Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Mondjuk valóban úgy írta hogy gitárhangszórók, így azoknak csupaszon is bírniuk kell a hajtást, de én mindenképpen monósítanám a rezonanciafrekvencia alatt. De nyilván nem lesz nagy gond így se, mert a gitár és a mikrofon valószínűleg középre lesz panorámázva, a konzerv zene meg eleve monósított az alsó frekiken.
Semmi értelme ezen ennyit rugózni, pláne elcseszni az egész láncot a monósítás áramköreivel. Legalább el tudnád magyarázni, hogy mégis mi baja lenne a hangszórónak, de nyílván nem tudod, mert az égvilágon semmi, de valamiért mindíg helikoptert kell játszanod, bármi legyen is a téma..
Mivel azt nem tudjuk, hogy milyen az a kész doboz, amin legfeljebb csak picit reszelni kell, így tulajdonképpen mindegy is...
Szerintem kár túlgondolni, mert se gitárláda hangja nem lesz, se sztereó PC-hangszóró hangja nem lesz.
Amíg sem a dobozról, sem a hangszórókról, főleg az erősítőről nincs semmi adat, addig nem is fogom tudni megmagyarázni hogy mi baja lenne a hangszóróknak. De ha nem egyértelmű hogyan viselkedik egy dobozban két ellenfázisban hajtott hangszóró, akkor hiába magyarázná bárki, akkor sem értenéd.
Ha pedig tudod, akkor nagyon jól titkolod, és csak az a célod, hogy hülyének állítsd be a jó népet. Ez amúgy teljesen rendben van, így tovább.
Nem, nem tudom, el sem tudom képzelni, hogy mágis mi baja lenne az ellenfázisban hajtott hangszóróknak, aminek az valószínűsége a gyakorlatban a kizárttal egyenlő. Összevissza rakatnál bele áramköröket a nagy semmiért.
Az a kifogás, hogy a dobozt és hangszórókat sem ismered, egyenértékű azzal, amikor betelefonál istván a rádióműsorba és megkérdezik tőle, hogy 1 tonna, az hány kilógramm, mire zavartan visszakérdez, hogy hát őőő egy tonna mi?.
Naaaaa ne harapjátok már le egymás fejét ez miatt.
Igazándiból csak annyi lett volna a kérdésem hogy érdemes-e kettéválasztani a hangdobozt belülről vagy hagyjam rá és jólvan úgy ahogy van. Mivel szélessávú duálkónuszos 20 centis kemény szövet szélű hangszórókról van szó ezek sohasem fognak dübörögni így a basszus miatti kioltás szerintem felejtős. Mivel a hangszórókat úgy hajtom majd az erősítővel hogy ne dugattyúzzon csak szinte épphogy mozogjon szerintem nagyon sok egymásrahatása nemnagyon lessz. Az alap elképzelés az lenne hogy be a dobozba a két hangszóró és beépítek egy sztereó végfokot bele ami épp jó hangerővel meghajtja. Szándékosan sztereó a végfok mivel a keverő interface is sztereóba küldi ki a jelet. A mikrofonnál és a gityónál nem is lessz így probléma szerintem. Ami fejvakarást okoz hogy az interface ugye számítógépre van kötve és onnan jön kifelé a gép hangja is néha zene néga film vagy csak épp beszélgetés zajlik majd rajta. Előfordulhat viszont az hogy a láda a keverővel útrakel és máshol kényszerül zenélésre pc nélkül. Próbára beletettem a dobozba a hangszórókat és szól rendesen igaz inkább ordít ergo nem egy hi-fi cucc. Mélyhangja szinte csak annyi amit a láda ad. Most viszont belegondolva a dologba ezek a jbl meg hasonló boombox hányingerek sincsennek belül elválasztva egymástól hangszóróilag mégis óbégatnak , némelyik meglepően hangosan. Pedig azokban még mélyhang is van mert úgy buhognak hogy nekem a 40-es pa mélyem nem buhog úgy. Picit mondjuk keveslem ezeknél a magas tartományt de pont a gitár miatt nem teszek bele magassugárzót. Bár ha belegondolok a felhasználásba akkor a pc mellet ledobva a sarokba a földön nem is sok értelme lenne a magashangsugárzásnak a földtől kb 20-30 centin. Ergo itt nem számít a hangminőség csak óbégasson hogy ne állandóan a fülest kelljen használni egy kis gitározáshoz vagy énekléshez. Esetleg a discordon történő szintén monó beszélgetéseknél sem kell hatalmas minőség. Bár a minőségről pc hangfalaknál sem érdemes szót ejteni. No itt nem a felső kategóriáról beszélünk. Ezen nem lessz minőségi zenehallgatás soha.
Most nem tudom mi a célod. Ha csak annyi, hogy aki hamarabb feladja az veszít, vagy csak hogy elismerjem hogy neked van igazad. Elismerni nem fogom, de feladni igen, mert értelmetlen vitához se időm, se kedvem. De ha valóban érdekel hogy ellenfázisban vezérelt közös kamrában lévő két hangszóró hogy viselkedik, akkor előbb-utóbb remélem valaki hozzáértő meg fogja magyarázni.
Most ha már az ellenfázisról beszélünk akkor nemcsak a hangszórónál van ám ez hanem magában a sztereó jelben is vannak ellenfázisú jelek így azok már jelszinten történő monósításkor is kioltják egymást. Ezért van hülye hangja a sztereónak mikor átkapcsolja az ember monóba. Még sehol sem láttam olyan monósító áramkört ahol a monósítás utánn tökéletesen tartalmaz mindent a sztereóból a monó jel.
Sztereó jelnél természetes hogy a két oldal tartalmaz egymáshoz képest akármilyen fázisviszonyban jelenlévő jeleket. Ez a különbség tartalmazza a sztereó tér lényegét.
Én az alacsony frekvenciák monósítását említettem mint megoldást a közös kamrában lévő hangszórók normális illesztésére. Tegyük fel, hogy olyan lágy felfüggesztésű hangszóró van, ami 20 literes zárt ládában érzi jól magát. Kettő ilyen hangszóró azonos fázisban 40 literes ládában ugyanúgy szól, mintha két külön 20 literes ládában lenne a két hangszóró, persze egymás mellé téve. Ellenfázisban és közös 40 liter én a hangszórók úgy éreznék a ládát, mintha két 20 literes, de hátlap nélküli dobozban lennének. Nos egy lágy felfüggesztésű hangszóró pár 1-2 W teljesítménynél is elérhetné a maximális membránkitétést, ami akár mechanikai sérüléssel is járhat. Nagyon egyszerű kapcsolással megoldható, hogy a sztereó információt tartalmazó 300Hz-től magasabb frekvenciájú jelek sztereóban szóljanak, de azok a mély hangok ahol a doboz térfogat, a zárt/reflex kialakítás számít, ott monósítva legyen a hang anyag.
A probléma ezzel hogy esetünkben két szélessávú gitárhangszóróról van szó ami teljes sávban sugároz.
Rendben, valószínűleg nem lesz gond. Ha mégis, majd jelzed.
Idézet: „egy lágy felfüggesztésű hangszóró pár 1-2 W teljesítménynél is elérhetné a maximális membránkitétést,” Hogyne. Kérdezted mi a célom. Az, hogy ne írkálj marhaságokat, semmi más. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2023
Szerintem előbb-utóbb eléred célod, csak várom hogy írj valami értelmes magyarázatot az ellenkezőjéről.
Nem igaz, amit írsz, plusz jelentéktelen dolgoknak kerítesz nagy feneket. Elméletben még talán meg is állna olykor amiket ide írogatsz, de a gyakorlatban butaságok. Monósíttatni akarod vele a jelet egy bizonyos frekvenciasávban egy soha elő nem forduló lehetséges esemény miatt, ami esetleg problémát okozhatna valami autós nagyon laza felfüggesztésű hangszórónál, amit folymatosan nagyonnagy terhelésen használnának....
Nem, marhaság. Kösse csak be és használja.
Rendben. Elengedem ezt a fonalat. Nem is várok semmi magyarázatot.
Kérdésem lenne hangsugárzó építés ügyben. Van 4 darab 17 cm átmérőjű hangszóró. A ts paramétereket megmérve reflex dobozban 42l jött ki optimális doboztérfogatként. Úgy gondoltam, izobár elrendezésben 21l doboztérfogat megfelelő lenne, sőt jobban el is férne.
Csak! 4 Ohmosak a hangszórók, viszont párszáz Hz felett ez 8 Ohm felé megy. Mi lenne, ha alacsony frekvencián az izobár elrendezésű hangszórók sorosan lennének kapcsolva, de ahol duplájára növekszik az impedancia, ott a hátsó hangszórót kondenzátorral söntölném? Az első hangszóró így teljes mértékben megkapná az erősítő teljesítményét, és az impedancia menettel sem lenne gond. Nem okozhat problémát hogy a hátsó hangszóró gyakorlatilag kondenzátorral rövidre van zárva? Nem lát e az első hangszóró ilyenkor kisebb dobozt virtuálisan? Egyáltalán működhet a dolog?
Olyan sztereó vegfokra kötni, amit lehet 2 Ohm-al is terhelni?
Sziasztok
Az lenne a kérdésem, egy hangszóró impedancia méréséből megállapítható-e, hogy használható-e közép-magas hangszórónak? Van kettő darab 6cm-es autóhangszóróm, nem mértem még, nem tudom van-e értelme ennek az elgondolásnak. Idézet: Nincs. „nem tudom van-e értelme ennek az elgondolásnak.”
Nem, a 8 Ohm marad. Itt csak az kérdés, hogy a hátsó hangszóró meddig kapjon jelet.
Valamint ami kérdéses, milyen elrendezésben legyen a két hangszóró. Alapból négy elrendezés létezik. Mm, mc, cc, cm. Azaz mm, vagyis mágnes a mágnessel szemben, ekkor a front panelon a membrán (kónusz) látszik, a belsó hangszóró membránja befelé néz. Az mc esetében mind a két hangszóró membránja előre néz. A cc az olyan, hogy a két hangszóró membránja szembe néz egymással, szóval mi a mágnest látjuk. A cm is így néz ki, csak itt mind a két hangszóró befelé néz. Mélyláda esetén. Én a cc elrendezést freferálom, de most az előlapon van az egyik hangszóró, így csak a mm, vagy az mc elrendezés jöhet számításba.
Az impedancia rendben lesz, de a frekvenciamenet már kérdéses, mivel lesz egy kiemelés abban a sávban, ahol kondenzátornak alacsony az impedanciája. Mi a célod a kondenzátorral amúgy?
Lesz egy olyan frekvencia, ami felett gyakorlatilag felesleges a hátsó hangszóró. Nincs értelme tolni bele semmilyen teljesítményt, ezért gondoltam le lehetne választani róla a meghajtást.
A kiemeléssel nincs baj, mert elsősorban a futásidő amire érdemes hangsúlyt fektetni. Egyetlen hangsugárzó sem mentes a kiemelésektől ezt azonban lehet kompenzálni. Mint említettem, a hangszórók impedanciamenete 42l-es reflex dobozban már volt mérve, a két csúcs után visszaesik 4 Ohmra, de 300 Hz felett elkezd elkezd emelkedni. 700 Hz-nél már 8 Ohm. Itt lenne a hátsó hangszóró söntölve.
Nem látom értelmét annak, hogy hibát viszel bele, majd kikompenzálod. Én előbb kipróbálnám nélküle, és, ha nem indokolt, nem söntölném a hangszórót. A fázismenete is el fog térni a kettőnek, szerintem ez nem jó irány.
Nem tudom miért érdekes az impedancia menet, mikor feszültség forrásról hajtva megadják az átvitelét, ami gondolom 700Hz-nél nem lesz a fele... Mivel akkor már sokat javul az akusztikus illesztettsége a kicsiny hangszórónak!
Üdv.
Segítséget szeretnék kérni hogy holt tudok esetleg találni egy 4 Ohm-300/1200w-os 15"-os alukosaras hangszórónak sub láda rajzot. Szeretnék csináltatni 2 darabot. Esetleg ez egy féltve őrzött kincs? Előre is köszönöm
Nos amíg nincsenek legalább a ts paraméterek megadva vagy megmérve, addig nem is lesz olyan válasz, ami jó.
Nekem is van két darab békebeli izém, annak kellene valami olyan bigyó, ahol tényleg rendesen teszi a dolgát. Csak senki nem segít. Típus, gyártmány, volt e javítva, ha igen akkor le kell mérni újra.
Tele van a net milliárdnyi ládaterv... ja neeem, ládarajzal!
Aztán az arányos nagyítás, vagy kicsinyítés is játszhat! De ha észt is szeretnél vinni a témába, törekedve arra, hogy a cselekedet tartalmazzon némi műszaki megfontolást is, akkor egy kicsit leülsz ide, és tanulsz! Elsőnek arról, hogy milyen műszaki paraméterek jellemzik a hangszórókat, ezekből hogy tervezhető egy "doboz", és hogy ezeket hogy lehet megMÉRNI!!
Mi a kérdésed ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |