Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   138 / 144
(#) somitomi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 28, 2023 / 1
 
Nekem általában kicsit égnek áll a hajam néhol a forrasztási, szerelési technológia láttán, például a Kiv 15.JPG-n a kondik. Nemrég fejeztem be egy '80-as évek eleji amatőr erősítő átépítését (mert nekem is hülye időtöltéseim tudnak lenni), na abban kulturáltabban néztek ki az utólagos, lengőszerelt beletoldások.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2023
(#) Bassmester válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 28, 2023 / 1
 
Eléggé groteszk hatású már ez az egész történet...
(#) mek-elek válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 28, 2023 1 /
 
Kedves Decibel, mindenki magából indul ki. Én is. Azaz kinek mi a fontos. 72 évesen fájós térdel nem szívesen mászkálok feleslegesen. Az én pákáimmal nem hiszem, hogy olyan szépen forrasztanál az ezüsttartalmú forrasztóanyagommal. Aztán meg, hogy hogy néz ki? Milyen jól fog szólni a válaszom! Azért közöltem a részleteket, hogy láttassam, hogy egy lakótelepi lakásban, egy hobbifúrógéppel, állvánnyal is lehet bizonyos dolgokat megoldani. És a többi már erősen audiofil. Szóval a leukoplast, sorba rakott alkatrészek, stb nem téma. Egyébként írtam is, hogy majd kap egy valamire való készülékházat... Az építésem lényege, a különféle felvételek tengerében, a felvételi problémák enyhítése az élvezetesebb zenehallgatás miatt. Ehhez kaptam segítséget is, és én meg megépítettem. Nem volt olcsó, sok buta feladat adódott menet közben, de mindet sikerült kiküszöbölni. Hogy hogy szól? Azt nemigen lehet szavakba önteni. Talán, nehéz letenni, meg sok felvételt szeretnék még meghallgatni vele. A külső csak légypapír annak, aki nem vágyik extra zenehallgatásra.
(#) mek-elek hozzászólása Ápr 29, 2023 /
 
Végre egyben…
Tegnap este hétre lettem meg vele. Azonban adódott előtte egy kis meglepetés. Nem vettem észre, hogy a bcskrz tolórúdjának behelyezése nincs átgondolva. Ez ugye alul lenne, így felette minden. Nem tudta, jobbat kitalálni mint egy hosszabbítást. Azonban ennek kivitelezése izgalmas volt. Ugyan rendelkezésre állt egy satuba készített 6,5 mm-es rúdbefogó, egy 6mm-es rézcső toldóval, azonban az utóbbin csak egy-egy szorítócsavar volt eredetileg. A probléma a réztoldó 6mm-ről 6,5 mm-re történő felfúrása volt. 6-6,5 mm között más fúróm nem volt, vagyis egyfogásban kellett gondolkodnom. Az igaz, hogy nem rég felújítottam a fúrógépem, így a tokmánytengely nem szitált a japán csapágyakkal, azonban az egy darab M3-as menet lefogóképessége kérdéses volt. Hát beállítottam a megfelelőnek vélt alacsony fordulatot, és belevágtam. Egyszer kellet tőben az M3-as csavart utánhúzni. Nagy örömömre sikerült az utánfúrás a felső rögzítő csavaron túlig. Ezzel a probléma kezelve. Megtoldva a tolórudat, az a készülék alján hátra vezetve a panelbakig, majd felemelve a furatáig, majd abba beletolva, és lelehetett lecsavarozni a toldást. Ezt követően a rudazatot a végénél fogva rá lehetett a kapcsolóra csavarozni. A vcskrz kapcsolórudat bakolni kellett, a levegőben lógott a magasságnövekedés miatt. Szerencsémre könnyen megoldható volt, mivel a pufferpanelt hosszú távtartókkal rögzítettem a könnyebb rögzítés miatt. Stabilnak stabil, a kinézete a múlté lesz ha megkapja a végleges házát. A magasságnövekedés oka a bcskrz tolórúdjának homloklapi magassága volt. Nem szerettem volna, ha lejjebb kerül a hallgatócsatlakozóknál. A többi ebből adódott. A bejáratás alatt szerszámot látni sem akarok, csak hallgatni, ha már megvan. mindenféle zenét, kockásat, gömbölyűt, lyukasat, stb…
Azt hiszem idáig ez a legjobban sikerült füleserősítőm. Olyan vele a hangzás, mintha a tér egy nagy vitrinesszekrény lenne, és a benne levő tárgyakat külön-külön is meglehet szemlélni, ha arra támad kedve az embernek. A kapcsolók használata erősen felvételfüggő. Diszkréten változtatnak a hangzáson mivel hangszínszabályzók. Úgy mondanám, hogy a szóló, és a háttér viszonyába jelentenek változtatást. Az összes kapcsolóállás adott felvétel függvénye. Ami azért van, ahogy kedves Béla, Tóth Béla fórumtárs magyarázta nekem, mert a kevert csatornákban rejlik a torzítások lényege, az azokban prezentált hangkeltő eszközök miatt (zaj, zörej, hangszertorzítások, más térkitöltő hangok szintje).
A Maxellt már leutálta a fülemről. Most a K701-el rója az utat.
(#) mek-elek hozzászólása Máj 12, 2023 /
 
Nekem ez sok
Holnap már túl leszek az 500 órán a járatással, kezd igazán kibontakozni a várt élethúség. Ami igazán ütős az a képességek összhatása egy jobb felvétel esetében. És ahogy ez már lenni szokott: így sem hallottam még vele a kedvenc felvételeimet. Persze éjszaka, amikor a hálózati zavar alább hagy.
Annak ajánlom igazából az ilyenfajta építést, akinek a zeneszeretete mellet igénye van olyan részletes tértextúrára, ami átírja a zenehallgatás eddigi megszokott sablonjait, és érdeklődik a megszokott felvételei adott előadó, stúdió általi elképzelések átértékelésére a hallottak alapján. A bcskrz, és a vcskrz ennek aktív eszköze. Ritka az olyan felvétel, ahol ezek állásán ne kellene módosítani, akár egy "lemezen" belül. De ehhez belépő szint a felvétel milyensége. Elkeserít olykor a füleseim kevéssége az élethűség korlátozása miatt.
A dobozkészítés odébb, mivel sokallom a készülékben tapasztalható hőmennyiséget, ami a bordák hőleadási képessége miatt lehet. Napi 15 órát járatom, és jó félóra után éri el a nekem sok hőfokot. És ezt kikapcsolásig, a légmozgás változása szerint, enyhe változtatásokkal tartja. Még erről a hűtőborda témában. Szóval teszek még egy ventilátoros kísérletet, és aztán döntök, hogy átépítem e a hűtést. Ugyanis ez nem csak jelentős munka, hanem megváltoztatja a kezelőszervek homloklapi méreteit, amennyiben...
(#) mek-elek hozzászólása Máj 28, 2023 /
 
A leggyengébb láncszem
A HC-TB-ME kialakulására jellemzőek voltak a módosítások. A végén azonban az egész cehhet állni kell.
Ennek egyik fontos része a türelemmel fizetés. Mai dolog, HC-TB-ME+K701+ST240, Dankó, magyarnóta, jó felvétel, bőgőhang, így még nem hallottam bőgőt szólni. A tényeknél maradva, egy ilyen helyzet, sok minden együttállásának az eredménye. Amikor a zenekar játszik, a bőgős játéka magára húzza az ember figyelmét. Sokan játszanak jól ezen a hangszeren is, ám ahogy az hallja az ember a vonó végighúzását a húrokon, és a hangszerkorpusz vokálját a K701-el...
Van ez idáig jónéhány forintba, sok bíbelődésbe, és jelenleg a készülék nagyjának (huzalok, alkatrészek) 768 óra, V5: 554 óra, és a legkisebb, a bcskrz huzalozása: 497 óra időtartamában. Vagyis ez utóbbi a meghatározó a bejáratás teljes időtartamára, amit kb 600 órára tervezek. Úgy 20-30 óra múlva már kezd igazán jó lenni a hangkép, mivel az ezüst huzallal ez a tapasztalatom. A K701-em ment már annyit, hogy jellemző a hangja. A fiaméra emlékezve, végre hasonlít a hangjuk. Volt egy kis bejáratási össze-vissza, de végre összeérőben vannak a dolgok.
(#) belganarancs válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 28, 2023 / 1
 
Szia!Szerintem csak a füled érik össze a rendszereddel.De jól van ez így.
(#) mek-elek válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 29, 2023 3 /
 
Nem a véleményed ami zavar, ahhoz mindenkinek joga van. Azonban a "jól van ez így" a trollkodás. Azaz a minősítés, kötekedés. Nem vagy Te annyira irányadó e témában, hogy engem minősítsél. Meg nem is vagyunk egyformák a hallásunkat illetően. Így tulajdonképpen az ilyesminek nincs is értelme. A "szerintem" az irányadó, és maradjunk is ennyiben. Szerintem meg, nem mindig egy hallgatóval használom, nem mindig van sokat a fülemen, nem egyfajta zenével tesztelem, és a másnap reggel az irányadó elsőre.
Szia
(#) kistee válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 29, 2023 / 2
 
Idézet:
„Nem vagy Te annyira irányadó e témában, hogy engem minősítsél. Meg nem is vagyunk egyformák a hallásunkat illetően. Így tulajdonképpen az ilyesminek nincs is értelme.”


Nem minősít téged senki, te minősíted magad. 72 évesen nyilván olyan hallással rendelkezel, ami irányadó ebben a témában és kizárólag hallás után meg tudod ítélni egy kapcsoláson végzett változtatás, vagy a "bejáratás" hatását... A te szempontodból nyilván igazad van, de azt csak te hallod, más nem. Maradjunk a műszaki paramétereknél, a pszichoakusztika az más tészta.

Valaki más nem épít fejhallgató erősítőt? Szívesen olvasnék arról is.
(#) teddysnow válasza kistee hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Én építek, de egyszerűen nem jövök rá miért nem működik. Pedig kb 10 éve már egyszer megépítettem más visszacsatolással, most nem müxik. Két napja vagyok beleborulva, de nem értem miért nem megy. Szimulátorban ment.
(#) Bassmester válasza kistee hozzászólására (») Máj 29, 2023 / 2
 
Idézet:
„Valaki más nem épít fejhallgató erősítőt? Szívesen olvasnék arról is.”


Mint ahogy én is, sokan mások is építenek, terveznek, fejlesztenek, csak éppen nem írnak róla, pláne nem ebben a topikban. Ennek talán az lehet az oka, hogy jelen topik nagyjából egyetlen ember blogjává silányodott. Amúgy van másik hasonló téma is a fórumon, érdemes volna feléleszteni...
Bővebben: Link
(#) Bassmester válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Milyen kapcsolással küzdesz?
(#) teddysnow válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Ez lenne a nyavajás, egy tervezési hibát találtam benne beültetéskor, azt javítottam. Tranzisztorok lassan melegszenek, áram 9 Voltnál elindul 80mA-ről felfelé. IC nélkül, jobb-bal oldal egyformán.
(#) kistee válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Nem a kimenetről kellene visszacsatolni? Vagy rosszul látom?
(#) kistee válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Tedd be azt is, amelyik működött. Talán látszik valami.
(#) Bassmester válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Elég furcsa kapcsolás, látszik benne néhány téves elgondolás.
A BC tranyók alkalmatlanok ekkora áramra, ajánlott a BD139/140, jobb lenne +/- táppal, így a kicsatoló kondi elhagyható, ahogy az azt követő 47u/10k visszacsatolás is, kellenének emitter ellenállások (5-10 Ohm) és a bemeneti táp osztó is mellőzhető. Az 1k-s ellenállások helyett lehetne benne piros LED is (A-osztályhoz),vagy 4148 AB-hez, rajtuk pár mikrós elkóval. Az ícé tápját is érdemes volna elszűrni a buffer tápjától.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2023
(#) teddysnow válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Fura kapcsolás, ez egy 8 Ohmos hangszórót hajtott
(#) Bassmester válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
A BC548/558 párral hajtott 8 Ohmot?
(#) reloop válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 29, 2023 / 1
 
Szia! Biztosan BC tranzisztorok voltak benne? Jelenleg nem szól, vagy a tranzisztorok hullanak mint a legyek? Az általad felrakott kapcsoláshoz stabilizált tápfeszültség és kiválóan hűtött tranzisztorok kellenek. Az áramkör a kisujját sem mozdítja, hogy a tranzisztorok nyugalmi árama észszerű határok között maradjon. Ezzel még nem is értünk a kapcsolás hibáinak a végére
(#) mek-elek válasza kistee hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Csak csendben jegyzem meg, a hallás nem azonos az audiológiával, és a mért eredmények nem biztos, hogy magukban jó hangzást biztosítanak. Igazad van, idáig rajtam kívül más nemigen hallotta, mivel nem értek rá az ismerőseim, és én sem tartom még megfelelőnek a hangját egészen. És persze nem is másnak, meg kiállításra csináltam. És persze mindenkitől elnézést kérek, hogy nemcsak úgy megszólalt, amit csináltam. Az meg, hogy idáig senki nem állt elő az építésével? Előre!
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Igazad van. R5, R6, R15, R16 helyére 2-2db 1N4148 dióda sorban. Tranzisztorok cseréje BD139/140, vagy TTC004B/TTA004B-re, mindkét tranzisztornak 10ohmos emitter ellenállás. Jó hűtés kell neki, de így lesz egy A osztályú, jó hangú kapcsolása
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2023
(#) teddysnow hozzászólása Máj 29, 2023 /
 
Ha ez a kapcsolás ekkora zsákutca, akkor elnéztem valamit.
Úgy emlékszem, hogy ez a rajz innen a fórumról származik, 9 Voltos elemre és kishangszóróra tervezve. És úgy emlékszem, hogy ez működött is. Gépen kapcsolást megtaláltam (akkor valami mást), panelt előkotortam, pénteken szétszedtem és szombaton már forrasztottam is sztereó változatot.
Elnézést, ezt nagyon benéztem, nem is foglalkozom vele tovább.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Csak poénkodott teddysnow, nem kell komolyan venni, szokott ilyet csinálni.
(#) belganarancs válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 29, 2023 / 1
 
Szia!Nem trollkodásnak szántam,vagy kötekedésnek.Talán fogalmazhattam volna részletesebben és akkor nem megy félre a szándék,elnézést kérek ezért.Szerintem ahogy írtam is,a füled alkalmazkodik előbb,minthogy a teljes arzenál hallgatnivaló végére érnél.Lehet nincs igazam,de lehet elgondolkodsz rajta.Ne vedd kérlek ezt támadásnak,minősíteni pedig végképp nem akartalak.
(#) btamas81 válasza kistee hozzászólására (») Máj 29, 2023 / 1
 
Canamp és este van. Nem kell hipi szupi alkatrész, összerakod pöcc-röff és még Mek-Elek szerint se olyan rossz.
Engem zavar a füleserősítőnél, hogy nem előttem hanem a két fülem között hallom a hangot. Kompromisszumnak jó, ha nem akarom zavarni a családot, de ha zenét akarok hallgatni akkor hangfal (hangsugárzó) és erősítő
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Karesz én ebbe tényleg beleszaladtam, meg vagyok győződve, hogy ez működött. Hogy mivel keverhettem össze...
(#) mcc válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Kisebb tápfeszültséggel, és nagyimpedanciás fejhallgatóval jó lehetett.
(#) tothbela válasza btamas81 hozzászólására (») Máj 30, 2023 / 1
 
Na most ide is jól bepofátlankodok.
A fejhallgató használatakor sajnos ez így is lesz, de ez nem azért van mert nem jó a hardver. Az, hogy a hangot az arcunk előtt halljuk és ne a tarkónk mögül, vagy urambocsá' a fejünk belsejéből, az több tényező, de főleg kettő együttes hatásának köszönhető. Az egyik az statikus, azaz mozgás nélkül is érezhető, a másik dinamikus, vagyis a hallgató személy mozgásával függ össze.
Igazság szerint én is hangsugárzó párti vagyok még akkor is, ha olykor a szomszédokat ez zavarhatja. Ők is hangoskodnak néha, ezért heti egy-két album belefér mindenkinek.
Ami a fejhallgató irány érzékelés hiányát illeti, ma már biztosan van valami gyári izé hozzá, bár még nem találkoztam vele. Viszont ifjú koromban foglalkoztatott ez a probléma, ezért tanulmányoztam a probléma gyökerét.
Dinamikus irányérzékelés:
Amikor a fejünket elforgatjuk, akkor megváltozik a két forrásból származó hang aránya. Mind hangerő, mind késleltetés idő, mind spektrumkép szempontjából.
Statikus irányérzékelés:
Nálam a kanapéban ülve a velem szemben lévő oldalon van a két hangsugárzó. A falakról, plafonról visszaverődő hangokat együtt értelmezve érzem a szoba méreteit, valamint be tudom határolni hogy hol vagyok én, és hol vannak a hangforrások. A fülünk kagylóját szemügyre véve az is látszik, hogy előlről, felülről, hátulról érkező hangok esetében más visszaverődő felületet alkot.

Ha a fejhallgatóra helyzet érzékelő kerülne, valamint (régebben csak analógban gondolkodtam) egy késleltető, változtatható eq, stb. rendszeren keresztül érkezne a jel, akkor már csak össze kellene szinkronizálni őket.
Nos akkoriban még semmi sem állt rendelkezésre ennek megvalósítása, ma meg valószínűleg egy Dsp és egy érzékelő megoldaná ezt. Csak már nem biztos hogy érdekel bárkit is.
(#) teddysnow válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Még átalakítom erre. Ez elvileg gyári.
(#) Bassmester válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Ez minőségileg nem egy nagy eresztés. Milyen célra kell? Milyen fejhallgatóhoz?
Következő: »»   138 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem