Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   529 / 627
(#) lelkes amatőr hozzászólása Júl 18, 2023 / 1

Ha már KW-os izzók: Az Engels téren szereltük (VIV) a parkolóba az új UFO-lámpát (talán valaki emlékszik még rá), abban volt 8 db. 5KW-os meg 4 db. 10KW-os izzó. Na, azok nem voltak kicsik.

(megtaláltam a képet is hozzá)
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2023
(#) Gafly válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Júl 19, 2023 /

Szerintem ott a "körte csere" is egy kihívás volt.

Magam elé képzelem a TMK műhelyt, reggeli szalonnázás közben.
- Józsi, hova mentek ma?
- Ki kell cserélni egy egy körtét.
- Mázlista.
- Az Engels téri UFÓ-ban, cseszd meg.
(#) kameleon2 hozzászólása Júl 19, 2023 /

Ilyen nagyobb teljesítményű izzólámpákat használtunk lágyindítónak toroid trafókhoz. Ha a trafó és az izzó sorba van kötve, az izzószál hidegellenállása kompenzálja a trafó nagy indulóáramát. Fapados megoldás volt de évekig működött néhány vasútállomáson a hangosítás erősítőivel. (például Szár).
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Júl 19, 2023 /

Akik jártak már arra. Még ipari tanuló voltam, az Óbudai Hajógyári sziget part felőli alsó végén kellett HG lámpákat cserélni. Ahol a betonfal elé leparkolták a kész hajókat. Ha alacsony volt a vízállás, alul kilátszottak a sziklák. Fenn az ostorlámpa jól kinyúlt a víz fölé, hogy a hajókra világítson. 3 fokozatú kerekes (mint a közlekedő edények) erősített fa szerkezetű tűzoltó létrával mentünk cserélni. Maximálisan kitolva és felemelve éppen elérte a lámpafejet. Indultak (volna) a képzett szakemberek, de félúton elakadtak valamiben. "Na, van-e valakiben elég bátorság?" Volt.
(#) Kinka István hozzászólása Júl 20, 2023 /

Sziasztok!
Többször volt téma a "hamisított" félvezető, ami nem tudta a katalógus szerinti adatokat.
Most találtam egy román nyelvű mini-katalógust (a kiadási évet nem tudom de említik benne Ceausescu-t) melyben a 2N3055 tíz féle módon szerepel. A megengedhető Uce és h21 értékekben van eltérés. Nem sikerült megtalálnom melyik adat melyik gyártóé, de egyértelmű az, hogy akkoriban se volt mindegy milyen környezetben melyiket használják.

2N3055.JPG

(#) Gafly válasza Kinka István hozzászólására (») Júl 20, 2023 /

Számomra ez inkább azt jelenti, hogy már akkor is válogatták a chip-eket.
Amiben úgy semmi "isten ellen való vétek" nincsen.

Gyöngyösön az üzemlátogatáson (igaz germánium tranzisztornál) mondta a vezető, hogy az néni ott az ollóval, határozza meg az Ucesat értéket.
???
Ha olyan kedve van, akkor szorosan vágja, ha nem olyan kedve van, akkor nem nyomja annyira oda.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 20, 2023 /

Az izzó erősítőkben rövidzár védelem volt. Én is alkalmaztam autóizzót néha kisebb teljesítmény erősítő védelmére. ( bár ott generátorként volt alkalmazva az erősítő.)
(#) exabit válasza Kinka István hozzászólására (») Júl 20, 2023 /

Ha ezt nem ismered akkor érdemes megnézni: Bővebben: Link
Rengeteg tranyó belsejéről készült fotó. Van sok féle 2N3055-ről készült is.
(#) Massawa hozzászólása Júl 20, 2023 /

Mit találtam. ( egy másik kontinensen ).
(#) Skori válasza Kinka István hozzászólására (») Júl 21, 2023 /

Sőt... 2N3055-ből létezett 100V-os verzió is, ha jól tudom ezeket a jobban sikerült példányokat gyárilag válogatták.

Anno én is kipróbáltam névlegesen 300V-os félvezetőket (válogatva, 360V vagy nagyobb letörési fesz.) kapcsolóüzemű hálózati tápban. Működtek is, de azért nem mertem benne hagyni - így ez csak egy kísérlet maradt.
(#) Massawa hozzászólása Júl 23, 2023 /

Egy ujabb agymenés az amerikai autoiparban. Egy olyan kocsit kaptam kölcsön, amiben a GPS Navinak egy mezei táblagép lett beépitve. Hogy a zür még nagyobb legyen egy az autokölcsönzö (AVIS) számára lebutitott OS fut rajta némi Android nyomokkal, amin 3 választhato térképrendszer van ( Google map, Waze és a MapQuest)
A gép valoszinü a GSM/LTE hálozatbol hivja le a térképet és gyakran percekig büvészkedik mire összeáll a menetut. Söt miután a kontinensen az ember általában sok 100 km-s távolságokat megy a térképet gyakran frissiteni kell. Ehhez jön a föcsapás. Ha kocsit inditja az ember elöször a táblagépnek kell elindulnia - kb 3 perc, utánna kell kiválasztani melyik navigátort szereti az ember majd azon beállitani az utirányt. Hát siralmas. Gyakran a cél 5-10 percre van, de elötte megy az 5-6 perces cirkusz.
Ehhez jön az agymenések agymenése. A táblagép beépitett akkuját használják, amit természetesen az autoakku csak akkor tölt, ha megy a motor. Ha áll, akkor meg szépen lemerül a táblagép akkuja, igy fél napi parkolás után el sem indul.
Hivom a kölcsönzöt, hogy mi van.
Állitolag mondták ( nem emlékszem), hogy ha elhagyom az autot, ki kell kapcsolni a gépet. Hát eszem a szivüket. Még 10 napig kell ezzel a vadiuj kocsival szenvedni.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Júl 23, 2023 /

Az agyatlan spórolásuknak a felhasználó issza mag a levét! Feltételezem, hogy a legolcsóbb vacakot építették be, amit csak tudtak kapni, pedig léteznek eléggé olcsó Androidos fejegységek is, amik memóriájában vagy SD kártyáján van a térkép és GPS-sel navigálnak.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Júl 23, 2023 /

Ha már relé, mit találtam a "lomosban".
Annó ilyeneket még szervizeltem is (pontosabban magát a szelektort soha, mert szerencsére egyszerűen nem ment tönkre ).
Kevesen tudják, hogy ez első mobilkészülékekben is használták.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 24, 2023 / 1

Idézet:
„A fistal fa évente akár 18 métert is nöhet és a törzse évente 0,9 meterrel vastagodhat.”

Évente 18 m / ∅ 0.9 m :
1. év: 18 m / ∅ 0.9 m
2. év: 36 m / ∅ 1.8 m
3. év: 54 m / ∅ 2.7 m
Ugye, egy 800 éves fáról beszélünk - vagyis az első 3 évében még simán nevezhetjük fiatalnak...
Idézet:
„Az egyik 48 m magas kidölt fának 2,6 m átméröjü volt a törzse és közel 800 évgyürüt számoltak meg rajta..”

Tehát az a 48 m-es, 2.6 m átmérőjű fa mindössze 2.5 - 3 éves volt, és jól átverte a szakembereket a 800 évnyi gyűrűjével...

Másfelől nézve:
48 m / 800 év -> átlagosan 6 cm / év
∅ 2.6 m / 800 év -> átlagosan ∅ 3+ mm / év
Ha az első évében teljesíti az elvárt 18/0.9-et, akkor a második évétől kezdve:
(48 - 18) / 799 -> ≈ 3.75 cm / év
(2.6 - 0.9) / 799 - > ∅ ≈ 2.1 mm / év

Csúnya dolog ez a matematika...

Van egy szederfám. Egyik évben teljesen lecsupaszítottam az ágait, mert rossz helyen volt, hátha kipusztul (nem tette...). A következő évben simán voltak 2-3 méteres új ágai.
(#) Macsek71 válasza lazsi hozzászólására (») Júl 24, 2023 /

Van a környezetemben egy "halálraitélt" diófa (Jópár éve nincs rajta termés, de mivel közterületen van nem lehet csak úgy kivágni ...)
Levagdalták az összes ágát csak az ∅40 cm törzs, és az ∅15cm fő ágak maradtak meg...

Szerencsétlen fáról hetente vagdossák le a 30-40 cm hosszú zöld hajtásokat ...
(#) bbb válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /

Mondjuk úgy, hogy végre megmetszették, elkezdett feléledni, ezért hozza a zöld hajtásokat. Ha nem ész nélkül vagdalnák le róla, akkor simán 1-2 éven belül termést is hozna ismét.
(#) pipi válasza lazsi hozzászólására (») Júl 24, 2023 /

Ugyan má! Az összes faágacskát/levelecskét bele kell számolni!
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Júl 25, 2023 /

Figyelj jobban oda mit irtam (raadasul a wiki alapjan). A fiatal farol volt szo és sehol sem irtam, hogy a növekedés linearis a fa élete végéig.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 25, 2023 /

Figyeltem...

De mégis: egy 800 évig simán élő fa esetében vajon hány évig számít fiatalnak? 1? 5? 10?
(#) erbe válasza lazsi hozzászólására (») Júl 25, 2023 /

Hazai fák között is vannak komoly eredményeket elérők. Igaz, első évben 30-80 cm, de másodikban a 3 m se ritka. Később folyamatosan lassulnak.
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Júl 25, 2023 /

Ezt nem irják. De az sincs sehol pontosan meghatározva, hogy a gyerekek meddig növekednek.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Júl 25, 2023 /

Ezen én is aggódtam, amikor mondták, hogy a Waurél mamája újfullandi.
(#) tbarath hozzászólása Júl 25, 2023 / 1

Belefutottam egy FB oldalba, I take pictures of electronic parts a neve: Bővebben: Link.
Van szemét is benne (tucat egymásra dobált ATX táp), de értelmes tartalom is bőven, pl. 3,3 kV 1200A IGBT modul, generátor erőműből, ősi szovjet számológép, stb.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2023 /

Az autoagymenést betetözte a höség. A tabletbe épitett navigátor egyszerüen megállt, amikor kinn több mint 40 fok meleg volt. Csak megálltunk egy kávéra. Alig 30 perc után folytattuk volna az utat, de a Samsung bedobta a törülközöt, hogy melege van és majd ujraindul, ha lehül. Érdekes modon az auto egyébb szintén elektronikus [ LCD] müszereinek nem lett melege. Igy kénytelen voltam elinditani a kocsit, benne a klimát majd jo 10-15 perc alatt sikerült lehüteni a mennyei navigátort.
Rengeteg reklamácio után a kölcsönzö visszaadta a nevigátorért felszámolt extra bért, mi meg nagykeserven szereztünk egy térképet és GPS nélkül folytattuk az utat
(#) Massawa hozzászólása Júl 29, 2023 / 1

Mit csinál a golyostoll kb 500C fok melegben (1200 F ).
Az asztalon a szemünk elött görbült meg, amig mi elnyaltunk egy fagyit.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2023

IMG_6639.jpeg

(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2023 / 1

Valld be, hogy csak poénból görbíted a teret! Vagy a nagy látószögű objektív.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2023 / 1

Télen majd kiegyenesedik ...
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Júl 29, 2023 /

Semmi trükk, meztelen valoság. Eltettük emlékbe, mert egy nem akármilyen helyen kapta a nejem, és nyomta a zsebét, amikor fagyizni mentünk, ezért kirakta az asztalra, aminek ez lett a vége.
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Júl 29, 2023 /

Miért nem használtatok mobiltelefont navigátorként? Akár a google térkép programja is tud navigálni, és manapság minden mobilban ott a GPS.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Júl 29, 2023 /

Ja persze, és az USAban fizetni a hülye roaming dijat. Végül az lett, hogy minden ingyen Wifin frissitettem a telefonon a térképet. ( nem tudom, miért nem töltötte le egyszerre az egész uthoz valot). De voltak olyan szakaszaink is ahol orákig nem volt sehol ingyen Wifi.
( amugy ez extra gond volt. Sok muzeumban stb. telefon volt a guide, csak WiFi nem volt, igy nem igen tudtuk használni
Érdekes volt, mert térkép nélkül is hajlando volt a telefon navigálni, ( azaz mondta az utat, de ugye a 6-8 sávos autopályákon még a google sem tudja melyik sáv hova vezet). És térkép nélkül nagyon átláthatatlan a helyzet, csak anyil mászkált össze vissza az üres képernyön.
Érdekes volt amikor nyomtatott térképpel mentünk, az ember sokkal jobban eligazodott, mint a google térképpel, mert a nyomtott térképen sokkal jobban láttuk az irányt, mint az örökké táncolo google térképen ( illetve a kivágott részleten, ami mindig ugy akar fordulni, hogy a kocsi a display aljárol felfelé menjen.
A valodi navi ( TomTom meg a beépitettek) is forgatják a térképet, de sokkal kevésbé és talán jobban is kezelve. Voltak olyan helyek, ahol a google térkép 5-6 360 fokos fordulatot is megtett, mire beállt valahova. Sajnálatos modon ilyenkor nem igen lehet megállni, meg kivárni mire végre megtalálja az utat. Sem a TomTom sem a beépitett navi ilyent nem müvelt. Volt olyan félmillios város ahol a 40 km-s utat a google az indulás elött szépen megrajzolta, de amikor bementünk az elsö aluljároba megállt ( GPS veszteség) az ut végéig képtelen volt felocsudni. Megálltam egy helyen ujra terveztettem az utat és akkor megtalálta az utolso 10km-re a menetet. Magátol nem, csak összevissza forgott meg ujra tervezett.
A korábbi auton ( uj Mazda) viszont a navi pontosan mutatta azt is, mikor melyik sávba kell menni és az elágazásnál szépen felnagyitotta a térképet meg az alagutban is követte az utat (GPS nélkül, mint az itthoni kocsim). A google ezt sem tudja jol kezelni. Egy kicsit felnagyit, de nem annyira amennyire kellene, az alagutban meg megáll. Igaz a Mazdában extra GPS antenna volt a táblagépben meg valoszinüleg nem.
A google erre még ugy látszik nem képes, söt meglehetösen pontatlan. Ráadásul nagy a latencia, föleg akkor, ha frissiteni kell térképet. Sokszor már jo 100 méterre voltunk az uj uton, amikor a googlenavi bemondta az irányt.
Következő: »»   529 / 627
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem