Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes (12V - 24V) konvektor

Témaindító: Nekem-8, idő: Júl 30, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Nekem-8 hozzászólása Júl 30, 2008 /

Hello. Kislakás fűtési rásegítésre gondoltam hogy építenék egy napelemes konvektort. Napelem meglenne, ami töltene 1 vagy 2db 12V-os ~88 Ah akkut (12V vagy 24V)
Amit viszont keresnék:

- tultöltés védelem (töltői oldalról)

- lemerülés védelem az akkukhoz (valami szabályzó, biztos létezik)

- Maga a fő dolog, a konvektor. Nemigazán találtam bármiféle levegő felmelegítő ventillátoros konvektort 12 vagy 24v kivitelben.

Ebben a három dologban kérnék segítséget, hátha más tájékozottabb, vagy már túl van ilyesmi építésen

Esetleg még megtoldanám idővel egy (házi)szélgenerátorral amit szintén rákötnék a töltői oldalra...

üdv.8
(#) ha6pc hozzászólása Júl 30, 2008 /

A 12 vagy 24V-os ventillátoros fűtés az gépjárműves dolog,ott (buszok,kamionok) ablak páramentesítőiként,némely buszoknál fülkefűtésként megtalálható. (bontók.)
Akkumulátorok töltéséről itt a fórumon is találsz-nem keveset-csak keress még! Senki nem fogja helyetted megtenni.
(#) Gafly válasza Nekem-8 hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Szerintem nem eletkepes az otlet...
(#) Nekem-8 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Az ötlet működik, csak inkább magamnak építeném meg mint kiadjak érte ~100 E-t, mivel pár dolog már megvan hozzá.
(#) villanyos válasza Nekem-8 hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Tiszteletem!

A kérdés a következő: Mekkora teljesítményű a napelemed?
A napelem(ek)nek egyszerre kell tölteni az akkukat és táplálni a fűtésedet. A fűtésszerelők a lakás fűtésteljesítmény-igényét kb. 250-300W/nm-rel számolják (55nm lakás fűtésigénye 16,5kW; a 24kW-os gázkazán így nem megy éjjel-nappal).

Ha csak egy 8nm-es szobát kívánsz fűteni (rásegíteni) 100W/nm, akkor 800W napelem-teljesítmény kellene.

Javaslatom: inkább nézz körül a neten napkollektor ügyében, melegen ajánlom a vákuum csöves rendszereket, ezek még a téli felhős időkben is adnak némi plusz meleget. A napelemeket viszont a keringetőszivattyú táplálására tudod felhasználni.

Vagy erre gondoltál:
Másik megoldás a Peltier cella használata, egy másik topic-ban találod meg.
Ha ezt szeretnéd használni, akkor Neked egy olyan átalakító ák.-ra van szükséged, amely a 12V (24V) 3-5A-t alakítja kb.5V 10A-re.
Ilyen átalakítókat TL494, SG3526 vagy hasonló tápegységvezérlő IC-vel könnyedén megoldod. Ha utána akarsz nézni a
Texasnál vagy a Motorolánál érdemes. Tanulmányozd át az adatlapjaikat, a Texasnál még alkalmazástechnikai segédlet is van.

Sok sikert!
(#) bandras válasza Nekem-8 hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Az ötlet valóban működik, csak nehéz észlelni, mert a napelemmel megtermelt teljesítmény nagyságrendekkel kisebb a fűtés teljesítményigényénél.
(#) Nekem-8 válasza villanyos hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Villanyos

Köszi az infókat. A rásegítést időzítve gondoltam, ~1-2 óra időtartamra.(hazérkezés és fűtés bekapcsolás előtt) Hőfok ill. akku kapacitás függően.

A számomra új infóknak utánnanézek

8
(#) bazsoo válasza Nekem-8 hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Hali!
Idézet:
„- lemerülés védelem az akkukhoz (valami szabályzó, biztos létezik)

Nem tudom pontosan mire gondoltál de ha például veszel egy napelemet ami kb 400ft akkor abban van egy kis áramkör és nappal tölt este pedig megy róla a led na ezt átépítheted legalábbis a beprogramozott ic-t kiveheted és berakhatod máshova!
(#) EcoPityu válasza bazsoo hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Ha a szolár lámpára gondoltál, az akkor kapcsol le, vált át akkuüzemre, ha a napelemből már nem jön megfelelő feszültség a töltáshez, tehát alkonyodik...
Nincs benne semmi programozott időzítő...
A napelem táblák pedig p.l. egy 60cmX1m-es k.b. 40w-os az amorf típusból, 40000Ft-ért...
Ha töltődiódát használ, mint minden rendes töltőáramkör, akkor semmilyen visszahatása nem lesz az akksinak, és semmi nem is meríti...
(#) Nekem-8 válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

A túltöltés / lemerülés védelem megoldva, pár ezerért lehet venni 12V -ost vagy 24-est, és van olyan is ami "hibrid" és lehet rá kötni napelemet és szélgenerátort is. Ennyivel is "okosabb" lettem. Még a konvektorral nem vagyok előrébb...nem tudom legyen még egy inverter (trapéz vagy szinuszos?) és arra tegyek egy 220V-os verziót (választék korlátlan) vagy keresgéljek tovább valamiféle autós- kamionshop-ban akkus melegitők után.... de szerintem az nemigen fog adni elég hőt, hogy "rásegítésnek" csúfoljuk...
(#) ferci válasza Nekem-8 hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Az inverter csak +hatásfokromlás és energia pazarlás lenne az amúgy is kevésből... használd csak az említett melegítődet kis ventivel, ha nincs benne.
(#) Nekem-8 válasza ferci hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

....no igen, csak kéne 1 kiinduló pont....frankón 1 db-ot se találtam...autós pumpa, meg kávégép van raklapszám...
(#) villanyos válasza Nekem-8 hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Nem tudom mennyire jó a hatásfoka:

Pontosan már nem emlékszem, de úgy rémlik a régi VW Jettában láttam a visszapillantó-fűtést. BD249 tranzisztor volt a tükörre ragasztva, egy ellenállás volt a kollektor és a bázis közé forrasztva. Kollektor a +ra, emitter a -ra kötve. Ezzel a megoldással a tükörről -20ban is olvad a jégvirág. Viszont a felület csak 150ncm.

Más; Az izzított cekásznak biztos, hogy rossz a hatásfoka, mert a levegő hővezetése sem túl jó. Gondolj a hatásmechanizmusára: v.hol felmelegíted a levegőt, felemelkedik, mondjuk a mennyezetnek leadja a hőt, lehűl, lefeléáramlik. Fent 23-24fok, a lábadnál lesz kb. 17-18.
Ergo: továbbra is fázni fogsz.
Biológia: általában a lábad kezd fázni és a kezed, tehát a végtagok. Elsősorban a mozgás hiánya illetve a véráramlás gyengébbsége (pangása) miatt.
Ha arra a területre fókuszálod a fűtést, ahol sokat tartózkodsz egyhelyben, javíthatsz a hatásfokon (relatívan).
Villamos fűtőkábelt, fűtőszőnyeget a iveD (nem akarom reklámozni! kitalálod hogyan olvasd) cég gyárt. Nem árt tanulmányozni.
(#) EcoPityu válasza Nekem-8 hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Annó télen , amikor hideg volt a trabantomban, találtam ki, hogy átalakítok, egy 1000Ft-os piaci hajszárítót 12 voltosra.:
Eredetileg a hajszárítóban 1 db szép hosszú ellenálláshuzal spirál /cekász/ fűtőszál van. Ami 230v-ra kapcsolva fűti el a jó kis 1000w-ot... Ennek a szálnak, egy adott hosszúságú szakaszára /1/20-a/ van egyenirányítva rákötve a ventillátor, ami 12v-os.
Namost ugyanezzel a módszerrel 20 részre kell osztani a fűtőszálat, és felváltva adni rá a testet, és a +12v-ot, akkor a teljes teljesítményt kivehetjük belőle...
Egy kis buktató, hogy minden ágon közel 5A folyik, tehát igen izmos hőálló vezetékeket kell bele"ponthegeszteni, vagy sorozatkapocsbelsőzni" a fűtőtérbe.!
Ja és nem elhanyagolható, hogy a közel 85A-nyi áramfelvétel elég hamar leseggeli az akksiaidat!
(#) pokot válasza villanyos hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

ha már hatásfokról van szó:

hatásfok=hasznos energia/befektetett energia. Tekintve hogy most a hő a hasznos, a cekász erre bazira nagy hatásfokú azt a kis kisugárzott látható fényt leszámítva. Az infra szintén melegít, tehát közel 100% a hatásfokod. Én a helyedben tekernék cekászt 12/24V-ra akárhány W-ra és kész, ventit meg olyat raksz rá,amekkora feszöltségű az aksid.Egyébként invertert is nyugodtan használhatnál akár 10%-os hatásfokút is,hiszen 90%-ban az is fűtene,neked pedig épp ez a célod....
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem