Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2495 / 2499
(#) Suba53 válasza Sword hozzászólására (») Jún 28, 2024 /
 
Az az 1320µF tápszűrő nem egy ajánlott érték, amit neked kéne a tápra rakni, hanem a panelon lévő 4x330µF összesen. Azt meg nem kéne leszedni.
(#) Sword válasza Skori hozzászólására (») Jún 28, 2024 /
 
12-14,8V-ról megy majd (4 li ion cedlla). Köszi a tippet, próbálgatom még.
(#) tothbela válasza Sword hozzászólására (») Jún 28, 2024 / 1
 
Említetted, hogy akkuról járatod. Ha az akkut kapcsolóval választod le az erősítőről, akkor az a 4 darab 330µF gyorsan kisülhet, főleg ha éppen szól is az erősítő. A némításnak ettől gyorsabban kell aktiválódni. A Skori kapcsolása bár azonnal megemeli a "mute" lábat, de lehet az IC-Ben késleltetés. Van itthon ilyen modulom, meg fogom nézni szkóppal a késleltetést.
"mute" állásban a kimenet azt hiszem kikapcsolás a mosfetjeit, ezért lehet, hogy nagyon kicsi ilyenkor az áramfelvétel. Ezt is megnézem.
(#) Sword válasza tothbela hozzászólására (») Jún 28, 2024 /
 
Hálásan köszönöm!
Egyébként utána olvastam külföldi fórumokon és azt írják, hogy hű de mennyire jó ennek az erősítőnek a kimeneti védelme, csak stabil fesznél kapcsolja be a kimenetet, stb. és az a pici koppanás nem árthat a hangszórónak. Hát az enyém konkrétan kitért végállásba, azthittem megjelent a tápfesz a kimeneten…
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2024
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Jún 28, 2024 / 1
 
Gyorsan mértem néhány valamit:
12V tápfeszről az üzemi áram kivezérlés nélkül 30mA
Ugyanez "mute" módban 12mA
A "mute" láb 1,4V alatt nem, felette némítja az erősítőt. Van egy kicsi 100mV körüli hiszterézise, hogy ne legyen kétes állapot.
A némítás kb 20 ms késleltetéssel tiltja le a kimenetet, és kb. ugyanennyi késleltetéssel kapcsolja be újra.
Némított állapotban a kimeneteken nincs a 400kHz körüli vivő, valamint nem féltáp, hanem nulla Volt lesz a kimeneten.
(#) tothbela válasza Sword hozzászólására (») Jún 28, 2024 /
 
Ez egy hídkapcsolású erősítő, pontosabban párhuzamosított híd, de ez most nem számít. A bemenete ráadásul szimmetrikus, tehát nem kellene neki ugratni a hangszórót. De én most csak az IC-ről szóltam, nem a modulról. Azt ugyanis lebutították sajnos, de ez nem egyedi, szinte minden kínai modul butított. Pedig az IC az többre képes. Az eredetileg szimmetrikus bemenet egyik felét a gnd-re kötötték, másik pedig a bemenet. Ez már elég az aszimmetriához. Ezért jelenik meg a kimeneten a DC eltolódás. A sutdown lábat sem használja a modul, pedig ezzel le lehet tiltani az egész erősítőt, így maradhatna a tápon, nem fogyasztana szinte semmit. De nélküle is elboldogul, csak kicsit foglalkozni kell vele. Ha nem akarsz elektronikusan időzíteni, akkor két kapcsolót is használhatsz, mint a csöves gitárerősítők. Egyik a tápfesz, másik a készenlét. De lehet csinálni automatikus megoldást is, ráadásul mivel akkuról táplálod, egy időzítő is lehet benne, ami néhány perc múlva lekapcsol, ha nincs jel.
(#) Sword válasza tothbela hozzászólására (») Jún 28, 2024 /
 
Köszönöm a tanácsokat és az utánajárast. Egy ilyen auto standby megoldáson gondolkodtam már, hasonló, mint az aktív mélynyomóké: ha nincs jel a bemeneten, akkor x idő múlva lekapcsolja a tápot. Ha van bemenő jel, az pedig indítja.
Viszont néztem, hogy 30-40mA körül fogyaszt üresjáratban. Ha tennék be egy relés standby áramkört, az behúzott állapotba ennyit, vagy többet fogyaszt. Az SSR meg drága móka már 3-5A felett.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2024
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Jún 28, 2024 /
 
Erre egy megoldás lehet még: annyi további kondi kell a tápra, ami kitart jóval több mint 20ms ideig, így lenne idő a némításra, még a koppanás előtt.

Nekem a másik két texas erősítő esetében teljesen némán indul, és áll is le a végfok ezzel a kéttranzisztoros kis áramkörrel, ezt már kb. 12 éve használom a TPA3122-ből épült végfokomban.
Bár abban, a táp panelen van 2200uF, és mindkét végfokpanelen további 2x2x 2200uF, és a rezonáns táp primer oldala is pufferelt: 47µF -ez szekunder oldalra átszámolva, a tárolt energia alapján, kb 24V / 8000µF-nak felel meg, tehát összességében kb 19000µF-al lehet számolni. Ez jóval több mint ami Sword paneljén van....
(#) Skori válasza Sword hozzászólására (») Jún 28, 2024 /
 
Ezért érdemesebb pl. FET-el kapcsolni. Azt pedig lehet pl. olyan műveleti erősítőkkel vezérelni, amelyeknek jóval 1µA alatti az áramfelvételük... Így gyakorlatilag még ki/be kapcsoló sem feltétlenül kellene rá.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Jún 28, 2024 /
 
Igazad van, akkor csak egy kevés kondi kell még bele.
A "Sword" - hoz intézett hozzászólásod mellé még azt tenném hozzá, hogy ha már mosfettel kapcsoljuk a tápfeszt, a GND-t érdemes kapcsolni az "N" csatornás fetek könnyebb beszerezhetősége miatt.
De a lehetőségek sora végtelen.

Most jutott pont a fejembe, hogy "N" csatornás fettel a pozitív tápot is lehet kapcsolni, mindössze az erősítő egyik szűrő előtti pontjáról le kell lopni egy kis négyszög jelet, majd azt egy feszültség kétszerezővel (1nF+2db gyors dióda) elő lehet állítani a tápfesztől magasabb gate feszültséget. Némított üzemben nincs négyszög jel, de akkor még nem gond ha az erősítő tápfesze csak 7V. Egy logikai fettel ennyi biztos marad.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2024
(#) gaga0915 hozzászólása Jún 29, 2024 /
 
Sziasztok!

Szert tettem egy DIY végfokra.
Ebben kérnék egy kis segítséget, esetleg betudjátok-e azonosítani, hogy ez egy ténylegesen DIY vagy egy kész kapcsolás alapján épített végfok panel.
Kettő ilyen panelem van, jelen állapotban nem működnek, össze kell raknom őket.
A végfokonként kettő darab BD245A és kettő darab DB242A tranzisztor hajta a szerkezetet.
Köszönöm
(#) Gafly válasza gaga0915 hozzászólására (») Jún 29, 2024 / 2
 
Quad 405-nek néz ki.
Ránézésre megszólaltatható, 40 éve még kézzel rajzoltuk és marattuk a panelt.
(#) gaga0915 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 29, 2024 /
 
Igen, én is Quad-ra gondoltam.
40 éves biztosan lehet.
Működött, csak szét kaptam...
(#) reloop válasza gaga0915 hozzászólására (») Jún 29, 2024 /
 
Szia! Ahol a panelre a "-" jel van rajzolva két 560 Ω-os ellenállás található. Azok nagyon fognak melegedni. Tápfeszültségtől függően 2-5 W-os ellenállást használunk ebbe a pozícióba. Az értékét úgy választjuk meg, hogy közelítőleg 50 mA folyjon rajtuk.
(#) gaga0915 válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2024 /
 
Kinyomtattam egy Quad 405 kapcsolási rajzát, elméletileg egyezik vele.
Minden egyes részét nem követtem végig...


A két panelt bekötöttem.
A melegedés lett volna a következő kérdésem.
+ - 32volt amivel megtápláltam.
Ennek hatására erősen melegszik az a két ellenállás amit mondtál.
A kicsi barnák azok gyáriak, a másik panelen a nagyobbakat már én tettem bele, de ezek is eléggé melegednek még most is. Tegyem duplán őket?

A következő kérdés pedig, hogy halk hangerőn "recseg" a hang... hol nézzek körbe a panelon?

IMG_9094.jpg
    
(#) reloop válasza gaga0915 hozzászólására (») Jún 29, 2024 /
 
Az 560 Ω-os ellenállások helyére 330 Ω 2-3 W-osat kéne ültetned, ha marad a ±32 V tápfeszültség. A Zener előtét ellenállásait pedig cseréld 1k8-ra.
Nem vagyok híve az elektrolit kondenzátorok vaktában cserélésének, de a fekvő 100 µF-et gondolkodás nélkül...
A recsegés egyrészt elmúlhat a fentiektől, másrészt kontakt hiba is lehet. Bemenet, kimenet, forrasztások "kihidegülése". Kis mozgatás, kocogtatás segít a felderítésben.
(#) gaga0915 válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2024 /
 
A fekvő kondit azért hagytam benne, mert az értéke megfelelő volt, de kicseréltem újra.
330ohm körüli ellenállás nem volt. Próbaként bele tetem egy 470ohm-ost, azzal még roszabb lett halk hangon.
No hát ha így állunk, akkor tegyünk bele nagyobbat, 1,2k ohm ellenállással próbáltam és már nem jelentkezett halk hangon a recsegés. Marad benne
Melegszik így is, legalább nem tűzforró.

IMG_9097.jpg
    
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2024 /
 
Szia,

még élek. Inkább nem kezdek bele, miért tűntem el...

Így oké ez a rész?

Az erősítő is egyoldalas legyen? Oda bármi okosság, hogy "mit ne csináljak"?
(#) diamik válasza diamik hozzászólására (») Jún 30, 2024 /
 
Most nézem, hogy rossz fotót tettem fel. Most fogjam a melegre?
(#) reloop válasza diamik hozzászólására (») Jún 30, 2024 / 2
 
Szia! Korábban írtam már erről. A lényeget a csatolt ábrával próbálom szemléltetni.

Táp2.gif
    
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2024 /
 
Igen, meg is van már, kértem moderációt is a hozzáaszólás törlésére. Most totál hülyének néz mindenki De azért értékelem a türelmed. Épp az erősítő rajzát csinálom, de befejeztem, mert a tapasztalatok azt mutatják, este nem szabad rajzolnom.
(#) cua válasza diamik hozzászólására (») Jún 30, 2024 / 1
 
Szerintem ezt ne ragozd tul. A tanulsag megvolt es kesz. Senki nem nez hulyenek.
(#) firstman hozzászólása Júl 2, 2024 /
 
Üdv. Feldobnék egy erősítőt témaként, csak mert kíváncsi vagyok, hogy ti mit gondoltok róla. Konkrétan a GFA565 típus lenne az. Általában ha viszonylag nagy teljesítményre van szükség, akkor a legtöbbször már nincs olyan elvárás a minőséget illetően, mint a kisebb teljesítményű hifi erősítők esetén. Viszont ne felejtsük el, hogy azért készültek kimondottan olyan, hifire szánt kapcsolások, ahol a minőség nem ment a teljesítmény rovására, illetve fordítva. Mennyire lehet univerzális egy ilyen készülék? Specifikációit tekintve, szerintem igen hosszú távon az ember barátja lehet az 565. Talán egy kissé nehezen éleszthető, nem éppen kezdő szintű a beállítása, de egyébként ez egy nem túl nehezen utánépíthető darab.
(#) Skori válasza firstman hozzászólására (») Júl 2, 2024 / 1
 
Rákerestem. Eléggé tranzisztor temetőnek néz ki. Otthoni zenehallgatáshoz felesleges ekkora erősítő, hangosításra meg egyértelműen a D osztály a jobb (manapság arrafelé tartunk, hogy HiFi-re is)...
(#) firstman válasza Skori hozzászólására (») Júl 3, 2024 /
 
Köszönöm, hogy ránéztél. Ha valakinek nincs kedve keresgélni, de esetleg érdekli a téma: 565 dokumentumok
Nos, ami azt illeti, valóban nagy teljesítményről van szó, de ezt a Quadokról is el lehet mondani és ennek ellenére azokat nagyon sokan megépítették. Valóban tranzisztor temetőnek néz ki a rengeteg alkatrész és a kissé bonyolult kapcsolás miatt, de azért ne felejtsük el, hogy ez egy viszonylag nagy darabszámban eladott, még ma is közkézen forgó készülék. Szerintem ezeknek meg van az az előnye, hogy komoly tervező munka áll mögöttük. Egy tényleg átgondolt gyári készüléknél nem jöhet szóba a gerjedékenység, illetve nagyjából mindenevőnek kell lennie a kimenetére kötött mindenféle kapacitív, induktív, stb terhelésekkel szemben. Lehet, hogy jobban oda kell figyelni az alkatrészek kiválasztásánál, többet kell mérni, na meg az élesztésnél is jobban oda kell figyelni, viszont ha elindul, szerintem stabilan kellene működnie. Nem találtam olyan fórum szálakat, ahol a sorozatos meghibásodásokat tárgyalták volna. Illetve van egy fő probléma ezekkel, de az meg nem a kapcsolást érinti. Nálam most folyamatban van a GFA555 (mk1) építése, de az még egy sokkal egyszerűbben felépített kapcsolásra alapul. Azután tervben van az 565-is, de annál nem vagyok biztos abban, hogy elbírok vele, ha valami hibája lesz az élesztésnél. Viszont jó lenne már építeni egy olyan erősítőt, amit később nem szeretnék majd lecserélni és ebben most látom ennek a lehetőségét.
(#) Skori válasza firstman hozzászólására (») Júl 3, 2024 /
 
Arról nem esett még szó, hogy: Mire szeretnéd használni ezt az erősítőt?
(#) firstman válasza Skori hozzászólására (») Júl 3, 2024 /
 
Felhasználás tekintetében, egy teljesen univerzális erősítő lenne. Valójában a gyári megvalósítás, a kapcsolás alapján szerintem tudja is ezt. Ha már csak megközelíti a specifikációit, a sávszélesség, torzítás, damping oldalról, akár félretéve most a telsejítményt, nagy csalódást nem okozhat semmilyen téren. Néha hallgatok hangszeres zenéket, azért néha szeretem felcsavarni a hangerőt is, de szerintem még a házimozi élmény sem lehet olyan rossz egy ilyen mellett.
(#) Skori válasza firstman hozzászólására (») Júl 3, 2024 /
 
Ok. tehát ha jól értem: otthoni használatról van szó, zenehallgatás, házimozi, néha nagy hangerőn is - nincs buli/rendezvény hangosítás, nincs folyamatosan clip-en hajtott üzemeltetés, nincsenek mostoha körülmények, hanem sima "háztartási készülékként" üzemel.

Milyen hangsugárzókat hajtasz meg vele?
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2024
(#) firstman válasza Skori hozzászólására (») Júl 3, 2024 /
 
Igazából a buli hangosítás abszolút szóba jöhet. Gondolod, hogy ez problémát okozhat neki? Alapjában véve akár 2 Ohmra van tervezve, tehát a 4/8 Ohmon hajtva nem igazán kellene neki zavarba jönni még magas kivezérlés mellett sem. A kimeneti szakasz elég teljesítménycentrikusnak néz ki. A clip igazából nem nagyon jöhet szóba, mivel a teljesítménye bőven hagy tartalékot. Pont az az egyik előnye egy ilyen erősítőnek, hogy 150-200W környékén még messze van az a határ ahol komolyan romlana a hangzás minősége a fellépő torzítások miatt. A hangsugárzó az általában elég változó lehet egy otthoni rendszerben. Ezt én annyira nem is tartanám fontos szempontnak az erősítő vizsgálatánál.
(#) mek-elek válasza firstman hozzászólására (») Júl 4, 2024 /
 
Kedves "firstman" fórumtárs, olyan erősítő nincs, ami minden válfajban egyformán jól tudna teljesíteni. Egy rendszer minősítése, szubjektív dolog. És mivel rendszertag is, hozzátartozik a felhasználás mikéntje is, vagyis a zenei anyag milyensége, és a végén a hangsugárzók tulajdonságai is. A többit meg meg sem említem, nehogy audiofil színezete legyen a dolognak. Szóval nem kellene lebecsülni egy erősítő megfelelő működésének hátterét, ha egy erősítő képességeiről esik szó.
Következő: »»   2495 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem