Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Jól számolok? A toroid kimenő áram erősségét szeretném meg tudni hogy hány Amper 320VA a trafó 230V ad le 320/230 = 1,39A . Akkor e igaz a felvet áram erősségre is? Kimenetét szeretném védni kismegszakítóval Csak kérdés mekkorát tegyek 1A vagy 2A tegyek? Bemenetre 2A üveg biztosítékra gondoltam.
Sziasztok!
Van egy terület, amelyben totál kezdő vagyok. Igaz vagy 30 éve már programoztam mikrokontrollert, ( PIC ) de az már elmerült a homályban. Vettem egy AD9833-ra épülő DDS generátort, ami SPI interfészen keresztül programozható. Van is egy AVR-duino modulom, amivel elvileg lehetne programozni. És ennyi. Viszont szeretnék annyira beletanulni, hogy önállóan tudjak rá programot írni. Mit javasoltok, hogy fogjak hozzá?
Ha rákeresel hogy AD9833 arduino, rengeteg találat lesz. Pl egy kész megoldás: Bővebben: Link
A legnagyobb kimenő áram ez lehet, oda megfelel a 2A kismegszakító az 1A kevés a névleges áramhoz.
A felvett áram ennél több lesz, mert egyrészt a hatásfok nem 100%, hanem ekkora trafónál 90% felett valahol, másrészt ha a szekunder oldalt tisztán ohmosan terheled akkor is a primer oldala nem tisztán ohmos lesz, hanem induktív. A cos fi teljes terhelénél valahol 0,8 ... 0,9 körül lesz. Tehát a primer áramod ennek megfelelően nagyobb lesz. 90%-os hatásfok és 0,8-as cos fi esetén például 320/230/0,9/0,8 =1,93A A másik probléma pedig a bekapcsolási áramlökés, ami miatt az első fél periódusban a névleges áram 6...8 vagy akár 10x-ese is kialakulhat. Ez utóbbi miatt mindenképpen lomha biztosíték kell és nagyobb, mint amire a névleges áramból gondolnál. 3.15A T például. De ha van gyári ajánlás akkor az a legjobb. Vagy lágyindító áramkört kell használni a bekapcsolási áramlökés korlátozására és akkor kisebb is megfelelhet.
Köszi, én egy ilyen modult vettem.
Ezen van erősítő, meg SMA csatlakozó is. Indulásnak jó amit küldtél, aztán még keresgélek én is a neten.
Lágyinditót teszek elé mert tervbe van
Kismekszakitóknál fel van tüntetve C B ezek mit jelentenek nem találtam rólala írást.
Sziasztok!
Jobb topikot nem találtam a kérdésemnek remélem elfér itt: Merülő szivattyú tápkábelje picit megsérült. A külső rugalmas gumis szigetelésből hiányzik egy pici borsszemnyi anyag, annyi hogy látszik a benne futó vezeték. Ennek a javítására szeretnék megoldást. Nekem 3 ötletem van, de ha van jobb azt megköszönöm: 1., Ductape. Mivel állandóan víz alatt van szerintem nagyon hamar leázna róla. 2., FBS akváriumragasztó. Ez bírja a vizet és flexibilis. kérdés hogy mennyire tartós? 3., Zsugorcső. Ez is masszív megoldásnak tűnik. Hátránya hogy le kell vágni a dugvillát, hogy felmenjen
Én ragasztós zsugorcsővel javítanám. Aztán tennék rá szerelhető dugvillát.
Az FBS nagyon erős, jó ragasztó ... tiszta, jól előkészitett felületen lehet használni.
1: Igen, leázik.
2: Gumira nem jól tapad. 3: Ahogy varhgam is írta, ragasztós zsugorcső.
Nem bontható a szivattyú? Mert ha igen, kikötés után rá lehet húzni a csövet a másik végéről.
Úgy nem kell a dugvillát cserélni.
Egy állandóan víz alatt lévő szivattyú megbontása helyett egy szerelhető dugvillát szerelnék a kábel másik végére, az úgysem lehet víz alatt.
Akkor nekem a B 2A jó választás?
Mert mást úgy se kapnék. Fogyasztó elé mit ajánlotok 2db 15W izzót vagy 2 db 30 ohm osellenállást Köszönöm a segitséget.
Szép estét! Hogyan tudnám stabilizálni a fordulat számot a következő kütyüvel. Ugyan fordulatszám szabályzó, de a mosógép motorral készített köszörőm nem fogad szót neki.
https://a.aliexpress.com/_EwV7DWz" target="_blank" rel="nofollow" >PONT ILYEN
Hibás a link.
Mit értesz az alatt, hogy nem fogad szót neki? Milyen mosógépmotor?
Köszi mindenkinek. Holnap megnézem de majdnem biztos, hogy nem bontom meg akkor se ha lehet arról szerelni. Nem tudtam, hogy zsugorcsőből létezik komolyabb verzió ez a ragasztós jónak tűnik. Jól gondolom, hogy a dugvilla levágást nem úszom meg azaz ezt a gyantás zsugorcsövet se lehet hosszában felvágni?
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2024
Jól gondolod. Dugvilla levág, zsurcső a kábelre, szerelhető dugvilla vissza.
Nekem fogalmam sincs mit csinálsz, még az sem tiszta, hogy ez egy 230V/230V leválasztó trafó?
Ha zárlatos amit vizsgálsz, akkor kezdetnek lehet elég egy kisteljesítményű izzó. De 15W-os ma már nemigazán van. (Remélem nem valami Led-esre gondolsz. Egy 60W-os 100W-os volfram izzó megfelelő, de 230V-os. De úgy is ki fogod tapasztalni, mihez mi a megfelelő. Ha meg működik, csak mérni szeretnél, akkor meg semmi, mert előtéttel hamis adatok fognak kijönni.
Ugy hogy nem lehet fordulatszámot állitani, vagy leáll vagy szinte maxra felpörög.
https://a.aliexpress.com/_EwV7DWz
Van az, varrógéphez, hűtőhöz, sütőhöz, próbalámpához, etc. még ma is keresett termék (sajnos LED-esítik, és úgy már speciális alkalmazásra nem annyira jó).
A lényeget még most sem írtad meg. Milyen mosógép motor fordulatszámát szeretnéd megváltoztatni? Egy kép a motorról többet mondana minden szónál!
Igazad van, ezt el is felejtettem. Anno a nagyapám (többek között) takács volt és a szövőszék felett lógott egy légyszaros 5W-os izzó. Na olyant sokan nem láttak. El kellett volna rakni emlékbe. Igaz a szövőszék is oda lett, el lett tüzelve. Pedig "tudok rajta" szőni. Ma milliókat érne.
Ha ott nem kell hajolnia a kábelnek, dupla ragasztós zsugorcső. A külső legyen pár centivel hosszabb és a kábel meg jól letakarítva.
Az a szabályozó fázishasításos szabályozó, ellenállás fűtőtótesthez, izzólámpához, kefés motorhoz jó, aszinkron motorhoz meg egyáltalán nem!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |