Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2462 / 2500
(#) mek-elek válasza Dióda hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Itt egy kérdés felmerül azonban, hogy mennyire ragaszkodik a gazdi hozzá. Akarja-e igazán megjavítani?
Ha igen, szerintem a gerjedés az e.kondik cseréjével, és egy utólagosan kialakított földcsillagpontos szereléskiegészítéssel megoldható. De ehhez el kell vágni minden földelendő alkatrészt, és a földcsillagpontba (pontokba) kell huzalozni egyenként. És ha osztott tápos, akkor a pufferkondik közösítése is a csillagpontba történjen.
(#) Dióda válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Mint mondottam komoly átalakítást igényelne igen.
(#) Suba53 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Az is egy jó ötlet, csak az a kérdés, hogy neki miért az alkatrész csere merült fel.
Lehet hogy retro nosztalgiából szeretné megőrizni az eredeti áramkört, készüléket.
(#) Dióda válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Őszinte leszek veled én még nosztalgiából sem hagynám meg gyári állapotban az erősítőt mert gyárilag borzalmas a hangja.
(#) Suba53 válasza Dióda hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Teljesen elfogadom, lehet hogy én is inkább ezt az utat választanám.
De nem tudjuk, hogy a kérdezőnek mik az alap szándékai.
Majd reagál, és akkor nem vaktában ötletelünk.
(#) Dióda válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Lehet ki fogsz röhögni de most építettem egy igaz ic-s erősítőt tda 7297-el egy halógén toroid trafóról jól megpufferezve jó kis túlméretezve (nem tehetek róla olyan oroszos konstruktőr vagyok). Ennek jobban tetszik a hangja annál az unitra csodánál . Igaz ez túl van tervezve tápegységgel meg hűtéssel vadállat módon de még maxon hajtva is atomstabilan adja a hangszóróknak a jelet és meglepően jó hangja van igaz hogy keverőpultról hajtom szélessávú hangszórókkal (vagyis inkább a fiam) és gitárhoz de még filmezéshez és zenehallgatásra is elegendő kraft van benne persze szobai használat éppeszű hangerő mellett és a túlméretezésnek köszönhetően akár 24/7-ben használva is atomstabil.
(#) Suba53 válasza Dióda hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Miért röhögnélek ki? A hobbi erről is szól, gratulálok!!
(#) Dióda válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Itt mellettem meg egy nagy 40-es öntvénykosaras mélyláda egy top ládával amiben 2x25centis pa hangszóró meg egy driver zenebonál egy alulfeszelt quad405 társaságában ami lehet talán vagy 60watt de így is akkorát óbégat hogy szinte sok csak néha zavarom meg hogy kiporoljam a hangszórókat.
Így öreg fejjel sok év próbállkozás és építgetés mellett rá kellett jönnöm hogy borzalmasan sokat számít a hangfal és nem az erősítő a mindenható csodaszerje a dolognak.
Most nem azt mondom hogy egyálltalán nem számít mert igenis számít egy aránylag jó minőségű erősítő ami nem gyárilagkispórolt és a megépítésből kifolyólag stabil megbízható darab kell hogy legyen. Egy imával működő erősítő agyonra kihegyezve sosem lessz jó a végfelhasználó számára.
De sokkal fontosabb a nagyon jól megválasztott hangszóró/hangfal ami jó érzékeny és úgy van használva ahogy azt annó kitervezték. Értem ez alatt azt hogy nem egy 16-os hangszóróból akarunk helységrázó mélyeket kiszedni és nem egy kis papírmagastól várjuk el hogy szétsikítsa a fejünket egy jó éles cintányéros magas. Mindenre megvan a direkt odatervezett eszköz és azt kell használni. A spórolás meg mindíg is engedményekkel és kompromisszumokkal teli dolog lessz.
(#) deebo válasza Dióda hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Idézet:
„Értem ez alatt azt hogy nem egy 16-os hangszóróból akarunk helységrázó mélyeket kiszedni”


Pedig egy 16cm-es nem nagy érzékenységű mélyhangszóró alacsonyabb frekvenciákra képes, mint egy 40cm-es nagy érzékenységű PA hangszóró, a fizika már csak ilyen. Vagy érzékeny egy hangszórü, vagy jó mélyre tud lemenni, a kettő egyszerre nem megy.
(#) Dióda válasza deebo hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Mondjuk nekem más a tapasztalatom bár kicsit másabb az igényem is.
Nálam ha csak morog valami a sarokban az semmi.
Ha mély akkor legyen mély de azt érezzem is rendesen.
Mondjuk én inkább hangszerek hangjához vagyok szokva.
Ha beüt egy basszusdob akkor forduljon meg a cigi a számban a hatásától.Erre alig ha alkalmas egy 16-os hangszóró.
(#) deebo válasza Dióda hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
De több belőle sokkal alkalmasabb, mint egy topláda, ami persze hangos és a cigi is megfordul a szádban a 100Hz agyatverő kopogásától.
(#) Dióda válasza deebo hozzászólására (») Aug 26, 2023 / 2
 
Értem amit mondassz de nem túl releváns.
Annó még a mi időnkben tanultuk és mértük is hogy a legnagyobb frekvenciasávot az orgona volt képes átvinni. Az hogy a mostani zenékben megjelentek a teljesen mű 20-50hz-es mélyhangok amiket hangszer nem tud egy sem és azok felé terelődött a világ nekem nem zene és nem lehet élvezni.
Annak idején ez volt az összes hangszínszabályzóval a bajom amit mind az rt mind a hobbielektronika leközölt hogy a szabályzások 20hz-20khz-re voltak állítva ami valljuk be nem jó.
20khz-n egy 20 decibeles emelés a hallható magas tartományba lehet hogy nem volt 6decibel sem.
Ugyanez volt mélyhangnál is hogy a 20hz-n emelt 20decibel 100-250hz-s tartományban már lehet hogy nem volt 5-6decibeles csak. Persze hamar rátaláltam az öreg lepke szabályzóra amit lehetett módosítani más frekvenciákra és egyből más hangokat kapott vissza az emberfia.
Bár én pa hangoskodás felé vettem az irányt és nem a hifi volt az én közegem így másabb meglátásmódom van mint a hifistáknak. Mink annakidején azt tanultuk hogy minnél mélyebb hang annál nagyobb membránfelület kell a lesugárzásához.
A fiam gitáros boomboxába is két 200mm-es hangszórót tettem egy batár nagy ládába és így megszólal érezhetően és élvezhetően. Pedig teljesítményileg kb 30watt az egész. A jbl boomboxában több teljesítmény van de az abban lévő kis buhogók (amik momentán engem idegesítenek bár meglepően mélyen buhognak) viszont nem adnak vissza semminemű olyan hangot ami például egy jó akkusztikus rock zenében vannak.
(#) deebo válasza Dióda hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Egy lábdob simán lemegy 30Hz-ig is akár régi felvételeken is, csak senkinek sem volt olyan ezsköze, amin megszólalt volna.
(#) Dióda válasza deebo hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Lehetséges de hogy azt egy buhogó 16-os hangszórójú sub ládán nem akarja senki sem hallgatni az is biztos.
(#) deebo válasza Dióda hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Nincs semmiféle buhogás, ez marhaság. Sokan ítélnek gagyi hangszórók alapján, ne ess te is ebbe a hibába.
(#) mek-elek válasza deebo hozzászólására (») Aug 27, 2023 /
 
A mellékletben lévő darabbal meg az a baj, hogy kihozza a basszusban a mellényúlásokat egy álmatlan éjszaka után...
(#) game4812 hozzászólása Aug 27, 2023 /
 
Sziasztok! Adott deszkára szerelve ±26V 300W toroid transzformátor, egyenirányítás, utána egy TDA8954 panel (ugyanez, de nem innen vettem), hangszórókra kötve, bemenetként a telefon jack kimenetét használva magas frekvenciás zajokat ad (gerjedhet is? 1 perc után kézmeleg).
Amit próbáltam: ha kihúzom a telefont nem változik, de akkor megjelenik az 50 Hz-es brumm is, ha közel van a kábelhez a trafó. Ha a panelről lehúzom a kábelt, a zaj akkor is megvan. Ha a tafó az erősítőpaneltől 3 méterre van elhelyezve, és minden más ki van kapcsolva a műhelyben akkor sem változott a zaj. Mute vagy Standby funkció esetén teljesen elnémul.
Értem, hogy kínai panel, Class D, kapcsolófrekvencia, stb., de tippre több százat eladnak belőle naponta, és nem nagyon olvastam ilyet, szóval csak nem kellene ilyennek lennie. Merre induljak tovább? Rögtön az egyenirányítás után tegyek még puffereket? (De nem a 100 Hz hallható...) Más kimeneti fojtó? (De ezzel szerelik az összeset...) Esetleg megszűnik ha rendes előerősítőről van hajtva? (ADAU1701 DSP lesz előtte)
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2023
(#) cua válasza deebo hozzászólására (») Aug 28, 2023 /
 
Basszusgitar low B is 30.9Hz...
(#) btamas81 válasza game4812 hozzászólására (») Aug 28, 2023 /
 
Biztos kell az egyenirányítás a trafó után?
A panelen ott a graetz, azon kívül ac 24v van a tápcsatlakozóknál írva. Az meg ugye váltóáram.
Próbáld máa meg simán csak a trafót rákötni.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2023
(#) game4812 válasza btamas81 hozzászólására (») Aug 28, 2023 /
 
Egy egyenirányítás természetesen elég, de kerül még ide DSP és egy szimmetrikus-aszimmetrikus átalakító kapcsolás is (XLR bemenethez), emiatt ±5V DC is kell, ezért az egyenirányítás a trafó mellett lesz, oda tervezek még egy kondezátorpakkot, és 7805/7905-öt, és az erősítőpanelen fogom kiiktatni az egyenirányítókat.
Megpróbáltam, de nem változott semmi. 4x220pF és 2x4,7pF kerámiakondenzátort is forrasztottam a kondenzátorlábakra, hidegítésként, eredménytelenül.
Tanulásképpen, a dupla egyenirányítás miért okozhat a kimeneten bármilyen eltérést? Úgy gondoltam, hogy az csak kis mértékben csökkenti a bemeneti feszültséget.
Csatolok videót (egyenirányító kiiktatva + kerámiakondenzátorok): Próba Kimenet Oscilloscope
(#) game4812 válasza game4812 hozzászólására (») Aug 30, 2023 /
 
Mivel ez 2 hidalt chip egymás mellett, egy NYÁK-on, így az adatlapi leírás szerint is külső oszcillátort kell használni. Amit persze a készítők nem tettek meg, emiatt van a zaj. Az egyik chipet lekapcsolva a zaj megszűnik.
(#) igor4122 hozzászólása Szept 4, 2023 /
 
Üdv mindenkinek.

Van egy a képen látható PAM8610 típusú 2x15 Wattos erősítő modulom, amivel kapcsolatban két kérdésem lenne.

Az első hogy a kész modul kimeneteit utólag hídba lehet-e kötni?
A második hogy lehet-e valahogy utólagosan hangerő szabályzást hozzáépíteni?

s-l500.jpg
    
(#) Bakman válasza igor4122 hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
1: Nem lehet az IC belső felépítése miatt.
2: Lehet, a bemenethez kell logaritmikus potenciométer. Ha egyszerre akarod állítani a két csatornán a hangerőt, akkor sztereó poti, ha nem, akkor két mono.
(#) igor4122 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Köszönöm a gyors választ.

Kár hogy nem lehet hídba kötni, kellene 30 Watt teljesítmény egy 13cm-es LG mélyhez.
Esetleg ha valahogy visszakötöm az egyik kimenetet a másik oldalhoz tartozó bemenetre az megoldható?
Úgy rémlik láttam valami hasonlót egy youtube videóban, nem tudom mennyire reális.
(#) igor4122 válasza igor4122 hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Megtaláltam a videót.
A kérdéses rész 4:22-nél látható.
(#) dB_Thunder válasza igor4122 hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Idézet:
PAM8610 típusú 2x15 Wattos erősítő modulom, amivel kapcsolatban két kérdésem lenne.
kész modul kimeneteit utólag hídba lehet-e kötni?

Nem! Ezt már a gyártó (az IC-n belül) megtette!!

Idézet:
„utólagosan hangerő szabályzást hozzáépíteni”

Megfelelő lábakon 32 lépésben 0-5Voltal lehet hangerőt IS szabályozni!

Lásd adatlap!!
(#) Bakman válasza igor4122 hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Ha a bemenetre a megengedettnél nagyobb jelet kapcsolsz, akkor jó esetben csak túlvezérled, rosszabb esetben tönkre is teszed az IC-t. A videóban (igaz, eléggé slendrián módon), a kimeneti jel szintje csökkentve van és az van visszakötve a bemenetre. Maga az elképzelés is kókány megoldás, nem javaslom a használatát.
(#) igor4122 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Köszönöm a választ.
Sejtettem hogy valami turpisság van a dologban, így kénytelen vagyok beszerezni egy 30 Wattos modult, pedig reméltem hogy megoldható azzal ami itthon van.
(#) bereczk.jans válasza igor4122 hozzászólására (») Szept 5, 2023 /
 
Kétszeres teljesítmény növekedést a fülünk nem lineárisan érzékeli. Gyakorlatilag csak kicsit halljuk hangosabbnak. 60W-tól már más a helyzet.
(#) csibai hozzászólása Szept 6, 2023 /
 
Kedves Fórumtársak!

Láma kérdés, de Ti biztos tudjátok a választ...
A szomszédomtól kaptam egy darab képen látható hangdobozt.
A kérdésem a következő:
A doboz közepén lévő vezeték a bemenet.
Az alján lévőt viszont tápkábelnek nézem, (el van vágva), oda milyen tápot kössek, gondolom nem 230 V?

Segítségeteket köszönöm.
Következő: »»   2462 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem