Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak és tirisztor helyettesítése
Lapozás: OK   6 / 6
(#) Peter65 válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 16, 2022 /

A korábban említett ACST310 félvezetőnek van smd változata. Ez kapható a Farnell-nál. Némi ügyeskedéssel bebarkácsolható. Bővebben: Link
(#) Geri86 hozzászólása Júl 18, 2024 /

Sziasztok.

Tyn416 illetve txn612 mivel helyettesíthetőek? Esetleg BT151-800R mindkettő helyett?

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2024
(#) Peter65 válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 18, 2024 /

Szia!
Valószínűleg jó lesz a BT151. A BT151 nyitott gate-tel kevésbé du/dt álló, illetve a TXN612 nagyobb di/dt-t visel el. Ha van kommutációs RC és/vagy gate köri nyugtató ellenállás, akkor szerintem nem lesz vele probléma.
(#) Geri86 válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 18, 2024 /

Köszi a választ, ehhez kellene egy feszültségszabályozóhoz:

http://www.motelek.net/schema/spannung/malaguti.png
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2024
(#) Peter65 válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 18, 2024 /

Még egyszer nekifutva:
A TYN416 típus 400V, 16A, a TXN612 pedig 600V, 12A. A BT151-800R pedig 12A és 800V. Szóval mind a kettő helyre nem lesz jó, mert az első típus 16A-es, és helyette nem lesz jó egy 12A-es tirisztor.
Ha mind a kettő helyre ugyanazt szeretnéd, akkor legalább 600V 16A-es tirisztor kellene, valami érzéketlenebb típus, aminek viszonylag nagy a du/dt éllósága, mert nincs az áramkörben kommutációs RC tag. A HEStore-nál kapható a TYN625RG, az jobb választás lenne, mint a BT151.
Ha máshol vásárolnál, akkor írd meg, és nézek ott tirisztort.
A cserénél figyelj arra, hogy a TXN612 háza belülről szigetelt, a TYN625 pedig nem, azaz valamilyen szigetelést kell alá tenned.
(#) Geri86 válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 18, 2024 /

Köszi a válaszod
(#) Geri86 válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 20, 2024 /

(#) mex válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 20, 2024 /

A TYN416 helyére BT152 kellene, mert menetrendszerűen rövidrezárja a világítástekercs negatív félhullámának jelentős részét, és melegszik is rendesen. Ebből következően szigeteletlen tokozást kell választani, a hűtőfület viszont lehet a hűtőbordához külön szigetelés nélkül csatlakoztatni.
Gyárilag a szabályzó tokozása bordázott alu, és a vázhoz testelve van.
(#) Ronin hozzászólása Nov 10, 2024 /

Triak

Sziasztok.

Egy BTA12-600C helyett be lehet tenni BT139-et?
(#) kadarist válasza Ronin hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Szia! Úgy látom, hogy igen.
(#) niedziela válasza Ronin hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Az attól függ, ha egy mezei kapcsolásban van akkor igen,lehet helyettesiteni
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
(#) kadarist válasza niedziela hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

De erdei kapcsolásban nem lenne jó?
(#) pipi válasza Ronin hozzászólására (») Nov 10, 2024 / 1

A mögöttes számoknak/betűknek jelentőségük van, nem csak a feszültséget, hanem a gyújtó áramot is specifikálják. Nézd meg az adatlapot, akár itt a Hestore-on is rákattinthatsz az irásodban lévő linkre.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
(#) NGY válasza pipi hozzászólására (») Nov 10, 2024 / 1

Így van.
A maximális feszültség és a minimális gyújtóáram mellett lényeges lehet még a maximális áramterhelhetőség, illetve a minimális tartóáram is.
(#) majkimester válasza NGY hozzászólására (») Nov 10, 2024 / 1

Van még egy jelentős különbség a kettő között. A BTA12-600C-nél a hütőfül szigetelt, a BT139-nél pedig galvanikus kapcsolatban van az MT2-vel. Ezt sok helyen ki is használják, pl. a régi fali dimmerekben a fém keretre van rögzitve közvetlen a szigetelt triak. Ezt nem ildomos más fajtával helyettesíteni, mert akkor a fém rész is feszültség alá kerülne.
(#) Ronin válasza niedziela hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Köszönöm a válaszokat.
Egy dagasztógépben van ez a Triac.
Érintő vezérelt csodamasina.
(#) FeketeIP hozzászólása Sze, 8:34 /

tirisztor helyettesítése kapcsolási rajz kiegészítése

Sziasztok!

Szeretnék kérni egy kis segítséget, adott egy akkumulátortöltő kapcsolási rajz. (csatoltam) A benne szereplő KD202G tirisztort szeretném helyettesíteni egy orosz T-100-7-112 tirisztorral.
Kérdésem, mit kéne megváltoztatni a kapcsoláson, hogy megfelelően működjön?
(#) kadarist válasza FeketeIP hozzászólására (») Sze, 8:49 /

Szia! Ezeknek a böhömöknek a nagy gyújtóáram igényük miatt trafós meghajtás kell, a kapcsolásod nem alkalmas erre. Első kép.
(#) hegman válasza FeketeIP hozzászólására (») Sze, 9:11 /

Úgy emlékszem van ilyen tirisztorom. Ha érdekel, új sosem használt.
(#) proli007 válasza FeketeIP hozzászólására (») Sze, 9:39 /

Hello! Ahogy írja István, ezeknek nagy gyújtóáram kell. Esetleg próbáld meg trafóval, mint itt..
(#) uniman válasza FeketeIP hozzászólására (») Sze, 9:39 /

A KD202G egy dióda ! Talán inkább КУ202Г lehet a típusa annak a tirisztornak.
A hozzászólás módosítva: Sze, 9:45

КУ202Г.jpg

(#) FeketeIP válasza kadarist hozzászólására (») Sze, 12:23 /

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást, és az infókat!!

Úgy érzem elengedem ezt a projektet.
(#) granpa válasza FeketeIP hozzászólására (») Sze, 12:34 /

A КУ202Г nem elérhetetlen (szerintem nálam is hempereg). Vagy nagyobb áramra van szükséged, azért használnád a 10x akkorát?
(#) majkimester válasza uniman hozzászólására (») Sze, 12:55 /

Ezt a kapcsolási rajzot valaha én követtem el. Az eredeti változata NYÁK tervel együtt még fent van a weboldalamon. És igen КУ202Г lesz az, csak elírtam. Helyette persze lehetne mást is használni, bármilyen hasonló áramú megfelel. Akkoriban volt ilyen tirisztorom és talán valahol még most is van, és én is ezzel építettem meg.

A kapcsolás egyébként, nem titok a Reszursz-1 orosz töltő egyszerűsített változata kétutas egyenirányítással a greatz helyett és az automatika rész elhagyásával.
A hozzászólás módosítva: Sze, 12:55
(#) uniman válasza majkimester hozzászólására (») Sze, 14:38 /

"Hasonló áramú"-t...csak, ha az Igt-re gondolunk, akkor már problémás.
A 10mA-s (más helyeken 3 mA) gate áram miatt nem sok 10 amperes tirisztorról tudunk...
Pl. a Tesla KT701-708 az 40 mA Igt-s.
Van egy Resurs-1 elektronikám, meg egy Elektronika töltőm...ez utóbbival most küzdök, mert néha-néha nem úgy működik, ahogy kéne... Ezekben is olyan tirisztor van.
A hozzászólás módosítva: Sze, 14:44
(#) majkimester válasza uniman hozzászólására (») Sze, 22:36 /

Én ezt az adatlapot találtam. Nehéz kisilabizálni, és javítson ki aki jobban tudja, de ebben ezek az adatok vannak (angol fordítás deepl-lel):

Неотпираюпшй постоянный ток управления
(Non-opening DC control current)
2,5mA
Szerintem ez az Igd = ezen a kapu áramnál biztosan nem nyit

Отпирающий постоянный ток управления
(Opening DC control current)
200mA
Szerintem ez az Igt = ezen a kapu áramnál biztosan nyit
(#) user1914 válasza uniman hozzászólására (») Csü, 7:07 /

Ez azért tud Gate áramot a R4 k16 ellenálláson keresztül.
Üdv. M.
A hozzászólás módosítva: Csü, 7:07
(#) FeketeIP válasza granpa hozzászólására (») Csü, 9:35 /

Ez volt "polcon", ezért gondoltam, hogy összerakok egy egyszerű kapcsolást. Amit azért lehet terhelni is.
(#) majkimester válasza FeketeIP hozzászólására (») Csü, 10:42 /

Nagy áramú érzéketlen tirisztor érzékenyé lehet tenni egy másik kis áramú érzékeny tirisztor felhasználásával. Most jobb képet nem találtam, de ez olyan mint amikor egy opto triakkal hajtjuk meg a fő tirisztort, csak a kis tirisztor vezérlését nem a fény adja, hanem annak a gate-jére adott vezérlőjel.
A kettő tirisztor együtt akkora Igt-vel vezérelhető, mint amekkora a kis tirisztor Igt-je, az Ugt igénye pedig a két tirisztor Ugt-jének összege (a nagy tirisztor katódjához képest).
Hogy az adott áramkörben ez mennyire életképes nem tudom, lehet, hogy a zéner 15V-ra cseréjével növelni kell a vezérő impulzusok nagyságát.

Egyébként a szekunder vezérlés helyett jól használható a primer oldali egyszerű triakos megoldás, például ezen az oldalon az első kapcsolás:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:50

SCR.PNG

Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem