Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső-vizsgáló berendezés
Témaindító: bakos13gab, idő: Júl 12, 2012
Témakörök:
Attól hogy tudom a fűtés polarítását, még a katódot mérésnél csak az egyik felére tudom rakni. És ott jön a fenti monológom, hogy jó ahogy kompenzálni igyekszem a dolgot?
Tegyél a fűtés kivezetések közé egy potmétert és a csúszkája menjen a katódra.
A konkrét értékhez számolj pl. ( fűtőáram/10 ) mA-rel, de a katódáramot se vigye nagyon el.
Szia, köszönöm a hozzászólásodat! Nem akartam katód ellenállást belevinni a mérésbe direkt, a fűtésem 10v 3.8 amper ami nem kevés. Az elméletemről mi a véleményed az eredeti hozzászólásban?
Mert mértem a pozitív oldalon, majd a negatív oldalon is, és mint írtam átlagoltam az eredményt, ami lényegében ugyanannyi lett mintha a vezérlőrács feszültséggel kompenzálnám ezt az 5 voltot. Csak azt vettem észre magam körül kevés embernek van konkrét tapasztalata, nemigen kaptam rendes válaszokat erre, én meg mint lelkes amatőr inkább kérdezek a "'nagyoktól" hogy jó e amit kitaláltam
Sejtettem, hogy valami extrém témád van..
Azt írtad, hogy átlagolva lenne jó a beállítás - akkor pedig a fűtőfeszt kell "kiközepelni". Pár tized amper pluszt csak elbír a tápod és nem kell ragaszkodni a "potméteren" átfolyatott áram nagyságához, mert beszól még a csöved relatív nagy katódárama is ( gondolom, nem kevés..) Azt hozzá kell "számolni" az egyik oldalhoz, tehát lehet, hogy 47+56 ohm lesz a jó érték ( vagy arányosan kisebb ), de ezt neked kell tudnod, mert a konkrét katódáramot te tudod. Végülis teszt vagy végső kivitelezés, lehet, hogy nem mindegy. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
Extrém vagy nem, valakinek segítség lehet a jövőben ha ki van tárgyalva. Mert annyi embert kérdeztem meg eddig erről hogy hihetetlen, értem én a potméteres megoldást, de amit én javasoltam azt kellene elemezni. Magyarul ha a pozitív oldalon van a katód, akkor jelen esetben +5 volton lesz, és ha én mérek egy görbét a karakterisztika szerint ami gyárilag 0 volton megy, de én -5 volton mérem végig, elvileg akkor 0 volton mérem? Mert ha ennyi a megoldás akkor pofon egyszerű
Talán jobb lenne, ha a rács kört is vázolnád kis skiccen és a fűtést összekapcsolnád a gnd-vel.
De a lényeg az, hogy nem mindegy, a rács fizikailag hogyan és hol áll a katód azon pontjához, ami feszültség szempontjából nem a gnd-n vagy azon van. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
Értelek, alapvetően lehet hogy ez a módszer egy csőnél épp jó, de egy másiknál nem. Szerkezeti kialakítás kérdése is, potméter lesz ebből úgy érzem, egyébként a cső amivel küzdök az egy tungsram ot100, délután mérés, köszönöm a választ.
Ekkora fűtőteljesítménynél már nyugodtan fűtheted váltakozófeszültségről a csövet, a fűtőszál hőtehetetlensége akkora, hogy nem fog jelentős brummot bevinni a mérésbe. A kis fűtőteljesítményű csöveknél volt jelentősége az egyenáramú fűtésnek.
Upd: most látom, hogy OT100 az alany. Adócső, simán fűthető váltakozó feszről. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
Szia!
Köszi, tudom hogy fűthető, csak nem nagyon van pillanatnyilag ac forrásom, ellenben labortáp van több is, de majd megoldom a dolgot.
Mérések készen, találtam itthon egy nagy dög 6ohm-os huzal potmétert azzal ki tudtam "közepelni" a fűtést 8 század volt szórással mivel nagyon nagyok a huzalok rajta.
Mellékelek két képet, szinte ugyanaz a kétfajta mérés, a képek bal felső sarkában van az hogy milyen cső pl ot100 2p az a kettes cső potméterrel mérve, ugyanazon a rácsfeszültségen lettek mérve a képen ami van nem mérvadó 0 -20 -40 volt. Képek Mellékelek pár életképet is
Sziasztok!
Mellékelek egy adatlap részletet ez egy e88cc adatlapjából van, jól értem azt hogy a római 3-as skála az azt jelenti hogy a cső élete végén, vagy vége felé mérhető minimumok? Sok ilyen csövet árulnak amit ezeken a munkapontokon mértek, 8-9 közötti meredekséggel és 100%-nak írják, mi a helyzet itt?
Az az érdekes, hogy az ECC88-at és az E88CC-t más paraméterekkel kell mérni az adatlapok szerint. Utóbbinál 680Ohm katódellenállást és +9V rácsfeszt írnak, míg az előbbinél -1,3V rácsfeszt, katódellenállás nélkül, ugyanilyen anódfesznél.
Egyes szakirodalmak szerint a cső öregedésével a meredekség is csökken, de sok új csőnél (E88CC) sem sikerült még 12.5-ös meredekséget mérnem.
Én mindkettőt 90 voltos anóddal mérek, -1.3 volton, itt 15 mA anódáram és 12.5-ös meredekség a 100%.
Lényegében ugyanaz a két cső ami a mérést illeti.... De a kérdésemre nem lett válasz a fenti táblázatot illetően, tudja valaki?
- Névleges érték
- Irányadó értékek a tervezéshez - Élettartam végén tervezett érték Jó példa erre az anódáram, az adott munkapontban. Névleges 15 mA, amikor a gyárból kijön akkor lehet 14.2 és 15.8 mA között bármi, de ha 13,5 mA alatt van, akkor illik cserélni, még ha egyébként szól is.
Köszi!
Arra voltam kíváncsi hogy csak én értelmezem e rosszul, viszont az így mért csövek 9-es meredekség alatt még a minimumba sem érnek fel a mellékelt munkapontokon történő mérés alapján, amit a gyártó ajánl. Na itt jön amit nem értek, 100%-nak vannak hirdetve ezek a csövek, nem újak, használtak
Ezért szajkózom régóta hogy átvágnak, csak kevesen értették meg. Ezért kell emissziót mérni, mert akkor az eladó nem tud átvágni. Egy része ezért nem is méri, a másik részének meg fogalma sincs róla. A már haldokolni készülő cső is simán teljesíti az adatlapi értékeket, nem egy ilyet mértem.
Pár hónapja alkudoztam a vakerán egy E80CC-re, műszerbe kellett volna, szóval új kell nem lestrapált. Eladó szerint tökéletes, bár ezt semmivel nem tudta alátámasztani, és mérni sem akarta, csak higgyem el neki és punktum. Eltekintettem a vásárlástól. És valóban vannak ilyenek is, hogy használt csövet hirdet, és mutatja a ráírt munkapontot ami egyezik a gyárival 100%-ban. Na de, ebből honnan tudni, hogy abban a csőben 10 üzemóra van vagy netán 710? Sehonnan.
Nem veszek én csövet soha, van, csak látom miket árulnak
"Külalakra szép", "fűtésre tesztelt"? Mondjuk én többször vettem már rádiócsöveket, mert kellett, és kellemes volt a tapasztalatom.
A táblázat felett ott a III oszlop magyarázata: End of life. Élettartam vége.
Azaz BÁRMELYIK paraméter ez alá esik, kuka. Legalábbis régen így volt/(jobb volt) Általában ipari csöveknél volt ilyen specifikáció, a gyártó eddig vállalta a felelősségét. A mai NOS cső kínálat jó része átvágás, MO-on pláne. 3 paramétert kell(ene) közölni egy NOS csőnek mondott cső esetében: Anódáram a munkapontban, meredekség, rácsáram. Szerintem senki nem találkozott még ilyen hirdetéssel
Én ha eladok ritkán mindent kiírok, milyen munkaponton mértem stb... l3-3 al mérek többségében, nálam reklamáció még nem volt. Ha valami kétes inkább nem adom el, valótlanságot pedig nem állítok az ember becsülete fontosabb.
Teljesen egyetértünk. Csak sajnos kissebségben vagyunk.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2023
A csövek a gyárból 80 és 130% közt jönnek ki. Emisszióilag! Elvileg egy "lestrapált" de 130-al kijött cső, lehet sokkal jobb emissziójú, mint a használatlan de 80%-al kijött. Ha túl jó emissziót mérünk,pl. 200% felettit, az már legtöbbször gázosságra utal és nem arra, hogy a cső emissziója jó! Egyébként az ipari csövek 10000 órás élettartama alatt, szinte végig kifogástalanul működnek. Tehát, amiről írsz egy E80CC ha 10 órát működött vagy 710-et, ugyanolyan jó kell legyen. Ezt támasztod alá avval, hogy a "haldokolni készülő cső is simán teljesíti az adatlapi értékeket" . Pont ez a cél, hogy teljesítse.
Szerinted... Csak egy ilyet mutass, mert én még ilyet életemben nem láttam, pedig végig néztem emisszióra néhány karton csövet. Egyazon típusú új csövek a kartondobozból kiszedve emisszióra 5%-on belül vannak, miközben paraméterre meg 60%-ot szórnak! A többit meg leírtam már hónapokkal ezelőtt, mérésekkel is alátámasztottam csak meg kéne érteni.
Csak szeretném alátámasztani egy ábrával, az általad írtakat. Ezt a statisztikát egy csőválogatással foglalkozó csapat készítette(új gyártású csövekről van szó). A mérések eredménye azt mutatja , hogy mennyiben tér el egy mért cső anódárama a referencia értéktől. Hogy hol húzzák meg a határt, a jó és a rossz("futottak még") között arra nem találtam konkrét utalást, de az általad írt értékek elfogadhatónak tűnnek.
Tipikus Gauss görbe. Alapfok. Matematika. Nem elektroncső specifikus találmány. Több száz éve idézik No jó, majdnem.
De azért jól elvitatkozunk.. Igyatok meg egy sört. Idézet: „3 paramétert kell(ene) közölni egy NOS csőnek mondott cső esetében: Anódáram a munkapontban, meredekség, rácsáram. Szerintem senki nem találkozott még ilyen hirdetéssel” Remélhetőleg most megmutatod, hogy Te mivel méred a rácsáramot, az eladni szándékozott csöveidnél? Egy fotó is jó lenne! Ezt úgy évente megkérdezem, csupán kíváncsiságból, és általában olyankor eltűnsz máshol "segíteni"
Én már találkoztam ilyen hirdetéssel: E-bayen eladott E88CC
Látom azért megint sikerült elértened amit írtam és becsatoltam, lehet hogy ez a fránya sör volt az oka.
Egyébként egészségedre!
Nem elértés volt. Nem is sör. Egy ilyen ábrát bármilyen termék mellé oda lehetne tenni. Szőnyeg, autó, TV, alkatrészek. És a háttérben oda is teszik a gyártók, csak nem kötik az orrodra. Amúgy az általad mutatott ábra zéró infóval rendelkezik. Lehetne bármi, a, b, h, lkaf
A rácsáramot nem közvetlenül mérem. A ráccsal soros 100K-n mérem a feszültség változást kapcsolóval rövidre zárva/nyitva. Ebből rácsfeszültség számítható, az anódáram változás mérhető. Ebből számolható sok paraméter.
Természetesen ellőtte meg kell mérni a csövet anódáramra és meredekségre, csak a közel gyári paraméterű csövek esetén alkalmas a mérés/számolás. Amúgy a soros 100 K nem újdonság, régi csőmérőkben is használták. Meglepően hasznos, egyszerű, és látványos: A gomb benyomásával változik, vagy nem az anódáram. Első körös szűrés A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |