Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   267 / 3985
(#) totti91 válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

szia..lehet hogy nekem rossz a szemem de az a láb ami ellenálláson keresztül megy a tranzisztorhoz az 6os vagy 8as?..szerintem az 6os bár nem tudom hogy mit jelent az hogy N.C.
(#) Müszi válasza totti91 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

N.C= Not Connected;
Az a láb nincs bekötve
(#) totti91 hozzászólása Aug 9, 2008 /

találtam egy tárolót itt hestoren és azt szeretném kérdezni hogy a 12 fiók lenne 878 vagy csak egy fiók?
(#) lono981 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Értem. De ezt én hogy tudom otthon megcsinálni? Gyakorlatilag egy firmwaret kell feltölteni hogy működjön a router.
(#) HodyDEATH hozzászólása Aug 9, 2008 /

Üdv...

kezdő vagyok..vagyis nkább amatőr

a kérdésem a következő lenne.. kocsimhoz szeretnék, ledes rendszámvilágítást... hogyan kellene csinálnom? a gyár foglalatod levágom és olyat szeretnék, hogy a led feje látszódjon csak..

ha ez összejött akkor szeretnék egy erős ledes ködlámpát is előre.(ami tényleg elvégz a dolgát) . csak fogalmam sincs, hogy kezdjek hozzá..

ha valaki tud segíteni köszönöm előre is..
(#) totti91 válasza HodyDEATH hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

hát ez pofon egyszerű..fehér ledek párhuzmosan kötve eléjük egy ellenállás és kész..ezt a programot használd a számításhoz
(#) HodyDEATH válasza totti91 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

kössz a progit..

igazából, hogyan kell párhuzamosan kötni?

olyan 5-5 led lenne ami világítana.. meg valami 5mmes jégfehér ledre gondoltam..
(#) Norberto válasza lono981 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Figyelmedbe ajánlom EZEN hozzászólást, illetve Topinak az azt követő hozzászólását a témához! Olvasás után keress rá pár helyen Google-val a dologra!
(#) HodyDEATH válasza HodyDEATH hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

oké!! köszi... hülyeséget kérdeztem..
(#) Kicsa hozzászólása Aug 10, 2008 /

Szevasztok!
Lenne egy olyan kérdésem hogy ha vibrál a kompaklt fénycsöves lámpa akkor mit tudok tenni?
220Vra van kötve sorban egy folytó egy 9Wos és egy 7Wos lámpa. Esetleg egy kondenzátort megkötni a bejövő 2 szálra? Vagy mit tudok tenni? Előre is köszönöm szépen
Üdv Kicsa
(#) moktec válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Szia! Szerintem vegyél új lámpákat (csöveket)! Egyébként nem szerencsés, ha két külömböző teljesítményű van sorba kötve. Csak egyformákat illik, ha azt akarod, hogy sokáig működjön. Kondik bekötése biztosan nem segíti. üdv
(#) Kicsa válasza moktec hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Szia!
Az igazság az hogy nem olyan régi lámpák,kb 1 évesek és nem sokat voltak használva.'Gyári' bekötésű,egy konyhai lámpa volt. Leszedték,így kaptam meg és utána most felraktam és ez a helyzet. Előtte nem tudom hogy vibrált-e vagy sem...Tehát akkor semmi ilyesmi 'trükel' nem lehet segíteni rajta?
Üdv Kicsa

Szia! Nyilván kinai a dolog. Ők nem szokták betartani az alapelveket. (pl.: két egyformát kötünk sorba) Nyiláván azért szált el ilyen hamar a cső (vagy a benne lévő gyujtó) mert nem egyformával lett sorbakötve. Sehogy máképp nem tudsz rajta segíteni, csak csőcserével. De feltétlen két egyforma csövet vegyél (párszáz darabja) Nézd meg hány vatt az egész (a ráírt cimke alapján) és annak a fele legyen egy cső teljesítménye, vagy kicsit kevesebb. Ha pl 20W-t, akkor 2 db 7, vagy 9 W-s csövet tegyél bele. Ha eddog pl egy 9, és egy 7 W-s cső volt benne, akkor 2 db 7W-s tegyél bele. Mivel ha két 9W-st tennél bele, az valszeg sok a folytónak. A kinaiak igencsak szeretnek gányolni. De ha betartod amit írtam, akkor két új (egyforma) csővel több évig működhet a dolog. Nemcsak párrszor tíz (esetleg szá) órát. A kinai dolgoknál nem a hosszú élet, a megbízhatóság acél. Üdv tibi
(#) bancsi15 hozzászólása Aug 10, 2008 /

Sziasztok!

Itt nagy baj ha az ellenállások 1.1KOhm-osak lennének, és a többi marad a régiben?
(#) totti91 válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

szerintem nem zavar be sokat de az a legjobb ha azokat rakod bele amit ír
(#) zoz11 válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Ha 1k1 ellenállás van bele rakva akkor is ugyan úgy felére ossza le a tápfeszt, a potin meg tudod állítani a ki be kapcsolást! Minden további nélkül használható szerintem!
(#) samu003 hozzászólása Aug 10, 2008 /

Sziasztok ! Lenne egy problémám, bár lehet hogy beszéltetek rola. Szal annyi lenne a kérdésem, hogy autoba szeretném kedvenc ps2 konzolomat használni.CSak az a bibi hogy 8,5 voltos feszt igényel a kinai masina és ráadásul 8 ampert.Tud valaki nekem segiteni vagy esetleg valamelyik forumos témába irányitani? Nem kell kész kapcsolás de a kezdö öttleteket szivesen olvasok.Köszike
(#) Kicsa válasza moktec hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Üdv!
Hát persze,ma má majdnem minden kínai.
Értem,akkor cserélem 2 db 7 Wosra... (eddig 7-9 volt,most nézem a folytót,ott pedig úgy írják hogy 2*5-7W szóval tök jó... )
Köszi szépen a segítséget!
Üdv Kicsa

Szia! Na ja tudnak a kinaiak..... Nem lenne baj, ha inkább 2X5W-t tennél bele. Akkor a fojtó sem fog legalább nagyon melegedni. Üdv Tibi
(#) csikosgabi hozzászólása Aug 11, 2008 /

Sziasztok.Hogy tudom azt megoldani ezen a kapcsoláson hogy,ha a relé meghúz ne csak addig húzzon ameddig van töltés a kondiban???Hanem akkor engedjen el ha megnyomok egy gombot.Köszi

ghj.gif

(#) totti91 válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

szerintem ha nagyobb kondenzátort teszel oda pl 1000µF osat és tovább tartod lenyomva az első gombot akkor tovább lesz behúzva a reléd de nem örökre :smoke:
(#) Dudus válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Keress rá arra a fogalomra, hogy önfenntartó kapcsolás. Ilyenkor a meghúzó relé egyik érintkezőpárját arra használod, hogy a tápot a relén tartsd. Ha nem kell, akkor a körbe épített nyomógombbal bontod a tápját és old.
(#) Imi65 válasza Dudus hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Dudus, ÖNTARTÓ. Az önfenntartó szerintem más jelent.
(#) totti91 hozzászólása Aug 11, 2008 /

sziasztok..itt hallottam egy olyanról hogy hálózati leválasztó trafó és hogy ez eléggé biztonságos mert csak akkor ráz meg ha mind a két felét megfogod..ha ennyire biztonságos akkor a házakban miért nem ilyeneket használnak?..engem is rázott már meg párszor a 230 (szerencsére még nem haltam bele)de nem elkerülhető lett volna szerintem csak egy ilyen van a hálózatba kötve
(#) sprofan válasza totti91 hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Nagyon egyszerű oknál fogva, egy akkora teljeítményű leválasztó trafó ami elbírná a háztartást rohadt drága lenne (de nagyon), annak az eséje hogy egy jártas embert megrázzon a hálózati feszkó nagyon kicsi, a kezdő meg szerintem ne pont ezzel kezdje (szerintem) mármint a villanszereléssel( aminek egyébként az az első lépése hogy főkapcsoló le, biztosíték ki - legalábbis nálam). A hálózati leválasztó trafó akkor jön még jól, ha valamit feltétlenül bekapcsolt állapotban kell méregetni stb stb... Akkor is úgy, hogy ot van a készülék melett a trafó, mert hosszú kábelen ez is ráz ám! Nem beszélve arról, hogy ennek is van vesztesége, nem valami hűde nagy viszont mivel éjjel-nappal mennie kell ez egy év alatt azért szépen felgyülemlene...
(#) DuMatyi válasza totti91 hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

szevasz!
azért nem, mert nagyon drága lenne. kW-os terheléssel cirka 20-30 eFt

Ezen kívűl a kapacitiv csatolás miatt van szvárgás a föld felé,
és hosszu szekunder vezetékkel (20-30 m) hihetelen módon, de ráz. Csak akkor véd ha EGY fogyasztót kötsz rá, földelés nélkül. Mert ha két fogyasztó lesz testzárlatos, akkor a két sasszi között kikerül a 230 v. gyakorlatilag a két kivezetést fogtad meg....
(#) Dudus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Ha az áramszolgáltató "jó ötletnek" gondolná nem földelné a nullát és máris "leválasztó trafón" kapnád az áramot tőlük.

De valamiért nem ezt teszik....
(#) mazso1988 hozzászólása Aug 11, 2008 /

Sziasztok
abban szeretnék segjtséget kérni hogy valaki nemtudna adni nekem kondenzátor színkód táblázatot?
Üdv
(#) mazso1988 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Szia
én igazábol olyan szinkódosra gondoltam mind amilyenek az ellenállások szinkódjai ilyen kondim lenne egy rakattal és azoknak kéne meghatároznom az értékeit.
de azért köszönöm
(#) m.joco hozzászólása Aug 11, 2008 /

Hello
Az alábbi kapcsolást szeretném megépíteni a kocsinkba. Szerintem elvileg működőképes, de ha esetleg egy kedves kolléga vetne rá egy pillantást, akkor nagyon megköszönném .
Nem tudom, hogy a tirisztor típusa megfelelne-e, illetve az IC1-nél levő 4,7µF-os kondenzátort nem kellene-e kisebbre cserélni. A kapcsolást az egyik nyomógombbal lehet aktivizálni(ON), mikor már kinyitottuk az autó ajtaját. A kikapcsolás 2 nyomógombbal történne(OFF), amelyek nyomásra nyitják az áramkört.
Az egyik kondenzátorhoz nincs odaírva az értéke, szerintem 1000µF megfelelne, és hiányzik még az egyik reléről egy paralell dióda.
Előre is köszönöm. Üdv.
Következő: »»   267 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem