Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
A jó szerelő/szervizes a laza anyákat is meghúzza.... Bocsesz
Sziasztok.segitseg kellene ezt szeretném bekötni de nem indul el.csak zúg.ha megpörgetem lassan pörög csak.a kondi uj.hogyan kell bekötni?èn a 2 szelsőre raktam a kondit közèpre a fázist.kondi egyik szárazra pedig a nullát
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2024
Szia!
Mi a típusa? SMg....?
Üdv!
Kicsit nehezen fogtam fel a kérdést, mondatkezdő nagybetű nélkül eltévedtem... Valószínű a motor menetzárlatos. A képből ítélve huzamos ideig víz alatt volt és nem tett jót neki.
Bocsi az irásèrt.viz alatt nem lehetett ez egy nagyteljesítményű elszívó.az csak zsír rajta.
Köszönöm. Illetve a bekötès úgy jó hogy 2 szèle a kondi közepe fazis? A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2024
Eddig is így volt bekötve és csak a kondi volt rossz?
Igen.így lett vásárol a de nem ment.kondit cseréltünk ès így is èppen,hogy forog.
Áthidaló nélkül kimérted a három tekercset? Testhez képest is érdemes ellenállást mérni.
Nem értem az összefüggéseket.
A kapocstábla szerint egyfázisú motor, abban 2 tekercs van alapból, négy kivezetéssel. Az egyik képen a kapocslécen hat kivezetés van, ebből három összezárva. Ez ugye három tekercs csillagban. Akkor egyfázisú kéttekercses, vagy háromfázisú háromtekercses, vagy egyfázisú háromtekercses? De lehet bennem van a hiba.
Úgy tűnik, mintha 3 egyforma tekerccsel készült volna, mint a kerek Hajdu mosógép motorja.
Meg kell mérni a tekercseket Ohm mérővel, lebontott áthidalásnál. Furcsa ez a motor, meg csak 30 µF-os kondi illeszkedik hozzá és 1.1 kW-os. Azt kipróbálnám, hogy 5-8 menet madzagot tekerni a tengelyre és a feszültség ráadásakor berántva, felpörög-e. De mindenképpen gyanús, hogy ekkor kondihoz méretezték és nem működik...
Ugyanilyen az előbb említett Hajdu mosógép motor, 3 fázisú gyakorlatilag a tekercselése, csak nincs kihozva a csillagpont.
Egy fázisú 6 kivezetèssel.
W 0.3 Ohm V 5.5 Ohm U 2.8 Ohm. Ha megpörgettem ès úgy indítottak próbált felpörögni de nagyon gyenge.alig forgott. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2024
Régi kerek mosógép. Valamikor rengeteget javítottam...
A bekötéseknél közel nincs égett szag? Igen jellegzetes. Az a 0.3 Ohm nagyon nem jó...
(Most mennem kell, kezdődik a pofozkodós, rugdalózós műsorom... UFC) A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2024
Gondoltam.ez alapból büdös
Ha elszívó, akkor valószínű van benne hőbiztosíték. Ez lehet a 0,3 Ohm. ( Ez a mérés a műszer mérőzsinór ellenállása is lehet) Ha rajta az áthidalás, akkor W-re a fázis, V és U közé a kondi és U-ra a nulla, majd próba.
230 V 3 kW-os hidraulikus rönkhasító motor bekötése érdekelne. Majdnem biztos vagyok benne, hogy leégett, mert minden mindennel összeköttetésben van, 1-5 Ohm közötti ellenállással. Testhez nincs zárlat. Van 2 vastag piros, 2 vékony piros és 2 vastag szürke vezeték. Gyanítom, ebből a szürke hőbiztosíték lehet. Egykor kiiktatták. 1 vékony piros és 1 vastag piros sárgaréz hüvellyel közösítve van. A kondikat (2*30 uF) kivették belőle valamikor. Mostanra jutottak el hozzám, hátha majd én... Ahelyett, hogy egyből tekercselőhöz vinnék.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2024
Valamikor magyar búvárszivattyúban találkoztam klixon hőkapcsolóval. Ez nem volt kivezetve, hiszen a bekötés is vízmentesen burkolva volt. Nem is vezették ki és vígan le is égett még ettől a motor. Ha biztosítékokat tennének motorokba és a felhasználó ügyesen áthidalná a szakadt biztosítékot, akkor hiába ették meg a békát, tekercselés a vége mindenképpen.
A fenti esetet mérésekkel lehet kikövetkeztetni, de, ha előtte a bajnak is így volt bekötve, akkor nincs csoda.
Szia!
Szerintem az "U" kapcsokhoz a főfázis, a "V" kapcsokhoz a segédfázis tartozik. A "W" a tekercsfejben elhelyezett hőbiztosíték, vagy klixon kivezetései lehetnek. Ez alapján a bekötés: Az áthidalásokra nem kell semmit kötni. A 230 V egyik ágát a W kapocsra, a másikat az U kivezetésre, a kondit a V-U kivezetései közé kösd. Így bekötve mit csinál? A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2024
Elkeveredtem a hozzászólások között. Most látom csak,Tomi111 már javasolta ugyanezt. Bocsi!
Szia
Köszönöm neked ès mindenkinek a segítséget. W kivezetèsre lett kötve a fázis. A másik kettőre pedig a nulla ès a kondi.így tökèletes.mar össze is lett rakva.
Közben jártam egy tekercselő barátomnál, aki már tekert ilyent. 2 szürke = klixon. Vastag piros = főfázis, vékony piros = segédfázis. Hogy minden mindennel összeköttetésben van, mint sejtettem, totál égés. A folytatás a tulaj gondja. Gondolom, egy tekercselés olcsóbb, mint egy másik gép. Nézegettem, most már hasonló 300e körül van.
Sziasztok !
Szeretnék ismét segítséget kérni az alábbi képen látható motor bekötésére , a motor egy körfűrészen van . A gond ott kezdődött hogy cserélve lett a a kondenzátor mert melegedett a kondi is meg a motor is és nem indult el csak morgott . Kapott egy új indító kondenzátort azzal is csak morog és melegszik ismét . Én próbaként tettem rá egy 12 µF 400 V üzemi kondenzátort amit a kettő szélső sorkapocsba kötöttem be akkor ha sokáig nyomva tartom a nyomó gombot nagy nehezen felpörög de akkor is melegszik . A tekercsek közti ellen állás 2 fehér kábel és kettő pirosnál 2 M ohm .A képen az üzemit nem raktam rá még csak rá próbáltam . Segítségeket tanácsokat köszönöm
Ha jól látom mosógép motorszerűség vagy a székesfehérvári darálómotor
Az indítókondi hatalmas rá. Nem jó "omen" ha a 2 tekercs között ellenállást tudsz mérni. Húzd szét a motort és kukkancs rá a tekercsekre illetve a kivezetésekre (van hogy arról porlad a szigetelés)
Sziasztok!
Egy 11kW-os 380V/3ph/50Hz csillag-delta indítású villanymotor üzemeltetéséhez 3x16A áramellátás elegendő energiát biztosít? Vagy szükséges az áramerősség további növelése. Előre is köszönöm.
16A lesz az áramfelvételed fázisonként. Szerintem ez még csillagba se fog elindulni C16-os biztosítékokkal.
Szia! Nem fog elindulni sem! Nekünk régebben itthon 7,5kW-os volt a terménydarálón. 3x20A-rel nem indult üzembiztosan csillag/deltában ( 20-ból egyszer levágta). 3x25A kellett neki. De szerintem a 11kW-osnak a névleges áramfelvétele is több, mint 16A. Ez a 7,5kW-os volt 15A az adattáblája szerint. (Nem lehet egyszerűen elosztani a feszültséggel, ahogy zaza99 írta! Ez induktív fogyasztó!!) Meg kell nézni az adattáblát!
Nagyon határ, de inkább nem fog menni.
Idézet: „(Nem lehet egyszerűen elosztani a feszültséggel, ahogy zaza99 írta!” P= √ 3 x U x I x cos f= 1.73 x 400 x 15.9 x 1 = 11000W Miért is nem lehet? Az hogy az indulási áramfelvétel kb 5x .. xx az már más kérdés és oda kell a C akár D biztosíték. És igen a 16A-nál kicsit nagyobb kell azért írtam hogy szerintem el se fog indulni C16-al. Meg amiről szó se esett ugye a motorvédő kapcsoló. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |