Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   189 / 196
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Mindkettőtöknek van némi igaza. Annak is aki azt állítja hogy az egy gagyi, meg neked is abban, hogy aki vesz egy olyat akkus változatban, annak sokkal többet fog számítani a használat során pl. az akkus táplálás lehetősége, mint az, hogy a szkópnak vannak bizonyos hibái, amik lehet hogy nála soha nem jönnek elő a gyakorlatban.
Nekem is van egy asztali Owon SDS-em is ami sehol sincs a Siglent-hez képest semmilyen tekintetben, de tettem bele akkut mert néha szükséges az akkus mérés, és így már nem adnám el kétszerannyiért sem mint amennyiért vettem.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Pontosan igy van es ezért nem vagyok nagy hive mindenféle ilyen “mély” teszteknek, mert azok leginkább megvezetik az egyszerü felhasználokat ahelyett, hogy valoban a lényegre a használhatoságra mutatnának rá. Hibát mindenben lehet találni.
Sokszor még a paraméterek értelmezése is kétséges ( ez a gyári oldalra is nagyon érvényes, és nem ritkán a törvények teszik lehetetlenné a tisztességes gépleirást, de az már nem tartozik egy müszaki forumra).
(#) mex válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Nekem még PDS 7012 van, már jó régi készülék. Sosem használtam ki az össz funkcióját, (egyrészt nem is értettem hozzá annyira),másrészt meg inkább csak egy célfeladatra használtam...
Az enkóderek jórésze tönkremenés szélén áll, ugrálnak a beállítani kívánt értékek, a cserének meg gyakorlat nélkül nincs kedvem hozzáfogni.
Mára már épp ideje volna újítani egy tabletformára, de még csak a fejvakarásnál tartok, nincs döntő érv ahogy látom..
(#) Ge Lee válasza mex hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Azt, hogy az enkóderek elkopnak ha sűrűn vannak tekergetve sehol nem írják le, ahogy azt sem, hogy ettől még nem feltétlen kell őket kicserélni, mert akkor senki nem venné meg az újat. Forrasztasz a lábaira egy egy 100-220 nanós (ki kell kísérletezni) SMD kondit és használhatod még kb. addig amíg teljesen szét nem hullik. A kopástól elzajosdonak, és a kontaktus helyett lesz egy jó hosszú zajsorozat (mint a prellező kapcsoló). Erre szokott lenni benne szoftveres védelem, jobbakban külön aktív fokozat (trigger) de egy idő után az sem tudja már kezelni.
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Ez azért így nem teljesen valós. 1965-ben már elfogadható méretű szkópokat gyártottak.
És 50 éve ezek, és hasonlóak, már eléggé elterjedtek a világ boldogabbik felén.
Tektronix 453 szkóp.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Ez enyém csak valamivel fiatalabb, de a mai napig jól müködik.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2023
(#) gumibaba válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Olyan jó lenne ha nálunk is lenne ilyen osztogatás csak úgy de sajnos nekünk nem jut ilyenre lehőség mindaddig míg magam nem osztogatok magamnak
(#) Suba53 hozzászólása Nov 28, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy régi Casals ütvefúróm. Maga a gép tökéletes állapotban van, de a gumi kábele penészedik.
Sajnos lent a műhelyem beázott tavasszal a brutális viharok alkalmával. Nyáron ugyan kiszárítottam, de úgy látszik a nedvesség beszivárgott sok mindenbe.
Mivel érdemes kezelni? Vagy jobb egy új kábelre cserélni? Ti mit csinálnátok?
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 28, 2023 /
 
Nem röhög: Nedves popsitörlő kendő.
Van ilyen műszakiban is, Jungheinrich-es szomszédtól kaptam egy dobozzal.
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Köszi, kipróbálom.
Bár lehet hogy már elszúrtam, mert lakkbenzinnel áttöröltem, és úgy tűnt, hogy oldotta a felszínét, ragacsos, csúszós lett. De ránézek, lehet hogy már elpárolgott és ismét szilárd.
Akkor jöhet a popsitörlő.

Korábban egy rakás kábelt már kukáztam, hasonlóan penész miatt, de azok pótolható kábelek voltak. Végül is ez is pótolható lenne, csak kicsit macerás a cseréje.
(#) nagym6 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Lehet venni penészölő pumpás sprayt, ezek sósav hypo alapú anyagok. Ha ragacsos a műanyag gumi, én hintőporral jól bekenem, nem ragad tovább, elvan a hintőporral a ragacs.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Alkohollal töröld át, attól nem lesz ragacsos (utólag is segíthet). Ha mégis ragacsos marad, akkor ahogy az előttem szóló is írta: hintőpor a megoldás.
(#) Alkotó válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Én alkalmanként örülnék ha "csak" penészes lenne a vezeték és a gép. Munka közben ez olyan apróság, ami fel sem tűnik. De ha zavarja a szépérzéked, akkor valóban lehet vele pepecselni. Én a port és minden egyéb szennyeződést időnként letörölöm egy ronggyal, és ennyi a karbantartás. Viszont az is igaz, nem hosszú életűek a kábelek 2-3 évenként cserélni kell ha a gép használva van (nem a kosz miatt, hanem a benne lévő szál megtörik).
(#) fastaction hozzászólása Nov 30, 2023 / 5
 
Óriási szerencsével , sikeresen bővült a műszer és eszköz parkom . Sikerült egy régi , de csodaszép Phillips oszcillószkópot ( csöves) , és mellé egy immáron megjavított Telequipment scópot szerezni . A kattógós Weller mellé egy hőfokszabályzós verziót is beállítani . Érdekesség képpen a Telequipment, illetve a Wellert egy ház előtti konténerből mentettem . Idén korábban jött a Mikulás, de a Jézuska is .
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2023
(#) HA5AWS hozzászólása Dec 1, 2023 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy sor alkatrésztároló dobozt. Mosás után nagyon szép lett de a fiókokon lévő címkéknek a ragasztója nem jött le. Nagyon régi címkék és több féle ragaccsal. A legnagyobb baj, hogy a fiókok plexiből vannak, oldószerrel nem tudok rámenni bemattul a felület. PCC matrica eltávolítót próbáltam (előtte az alján teszttel) nem sikerült leszedni. Denaturált szesz szintén sikertelen próbálkozás. Ha valakinek van bevált módszere kérem ossza meg. Bútorokra ajánlották (gyerek matricák) a szódabikarbóna étolaj kombót, hétvégén kipróbálom.
Köszönöm a tippeket ha vannak.
Üdv: Gábor
(#) diginewl válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Sebbenzin, vagy foltbenzin
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) HA5AWS válasza diginewl hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Szia!
Köszi, de ezeken a dolgokon túlvagyok. Ezer éves papír matricák és a ragasztó teljesen kiszárdt. Foltbenzinnel is próbáltam még csak meg se lágyította.
Üdv: Gábor
(#) Gafly válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 1
 
Ragasszál rá új matricát. Kívül szép lesz, belül meg a fene sem nézi.
(#) Massawa válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 1
 
Meleg mosogatovizet probáltad?
A régi ragasztoszalagok enyvet használtak. Probald beáztatni, lehet, hogy megadja magát.
(#) VIM válasza Massawa hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 1
 
A meleg mosószeres vizes áztatást én is megpróbálnám de a "többféle ragacs"-ot nem biztos, hogy leoldja. Az enyves ragasztás műanyagra az lepottyan ennyi idő után nem, hogy oldani kellene. A technokolt vagy azt a valamit szinte lehetetlen, mert megoldhatta a műanyagot. A matricákból leoldja a víz amit le kell, egy kis újjal dörzsölés segít a lemorzsolásban és ami marad arra kell az új matricákat felragasztani ill. azzal kell eltakarni a látványt.
(#) Remci válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 1
 
Én féktisztítóval szoktam letakarítani a műanyagokon maradt ragacsot. Próbáld ki,hátha.
(#) Inhouse válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 1
 
Az ilyen ragadós, csak kenődős cuccot valami olajossal kell letörölni. Így nem csak mázgálod, hanem nem tud visszaragadni. Ha jól rémlik, a WD40 is jó volt. Persze előtte felületi próba a műanyag miatt, de szerintem nem lesz baj.
(#) Massawa válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 1
 
Sajnos innen nem látni milyen az a ragasztott felirat. Elvben meg a PVA (faragasztot) is feláztatja a meleg mosogatoviz, csak türelem kell hozzá. Mindenképpen megpuhitja a papirt, és le lehet dörzsölni a ragasztoról.
Mindenféle vegyi higitok több kárt okozhatnak mint hasznot.
Én már WD40-el is megjártam, amit befujtam vele müanyagot pár honap után kifehéredett es törékennyé vált. ( szerencse, hogy más baja nem lett)
(#) HA5AWS válasza Gafly hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólást. Hétvégén lesz időm kipróbálni pár tippet remélem sikeres lesz a művelet. Végsősoron az új matrica megoldás de szeretném előtte jó lenne minél jobban letakarítani ne legyen göröngyös a matrica. Az első mosás lehozta a papír részeket nagyrészben, a ragasztó maradványok a csúnyák. Annyira kiszáradt a ragasztó, hogy nem is kenődik. Arra az olajos dörgölés a legjobb szódabikarbonát pedig sok másban is csodaszer.
Köszönöm mégegyszer mindenkinek!
Üdv: Gábor
(#) nagym6 válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Nitrohigító is jó lehet, de a műanyagot is oldja, csúnya lesz a többi rész felülete is. Ha lehet úgy, hogy csak a ragacsra kerüljön körbemaszkolni, így próba
(#) fastaction válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Javaslom a Tercitet. Nekem bevált.
(#) SzervízMacska válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Ha göröngyös, meg kell csiszolni - és mehet rá az új felirat.
(#) peterpan válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Nekem a lakkbenzin jött be. Igaz ami igaz, főleg öntapadós cimkékre.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2023
(#) bbb hozzászólása Dec 15, 2023 / 8
 
Sziasztok!

Most, hogy az adventi kalendáriumos szórakozásom miatt minden nap forrasztgatok és elég sok ellenállás lábát kellett meghajtogatnom, megálmodtam, hogy új szerszámmal bővülhetne a gyűjtemény...

Nosza meg is terveztem, ki is nyomtattam, s meg vagyok vele elégedve Persze volt vele utómunka (csiszolás, kis formázás meleggel, mert támasz nélkül nyomtattam PETG-ből, meg még a tengelyt is le kell rövidíteni), de már jól hajlítja "U" alakra a lábakat (egyszerre 10 alkatrész fér bele, össze kell nyomni, majd a keretet ráhajtani). A tervet csatoltam, használjátok egészséggel!
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2023
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Amúgy létezik gyáriban is, de a tiéd jobb "tömegtermelésre".
Következő: »»   189 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem