Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Jól érem hogy ehhez a kapcsoláshoz előerősítő szükséges ? Mekkora jellel lehet teljesen kivezérelni ? Ha kell előerősítő, tudnátok ajánlani egy megfelelő kapcsolást ? Nincs több kérdésem Előre is köszönöm a válaszokat.
Szia!
Nem szükséges hozzá előerősítő, de azzal általában szebben szól mintha csak egy "sima potival" szabályoznánk a hangerőt. De első lépésben az egyszerűség kedvéért célszerű így kipróbálni, aztán a későbbiekben lehet valami impedancia illesztő fokozatot fabrikálni a hangerő szabályzó után. 1.4 Veff kell a teljes kivezérléshez.
Nem kell hozzá, ha nem akarsz. Én sem használok előfokot. Nem is vagyok híve. Nekem megfelelő az erősítése. Ha szeretnél, építhet az hozzá, de nem feltétlen igényli.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy BEAG APT100-as hálózati trafója jó lenne ehhez az erősítőhöz? 2x39V-ot ad le, és 300W-os a teljesítménye.
Szia!
56V tápfesznél 27W/8Ohm lesz a kimeneti teljesítmény, ha ez elég, akkor használható hozzá ez a trafó is. (Feltételezem 2x39VAC a trafó szekunder feszültsége.)
Szia Karesz!
Köszi szépen a választ, szerintem elég lesz 27W teljesítmény. Igen a szekunder feszültsége 2x39VAC.
A múltkori FET méregetésnél jutott eszembe, hogy anno megmértem a földelt kimenetű nyugalmi áram stabilitását. Most meg a földelt kimenetűről jutott eszembe, hogy nem tettem ki.
Reaktív terhelésen (hangsugázóval) és zenei jellel mérve ilyen. És ezt tartja minden körülmények között - hóban, napsütésben, reggel, este, hidegen, melegen.
Szia! Úgy emlékszem a nyugalmi áram a kapcsolásodban nem feszültség, hanem áramgenerátoros és ha valami elvinné az a BC tranyó hőmérséklete, de a diff. erősítő kialakítás miatt jól kompenzált. Legalábbis ezzel nyugtattam magam, hogy sikerült valamit megértenem a működéséből.
Igen, a diff. erősítők vannak "félrebillentve" és nullátmeneteknél az áramfigyelő ellenálláson eső feszültséget "figyelik". Egymással szembefordítva és összeragasztva vannak beültetve.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, kérésem. Szeretnék ehhez a kapcsoláshoz clip áramkőrt építeni. Kérdés, hogy https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=164249 ez a kapcsolás használható-e ebben a formában, persze átszámolt alkatrészértékekkel? Köszönöm
Szia! Azon erősítőknél, ahol az átfogó visszacsatoláson belül műveleti erősítő található, egyszerűbbnek tűnik annak a megfutását detektálni, mert az csak egy graeztből egy ellenállásból és egy LED-ből áll.
A belinkelt kapcsolás földelt kimenetű erősítőnél az alábbiak szerint köthető be: a dióda kerül a testre és a klip áramkör testpontja a telepközépre.
Tegnap játszásiból kipróbáltam az "új" brumm-mentes szinuszjel generátort a földelt kimenetűn (ez volt kéznél). A páratlan harmonikusok megnövekedett jelenlétét az okozza, hogy lezár a differenciál erősítő. Ha ezt valahogy sikerülne kiküszöbölni, egész jó kis végfok lenne ez.
6.5 Ohm terhelésen 62 W-nál klippelt.
A Technics SU-V8 is ezt az elvet követte. Régebben volt is szó róla, hogy a kvázi "A" osztályú beállítás az egyik megoldás a torzítás csökkentésére. Ha jól emlékszem, germánium jel diódákkal oldották meg az előfeszítést, mert annak nem volt olyan meredek a nyitófeszültség átmenete.
Most a kérdés az, hogy a végtranzisztorok, vagy a diódás előfeszítő áramkör tud gyorsabban feléledni a zéró áramú állapotból. Ha mondjuk a diódás fokozat tízszer gyorsabban feléled, akkor saccra 20dB javulás várható. Természetesen ezt a nonlinearitást a visszacsatolásnak ki kell javítani.
Nyilván látod, hogy a dióda+fesz.gen a 4.7 és 5.6V-os Zenereket helyettesíti. (Azóta már rájöttem, hogy az MMBZ sorozatú Zenerek nem viselkednek feszültséggenerátorként a CM-ben). Szerintem azt is látod, hogy a Zenerek a záróirányú Ugs feszültséget növelik meg. Valamivel kevesebb áramot kell belepumpálni Cgs+Cgd kapacitásokba ahhoz, hogy kinyissanak a végfetek.
Ez csak félmegoldás, de valamelyest gyorsult és némi javulást hozott a hangzásban is. Nem tudtam semmi jót kitalálni a diff erősítő helyett. Bandi barátom szerint a félhullámú végfok hangja jobb, mint a földelt kimenetűé, de az se lett befejezve... annál is végfet bekapcsolási tranziensproblémák vannak.
Ez volt a félhullámú végfok (ha netán valakit érdekel). Majd ha befejezem a Burgumot és már nagyon unatkozok, mindkét kapcsolást előszedem újra, hátha lehet velük még kezdeni valamit.
A félhullámúba valami "villámgyors" kapcsoló FET kellene alulra, amik ma már léteznek és nem elérhetetlenek.
Tegnap nyomkodtam egy kicsit a szimulátort kevés eredménnyel. Néhány régi kapcsolást átalakítottam úgy, hogy ne zárjanak le a végfetek. A gate áramok cirádáit valóban le lehet csökkenteni, ezzel együtt valószínűleg a "Fetes hangot" is.
Nem volt ez a munkaponti beállítás az ördögtől való, lehet benne még valami. Ha lesz egy kis időm, kellene foglalkoznom velük egy kicsit. Persze nem lesz.
Ennél egyébként mi a koncepció fő célja? Mi az elvárás ezzel kapcsolatban? Hatásfok javítás? Vagy a hangra tudhat valamit amit más nem? Amúgy érdekes megoldás.
Úgy emlékszem a gyakorlatban is építettél ilyen végfokot, az megvan még, szoktad hallgatni? Változott a véleményed az akkor tesztekhez képest?
Az eredeti elképzelés (a koncepció fő célja) a P- és N csatornás MOSFET-ek aszimmetriájából adódó különbség kizárása volt. Ez egy olyan "H" híd ahol az alsó fetek kapcsolóüzemben dolgoznak - az elmélet szerint - ez volt az alapötlet. Ha a nullátmenetnél a kapcsolási időt is (közel) nullára lehetne csökkenteni, működne is... akár nulla nyugalmi árammal. A gyakorlatban egy kicsit fel kellett tolni a H híd feszültségét (8V-ra) és van némi nyugalmi áram.
Visszanézve a szimulációk keltezését, ezt 2017 őszén találtam ki és a következő év nyarán vettem elő újra és fejeztem be. Valahogy így lehetett. Nem sokat foglalkoztam az egésszel, egy ideig hallgattam a deszkamodellt, aztán kölcsön adtam Bandi barátomnak, hogy hallgassa meg (brahiból) és áttértem valami másik projektre. Én nem a polcra teszem fel a deszkamodelleket, hanem Bandi gyűjti őket. Ő egyébként egy nagyon jól képzett villamosmérnök, de nem tervez erősítőket, hanem inkább az enyéim gyűjti... hobbiból (most nála van a régi Burgum is). Ez a szürkével írt rész azért érdekes, mert azóta akármikor mentem hozzá, mindig ezt a félhullámút hallgatta. Egyik végfokom sem tetszett neki annyira, mint ez. Már áttért végre a Burgumra. Tehát valami jól sikerült ebben a koncepcióban, de mégsem vettem elő újra azóta sem. Egyébként a hibajavító differenciál erősítő nélkül (LME49710) is teljesen szimmetrikusan működik, de azzal tisztábban szólt. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |