Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   546 / 623
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Okt 30, 2023 /

Az Open video donwloader, Python alap, FFMpeg-el kombinálva, leszedi a YT videókat, akár csak a hangot is külön.
(#) sargarigo válasza Rosszmáj hozzászólására (») Okt 30, 2023 /

Nem félsz hogy lelöki? Merhogyhát macska?!?
(#) Rosszmáj válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 30, 2023 / 1

Csak a fényképezés (meg a macs) kedvéért tettem oda, ott találtam üres dugaljat. Már biztonságos helyen van.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2023
(#) Massawa hozzászólása Okt 31, 2023 /

Egy valodi szakkönyv - felsöfoku matematika, és ami meglepö a kb 1200 oldal fontos és jo infomáciokkal kitömött könyvet olcsobban árulják, mint egy Elektor havilapot.
Hajdanán mi is ebböl a példagyüjteményböl tanultuk a matekot az egyetemen, igaz más nyelven. Ez egy német kiadás. ( csak zárojelben: az eredeti szerzök oroszok voltak, és a müvük a mai napig az matematikai alapot alkotja - még a nagy nyugaton is. Ez az 5. Kiadás, a 3. 1953ban Moszkvában látott napvilágot. A mostaniban több fejezet ki lett egészitve igy lett a valamikori 700 oldalbol 1200 lett!).

IMG_6898.jpeg

(#) sonajkniz válasza Massawa hozzászólására (») Okt 31, 2023 /

Eredeti Laricsev példatár?
Az igen, még én is abból tanultam.
Persze nem az orosz verzióból, és nem normál oktatási keretek között.
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 31, 2023 /

Nem ez a Bronstein

A sakk mellett matekra is volt ideje?
Vagy ez sakk példatár?

Nem tudom hol láttál sakktáblát a képen. És elmondhatom, hogy nincs egy sakktábla sem az 1200 oldalon, de értékes matek az van.

Ezen a néven a GOOGLE ad sakknagymestert (David Ionovich Bronstein),
költő - színműírót (Boross Elemér, Bronstein),
forgatókönyvírót (Ronald Bronstein),
producert (Andrew Bronstein)
de matematikust nem.
Ezért kérdeztem.

Az legyen a google gondja. ( innen is látszik mit tart fontosnak a keresö társadalom).
(#) bbb válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 31, 2023 / 1

(#) mhatalyak hozzászólása Nov 7, 2023 /

KISSÉ ZAJOS Óra.
(#) btamas81 válasza mhatalyak hozzászólására (») Nov 7, 2023 /

Komoly. De nagyon ráérhetett a csávó.
(#) img válasza mhatalyak hozzászólására (») Nov 7, 2023 / 1

(#) zolika60 válasza img hozzászólására (») Nov 7, 2023 /

Acél az a golyó, de a masina valóban érdekes.
(#) img válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 7, 2023 /

Ja tényleg, nekem nem esett le.
(#) cua válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

Megteveszto lehet a marble/marbles jelentese. Pedig mavanybol ugye ritka a tobbes szam
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

Ez megint egy nyelvi sajátosság. Valamikor ezek a golyok márványbol voltak innen a nevük. Mifelénk ugye a nyerö az üveggolyo volt. A szegényebbeknek elég volt a cserépgolyo - a luxus kivitelben szinesre zománcozott.
A németek is a golyos játékot Murmel-nek hivják és érdekes modon a google is teljesen másnak forditja pl magyarra ( üveggolyo ) szláv nyelvekre márványnak angolra marble-nak, franciára marbre-nak.
A vicc is azután a keresztforditás.
Murmel - üveggolyo - Glaskugel

Érdekes a jol ismert golyos játékot a google sehogyan nem tudja Murmelnak forditani.

De hasonlo a szalonna is. A nyelvünkben teljesen mást jelent mint a szo más nyelvekre forditott megfelelöje.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2023
(#) Gafly válasza cua hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

Igazad van, ámbár nem lehetetlen:
Idézet:
„Síremlékéhez márványaink bőséges választéka áll rendekezésre.
Rendelje meg most!”

Idézet:
„Kiejtés: [mˈɑːbəl]
- üveggolyó
- márvány
Marble jelentése magyarul, példamondattal:
"The beggar sat cross-legged on the marble steps leading to the train station. → Törökülésben ült a koldus az állomásépülethez vezető márványlépcsőn."
Forrás: freedictionary”
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 8, 2023 / 2

A minap a nejem jött az orvostol és mesélte, hogy az orvos mit ajánlott meg nem ajánlott enni.

Németországban egészen megnyugodna a magyar ember, mert a finom füstölt szalonnátol soha egy orvos nem tiltana el - mert azt sem tudja, hogy az ehetö vagy ihato.
(#) Massawa hozzászólása Nov 8, 2023 /

Elektromos repülés.
Boeing egy komoly bejelentést tett. Abbahagyják az elektromos repülgép projektet. Eredetileg a két nagy játékos Boeing és az Airbus 2035-re tervezett egy “környezetkimélö” kommerciális repülögépet piacra dobni. Nos ebböl a versenyböl szállt ki a minap Boeing:

Az indoklás:

* az elektromos hajtás nem éri el a jelenlegi technologiák hatásosságát
* az elektromos rendszer megbizhatosága elmarad a mai technologiák jellemzöitöl
* bizonytalan az energiaellátása az ilyen gépeknek.
* ez a döntés kizárolag a ma ismert kommerciális nagy kapacitású repülögépekre vonatkozik

Továbbá is keresik az elektromos hajtás bevetésének a lehetöségét, de az elnök szerint közben a közismert és bevált megoldások fejlödése annyira felgyorsult, hogy az elönyük egyre inkább növekszik az elektromos hajtással szemben.
( Érdekes modon az e-autok esetében is nagyon hasonlo trendek láthatok, de ott nem igen merik még kimondani, hogy zsákutcába kerültek. Igaz VW 3 gyárban teljesen leállititta az e-auto projektet).
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

Idézet:
„az orvos mit ajánlott meg nem ajánlott enni.”
Másik orvos ezt másképpen, harmadik ezt harmadik féle képpen mondaná. Tehát olyan orvost kell keresni aki azt ajánlja, amit éppen szeretünk. . Nem vicc, így volt több ismerősnél is.
(#) gyerek67 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 8, 2023 / 1

Egyszerűsítettem: én ebből az egészből inkább kihagyom az orvost.
Azt eszem, amit akarok és kész!
(#) Massawa válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

Nemcsak te…
(#) img válasza cua hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

Úgy kellett volna írnom, hogy "ezekben a márvány golyókban több a dallam, meg is acélosodtak tőle".
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

Az is "Hungarikum" lett sajnos, amikor a szupermarketben, vásárlás közben azt hallani, hogy "vegyünk bacon szalonnát".
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

Amikor meg csak a nevet lattam (Marble Machine), akkor en is egybol a marvanyra gondoltam, mint anyagra. Az csak utana jott le, hogy itt golyo(k)rol van szo, amik ugye akar lehetnenek marvanybol is, csak nem tudom akkor hogyan szolna
(#) img válasza cua hozzászólására (») Nov 8, 2023 /

Valószínűleg kb. ugyanígy, mert elvileg csak az ütődési impulzus számít. Talán a basszusgitár fém húrjain lenne más a nem acél golyók csengése.

Vagy nem tudom, hogy esetleg a golyók súlya is bele van-e számolva az időzítésekbe.
Következő: »»   546 / 623
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem