Fórum témák
» Több friss téma |
Szia .Megmértem a bemeneti pont és a telep + pontját 4,1V. Bemeneti pont telep -tív pontja=0,36V. Sajnos ezek az értékek nem közelítenek a2,8Vhoz.
Akkor ez így biztos nem jó. Lehet megpusztult a 7106, de az is esélyes, hogy valamelyik segédáramkör (Ic) okozza a túlterhelést.
Amúgy amit mértél kicsit furcsa, mert a kettőt összeadva, ki kellene jönni a 9V telepnek. Ha ki tudod venni az Ic-ket, akkor lehet mérni, hogy helyre áll-e a rend. Ha nem ekkor gondolom dobhatod, mert a műszeráramkörben a 7106 általában egy "bitumen" pötty alatt van. De mindegy mert a javítás gazdaságtalan, így okafogyott lesz.
Azért ne vedd el a kedvét, vannak őrültek: Bővebben: Link
A műszer be volt kapcsolva amikor mérted? Mondjuk az összeg úgysem stimmel.
Igen mert például ha méréshatár feletti feszt kap nem is csordul túl. De ezek a mérési eredmények atoll is függenek hogy melyik mérés határon van a műszer. Például a200 ohmos állásban amint azt írtam jól mér. Itt a telep +pótján 7,7V negatívón 1,3V ami pont a tápfesz.
Igen a műszer bekapcsolt állapotban volt a mérés alatt. kikapcsolt állapotban csak a telep+ pontján van fesz 9V.
Hello! Látom vagy nem érted, vagy nem akarod megérteni ami írok.
Remélhetőleg van másik műszered amivel mérsz. A vizsgáló műszer COM pontját összekötöd a rossz műszer COM pontjával. Bekapcsolod Őket, és a vizsgáló műszer másik bemenetével rámérsz a rossz elemének + pontjára. Ekkor +2,8V-ot kell hogy mérjél. Ha átteszed a zsinórt a telep - pontjára, akkor -6,2V lesz az eredmény. Feltéve, hogy az elem tényleg 9V. Ennyi lenne az egész. Ha ez nem így van, hanem más értékeket mérsz, akkor valami probléma van. Vagy hibás a 7106 vagy, valami terheli a COM pontot. Az, hogy ellenállásban jól mér megtévesztő lehet, mert akkor nem a referencia feszültséghez hasonlítja a mért mennyiséget, hanem két ellenállás arányát méri. És az független lehet a referencia nagyságától. (Amennyiben az adatlap ajánlása szerint mér ellenállást, mert kimondottan nem ismerem a műszeredet.)
szia, ha úgy mérek ahogy most leírtad akkor a telep+ pontján 8,25V negatív ponton 0,8V.
Akkor bizony a COM és -9V között zárlat (esetleg valami dióda PN átmenete) van. Azt meg kell keresni. Mert a 7106-nak a COM-hoz képest szüksége van a negatív feszültségre.
Oké. Elkezdek méregetni, de egyre kevesebb reménnyel.
Ha "rendesen" mér, a 7106 IC ritkán rossz. A méréshatár pontokat rendben kiteszi?
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2024
Tőlem hiába kérdezed, Zsel55 tulajdonában van a műszer. De..
Ha jól működik valami, akkor ritkán rossz.. De a "rendesen", az nem műszaki paraméter. Ha a "méréshatárpontok" alatt a tizedespontot érted, azt nem a 7106 kapcsolja. A 7106 mindössze annyit tesz, hogy összehasonlítja az arányt, a referenciát a bemeneti jellel és azt kijelzi 1000-el megszorozva. Fogalma sincs a méréshatárról (méréstartományról), mert Ő mindig csak a +-200mV-ot látja. Az adatlap 6. oldalán ezt egyértelműen leírják.. Display Count=1000*(Vin/Vref) Tehát még a Vref-ről sem tud semmi, csak annak egy kötelező tartományba kell esni. A megjelenítés értelmezése(közvetlen olvashatósága) miatt választják 100mV vagy 1V-ra. A számláló pedig 2000-ig számol, ezért +-1999 lehet a kijelzett érték. Remélem a szlogen, nem a "Zongoraórát adok-veszek! A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2024
Sziasztok!
Érdekel a véleményetek, hogy a pirossal jelölt potenciométerek melyik mérésmód kalibrációjára szolgálnak, mert én belecsavarodtam. Jobb klikk a képen ---> "kép megnyitása új lapon" lehetőséggel teljes méretben nézhető a kép. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2024
Tudom mi kapcsolja a pontot. Sokszor annak az írnék a zárlata húzza el a tápot.
Szia. Igen a tizedes pontokat rendesen kiteszi. Az összes félvezetőt ( tranzisztor, dióda, )végig mértem kivéve az ic ket, nem találtam hibát. Most ilyen állapotban marad de bísztos hogy előveszem még ha eszembe jut valami vele kapcsolatban.
A pontokat a cd40... teszi ki. Ezek szerint az sem zárlatos. Amit megnéznék,az a zárlatos tranzisztorral soros alkatrészek. Amit esetleg még kérnék, mit mér 200mV-ban Az stabil e vagy sokat változik.
A méréshatárválasztó alatt rendben vannak a fóliasávok?
Heló, igen levettem azt is ,ot minden rendben.
Itt a soros alkatrészeken a söntöket érted(R3,-R10 ig?. Ezeket már ellenőriztem,jok.
A 2V os határon 0,53mV,20V os határón 0,55mV,a 200mV os határón 55 mV ot mér egy 1,5 v os
elemről. Itt már rég túl kéne csordulnia. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2024
Én inkább megfordítanám a kérdést. Mit szeretnél elérni? Bizonyítottan rosszul mér valamilyen módban? Vagy csak szeretnéd "pontosabbá" tenni?
Egyet már eltekertem és az nem a feszültség kalibrálása volt, így igen, már rosszul mér.
Egyébként az alap problémám az volt, hogy a feszültségmérése kissé eldriftelt.
Szerény meglátásom szerint a VR1 es potival kellene 100mV-ot beállítani a 2. R+ ( referencia ) lábra a COM-hoz képest.
A "rendesen" mér valóban nem műszaki megfogalmazás. Azt akartam írni, bár ez sem műszaki nyelven van, ha van valami összefüggés a műszer bemenetén lévő jel és a kijelzett érték között, akkor a 7106 ritkán rossz. Hiba legtöbbször túlcsordulás, vagy nem mutat semmit képében jelentkezik. Amit még félre gondoltam, a régi műszerekben volt a cd40xx a pontokért felelős, ebben úgy nézem csak a zümmert hajtja meg, valamint elemről megy, így a tápot sem húzhatja el.
Idézet: Tőled úgy gondolom nem volna szégyen...Nagyon tetszenek a megoldásaid, segítőkészséged.. „Zongoraórát adok-veszek!”
Köszönöm, úgy néz ki sikerült: 100.0 - 100.1 mV-ot sikerült kijátszanom a potival, így 0.003V-al mér kevesebbet, mint a referencia.
Most már csak a hőmérsékletét kell visszaállítanom, amit a VR8-al elkalibráltam, bár az nem izgat annyira.
Az ingyen elvihetőben kaptam ezt a Voltcraft VC870 multimétert, ami agyhalottnak tűnt. Azóta sikerült életet lehelni bele, és csak okulásképpen írok róla.
Bekapcsolva low battery hibát jelzet, ezért pár másodperc múlva ki is kapcsolt. Belül átnézve semmi látható nyom. A kapcsolás lényege egy Texas MSP430 mikrokontroller és egy Cyrustek ES51966 ADC. A low battery-t egy sima ellenállásosztóval érzékeli az ES IC, ott nem volt gond. A tápfeszültségek és órajelek is rendben voltak. És még az ES-re kapcsolt külső referencia is a leosztás utáni -200mV értéket mutatott. Akkor hol a hiba? Az MSP és ES között soros kommunikáció (CLOCK + STATUS) van. Az órajelet az MSP adja, és 3.6V-on működik. Erre rámérve gyanús lett. hogy az órajel szép 3.6V-os négyszög, de az adatvonalon sokkal kisebb a jel, csatoltam. Itt a szkóp GND az ES GND-jére volt kötve, ami valójában +2,5V a MPS GND-hez képest. Az STATUS vonal tehát csak kb 500mV-os jelet adott azt is magas szint közelében, ezért minden bit ami ott átment, azt az MPS magasnak érzékelt, beleértve a LOWBATT bitet is. Ez okozta a működésképtelenséget. Az MSP és ES között soros vonalak direktben mennek, felül semmi, alul pedig az MPS alá mennek át a via-k, szóval gyakorlatilag semmi alkatrész nincs a vonalakon, ami zárlatba mehet. A hibát az MSP sűrű lábkiosztása közötti zárlat okozta. Erről sajnos nem csináltam jó képet, de nagyító alatt látszottak kis Tin Whisker-ek. (Mi ennek a jó magyar neve?) Nagyon nehezen észrevehető, mert a flux sem lett lemosva gyárilag, és mindent beterített a fehéres maradék. Kétszer átmostam izopropil alkohollal, és a hiba elhárult. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2024
Szép munka, gratulálok! Rám egy VC850 vár, nincs kapacitásmérés. Jó móka lesz úgy érzem.
Gratulálok a sikeres javításhoz ! Nekem nem lett volna türelmem hozzá. Szerdán érkezik az utódja. VC-871
|
Bejelentkezés
Hirdetés |