Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VHS a szegény ember orsós magnója? Tényleg jobb mint bármi?
Témaindító: Ódenka, idő: Márc 6, 2022
Témakörök:
Többen kipróbálták már ezt a megoldást és jó tapasztalataik vannak. magam arra használnám, hogy esetleges új anyagokat 1-1 kazettára rögzítek - LP anyag - mert az AKAI4000-re már biztosan nem veszek szalagot, felvételt se készítek vele. (Én úgy szeretem, ha egy készülék megdolgozik a pénzért... ) Ott a "gyíkos..." rengeteg kazettán, valami folytatásos képzelt történet az emberi bőr alatt más bolygóról ideszaladt, gyíkszerű ínyencek, eszik a népet és harcolás van ellenük...Nincs meg a vége, remélem nyertünk.
Átfedés van a fejváltások között, így nincs észrevehető zaj, ha a szalag és a fejkopás nem nagy, valamint az egyéb mechanikai és elektromos beállítások jók.
Idézet: Volt az Akai örök életű GX üvegfej analóg hangmagnóknál, érdekes, hogy nem alkalmazták sehol máshol. Oka lehetett, nem tudom mi. „a fejkopás nem nagy”
Mert találtak jobbat. Ugy hivják, hogy ferrit. Hasonlo keménységü mint az üveg és ráadásul mágnesezhetö is.
Az AKAI GX magnófej is ferrit, (Glass & X'-tal Ferrite Head).
Sony is alkalmazta Sony F&F head néven, és az Oroszok is koppintották, ilyen fejek vannak pl Olimp 003, 004 stb szalagos magnókban.
Nekem úgy elkopott a legendásnak ígért fej, mint a sicc. Pedig 140 évet kellett volna napi 2 óra használattal bírnia... Aztán még nyikorogni és lazán kezdett csévélni, gyorstekecselésnél másodpercekig tépelődött, induljon-e és merre és darabjaira találtam szedni...Jeltelen sarokban nyugszik az alkatrész halom, már nem is tudom, mi lett vele. Csak a 10k-s sztereo poti és a kijelzők maradtak szem előtt. Az akkor horribilis árú 550m-es szalagok megmaradtak emléknek.
Csak ugye az nem világos milyen funkciot tölt be ott az üveg (a buta reklámon kivül).
A ferrit fejmagok üvegbe ágyazva készültek, a fej résben is üveg van.
A rést még el tudom képzelni, mást már kevésbé.
A GX fej is üveg/ferrit fej! A Sony az Aiwa, Hitachi és a Teac, Alpine is használta ezt a technológiát csak nem GX néven!
Igen a reklámban! .... az igért üzemóra az Akai saját szuperpolírozott szalagjával értendő!
A nyikorgás többnyire a tapadós, ragadós szalag következménye! A magnót pedig szervizelni, karbantartani szokás (ja hogy ez nem divat!) Nekem is van elég sok szalagos magnóm. Igen jó néhány Akai is és jó szalaggal egyik sem nyikorog!
Valóban ferrit a GX is, különbség GX fejnél üveggel van kitöltve a sávok közötti rész.
.. és hogyan antinyikorítod? A saját magnóm már régen darabokban a világ 4 égtáján, de van egy nálam, ami keveset ment és még előtte áll a nyikorgás lehetősége...
Nem teljesen üveg az, hanem üveg védőréteg van a hard ferrit mag előtt, illetve üveg gyantába van kiöntve a fej.
Hát még szép, csak ugye a mai digitális világban eldóbos lett szinte minden, meg vegyél újjat mert az többet tud,stb.
Én a Yamaha Hx pro, deck ben, kb.14évvel ezelőtt cseréltem a szíjakat, méretes, belevaló újakra. Igaz ritkán használom, de azóta is teljesen jó, szépen teker, gyorsan is, és határozottan működik a mechanika, eredeti min.ben szól.
Feltételezem hogy itt mindenki a vhs hifi videorol beszél. Nos ez az eddigi legjobb hangrögzitö. Persze csak akkor ha a készülék hibátlan a fejek egészségesek és a szalag is jo minöségü. Ez jobb mint a bakelit söt a szalagrol nem is beszélve még ha revox b77 röl beszélünk is söt sokkal jobb mint bármej digitális rögzités. itt a hangrögzités analog. nem vész el semmi. A rögzités a rádio adásokhoz hasonlo fm 2x mono. 150 khz löket. Ennél jobb jelenleg nincs. Sajnos ez sem hibátlan. Itt a szalagok kopása gyürödése okozhatja a problémát. Amig az nincs probléma sincs.
Nekem is volt ,néhány VHS, Hifi japán gépem, anno.
Való igaz, hogy ha és amennyiben a fejek nincsenek elkopva, és a szalag is jó minőséget ,megfelelő vastagságot képvisel, akkor a 20Hz-18KHz-20KHz, egyenletesen zajmentesen elérhető, hatalmas dinamika tartományban,a zene hang, anyag. Forgófejek ről lévén szó, ez 2x1sáv sztereó, FM. modulációval..Rec.és demodulátorral, lejátszáskor. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |