Fórum témák
» Több friss téma |
Tegnap regisztráltam be a 2023 otktóber 14-15-én megrendezésre kerülő HiFi Showra, a 110-es szobában leszek kiállító.
https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=52&p=2795174#p2795174
Nem a valóság a lényeg, hanem, hogy mit hall... és az biztosan felülmúl majd minden eddigit
Kit érdekel, hogy ez ide? Mérted hangszóróval?
Én azt csodálom, ahogy a Fórumtársunk finom érzékkel válogatott alkatrészekkel építkezik. A jelen végcsőből jelenleg 3-ról tudnak a Földön, kettő nála, egyen Tutankhamon fekszik, kegyeleti okokból nem lehet hozzájutni... Állítólag a Titanicon lehet még 2-3 darab, de nehéz a felszínre hozni, így a világ meg van fosztva a kapcsolás elterjedésétől...
Az elvi műkődés a legfontosabb, mindenki úgy szerzi be azt a szükséges 7 alkatrészt ahogy akarja.
TJ. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
Elvi működés: A 7242-nek nem lesz sok a kb. 27kohm-os meghajtó impedancia?
A következő mérésem a kimeneti 8 ohmos műterheléssel párhuzamosan kötött 1µF-os kondenzátorral készült.
( 5kHz/2v/div/8R+1µF ) TJ.
Most kellene csinálnod egy olyan mérést, ami 20kHz-en van és nem 0,5W-on, hanem 10W-on.
Nem olvastad el:
" teljesítmény frekvenciamenet 10W/8R 30Hz - 20kHz (-1/-3dB)" Ez a szinuszjeles mérés adata, 20kHz-es négyszöget nem lehet alakhűen átvinni ezzel az erősítővel. TJ.
Végül a " dynamic damping factor " mérések, amelyben 8v PP szinuszjeleket egy külső erősítőből, 8 ohmon keresztül a 7242 tube PSE erősítő kimenetére vezetünk. A kimeneten megjelenő, leosztásra kerűlő jel nagysága mutatja a " dynamic damping factort " értékét.
Mérőfrekvenciák, az oszcilloszkóp 200mv/div állásban van. - 30Hz - 1 kHz - 10kHz TJ.
Ebay-en neha elofordul NOS allapotu is. 120-180EUR per darab :-|
Én is viccnek gondoltam, hogy milyen ritka ez a cső, de próbáltam pár helyen megnézni, általában 1 db van és/vagy nem szállítanak hozzánk.
Azon kívül, hogy bizonyára megfelelő a kivitel, tulajdonság, mi értelme, hogy kb. 3 db van az egész földkerekségen belőle? Általában azért kísérleteznek, publikálnak, hogy kedvet csináljanak az után építéshez. A projektjeidre messze nem jellemző az utánzás lehetősége a fentiek miatt. Végül is bárki átsétálhat egy drótkötélen a Duna felett, az is igaz. Akkor érthetővé válik minden...
...és 1 db-ok vannak, ahogy láttam, az ár az mellékes, dőzs van. Mi sem természetesebb, rádobunk 0.8-1 millkát és hátha jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
Érdekes, hogy valamiért minden mérést elvégez, kivéve a a relevánsat.
Nekem 4 db van a 2db OTL monoblokkban.És persze a tartalék csövek....személyesen Tutankhamon-tól.
És megelégszik a mérési eredményekkel. Ez is most olyan lesz, mint 70 éve a néprádió. Pont olyan lesz a hangja, de a Szabó családra megfelel. Valahol azt olvastam, hogy a hangszórót hagyni kell hagy rezegjen össze vissza... biztos attól lesz szép hangja.
Tehát, ennek az erősítőnek a belső ellenállása úgy 0,8 ohm?
Ugyan nem ìrtam le eddig sehol, de most a félreértések elkerülése vègett - nyilvánvalóan ez a 7242 tube PSE sem globális, sem lokális NFB-t nem tartalmaz. Minden mérést és technikai adatot ennek ismeretében kell értékelni, az NFB-vel működő erősitők egy másik dimenzióban ( Mátrixban ) léteznek.
TJ.
Igen, de az sem mindegy, hogy tranyós, vagy csöves a no fb erősítő. Ugye a csövesben van egy transzformátor...
Egyébként, a negatív visszacsatolást nem is az ember találta ki, hanem a természet evolúciós folyamatának eredménye. Pl: pajzsmirigy, agyalapi mirigy kapcsolat. Persze, egész más dimenzió a néprádió, meg a hifi. Legfeljebb én nem értem az igénytelenségedet.
Igazad van, sokkal több van belőle az ismert univerzumban...Mind az 5 darabot megtaláltam...
Csak keresni kell...
Következő mérés a 7242 tube PSE fázistolására vonatkozik, 20kHz/1W/8R kimenet az alsó sugáron, míg a felsőn a bemenő jel látható.
TJ.
Örülök ,hogy tudtam segíteni a komoly problémád megoldásában...
Személyesen T.J.-től. Jól működnek akkor, lassan negyed százada. A kép 2000-ben lett közölve a Szerző engedélyével(készítővel).
Itt található. Lap alján a Készítő berendezése, oda van írva a lap alján. Ez a cső már akkor is kuriózumba ment, megengedem, akkor még egy tucat lehetett a világon, abból 12 itthon...Részemről ennyit, továvábbi jó munkát a múzeumi alkatrészekkel, csak aztán lehetőleg vissza kellene vinni őket aztán a helyére...
Egy színuszjeles mérés az égvilágon semmit nem mond egy hangerősítő minőségéről. Akár csöves, akár fetes, akár tranzisztoros, akár akármi. Torzítás mérés sem. Négyszögjel átvitel már mondhat valamit, hozzáértőknek, de ez sincs szoros kapcsolatban a kapott hanggal. Nehéz szakma.
Az ember általában jól eligazodik a 3 dimenziós térben. A 4 dimenziósban már csak kevesek. Az ennél több dimenziósban elvileg a tudósok. A matematika szerint léteznek. Nos az akusztika, a hallás igencsak sok dimenzió. Marad a fül. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2023
Ó jézusom. Abban egyetértek, hogy a szkópos színusz vizsgálat nagyjából a semmivel egyenértékü, de a többi fájdalmasan nagy butaság, ismét.
Nem tudom megállni szo nélkül a fenti agyament szájtépést. Elöször is a zene nem a csöböl szol. A csöböl lefeljebb csak a fürdöviz jön. Az hogy egy erösitönek milyen a hangja nem a csötöl vagy a tranzisztortol függ. Mindkettövel lehet igényes vagy csapnivalo kapcsolást épiteni. Söt még az sem számit hogy komplementer vagy kvázokmplementer a kapcsolás. Vagy csö vagy tranzisztor vagy fet. Nem ezen mulik hanem a kapcsolás igényességén. Tessék elolvasni az idevágo szakirodalmat: Douglas Self MA, MSc - Audio Power Amplifier Design Handbook
|
Bejelentkezés
Hirdetés |