez a cső már akkor is kuriózumba ment, megengedem, akkor még egy tucat lehetett a világon, abból 12 itthon...Részemről ennyit, továvábbi jó munkát a múzeumi alkatrészekkel, csak aztán lehetőleg vissza kellene vinni őket aztán a helyére...
(#) arzachel válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 16, 2023 /

Game over.
(#) segítő hozzászólása Máj 17, 2023 /

Egy színuszjeles mérés az égvilágon semmit nem mond egy hangerősítő minőségéről. Akár csöves, akár fetes, akár tranzisztoros, akár akármi. Torzítás mérés sem. Négyszögjel átvitel már mondhat valamit, hozzáértőknek, de ez sincs szoros kapcsolatban a kapott hanggal. Nehéz szakma.
Az ember általában jól eligazodik a 3 dimenziós térben. A 4 dimenziósban már csak kevesek. Az ennél több dimenziósban elvileg a tudósok. A matematika szerint léteznek. Nos az akusztika, a hallás igencsak sok dimenzió. Marad a fül.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2023
(#) deebo válasza segítő hozzászólására (») Máj 18, 2023 /

Ó jézusom. Abban egyetértek, hogy a szkópos színusz vizsgálat nagyjából a semmivel egyenértékü, de a többi fájdalmasan nagy butaság, ismét.
(#) nosmo king hozzászólása Máj 18, 2023 /

Nem tudom megállni szo nélkül a fenti agyament szájtépést. Elöször is a zene nem a csöböl szol. A csöböl lefeljebb csak a fürdöviz jön. Az hogy egy erösitönek milyen a hangja nem a csötöl vagy a tranzisztortol függ. Mindkettövel lehet igényes vagy csapnivalo kapcsolást épiteni. Söt még az sem számit hogy komplementer vagy kvázokmplementer a kapcsolás. Vagy csö vagy tranzisztor vagy fet. Nem ezen mulik hanem a kapcsolás igényességén. Tessék elolvasni az idevágo szakirodalmat: Douglas Self MA, MSc - Audio Power Amplifier Design Handbook
Következő: »»   70 / 95
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem