Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Altium Designer

Témaindító: Pavel, idő: Feb 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 47
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

És a végeredmény.
(#) sztiksz válasza bbatka hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

hali, nézd meg jól a képeidet

és a pdf et

az alul lévő pad ek nálad sincsenek ott (:

ugyanez a hibám nekem is printpreview be nekem is jó de pdf be már nem
(#) bbatka válasza sztiksz hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Nem tudom mire gondolsz. Szerintem rendben van. Van egy alsó réteg is.

nézd meg jobban

mellékletbe bekarikáztam mire gondolok

altium.jpg

(#) Norberto válasza sztiksz hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

sztiksz!

Tőled kérdem egyedül, tulajdonképpen miért is kell neked ez az egész mindenképpen PDF-ben? Az Altium alól nem tudsz nyomtatni 1:1 méretarányban, rendesen?

Elhiszem és tudom is, hogy a PDF egy jó és népszerű formátum, de egy fölösleges pluszlépést minek csináljon az emberfia, ha a program úgyis megmarad az Altium formátumában és akármikor elő lehet szedni és nyomtatni az Altium alól?

Amúgy megvan a megoldás.

Legalábbis én nem konvertálgattam PDF-be semmit, tehát maga az Altium alól való nyomtatást vettem előtérbe.

A lépéseket lefényképeztem és mellékletben megtalálhatóak.

Első kép: magát a nyomtatandó NYÁK-tervet ábrázolja

A képernyőn tehát a NYÁK-terv legyen. Ezután Fájl menü >>> Page setup almenüt kell választani

Második kép: mindenképp szükséges azokat beállítani, amiket kékkel karikáztam be! A Scaling a méretaránnyal függ össze, az ottani 1.00-ás jelenti az 1:1 méretarányt. Kicsit lejjebb található a Color set választási lehetőség, ott feltétlenül Mono-t kell választani!

Ezek kiválasztását követően tovább kell menni az Advanced /további speciális lehetőségek/ gombot megnyomva!

A harmadik kép arról árulkodik, miként néz ki az új ablak tartalma annak feltételezésekor, hogy a Top layer-t akarjuk nyomtatni.

A bal oldali listában alapértelmezettként ott van még a Top overlay, a Mechanical layer is, ezeket tetszés szerint kitörölhetjük (jobb egérgomb a megfelelő sorra, és Delete), bár általában a Mechanical-t nem szokás és nem célszerű (főleg, ha a mechanical layer fontos a gyártás szempontjából -> viszont nem ezen a rétegen szerepelnek a furatok és via-k sem!!!). A kulcs a rózsaszínnel megjelölt lehetőség/rubrika. Ennek a bepipálása jelenti azt, hogy a furatok is látszódjanak a nyomtatott képen.

Felül az Include Components oszlopban jelen nyomtatáskor /épp a Top layer-t szeretnénk nyomtatni/ csak a Top-nál legyen pipa. Hiszen egyszerre semmi értelme több réteget is egymásra nyomtatni.

Értelemszerűen ha majd a Bottom oldalt szeretnénk nyomtatni, akkor középen felül a Top-ból ki kell venni a pipát ás átrakni a Bottom-hoz, illetve a bal oldali listában a Top layer-t ki kell törölni, és beilleszteni az Insert layer paranccsal a Bottom layer-t.

Mindezek beállítása után alul egy OK gombot nyomunk.

Tulajdonképpen ezzel végeztünk is a művelettel, lehet is nyomtatni. Persze a File >>> Page setup-nál célszerű beállítani a Mono és egyéb lehetőségeken kívül a nyomtató paramétereit is (Printer Setup gomb)!

A negyedik képen a szürke felületektől mentes, furatozott végeredmény látható.
(#) sztiksz válasza Norberto hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

azért szeretném pdf be, mivel nincs itthon nyomtatóm

a 4es képet honnan kopiztad ki? nyotmtatási képből?

mert ott nekem is minden jó.. csak ha kinyotatom akkor nem lesz ugyan az mint ami bevan állítva... és nem a pdf a hiba szerintem... a pdf nyomtató ugyan úgy működik mint ha papírra nyomtatnám, ergó ha papírra nyomtatnám se lenne jó!

és mivel nincs itthon nyomtatóm, és ahol kitudom nyomtatni ott nincs fent altium ezért jó a pdf forátum 4000dpi ben

Igen, a 4-es kép az a Print Preview-ból való. De kinyomtattam itthon nyomtatóval is, és ugyanez az eredmény.

Apropó: milyen Gerber-nézőt használsz?

ne keverjük most bele a gerber fileokat, simán a pcb t nemtudom kinyomtatni, gerberfiloknák a padok ottvannak, ott csak a lyukak nincsenek benne

PCB filenál rámegyek h page setup beállítok mindent a default printsnél is beállítok mindent toplayer multilayer(double sided) és holes megnézem nyomtatási képet tökéletes miden ott van, padok lyukak a közepén a huzalozás minden fasza, ráegyek h nyomtatás és a nyomtatásnál nincsenek ott a padok ..

mostrakom másodszor újra az altiumot hátha...

Akkor ezek szerint lehet, hogy a PDF Creator-t is újra kellene raknod, vagy esetleg másik (újabb-korábbi) verziót kipróbálni belőle.

A PDF megjelenítőddel van valami gubanc. Nálam a PDF-ben is normálisan látszanak a PAD-ek. Sőt ma a munkahelyen kinyomtattam a beszúrt PDF-t és tökéletes azt leszámítva hogy a 0,2mm vonalvastagsággal nehezen bírkózik már meg a lézerfénymásolónk. Ilyen vékony huzalvastagsággal még nem fotóztam nyákot. Biztos nagy szívás lesz. Szóval a PDF megjelenítőd viccelt meg. Ja és nyomtatáskor a fénymásoló beállításai közt a grafikust választom és még véletlenül se a vektorost. Nyomtatás után ellenőrizd le a panel méreteit.

igen, köszi szépen azzal volt...
vista pdf... acrobattal tökéletes

köszi mindent!!!

ahh ilyen banális hibát 4napja ezen idegeltem

szívesen
(#) hátor hozzászólása Aug 20, 2008 /

Sziasztok ! Protel Altiumot használok és volna vele gondom .hátha tudtok segíteni . Terveztem már többfajta alkatrészt ami nem volt benne az alap könyvtárakba és a tervezés során jól müködött a panelon rajta voltak az alkatrészek, de most olyat szeretnék ,hogy egy már meglévő schematicshoz szeretnék illeszteni egy új Footprintet,de nem találom a schematicsját ,hogy a componens projectbe betudnám illeszteni az új footprintet. A Miscellareous Connectors könyvtárrol lenne szó azon belül pedig a SUB - D25 csatlakozóról
(#) iamrob válasza hátor hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Én a 6.7-et használom, és csak saját libeket, de szerintem működik gyári libbel is.
Ahol a schematicba tudsz letenni alkatrészeket, ott a listán jobb gomb az adott alkatrész nevén. A megjelenő menüben az alsó "Edit component" kiválasztásával behozza szerkesztésre az alkatrészt.

Remélem érthető volt és nálad is működik...
(#) hátor válasza iamrob hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

Köszi a segítséget müködik.
Volna mégegy kérdésem , kétoldalas nyákot terveztem és nem tudom ,hogyan kell kinyomtatni külön -külön a rétegeket,mert ilyet még nem csináltam !

SMD ISP.JPG

(#) Xenen Mo válasza iamrob hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

Véletlenül nem Vista alatt használod?
Illetve sikerült valakinek már Vista alatt életet lehelni a progiba?
(#) iamrob válasza hátor hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

File/Page Setup... majd Advanced...
Itt az ablakban beállíthatod a nyomtatandó rétegeket és ezek sorrendjét, ill. még néhány dolgot. A többi már elég egyértelmű, ha mégsem, akkor kérdezz.
(#) iamrob válasza Xenen Mo hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

XP alatt használom, és nem is a DXP-t, hanem Altium Designer 6.7-et. Ezért sajnos nem tudom, hogy vista alatt mennyire megy/nem megy.

(Közben megnéztem. Az Altium honlapja szerint megy vista alatt.)
(#) Xenen Mo válasza iamrob hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

Crackel szokott baj lenni, meg ha jól emlékszem akkor az UACt tönkre vágja és semmi nem indul aminek renszergazdai jogosultság kell. Asszem megpróbálok egy uj verziót.
(#) ciw hozzászólása Szept 5, 2008 /

Üdv !

A protel 99 se-t már régen használtam és már csak foltokban emlékszem a lelkivilágára.
Áttértem az eagle-re és eddig jó is volt, de sajnos az autoroutere elég gyenge és ahogy a nyák bonyolódik egyre több munka marad rám.

Úgy döntöttem, hogy visszatérek a protelhez, egész pnotosan az Altium Designer 6-hoz.

A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy ha egy nyákra poligont teszek és megadom, hogy a GND NET-hez csatlakozzon, akkor az autorouter szépen összehuzalozza a panelt és a poligont otthagyja. (mintha egy másik réteg lenne, de nem az !).

A gnd lábakat persze beköti, nade ez így full zárlat.

Az eagle a nem GNDs-net től elválasztotta a poligont, de a protel ezt nem csinálja.

Mi lehet ezzel a gond?

(#) Norberto válasza ciw hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

LINK

Ilyen formában próbáltad?
(#) ciw válasza Norberto hozzászólására (») Szept 8, 2008 /

Igen így, de ujrahuzalozás után is a régi marad a poligon, ráadásul úgy, hogy az autorouter azt hiszi, hogy az úgy rendben.

Most az a megoldás vált be, hogy előbb simán összehuzaloz, utána poligon lerak és frissítem a poligont.

Ha újra huzalozok, akkor poligont eltüntetem, az autorouter elvégzi a huzalozást és utána visszakapcsolom a poligonokat.

Ez így bevált, csak nem tudom hogy ez e a gyári megoldás, esetleg nincs-e egyszerűbb.

A másik bajom ami előjött (az eagle-ben is baj volt), hogy mondjuk én 10mil vezetékszélességet és 10mil szigetelőtávolságot állítok be a drc-ben.

Viszont van a panelen olyan alkatrész aminek ettől sűrűbben vannak alábai és emiatt hisztizik az autorouter.

Namost, ha én engedek a 10 mil-ből akkor ugye a legyártásnál fognak vergődni.

Mi erre a megoldás, olyan lehetőség nincs a protelben, hogy csak az érintett sűrűlábú alkatrész környékén csökkentse vezetékszélességet és szigetelőtávolságot?

Egyébként hétvégi kísérleteim bebizonyították, hogy nem volt rosszötlet visszatérni a protelhez, mert azt a panelt amit az eagle feladott 55%-nál, azt a protel 100% ban megcsinálta 8 s alatt !
(#) bbatka hozzászólása Szept 17, 2008 /

Kérlek benneteket segítsetek ha tudtok. Állandó problémám hogy automatikus huzalozást használva kétoldalas nyáknál felülről huzaloz, nem kívánatos módon, bizonyos alkatrészeket (elektrolit és fólia kondi, kvarc). Nos ezeket felülről forrasztani elég érdekes. Utólag kézzel szoktam javítgatni ezeket.
Legutóbb kitaláltam hogy az alkatrészek lábait kettős kattintással átszerkesztem. Eredetileg ezeknek is multi-layer van beállítva rétegnek ami tartalmazza a top-layert is. Gondoltam a multi-layer-ből csinálok bottom-layert. Működött is a dolog csak éppen egyiken sem volt furat. Ha jól emlékszem utólag pad-ket helyeztem el ide és mintha a hálózatukat is be kellett volna állítani ezeknek a padeknek.
Nincs valami egyszerűbb módszer?
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Szept 17, 2008 /

Sikerült átvernem a Protelt a top-layer-en kitakartam az alkatrészeket kitöltéssel és ezután huzaloztattam.

UVscanner.gif

(#) Sly hozzászólása Szept 20, 2008 /

Hali mindenkinek!Én is nemrég kezdtem el használni a DXP2004-et és egy nagy problémám lenne...Hol lehet beállitani hogy mennyi legyen az autoroute-nál a pályák közötti távolság?És hol lehet beállitani azt hogy legyen átkötés(és ezt mivel mutatja?)Ha tudtok segitsetek köszi!
(#) bbatka válasza Sly hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Az Auto Route/Electrical Clearances alatt tudod beállítani. De ezt már akkor be kellett volna állítanod, amikor a PCB varázslóval létrehoztad a nyákot.

Az átkötések számát és helyét a program határozza meg. Az előző hozzászólásomban van a trükk leírva hogy hová ne tegyen ha nem akarod. Ki kell takarni azokat a részeket.
(#) masters hozzászólása Okt 18, 2008 /

Megrajzoltam a schematikus rajzot és ezeket az utasításokat követtem.

Idézet:
„Szóval a lépések:
(minden létrehozott fájl egy mappában legyen!!!)

1. rajz megrajzolása (neked ez már készen van)
2. gondolom, lementetted valamilyen néven a rajzot
3. létre kell hoznod a Fájl menüben egy PCB Project-et
4. bal oldalon a rajzot, amit korábban már elkészítettél, rá kell húzni az újonnan létrehozott PrjPCB-hez...ezzel meghatározod, hogy a projekthez az a rajz tartozzon
5. a projektet lemented...ezt úgy tudod megcsinálni, hogy rámész jobb gombbal bal oldalon a PrjPCB-re (ezután a korábbi piros színű mentés ikon szürkére változik bal oldalt a Projects menüben)
6. a rajzzal egyező néven létre kell hozni egy PCB fájlt, a DXP-n belülről, de ezt már a PrjPCB ikonra kattintva kell megcsinálni (tehát nem bemész a mappába, és csinálsz egy ilyen fájlt, hanem a programon belülről készíted el az üres PCB-t)
7. ha megvan az üres PCB, akkor az SCH részbe bemész és a Project menüben lesz egy "Compile PCB project" nevű szöveg, arra kell majd rákattintani
8. létrejön a már nem üres PCB, és az alkatrészeket szabadon módosíthatod, stb-stb
9. de mindezt csak azután, hogy a létrehozott PCB-ben rámész egy üres helyre, ahol tart még a zöld csíkozott rész, de már alkatrész nincs benne...szóval rákattintasz a zöld részre bal gombbal és ilyenkor kijelölődik a zöld rész...ezután nyomsz egy Del billentyűt...a zöld rész eltűnik, az alkatrészek maradnak...”

De mégsem jelenik meg a pcb-n semmi.

Mit csinálok rosszúl?
(#) Norberto válasza masters hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Első vonatkozásban az a sejtésem, hogy nincs beállítva az alkatrészekhez footprint, azaz tokozás. Vagy az az alkatrész-adatbázis (Library) nincs feltelepítve használatra, amiben az egyes tokozások szerepelnek.

Valamint azt hiszem, hiányzik egy menüpont említése (anno kimaradt) a leírásból.

Tehát a 8-as és 9-es pont közé tennék most egy 8 és feles menüpontot, amiben ez szerepelne:

Idézet:
„A Design menüben a legelső lehetőséget kell választani, ami valami ilyesmi lesz: Update PCB Document xyz.PCBDOC Erre rákattintva, előjön egy ablak, amiben bal oldalon alul a Validate gombot kell elsőként megnyomni, majd ezt követően a mellette lévőt, Execute gombot! Ha minden jól ment, akkor ezt követően automatikusan a létrehozott "kusza" PCB dokumentum fog megnyílni.”
Következő: »»   9 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem