Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3904 / 3959
(#) proli007 válasza pipi hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Kicsit az. Nem találtam meg, hogy mennyi az ellenállása a biztiknek, azt tudom, hogy ennek kb. 0,4 ohm. Kisebb, meg F-es jobb lenne. De mivel itt 200mA az áram, és így 2,5..3 ohm körül lesz meg a 600mV küszöb, nagyon sok választás nincs.
Mondjuk én még diódával nem vertem ki biztit, de 25A-es Tesla tirisztorral 230V-ról, többször is a 4A-eset. Az simán elviselte. Mondjuk az M4-es csavarnál, már a nyák felégett, amit a kedves kazánfűtő kollégák raktak bele.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2023
(#) Epu2 válasza pipi hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Szerintem de. 500mA-es gyors bőven elég.
(#) kendre256 válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Egy dolog az áram, a másik a bizti ellenállása. Ha tudnánk, hogy egy 500mA-es gyors bizti ellenállása mennyi, el tudnánk dönteni, hogy ebben a kapcsolásban elég-e.
Ahogy proli007 írta, az összes ellenállásnak ebben a kapcsolásban 2,5-3 Ohm alatt kell lennie, hogy sípoljon (a 200 mA "vizsgálóáram" miatt). Ha pl. a biztosíték ellenállása 2 Ohm, akkor nem fog sípolni 2Ohm alatt, csak 1 Ohm alatt (ha meg extrém esetben 4 Ohm lenne a bizosíték ellenállása, soha nem sípolna).
(#) Suba53 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Kis szerencsével polimer biztit is lehet találni 0,5Ω ellenállással.
Esetleg válogatva.
(#) domel hozzászólása Nov 23, 2023 /
 
Sziasztok! Csatoltam egy képet a kérdésemhez, és az lenne a kérdés, hogy a sárga BNC anya csatlakozó hova csatlakozik a GX12-4P -n? Video jelet kellene egy kis monitorba bekötnöm, a felvevőn van a GX12 csatlakozó, a monitor felől meg jön egy kábel BNC-s csatlakozóval, csak videó, hang nincs. Sajnos szerelt kábelt nem kaptam csak csatlakozókat, úgyhogy nekem kell bekötnöm.

s-l1600.jpg
    
(#) kadarist válasza domel hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Szia!
A képen rajta van annak négypólusú csatlakozónak a bekötése.
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 23, 2023 /
 
Üdv.

Van egy lifepo4 aksi cellám amit ajándékba kaptam mert a garanciális ügyintézés 1 hétig csúszott. Most meg bajban vagyok vele nagyon. Kerülgetni nem akarok mert csak van.
A napelemes rendszerbe nem tudom berakni. Van valami jó projekt rá esetleg arduinos kivitelezésben? Ötletek?
3.2v a cella.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2023
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Hello! Powerbank?
(#) Minden_nev_foglalt hozzászólása Nov 23, 2023 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi témában. Adott egy nem-invertáló műveleti erősítővel megoldott NTC-mérés. Egy katalógusban találtam, mint minta kapcsolás és megvolt adva hozzá a kimeneti feszültség kalkulálásához használandó képlet is. Őszinte leszek veletek, próbáltam kiszámolni magam is a képletet, de sajnos sehogy sem jutottam dűlőre vele. Letudná nekem vezetni valaki, hogy hogyan is jön ki a mellékelt kapcsolási rajzhoz tartozó képlet?

Köszönettel,
Minden_nev_foglalt
(#) kendre256 válasza Minden_nev_foglalt hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
A képlet első tagja az NTC és az R1 által alkotott feszültségosztó kimeneti feszültsége. Ez a rajzon Vin-nel jelölve is van.
Ezt a feszültséget a műveleti erősítő neminvertáló bemenetére vezetik. A feszültséget a műveleti erősítő az R4, R2 és R3 által meghatározott mértékben erősíti. Az R2 és R3 párhuzamos eredője az egyik tag (R2 II R3), a másik tag az R4.
Ebből a feszültségből vonódik le az invetráló bemenetre jutó feszültség, amit az R3 és az R2 által alkotott feszültségosztó hoz létre.
Feltételezem, hogy ismered a feszültségosztó képletét, a neminvertáló erősítő erősítési képletét, ezért ezeket nem részleteztem.
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Igen én is gondoltam rá. De ritkán vagyok aksi szűkebben. Kb 4 kg 230ah. Hányszor lehet feltölteni egy telefont vele?
(#) Suba53 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Újonnan egy hasonló cella kisebb vagyon. Ezt csak úgy hozzád vágták, mert késtek a garival?
Nagyvonalú céggel állhatsz kapcsolatban.
(#) antikzsolt válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Hétfőn kellett volna postára adni és ha nem írok rá akkor még mindig nem lett volna feladva. Mondjuk engem is meglepett mert ez tényleg elég nagyvonalú.
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
DCDC boost konverterrel pl LED szükség vagy vészvilágítás? Vagy akár egy JouleThief is megteszi.
De ha neked annyira útban van, átveszem tőled...
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2023
(#) Suba53 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Hirtelen nem tudtam, hogy mi a fene az a Joule Thief. Aztán kis búvárkodás után kiderült, hogy ez a lánykori neve a blocking oszcillátornak!
(#) proli007 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Inkább fordítva..
(#) elactrofan hozzászólása Nov 24, 2023 /
 
Sziasztok!

van egy pár db laptop akkuból kitermelt hő szenzorom ilyen csepp formában.
Milyen típusú azt megtudom állapítani? Esetleg k type?
Szobahőmérsekleten 2,675k az ellenállása
(#) proli007 válasza elactrofan hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Hello! Az még véletlen sem hőelem, hanem NTC lesz. A "K" típus, az hőelemet jelent.
(#) Minden_nev_foglalt válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Nagyon szépen köszönöm. Az R2 és R3, hogy van párhuzamosan? Engem az kavart meg, mert azt hittem, hogy az nem párhuzamos. Szerintem legalábbis.
(#) proli007 válasza Minden_nev_foglalt hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Hello! Azért számít "párhuzamosnak", mert a táp mind két pontja váltóáramilag (a változások számítanak) azonos potenciálnak számít.
(#) Régi motoros válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Na igen, én is csak a youtubon láttam. Mondjuk az kérdéses, hogy vajon mekkora teljesítményt lehet ezeken átvinni. Annyira nem merültem bele, hogy kiderítsem vajon elbír e x méter LED szalagot, vagy nagyobb teljesítményű LED-et. De hát gondolom lehet csinálni teljesítménytranzisztorból meg valami combosabb tekercsből is.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2023
(#) Minden_nev_foglalt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Köszönöm. Elnézést, ha butaságokat kérdezek. Ezesetben a végén a képletben nem (-R4/R2||R3)*Vdd kellene szerepeljen? Elnézést, de tényleg megszeretném érteni.
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Nincs útban csak ha már van használnám valamire Sajnos úgy néz ki hogy amit beszerettem aksit máris cserés. Hamar merül és megy a helyére a grátisz aksi megy majd. Bár lehet hogy holnap mikor itthon leszek megint megy a balansz és a töltés is helyrejön. A napelemes fórumban írtam róla. A bms szerintem be kell hangolni jobban.
(#) kendre256 válasza Minden_nev_foglalt hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Most éppen nem jövök rá, hogyan jön ki, de az ideális műveleti erősítő tulajdonságaiból (végtelen bemenő ellenállás, a bemenetek között 0 feszültségkülönbség, végtelen erősítés, virtuális földpont) felírt hálózati egyenletekből jön ki valahogy. Amikor az invertáló bemenetre adott feszültség hatását számoljuk, akkor a neminvertálóra adott feszültséget 0-nak kell venni (külön-külön számoljuk, majd összegezzük a feszültségeket).
Itt van egy doksi a műveleti erősítő alapokról
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2023
(#) proli007 válasza Minden_nev_foglalt hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Ha egy műveleti erősítő kapcsolásban negatív visszacsatolás van, akkor amíg a bemenet vagy a kimenet nincs túlvezérelve, az invertáló és neminvertáló bemenetek azonos potenciálon vannak. (Természetesen a vezérléshez szükséges piciny feszültségtől eltekintve, ami a kimeneti feszültség és a nyílthurkú erősítés hányadosa.) Tehát a két bemenet ekvipotenciális pontnak tekinthető.
Ha a neminvertáló bemenet a GND-n van, akkor az invertáló bemenet is annak tekinthető, ezért nevezik virtuális GND pontnak az invertáló kapcsolásban.

A probléma két oldalról is megközelíthető. Az invertáló erősítőt a bemeneti és visszacsatoló áramok vezérlik. Hogy az invertáló bemenet a virtuális GND ponton legyen (Vagy is potenciálja "ne mozduljon el") a bemeneti és visszacsatoló áramnak azonos nagyságúnak, de ellentétes irányúnak kell lenni. Ezért invertál az erősítő, ebben az üzemmódban. Tehát a bemeneti áramokat kell figyelembe venni.
- Az R3 és R3 egy feszültségosztót alkot. Mivel a két ellenállás azonos értékű, könnyű belátni, hogy kimenetén Vdd/2 feszültség mérhető. Ha ezt egy helyettesítő áramkörre cseréljük, akkor egy olyan feszültséggenerátort kapunk, melynek generátor feszültsége Vdd/2, belsőellenállása R2 és R3 párhuzamos eredője. Az invertáló erősítő erősítése Au=R4/R3||R2 . Viszont a bemeneti feszültség, csak Vdd/2. Tehát nem ahogy Te írtad, hogy Vdd.
- Másik megközelítés, ha a két bemenet ekvipotenciális pont és az invertáló bemenet feszültsége a GND, akkor az R2-őn nincs feszültség különbség és így vezérlőáram sem folyik rajta. (Mint ha ott sem lenne.) Ekkor az erősítést az R4/R3 adja, a bemeneti feszültség pedig R3-nál Vdd.

Azért adja mind két megközelítés ugyan azt az eredményt, mert míg itt a feszültségosztóval számolva kétszere nő az erősítés, viszont fele a bemeneti feszültség, míg a másik megközelítésben fele az erősítés, de kétszeres a bemeneti feszültség.

A kapcsolásban, míg a neminvertáló bemenetre adott feszültség pozitív irányba mozgatja el a kimenetet, addig az invertáló bemenetre adott feszültség (áram) negatív irányba mozgatja el a kimenetet. Tehát kivonás képződik. Viszont mivel az OPA-nak csak egy tápfeszültsége van, a kimenet a GND alá nem tud menni. Tehát a kimenet addig nem mozdul el a GND-ről, míg az összevonás eredménye pozitív nem lesz.
Remélem így már érthető. De amennyiben ez iskolai feladat, nem itt, hanem a megfelelő topikba kellett volna feltenni, mert ottvannak azok a topiklakók, akik ugyan ebben a cipőben járnak és úgy helyes, ha egymásnak segítenek..
(#) Ákoska17 hozzászólása Nov 25, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy ilyenem. Úgy nézem ez egy tápegység a graetz hidakból, illetve a fesz stabilizáló/szabályzó áramköri elemekből ítélve.
A neten nem sok mindent találok róla, egyenlő a 0-val.

Ilyen tápegységekkel még nem nagyon foglalkoztam, pláne élő nagyságban, csak a suliban tanultam 1-2 erősítő kapcsolást, de ez most nem segít.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom ezt feléleszteni? Illetve, hogyan induljak el egy ilyen eszköznél?
A vastagabb csatlakozó kivezetésnél kicsengettem, hogy melyek az egyik graetz híd váltakozó áramú kivezetései. Ha a a csatlakozón keresztül táplálom meg 20V AC vagy 63V AC vesz.-el, akkor pillanatokon belül a képen látható kék phillips kondenzátor felhevül. Nem kicsit. 10A mértem. Ha viszont leveszem a felső szintet és direktbe a graetz híd lábaira adom a a 63V AC-t, akkor a kimenetein (graetz híd) szépen megjelenik a 63V DC.

Abszolút nem tudom, hogy honnan kellene megtápláljam, illetve, hogy honnan tudom levenni róla a feszültséget.

Először azt hittem erősítő… már nem tudom mit higgyek.

Előre is köszönöm!
(#) Régi motoros válasza Ákoska17 hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Honnan jött a 63V kell neki gondolatod? Pont a lényeget nem írtad, hány voltosak a kondenzátorok benne? Főleg a kék, ha már az valami puffer akar lenni. Lehet 48 vagy 24V -os rendszer csak.
(#) pipi válasza Ákoska17 hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Azért ha látod hogy 40V kondi van benne, miért mész neki 63VAC-al, ami egyenrángatás után csúcsban 90VDC!!! ?
Az a kék, az szerintem túlfeszvédő, és normális ha túlfesz esetén biká áramot folyat, az a dolga.
Attól a nagyfesztől már bármi is tönkremehetett, lehet zárlatos.
A 78xx 79xx stabok max bemenő feszültsége is 35V környéke azok sem szeretik...
Ki kell elemezni a kapcsolást, és hogy az alkatrészek milyen feszültségűek, mit bírnak az adott kapcsolásban, attól függ mekkora lehet a betáp
(#) Ákoska17 válasza pipi hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
A 63V-ot nagyon minimális időre kapta. A kondi az 25V-os egyébként, ezért nem is mertem sokáig rákapcsolni. Csak 1-1 másodpercre.

Most megtaláltam a betáp pontjait. 10V AC-ról üzemel. Max 10V-ot tudtam rajta mérni DC-ben. A sűrű vékony lábakon. Az alkatrészek nagy része 25V-os, de váltóba csak 10-34-63V-om van.
(#) Régi motoros válasza Ákoska17 hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
A 10V AC pont elég lett volna kezdésnek. Az kb 14V DC. Úgy méricskélj tovább, ha él még a készülék.
Következő: »»   3904 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem