Fórum témák
» Több friss téma |
Ha jól emlékszem (30 éve?) a hanghoz és a kazettás magnóhoz kellett 5V-on kívül más táp is. Amiben még egy biztosíték is van. Ki tudod próbálni másik táppal?
A SID és a kazetta is használja a 9 Voltot, úgyhogy azzal lesz gond.
Jó lenne tudni, hogy melyik verziójú a géped, ha lehet alaplap verziót is. Tegyél fel fotót. Amúgy nem tanácsos az eredeti tápról használni. Erősen melegszik, aztán könnyen elszáll benne a 35 éves stab IC, utána pedig megöli a gépet a túlfeszültség. Lehet venni újat, építeni, vagy a C128 utolsó verziós tápegységét használni, ami már kapcsolóüzemű.
Köszönöm a segítséget, tényleg a 9 volttal volt probléma. A kapcsolója nem adott át, most tökéletes.
Ez a tápja, de van c128 tápom is. Ez lenne a jó?
Ez a tápja. A netes források szerint idővel megdöglik benne a feszstab IC, és elkezd emelkedni a kimenő feszültség, végül megöli a gépet.
A 128 tápja jobb, kapcsolóüzemű. A csatlakozót kell csak lecserélni, a feszültségek ugyanazok. Én is azzal használom.
Az első és második képen lévő C64 tápom van nekem is. Ez nincsen teljesen kiöntve műgyantával. Panelt ki lehet szedni és kicserélni a stabot és az elkokat.
Szia, majd ha rájönök, hogyan jön szét, szétkapom. Most megkapta a 128 tápját.
Nem is melegszik.
Sziasztok. Keresek két dolgot:
A egyik egy sima commodore 64 kernal ROM tartalom, a másik pedig a gyári commodore 64 kernal ROM lábkiosztása. Az újabb 64-esé kellene ami kisebb alaplapos, és lapos a gép nem a kenyértartó forma.
Itt van az összes.
Én is innen töltöttem le.
Köszi , itt mindent megtalálok.
Sziasztok!
Lehet, hogy korábban már megosztottam veletek ezt az oldalt. Most a könyvjelzőimet nézegettem, takarítottam. És újra ráleltem erre a remek oldalra. Commodore 64 javításban óriási segítség, hogy merre keressük a hibát. Bővebben: Link
Sziasztok. Olvastam hogy a 6581 Sid mostanában nagyon hullik. Mi okozhatja, hogyan lehet elkerülni?
Szia, leginkább a régi tápegységek okozta túlfesz (nagyon érzékeny), vagy rossz kimenet csatlakoztatása a géphez ami "visszaüthet".
Érdemes saját tápegységet készíteni akár túlfesz és túláram védelemmel ellátva.
Terveztem saját tápot építek. Lett egy barna gombos 250425 alaplapos gépem és van még hozzá egy ugyan olyan működő lap tartalékba. A tartalék lapot tele raktam IC foglalattal hogy lehessen vele tesztelni.
Magán az alaplapon is van egy 7805. Tehát 2-féle 5V van. Egyik a tápból jön a másik a 9V váltó egyenirányítása és 5V-ra stabilizálás után keletkezik.
Régen '95-ben volt egy C64C gépem250469 lappal. A gép akkor max 8 éves lehetett. Egy ki-be kapcsolás után elszállt a SID. Elment a hangja ezt tapasztaltam. Akkor még semmit nem értettem hozzá.
Most ilyen tápom van. Szerencsére ez nincsen teljesen kiöntve műgyantával. Elkot kimértem, teljesen rendben. 5V rendben. Egy idő után a táp elég meleg ezért akarok egy jobb tápot építeni.
Sziasztok! Kollégától kaptam javításra egy C64-et. Hibajelenség: kb 1/2 óra normál üzemelés után fekete képernyő. Első körben csak multiméterrel feszültség ellenőrzés a tápon. Az 5V kicsit ugrál 4-5V.
Szkóppal mérve nyák-keret és biztin mérve 15Vcc csúnya szinuszt látok. A táp "made in singapore" sima tégla forma. Két kérdésem van: 1. A cucc menthetetlen? 2. A táp roncsolás mentesen bontható? Nekem úgy tűnik, hogy az alja végig ragasztott és csavar nincs. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2023
Érdemes új tápot építeni, biztonságosabb mint a gyárit javítgatni.
Lehet hogy a feszültség esés/megfutás miatt megy el a képed, esetleg alaplapi feszültség stab melegszik ki? Jó volna több infó: alaplap száma tápegység pontos típusa mért feszültségek a táp 5V stabil és 9V~ oldalain
Erre gondoltál? Alkatrészoldal: C 1984 COMMODORE INTL COMMODORE 64
ASSY No. 250425 Nyák oldal: P/N 251470-01 REV.A ASSY No. 250425 Tápegységen nem találok típusszámot. Mért feszültségeket leírtam (bemeneti 5V). 9V~ ok. Alaplapi "nagy" kondenzátorokon 21V; 12V; 12V; Alaplapon van 7805 és 7812 is, kimeneteiken 5 és 12V-ot mérek, ez rendben. Az első kérdésem Idézet: azért volt mert az 5Vdc helyett ~15Vcc-ot mértem! „1. A cucc menthetetlen?”
A táp doboza olyan mint a wiki 4. fényképe. Kapcsolással nincs problémám, csak a doboz kinyitásával. (Meg az 5V helyett megjelenő 15Vcc-vel - ez kinyírhatta az egész gépet?)
Jó kérdés lehet hogy ugrott a vasad, de meg kell nézni elvileg csak 5Vdc-vel is elindul (kompozit jelet ki tudod venni a videocsatin ), jópár dolgot át kell mérni, a ramok amik benne vannak bazi érzékenyek az lehet kuka mind
Főleg hogy ez a nagy alaplapos verzió
A nagy ijedség után kapcsolási rajzot kerestem, és rájöttem, hogy NEM a tápból jövő +5V-ot mértem - huh! (bizti a 9V AC és a NYÁK-on levő 7805 és 7812 bemenete között van) Régen hibáztam ekkorát, tehát folytatom a hibakeresést....
A 78-ak bemenetei között szintén nem lehet váltakozófeszültség.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2023
C64 saját tápjával üzemeltetve hajlamos meghalni. Közvetlen környezetemben is láttam ilyet.
Az eredeti táp biztosan elöregszik. Többféleképpen is meg szokott halni. Ennek eredményeképpen túlfeszültséget küld a gépnek. RAM, CPU, VIC-II, SID és CIA is meghalhat ettől. Egyik barátomnál 2xCIA és RAM szállt el. Azóta csak modern tápot használ hozzá. Ha a CPU, VIC-II vagy SID döglött meg, akkor az GTK.
Milyen egy modern táp ? Légy oly kedves dobj egy linket. Köszi
"78-ak bemenetei" ezt nem értem. Ha a tápcsatlakozó 6 - 7 tüskéire gondoltál azon 9V váltónak kell lennie.
Sok változata volt, itt van egy gyűjtemény.
Például ebben: "251469-2of2.gif@ Commodore 64 schematic diagram 251469 from the Service Manual", egy 7805 és egy 7812 van, az is a gép dobozában...
Többféle is lehet. Készítenek és árulnak több helyen is ilyet. Javaslom a "new C64 PSU" keresőkifejezést.
A másik megoldás, ha egy eredetit modernizálsz. Én is ezt szoktam tenni. Ki kell dobni belőle az elektronikát. Pont befér a helyére egy új Graetz és egy DC-DC modul. |
Bejelentkezés
Hirdetés |