Fórum témák
» Több friss téma |
Hello. Kislakás fűtési rásegítésre gondoltam hogy építenék egy napelemes konvektort. Napelem meglenne, ami töltene 1 vagy 2db 12V-os ~88 Ah akkut (12V vagy 24V)
Amit viszont keresnék: - tultöltés védelem (töltői oldalról) - lemerülés védelem az akkukhoz (valami szabályzó, biztos létezik) - Maga a fő dolog, a konvektor. Nemigazán találtam bármiféle levegő felmelegítő ventillátoros konvektort 12 vagy 24v kivitelben. Ebben a három dologban kérnék segítséget, hátha más tájékozottabb, vagy már túl van ilyesmi építésen Esetleg még megtoldanám idővel egy (házi)szélgenerátorral amit szintén rákötnék a töltői oldalra... üdv.8
A 12 vagy 24V-os ventillátoros fűtés az gépjárműves dolog,ott (buszok,kamionok) ablak páramentesítőiként,némely buszoknál fülkefűtésként megtalálható. (bontók.)
Akkumulátorok töltéséről itt a fórumon is találsz-nem keveset-csak keress még! Senki nem fogja helyetted megtenni.
Az ötlet működik, csak inkább magamnak építeném meg mint kiadjak érte ~100 E-t, mivel pár dolog már megvan hozzá.
Tiszteletem!
A kérdés a következő: Mekkora teljesítményű a napelemed? A napelem(ek)nek egyszerre kell tölteni az akkukat és táplálni a fűtésedet. A fűtésszerelők a lakás fűtésteljesítmény-igényét kb. 250-300W/nm-rel számolják (55nm lakás fűtésigénye 16,5kW; a 24kW-os gázkazán így nem megy éjjel-nappal). Ha csak egy 8nm-es szobát kívánsz fűteni (rásegíteni) 100W/nm, akkor 800W napelem-teljesítmény kellene. Javaslatom: inkább nézz körül a neten napkollektor ügyében, melegen ajánlom a vákuum csöves rendszereket, ezek még a téli felhős időkben is adnak némi plusz meleget. A napelemeket viszont a keringetőszivattyú táplálására tudod felhasználni. Vagy erre gondoltál: Másik megoldás a Peltier cella használata, egy másik topic-ban találod meg. Ha ezt szeretnéd használni, akkor Neked egy olyan átalakító ák.-ra van szükséged, amely a 12V (24V) 3-5A-t alakítja kb.5V 10A-re. Ilyen átalakítókat TL494, SG3526 vagy hasonló tápegységvezérlő IC-vel könnyedén megoldod. Ha utána akarsz nézni a Texasnál vagy a Motorolánál érdemes. Tanulmányozd át az adatlapjaikat, a Texasnál még alkalmazástechnikai segédlet is van. Sok sikert!
Az ötlet valóban működik, csak nehéz észlelni, mert a napelemmel megtermelt teljesítmény nagyságrendekkel kisebb a fűtés teljesítményigényénél.
Villanyos
Köszi az infókat. A rásegítést időzítve gondoltam, ~1-2 óra időtartamra.(hazérkezés és fűtés bekapcsolás előtt) Hőfok ill. akku kapacitás függően. A számomra új infóknak utánnanézek 8
Hali!
Idézet: „- lemerülés védelem az akkukhoz (valami szabályzó, biztos létezik) ” Nem tudom pontosan mire gondoltál de ha például veszel egy napelemet ami kb 400ft akkor abban van egy kis áramkör és nappal tölt este pedig megy róla a led na ezt átépítheted legalábbis a beprogramozott ic-t kiveheted és berakhatod máshova!
Ha a szolár lámpára gondoltál, az akkor kapcsol le, vált át akkuüzemre, ha a napelemből már nem jön megfelelő feszültség a töltáshez, tehát alkonyodik...
Nincs benne semmi programozott időzítő... A napelem táblák pedig p.l. egy 60cmX1m-es k.b. 40w-os az amorf típusból, 40000Ft-ért... Ha töltődiódát használ, mint minden rendes töltőáramkör, akkor semmilyen visszahatása nem lesz az akksinak, és semmi nem is meríti...
A túltöltés / lemerülés védelem megoldva, pár ezerért lehet venni 12V -ost vagy 24-est, és van olyan is ami "hibrid" és lehet rá kötni napelemet és szélgenerátort is. Ennyivel is "okosabb" lettem. Még a konvektorral nem vagyok előrébb...nem tudom legyen még egy inverter (trapéz vagy szinuszos?) és arra tegyek egy 220V-os verziót (választék korlátlan) vagy keresgéljek tovább valamiféle autós- kamionshop-ban akkus melegitők után.... de szerintem az nemigen fog adni elég hőt, hogy "rásegítésnek" csúfoljuk...
Az inverter csak +hatásfokromlás és energia pazarlás lenne az amúgy is kevésből... használd csak az említett melegítődet kis ventivel, ha nincs benne.
....no igen, csak kéne 1 kiinduló pont....frankón 1 db-ot se találtam...autós pumpa, meg kávégép van raklapszám...
Nem tudom mennyire jó a hatásfoka:
Pontosan már nem emlékszem, de úgy rémlik a régi VW Jettában láttam a visszapillantó-fűtést. BD249 tranzisztor volt a tükörre ragasztva, egy ellenállás volt a kollektor és a bázis közé forrasztva. Kollektor a +ra, emitter a -ra kötve. Ezzel a megoldással a tükörről -20ban is olvad a jégvirág. Viszont a felület csak 150ncm. Más; Az izzított cekásznak biztos, hogy rossz a hatásfoka, mert a levegő hővezetése sem túl jó. Gondolj a hatásmechanizmusára: v.hol felmelegíted a levegőt, felemelkedik, mondjuk a mennyezetnek leadja a hőt, lehűl, lefeléáramlik. Fent 23-24fok, a lábadnál lesz kb. 17-18. Ergo: továbbra is fázni fogsz. Biológia: általában a lábad kezd fázni és a kezed, tehát a végtagok. Elsősorban a mozgás hiánya illetve a véráramlás gyengébbsége (pangása) miatt. Ha arra a területre fókuszálod a fűtést, ahol sokat tartózkodsz egyhelyben, javíthatsz a hatásfokon (relatívan). Villamos fűtőkábelt, fűtőszőnyeget a iveD (nem akarom reklámozni! kitalálod hogyan olvasd) cég gyárt. Nem árt tanulmányozni.
Annó télen , amikor hideg volt a trabantomban, találtam ki, hogy átalakítok, egy 1000Ft-os piaci hajszárítót 12 voltosra.:
Eredetileg a hajszárítóban 1 db szép hosszú ellenálláshuzal spirál /cekász/ fűtőszál van. Ami 230v-ra kapcsolva fűti el a jó kis 1000w-ot... Ennek a szálnak, egy adott hosszúságú szakaszára /1/20-a/ van egyenirányítva rákötve a ventillátor, ami 12v-os. Namost ugyanezzel a módszerrel 20 részre kell osztani a fűtőszálat, és felváltva adni rá a testet, és a +12v-ot, akkor a teljes teljesítményt kivehetjük belőle... Egy kis buktató, hogy minden ágon közel 5A folyik, tehát igen izmos hőálló vezetékeket kell bele"ponthegeszteni, vagy sorozatkapocsbelsőzni" a fűtőtérbe.! Ja és nem elhanyagolható, hogy a közel 85A-nyi áramfelvétel elég hamar leseggeli az akksiaidat!
ha már hatásfokról van szó:
hatásfok=hasznos energia/befektetett energia. Tekintve hogy most a hő a hasznos, a cekász erre bazira nagy hatásfokú azt a kis kisugárzott látható fényt leszámítva. Az infra szintén melegít, tehát közel 100% a hatásfokod. Én a helyedben tekernék cekászt 12/24V-ra akárhány W-ra és kész, ventit meg olyat raksz rá,amekkora feszöltségű az aksid.Egyébként invertert is nyugodtan használhatnál akár 10%-os hatásfokút is,hiszen 90%-ban az is fűtene,neked pedig épp ez a célod.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |