Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   544 / 621
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 2

Hát ezt mondtam tegnap
Amúgy nem szuszakolni kell, inkább picit meg kell "csípni" a sadut. Különbdn lötyög.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Köszi! Egyelőre "jóvanazúgy".
Tudom, hogy rámegy. Ahogy korábban szs fórumtársunk írta, nálunk is két sorosan összekapcsolt lapos elemről ment a Sokol. Ott is csúszósaruval voltak ellátva a vezetékek. De a mai időkben forrasztható szemessaru is megfelel már.
(#) sany válasza szs hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Hi-hi! A te elemed is rozsdamentes érintkezős. Pedig az márkásabb. Miért cserélték le a sárgaréz érintkezőket?
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
(#) szs válasza sany hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Csak így minden elemcserénél fúrnod kell. (De valószínűleg ritkán kell cserélned, azért nem bánod a fúrást)
(#) szs válasza sany hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Azt én nem tudom. Most így hirtelen a grünspan jutott eszembe. Talán annak a lehetőségét akarhatták kizárni?

És most megnéztem már azt is, mikori. Talán 2018-ban gyártódott, és mintha 2021-ben járt volna le...
(#) Massawa hozzászólása Okt 22, 2023 /

Egy zsebgitár

Igy is lehet
(#) gyerek67 válasza szs hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 1

Igen, az egykoron úgy volt "trendi", természetesen valamiféle gumiszalaggal "rögzítve".
(#) sargarigo válasza gyerek67 hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 1

Befőttes gumi kérem szépen! Befőttes gumi!
(#) szs válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Bezonyám! Nem ám az, amit ma befőttesguminak hívnak (hajguminak is gyenge, de úgy emlegettük), hanem az igazi befőttesgumi.

14-VP111.png

(#) bitmixer válasza szs hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Mifelénk ezt postás-guminak hívják. Befőttre ez nem passzolna, mert a Z tengely mentén lapos,
és nem az X / Y mentén
(#) Skori válasza bitmixer hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 1

De bizony passzolna, ugyanis akkoriban celofánnal zárták le a befőttesüvegek tetejét.
(#) nagym6 válasza Skori hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Ahhoz a vékony befőttes gumi volt.
(#) bitmixer válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Én is csak vékonnyal láttam celofánt lefogatni, pedig láttam (és ettem) elég befőttet...
(#) Gafly válasza bitmixer hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 1

Postás barátom által tudom, hogy nem a posta adja nekik, hanem saját pénzükön veszik.
Nagyon csúnyán nézett rám, amikor kértem volna tőle pár darabot, ugyanakkor megmutatta a térképen, hogy hol adják kilóra.

Nem a klasszikus:
Csöngetnek.
Ki az?
A postás.
Gumi van magánál?
(#) zolika60 válasza bitmixer hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Én láttam postás gumival is. Csak annak idején azt nehezebb volt szerezni így ritkaság volt. A befőttes gumi pedig olyan volt, mintha bicikli belsőből darabolták volna. Fekete és maszatolós.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 1

Jó. Hát a "bugyi"-t is magam veszem (aki szépen akarja mondani, genotermnek hívja). Attól még bugyi. Nem sofőrnejlon.
Dehat a laposelemnek is adnak neveket (épp a napokban mondta valaki, hogy az számára már nem is létezett). Laposelem.

A többire pedig, amit most elmondtak: igenis, befőttesgominak hívtuk. A celofánt a befőttön pedig nem "hajgumi"-val fogatta le nagymama. Zsinórral.
De a nagynéném befőttesgumival. Igen, a vastaggal.
A hajgumi a húgaim hajában volt.
Remélem, belefértem az "érdekességek" topikba ezzel.
(#) szs válasza bitmixer hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Lehet, hohy híják annak. Sőt, én is hallottam már úgy.
De a valódi befőttesüvegre a valódi befőttesgumi passzol.
Itt lent van az eredeti befőttesüveg. Amira a befőttesgumi j pont jó.
(Ha már nincs kedv madzagolni)

Konzervgyárak pléh peremes izét tettek rá. Ha tudtad, hogyan, akkor jól kibontottad. Ha nem tudtad, könnyen szétszúrtad a bicskával a kezed

A menetesre pedig menetes fedél való.
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

A vékony kb.: 1mm x 1mm gumi zacskójára "Befőttes gumi" van írva. Mifelénk azzal csinálták, egy üvegre több gumi.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Olyan vékony biztosan nincs.
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 22, 2023 /

Akkor 2mm x 2mm. Nálunk minden boltban ez van.
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Okt 23, 2023 / 1

A próba megejtve...az olvadt viasz lötyög benne. Most fejre állítva hagyom megdermedni...

olvasztva.jpg

(#) Ódenka válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Hogyne lenne. A modellrepülő antennája ezzel van a függőlegeshez kifeszítve. Errefelé annyi van a boltokban, több színben egy zacskóban, hogy el is adnak.
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Én kínaivegyesboltban simán találtam néhány éve orionton élesztgetéshez. Előtte nem tudtam elképzelni, hogy nézhet ki a laposelemhez való elemtartó, mert nekünk már nem volt semmi ilyenről működő dolgunk, csak elektromos építőjátékkal marháskodni volt otthon.
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Pedig mennyi primitiv konstrukcio volt régen. A laposelemröl müködö zseblámpák voltak közkedveltek, mert abban volt az elemtarto meg a kapcsolo, a lámpát kiszerelve maradt elég hely valami primitiv elektronikára. ( szakadásmérö, csipogo stb).
De volt szappantarto is, amibe pontosan illett a laposelem, csak a szélein 2 kontaktust kellett kialakitani ( akár egy kimerült elem lemezeiböl). Stb.
Ha jol emlékszem még olyan laposelemes zseblámpák is voltak, amikben 3 szines szürö is volt - talán vasutasoknak vagy a katonáknak és 2 banánhüvellyel az elem feszültsége is ki volt vezetve, illetve külsö tápot lehetett a lámpáshoz csatlakoztatni. Fogalmam sincs eredetileg milyen célra gyártották.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2023
(#) vision61 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Idézet:
„Ha jol emlékszem még olyan laposelemes zseblámpák is voltak, amikben 3 szines szürö is volt...”

Katonaságnál forgalomszabályzó voltam, nekünk, és a rendészeknek is volt ilyen lámpája. Éjjeli kivonuláskor menni kellett a többiek előtt, időben lezárni a kereszteződéseket a civil autók előtt, amíg áthaladt a konvoj.
De biztosan használták máshol is.
(#) Epu2 válasza vision61 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Nekem van egy ilyen lámpám. 2 szín és egy csíkra szűkített lámpa. A vasút is használta. Vagy 6-8 éve vettük egy katonafelszerelés boltban. Most az izzó helyett egy LED van és 3 párhuzamos LI ion akku. Évek óta működik.
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Börzén/találkozón rendszeresen árulják.
(#) lazsi válasza vision61 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /

Nekem olyanom van, aminél a színszűrő egy hengeren van és a megfelelő beforgatható az izzó elé. 3 szín + fehér (átlátszó). Volt valami szíj is rajta, amivel talán övre lehetett rögzíteni. De lehet, hogy ebbe nem lapos elem, hanem két góliát kell. Ha arra járok megnézem (lefényképezem), és ha kell valakinek odaadom...
(#) somitomi válasza lazsi hozzászólására (») Okt 26, 2023 /

ezt most így valahogy nem tudom elképzelni a leírás alapján
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Okt 26, 2023 /

Ilyenre nem emlékszem, ami nekem is volt, annak az elölapján volt 3 gomb amivel a szüröket az izzo elé lehetett feltolni és alul volt egy 5-8 cm hosszu szijdarab egy gomblyukkal amivel valoszinüleg a ruha gombjára lehetett akasztani. Én csak olyat láttam amibe lapos elem kellett.
Következő: »»   544 / 621
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem