Fórum témák
» Több friss téma |
3. ezenkívül a fénycsőelektródák ha így állandóan hevítve vannak (230V~ 50Hz trafóról
![]()
1: ( Parázsfény és higanygőzkisűlés.)
" Idézet: "„A begyújtási folyamat gyújtóval indítható el. A gyújtó elvben olyan hideg állapotban nyitott kapcsoló, amelyben a mozgóérintkező egy ikerfémdarab. 1. Ha a fénycsövet bekapcsolják, az egész feszültség először a gyújtóra kerül. A nemesgáz környezetben parázsfénykisülés indul meg, ami felmelegíti az ikerfémcsíkot. 2. Az ikerfémcsík átbillen, és rövidre zárja az elektródahézagot. Ezzel elkezdődik a fénycsőelektródák felfűtése. 3. Ezzel egy időben megszűnik a parázsfénykisülés, az ikerfémcsík lehűl, kinyit, és megszakítja a fűtőáramkört. 4. A sorba kapcsolt fojtótekercs ekkor keletkező önindukciós feszültsége (kb. 600 V) begyújtja a fénycsövet. A fénycső begyújtása után a nemesgáz környezetben lévő parázsfénykisülés higanygőzkisülésbe megy át. Üzem közben a gyújtó a fénycsővel párhuzamosan van kapcsolva; a fénycső égési feszültsége (kb. 110...120 V) már nem elég a gyújtó megszólalásához.” Szóval, elég jól leírja a gyújtás folyamatát. " A fénycső begyújtása után a nemesgáz környezetben lévő parázsfénykisülés higanygőzkisülésbe megy át. " Ezze csak anyit tennék hozzá, hogy néhány fénycső hajlamos a "derengésre" ha rossz a gyújtó. Valószínúleg ezt az állapotot jelöli a Idézet: . Ebből az állapotból a cső önmagától nem tud üzemi begyújtott, „parázsfénykisülés” Idézet: kerülni. „higanygőzkisülésbe” ![]() Idézet: „3.) A 12.oldalon levő kapcsolással valami gond van. Már az alattalavő sorokban levő elemek (V, H, Z) sincsenek benne feltüntetve.. Ezenkívül a fénycsövön átfolyő áram elakad a trafóban ?? itt valami hiányzik...” Ez inkább csak az elmélet, mint gyakorlati megvalósítás! Nem kell szószerint venni azt a rajzot!!! :yes: Szerencsére elég sok elekrtonikus-előtétrajzot lehet találni, csak keresni kell... ![]()
Sziasztok!
vicsys fénycsövekről szóló cikkében találtam egy táblázatot a soros kondenzátor méretezéséről. Ebben 18w-os fénycsőhöz 2,7 µF-os/480V-os kondenzátor szerepel. Nekem egy 15w-os fénycsövem van, és az lenne a kérdésem, hogy ehhez is lehet-e ezt a kondenzátort használni sorosan kötve, vagy más érték szükséges?
Hello.
Szerintem. Ha 1db 15W-os fénycsöved van, és azt akarod üzemeltetni, nem olyan fontos a kondi. Ha mégis akarsz kondit, szerintem jó a 18W-os hoz való. De azért még várd meg valaki más válaszát is. Üdv
hello!
Van nekem egy energiatakarékos égőbe való gyújtó elektronikám. A gondom az, hogy volt a panelon kívül levő ellenállás ,ami sajnos már nincsen meg. Nem tudjátok, hogy milyen értékűvel pótolhatnám? Ez összefüggésben áll azzal, hogy mekkora teljesítményű csövet működtetek vele? Mert valamilyen fénycsövet szeretnék hajtani vele.
Igen, van összefüggés a kompaktfénycső teljesítménye és a lökésgátló-ellenállás (már ha erről van szó) értéke között, de nem lényeges.
Amire én gondolok, az az az ellenállás, ami az egész panel bemenetével sorosan kapcsolódik a 230-as tápfeszültségre. Elvileg a talpérintkezőhöz (fázishoz) kötődik. Értéke nem oszt-szoroz, néhány 10 Ohm; tipikus értéke mondjuk 15 Ohm, és kb. 0.5-2 W. Lényege az, hogy kímélje a bemeneti egyenirányító-simitó fokozatot a hirtelen áramlökéstől, és nem utolsó sorban a cső gyújtását is "finomítja" kismértékben, miközben kis hatásfokcsökkentő teljesítményveszteség lép rajta fel. Viszont ha ez elszállt (valahová), akkor ott valami zárlat lehet az elektronikában, ill. a biztosíték is lehet, hogy kiment a bemenetén. :yes:
igen egyre gondoltunk.
Nem "elszált" csak elhagytam. Régen kiszedtem, hogy vajon mi van benne, de nem tudtam használni, viszont elraktam, hogy mostanra jó legyen. De akkor berakok egy 15ohmosat. Egyébként mi van ha az eredeti 21W-os csőnél jóval kisebb fénycsövet hajtok vele? A cső élettartama csökken? Egyébként akváriumvilágítást szeretnék csinálni, energiatakarékosan.
Sziasztok!
Nemrég a fórum segítsége alapján építettem 25 wattos kompakt fénycső előtétjeiből akváriumvilágítást, 24 wattos T5-öket hajtok róla, 3 db-ot. A módszer bevált, azonban sokkal több fényre lenne szükségem az új korallok miatt, kb akkora fényerő kéne, mint amit 150 wattos HQI égő adna 20 centiről. Kinti fórumokon rengeteget írnak fénycsövek túlhajtásáról, amivel ez el is érhető, pl: Bővebben: Link Kérdésem az lenne ez működik kompakt fénycsövek előtétjeivel is? Egyáltalán használ valaki ilyen megoldást? Ha igen milyen előtétekkel működik, amik nálunk is elérhetőek?
HQI kilőve, főleg, hogy ez fénycső topik. Remélem azért csak van a fórumon aki ért hozzá, és megtisztel egy szakmai válasszal... (nem sértésnek szánom)
Nos nem tudtam jobban megfogalmazni, és tényleg nem szántam sértésnek ezt hozzá is írtam, az én hibám, hogy mégis így sült el, de egyszer és mindenkorra szeretném tisztázni ezt a fénycsőtúlhajtás dolgot. Kinti fórumokon, mint a kisbudhát imádják a túlhajtott csöveket.... Mondjuk logikus, A hqi hatásfoka közel azonos a T5el. A túlhajtás csökkenti a hatásfokot, vagyis a HQI nyelvére billen a mérleg... Azonban kint töredékébe kerülnek a csövek és több tízszeresét keresik gondolom ez magyarázat arra miért nem érdekli őket a gyakori csőcsere.
![]()
Az oldal bejelentett támadóhely, és megindít egy vírustelepítést is. Tele van szakmai hibákkal, a kék csöveket a látvány miatt használjuk, nem a koralloknak kell. Az én elektronikus előtétjeimben is van tekercs, gondolom másokéban is, bár az oldal ezt cáfolja. A teljesítmény liter/wattban számolja,ami nem állja meg ahelyét, hiszen felület/ wattban kéne,de a megfelelőmélységre telepített korallok mellett... A veszélyes algafajokra nincs hatással a világítás, hanem a szilikát és a foszfát szint stb stb...
Még egy iszonyú elvetemült lehetőség van,amit többen ajánlottak, hogy 965-ös csöveket használjak,amik ugye 6500K fényspektrumban sugároznak. Állítólag működik, de a vörös spektrumban többet adnak le, mint az ideális, de negyedébe kerülnek ezek a csövek, mint a 10000K-esek... És ugye logikus egy kis vörös spektrumszűrés. Már a túlhajtás kikerült a látószögből, igazából a HQI előtétje és foglalata ami gond, a fénycsőnek előtétet varázsolni kompakt fénycső előtétből, reflektort meg fényvisszaverő fóliával kibélelt lefolyócsőből pár száz forintos tétel,és minimális munka és eszközigény. HQI-nál ez nem tűnik ilyen egyszerűnek, és ugye a hatásfok sem sokkalj obb...
Minden gázkisülőhöz mindig a hozzávaló előtétet kell használni, legyen az hagyományos (50 Hz-es) fojtótekercs, vagy nagyfrekvenciás (elektronikus előtét). Ritka kivételek egyike pl. a HgMI2000 tipusú fémhalogénlámpa, amihez jobb híján 2 db párhuzamos HGFA1000 (1000 W-os higanylámpához való) fojtótekercs szükségeltetik a normál üzemi viszonyok fenntartásához. És még egy közhely
![]() Ezeket az előtéteket szakmailag, gazdaságilag (is!) az adott fényforrás működtetésére fejlesztették ki, nem véletlen. Biztos, hogy a túlhajtásból adódó túlterhelése (mind a csőre, mind a működtető előtétjére nézve) előbb-utóbb csak az állandó obáshoz vezet (gyakori csőcsere, előtét idő előtti öregedése és az ezek miatti több vesződség, nagyobb üzemeltetési költségek, stb.). Be kellene látni, hogy hiába tudnak könnyebben megvenni ilyen csöveket "mert pénz beszél", de a másik oldalon meg ott vannak az előzőekben említett negatívumok, ami miatt már nem kifizetődő az egész agyatlan túlhajtás. /Arról nem is beszélve, ha mindenki így gondolkodna, mennyi hulladék fénycső termelődne./ Magyarul a standard megoldásoktól való eltérés utóbb mindig csak a bosszúságot okozza egy tartós üzemeltetésre szánt berendezésnél. Ha pedig a túlhajtás több előnnyel járna, mint hátránnyal, akkor bizonyára erre a felhasználók előtt már a kutatók hamarabb rájöttek volna - hacsak nem te vagy a következő feltaláló. Ahogy simpi is említette előző hsz.-aiban, pl. a fénypor üzemi hőmérséklete és a kibocsájtott fényáram egy fénycső esetében "ellentétes előjelű folyamatok", mert a túlhajtásből adódó növekvő fényporhőmérséklet csökkenő fényáramhoz vezet. Még csak annyit, hogy a fényporoknak van egy optimális hőmérséklete, amin a legnagyobb fényáramot adja le (ez a szobahőmérséklet felett van valamivel), e felett és ez alatt pedig rohamosan csökken a fényhasznosítás. Példa az egyik esetre a műanyag búra használata épületen belől lévő világítótesteknél, vagy másik esetben a működő fénycső körüli légáramlás, kisebb léghuzat hűtő hatása. Egyik sem jó. Az is igaz lehet, hogy elektronikus előtéttel nem is igazán sikerülhet a túlhajtás (bár még nem sokat próbálkoztam ilyenekkel). Ha végképp túl akarsz hajtani, szerintem is jobb a nagyobb teljesítményű fojtó. Vagy miért nem haszálsz eleve több fénycsövet?
Azért a túlhajtást sem kell teljesen elvetni ám. Gyárilag is csinálnak ilyesmit. Konkrét példa pl. az osram 32W-os kompakt-körfénycsöve: ebbnen az elektronikára egy 18W-os cső van ráépítve! 4500 üzemórát adnak meg rá (nyilván kisebb teljesítményen tudná a cső a 10..20ezer órát is). De én is használok (évek óta), elektronikus előtéttel 18W-os csöveket, kb 50%-al túlhajtva - eddig probléma nélkül. Persze picivel hamarabb elhasználódik a cső (viszont nem rdrága cserélni, és így is évekig bírja), és talán a hatásfok is gyengébb egy hangyányit - viszont erősebb fénye van, és szemre kicsit melegebbnek tűnő szinspektruma van így túlhajtva.
Mint az előttem szóló kolléga említette erre a kutatók már rájöttek voln - és bizony rá is jöttek. A kompakt fénycsövek jó részének ezzel van "belőve" az élettartama - holott sokkal több is lehetne ha úgy akarnák.
Még pár konkrétum: A napokban tönkrement a 32W-os beépített előtétes körfénycsövem. Ebben már egyszer cseréltem a csövet - egy normál 18/22W-os cső passzolt hozzá méretben. Tehát elég rendesen túl volt hajtva.
Most egy ujabb ugyanolyan csövet forrasztottam be a régi helyére - és egyúttal meghnéztem az általam ráírt dátumot (az előző cserénél írtam rá): 2001.02.12 Tehát több mint 7 évet üzemelt a túhajtott cső (amit utólag építettem be). Magyarán a mehajtó elektronikának ez lesz a "harmadik élete". Ez a tipus nem olcsó darab, kár lenne egy csőhiba miatt kidobni az egészet.....
A túlhajtásra rá is jöttek a gyártók, kint kapni olyan előtéteket, ami tartós túlhajtásra készültek. Ezeknek a megépítése felől érdeklődtem volna. Azért mert nálunk mindenből a gagyi kínait kapni, még nem jelenti azt, hogy azért nem kapni jót, mert még senki nem találta fel a minőséget...
Hali.
Adva van egy kétcsöves Fénycső armatura.Nem a hagyo- mányos fojtós gyújtós típus hanem egy modern elektronikás.Az elektronikára az van írva 2X36W.Kérdésem az ha beleteszek két hagyományos 40W os csövet tönkremegy e az elektronikája. ![]()
Ez csak 10% eltérés, semmi baja nem lesz.
Ezt gondoltam én is.Bele is tettem.Az eredmény hangos zúgás a fénycsövek kb.5mp re kigyulladtak azután minden kialudt. Kapcsoló lekapcs vissza kapcs.csak az eggyik cső világit pár másodpercig majd kialszik. Gyári hibás a Drága.Szó szerint drága.
Köszi a reagálást. ![]()
egy 8 wattos számítógépbe való/12v dc-ről működő/ 8 wattos elektronikára gondolom rá lehet rakni a 9 wattos csövet.nem?(bocs a láma kérdésért,de inkább kérdezek hülyeséget esetleg minthogy az elektronika tönkremenjen!)
Valaki tudna nekem küldeni egy kapcsolási rajzot 2 fénycsőre?? Vagy azt is hasonlóan kell mint 1 fénycsövet?
és a 16Wos attól függetlenül hogy nincs feltüntetve hogy 2*8W rá lehet kötni 2 8W-os csövet?
előző kérdés törölve közben megtaláltam a választ! bocs hogy lusta vagyok
![]() most egy olyan kérdésem lenne hogy mekkora kondiu kell a 2 fénycsöves kapcsoláshoz??
kondi nem tudom pontosan mekkora kell,de úgy tudom hogy nem cső,, mennyiségtől" hanem telljesítménytől függ a kondi értéke! pl tök mindegy hogy 2*20 vagy 1*40 wattos a cső amit beraksz az armatúrába!legalábbis én így tudom!ha tévedek javítsatok ki bátran!
hi
bontottam pár 6x20as fénycsöves világítótestet itthon készítenék egy 2x20 ast de úgy hogy minden csőhöz külön fojtó ill gyújtó már el is készítettem működik rendesen csak sehol nem találom hová kell a kondit kötni a fojtóra az van ráírva 1x40 vagy 2x20 ha 1x20 al használom az nem gond? köszi
A kondenzátort a bejövő fázis és nulla közé kell kötni. A cső működéséhez lényegtelen, az előtét miatti meddőteljesítményt kompenzálja.
Ne használd 1x20-al, mert a cső gyorsan tönkre fog menni. Nem is értem, hogy ha valamin írja, hogy hogyan kell használni, akkor miért nem egyértelmű, hogy azt úgy is kell használni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |