Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   61 / 840
(#) Topi válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Aminél majd mégtöbbet lopnak a linuxból. Lásd üvegszerű ablakok, 3d-s ablakváltás, ablakkezelő külön van a rendszermagtól.
(#) Xenen Mo hozzászólása Júl 28, 2008 /

Atmega8hoz keresem a legegyszerübb programozót(pár ellenállás) LPTre plusz programot hozzá. Tyúk tojás probléma stk500hoz lesz.
Köszi!
(#) TavIR-AVR válasza Xenen Mo hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

STK200 néven keress rá....
Unbuffered alapú (azaz 5 szál drót).
(#) Topi válasza Xenen Mo hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

Remélhetően hamarosan lesz hestore-ban USB-s AVR programozó. Előre programozott processzorral, így az illetőnek csak az összeszerelés maradt és már programozhat is.

Áramkört elkészítettem, szoftver megírva rá gyártási fázis alatt.
(#) tibi0531 hozzászólása Aug 1, 2008 /

Sziasztok,

A CodevisionAVR fordító v2.03.4-es okosított serial nélküli verzióját használja valaki? Nem csinál hibákat?
Én most telepítettem, és neha furcsa dolgokat művel...
(#) Spd válasza tibi0531 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Van egy pár program, ami efogad hibás (vagy bannolt) serialt is, csak akkor *direkt* hibásan működik Valamelyiknél olvastam, hogy olyan... vagy ennél, vagy a Bascomnál, már nemtom.
(#) MaSTeRFoXX válasza tibi0531 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Miért nem jó a WinAVR? Teljesen ingyenes, de az AVRstudioba is van AVR GCC fordító. Kb ugyanolyan komoly fejlesztőkörnyezet mint a codevision...
(#) fecus válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Köszi a linket. Itt volt egy mp3 az ő eredményeiről. Ettől megnyugodtam, hogy az enyém sem rosszabb. Azóta egy dupla csebisev+passzív felülvágó szűrő után elfogadható, de csak 4kHz-ig. A gongok frekvenciaspektruma azonban eddig nem is megy fel. Azért valószínű, hogy a másikat is megépítem egy 256kbit-es eeprommal, csak a programozás öröméért, meg azért mert ekkora területen akár 44kHz-el is mintavételezhetek. A Tiny2313-asban van 16bites számláló. Azzal a pwm is elég finom lehet.
Mi a legegyszerűbb programozó Atmel eepromhoz?
(#) TavIR-AVR válasza fecus hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

STK200 Unbuffered. de a legbiztosabb a 74244-es chippel bufferelt (LPTport). Illetve STK500 vagy AVR910 USB-s.
(#) tibi0531 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Hozzászoktam a beépített dolgokhoz. Bár a C-ben való fejlesztést először WinAVR-ben próbálgattam, de sokat szívtam az akkoriban még eléggé hiányos C tudásom miatt.
Lehet, hogy újra meg kellene próbálnom.
(#) szilva válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Épp nézem az AVR910-es programozó pdf doksiját, mert össze akarnék dobni magamnek egy programozót Atmel cuccokhoz. (Régebben sokat foglalkoztam az Atmel MCS51-es mikrovezérlőivel, de az AVR-ekkel még soha.) Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban:

1. Ezzel az áramkörrel tudok-e majd mindenféle, mai AVR-t is programozni, a kezelő progik támogatják-e?

2. Azon gondolkodom, hogy nem soros portra, hanem USB-re alakítanám ki pl. egy FT232 chipet elérakva, ez jó gondolat-e?

3. Ahogy látom, az AT90S1200 nem egy mai darab, talán beszerezni sem egyszerű. Lehet-e helyettesíteni egyszerűen (illetve mit kell tenni, ha helyettesíteni akarom) egy ma könnyedén beszerezhetővel, és ha igen, akkor mivel?

Esetleg ha teljesen rosszfelé indulnék, akkor azt is jelezzétek, kérlek!

Előre is köszönök minden segítséget!
(#) Topi válasza szilva hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Már íródik egy pusztán furatszerelt alkatrészeket tartalmazó USB-s programozóm cikke, készül a KIT, intéződnek az ügyek.
A lényeg, hogy egy atmega processzoron usblib-el és CDC-vel minden soros-usb konverter nélkül, az USB-t közvetlenül a processzor lábára kötve kommunikál majd és hoz létre plug&play comportot.
Továbbá minden programozó ki-és bemenet pufferelt egy tri-state pufferrel, tehát ha nem programoz épp a programozó akkor HiZ állapotban van az ISP. Tehát olyan mintha lehúztad volna róla, ergo nem zavar semmit és senkit.

Javaslom, hogyha nem azonnali a dolog és ráér augusztus közepéig (pár nap) akkor várj.

Szerk: CDC módban STK500 kompatibilis, szóval használható pl. AVR Studióval.
(#) szilva válasza Topi hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Köszi a választ, lehet, hogy megvárom akkor a cikket. Most egy-két programozásra lenne majd szükségem egy készülék kiteszteléséhez, arra talán elég lesz egy próbapanelen összeütött soros portos letöltő is (BASCOM letöltő vagy minek hívják). Viszont a jövőben szeretnék kicsit közelebbről is megismerkedni az AVR-ekkel is, ezért valami jól használható cuccot építenék.

Azért, ha nem nagyon fárasztó, a kérdéseimre tudnál válaszolni? FT232 épp van is otthon, akár nyomtatok neki egy panelt és összerakom, ha életképes az elképzelésem.

1-re válasz: "Covers All AVR Microcontrollers with In-System Programming Support"

Tehát a hardver igen, képes rá. Valószínűleg AVRISP-ként AVR Studióval is tudod majd használni. Maradjunk inkább annyiban, hogy az AVR család tetemes részét tudod vele programozni.

2. FT232. Működni fog feltehetően USB-Soros konverterrel is, csak figyelni kell a FIFO-ra.

3. Csak részben futottam át a dokumentációt. Ha van komplett forráskód, nem csak intelhex, akkor pár perc alatt átírható pl. tiny2313-ra.

Köszi! Az appnote-hoz egy csomag letölthető az Atmel-től, le is szedtem az imént. A csomagban van egy asm, egy inc és egy hex. Lehet, akkor ez lesz az első ismerkedésem az AVR-ekkel, hogy ezt hogy tudom Tiny2313-ra átfordítani

Ha adsz linket, és nem kell keresgélnem, szívesen megnézem és esetlegesen átírom 2313-ra.

Íme, itt van a doksi és a csomag is:

Bővebben: Link

Előre is köszi a segítséget!

Átfordítva 2313-ra. Figyelj oda programozásnál a biztosíték bitekre, hogy be legyen kapcsolva az AT90 kompatibilis módja a Tiny2313-nak.
Továbbá, kérlek ne a lábszámot figyeld hanem a nevesített lábakat. Tehát pl. PD0, PD1-et nézd, hogy a 2313-on hol van, ne pedig azt, hogy pl. a 2-es láb.

Nagy valószínűséggel működni fog.

Ha működik, akkor felteszem a javított forrást is. Amíg nem oké, nem teszem ki, ne szerepeljen esetleg hibás firmware.

Ez gyors volt, hálás köszönet! A készülék úgyis csak 1-2 nap múlva tud összeállni, de amint lesz ilyen vagy olyan eredmény, jelentkezem.
(#) TavIR-AVR válasza szilva hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

AVR910-re már nem igazán van firmware frissítés. A 90s1200 kb. 6-8 éve megszűnt.

AtTiny2313ra portolták át. Ott a M128 a legnagyobb amit még támogat. Kár az időért és az energiáért, szerintem Ugyanannyi erővel egy FT232+M8/16 alapú STK500-asat össze lehet hozni.

Illetve készül egy tisztán SW alapú USB-s programozóról is itt a HE-n.
(#) TavIR-AVR válasza szilva hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Hát a device support halovány:

[code=c]
tiny12 ; tiny15; S1200; S2313; S2323; S2333; S2343; S4414; S4433; S4434; S8515; S8535; mega32; mega83; mega103; mega161; mega163.

Ebből mára a M32 az ami még gyártásban van.....

T2313, T25/45/13, M16/32/644, M8/88/168 és M128 tudású alatt nem biztos hogy érdemes küzdeni. Feltéve ha nem a devicelistben levő processzoraid vannak elfekvőben....
(#) PHARO hozzászólása Aug 4, 2008 /

(#) Topi válasza PHARO hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

AVRASP működik, de csak HID-módban, ahol meg csak AVR-Dude-al lehet programozni.
Tehát ha nem tartasz igényt az AVRStudióval való kompatibilitásra, használhatod akár ezt is.
(#) PHARO válasza Topi hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Köszönöm a gyors választ! Akkor az nem jó. Az AVR Studio-hoz kellene.
(#) Topi válasza PHARO hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Neked is annyit tudok mondani, várj pár napot és kinnt lesz a HEStore-on is és a kapcsolások között is egy tisztán furatszerelt alkatrészes USB-s STK500 kompatibilis programozó.

STK500 kompatibilitás = AVRStudióval használható.
(#) TavIR-AVR válasza PHARO hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Van ilyenem, használható.
AVRDUDE támogatja, azzal lehet használni. DE a STK500-as sz igazi (vagy azzal kompatibilis).

A belinkelt oldalon hiányzik a GND felé a D+ és a D- -ból a 3.6Vos zener. Illetve a felhúzóellenállást ki kell kísérletezni 1....3k3 közt van a megfelelő értéke.
(#) fecus válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

Az STK200 alkalmas a különálló eeprom programozására is? Akkor megvan a megoldás!!
(#) TavIR-AVR válasza fecus hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

NEM. Az az AVRre való. De ha EEPROM van, azt nem lehet az AVRprogramon át felpropgramozni?
(#) fecus válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Bocsánat. Elkavarodtam. Szóval van STK200-asom. Azzal programozom a uC-t. Ha összeépítem, akkor a kész áramkörbe írást is programozva a uC feltölti az eepromot a hangmintával ha teszek rá soros portot is.
Így menni fog?
(#) TavIR-AVR válasza fecus hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Így igen.....
Következő: »»   61 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem