Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   973 / 973
(#) SKY válasza ötfelezős hozzászólására (») Vas, 16:07 /
 
Nem arra gondolsz, hogy 3 év alatt megváltozott a szabvány magyarázó ábrája is? A 2007-es kiadásban még valóban ment a fürdőhelyiségbe egy 1-es PE vezető a testhez és a kiegészítő összekötésnél a 3-as jelű választható volt, hogy a testre csatlakozik, vagy egy újabb vezetővel az elosztó PE sínjére.
A 2012-es kiadásban már ilyen sincs. Az 1-es elvileg egy sima PE vezető, ami lehet akár 1,5-ös is, ha olyan vezetékezés lett kialakítva a fürdőhelyiségben. A kötődobozokban, dugaljakhoz fázisvezetővel együtt, védetten van vezetve, tehát még 2,5-ösnek sem kell lennie kötelezően.

Amúgy meg a kiegészítő összekötésnél miért számít, hogy milyen a PE vezető? A közvetlenül földelt készüléktestről kellene indulnia egy közeli, nulla potenciálon lévő fémszerkezetre és erre a szakaszra van egy minimális keresztmetszet, hogy ne léphesse túl a potenciálkülönbség a veszélyes értéket testzárlat esetén.
(#) mikrokapcsolo válasza gyulank hozzászólására (») Vas, 20:01 / 2
 
Mint regisztrált szerelők, nagyon szeretjük az "ingyen van a 32A" kifejezést. Először is, semmi sincs ingyen.
A 32A be bele kell számolni a minden napszaki és a vezérelt tarifát is, tehát ha neked 16-16A van, akkor ezt a keretet "kimaxoltad". A teljesítmény bővítéshez a 32 feletti Amerekre 3900Ft + Áfa csatlakozási díjat kell fizetni.
A bővítést a következőképpen képzeld el:
-Keresel egy a közeledben levő Regisztrált szerelőt ITT. Ő kimegy, felméri a jelenlegi helyzetet és megállapítja, hogy az igényelt bővítést elbírja-e a jelenlegi hálózat, rendben van e a méretlen és mért fővezeték, a mérőhely, stb.
- Amennyiben a jelenlegi dolgok megfelelnek a szabványoknak, előírásoknak abban az esetben a reg.szerelő beadja az igénybejelentést.
- Amenniyben nem megfelelő a helyzet úgy szabványos mérőhelyet kell kialakítani, földeléssel, stb. (ennek költsége súlyos százezrek is lehetnek)
- A beadott igénybejelentésre a szolgáltató válaszul küld egy Műszaki Gazdasági Tájékoztatót (MGT) amiben leírja hogy mit biztosít ő és mit kér a felhasználótól, valamint ebben az összes felmerülő költség felsorolásra kerül. Ennek elfogadására 3 hónap áll rendelkezésre.
- Ha minden jó volt és nem kell a mérőhelyhez hozzányúlni, akkor az MGT-t elfogadva és a Csatlakozó Műszaki Dokumentáció (CSMD)-t kitöltve visszaküldve és a felmerült csatlakozási díjat befizetve a folyamat majdnem véget ért, a szolgáltató küld egy szerződést azt szintén alá kell írni, vissza kell küldeni, ezután pedig jön a szolgáltató és elvégzi a bővítést. Ha benne van a dolog a szumma 32A keretben, csatlakozási díj nincs, ilyenkor egy kb 20.000 Ft-os összeg kerül felszámításra az áramkorlátozó cseréje, zárópecsét elhelyezésre. Szóval ez sincs ingyen.
- Ha szabványos mérőhelyet kell létesíteni, ennek rengeteg kritériuma van, ezeknek mindnek meg kell felelni, ezeket ki kell építeni, ezután kell a megfelelő dokumentumokat visszaküldeni, és utána jöhet a szolgáltató elvégezni a bővítést.
Sajnos a mérőhely készre jelentését (még ha hozzá se kell nyúlni) csak minősített vagy regisztrált szerelő végezheti, neki is van egy munkadíja, szóval akkor sincs ingyen, ha minden rendben van a jelenlegi mérőhellyel, bár ez az esetek igen kevés százalékában szokott úgy lenni, hogy ne kelljen hozzányúlni semmihez.
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Hé, 12:52 /
 
Én sem mondtam mást. Ha nem jó alakú, nem fér be. Akkor már nyomorgatni kell, ami idő... Ezt oldja meg a drágább szerszám. Időt spórol. Meg nyilván egy hatszög közelebb áll a kerek formához és egyenletesebb préselést tesz lehetővé. Ha megnézed, az olcsó megoldás, amikor rányom a kolléga egy picit a fogóval, ami az első kihúzáskor le is esik, vagy rosszabb esetben benne marad a lukban, a vezeték meg a kezedben. Az első célszerszám kétoldalról présel, de több párhuzamos foggal. Aztán jön a négypofás többfogú, aztán a hatpofás többfogú. Egyre több felületen, egyre több hidegfolyásos érintkezés.
(#) proba válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Hé, 21:08 /
 
Mikor változott a szabály? Nálunk a 32A+10A vezéreltet fillérekért adták, az áramszolgáltató részéről. ( jó persze új földelést kellett csinálnom, a tetőtartónál egy csavaros kötöelemet feltenni, mert az összetekerés nem volt jó, meg a szakértőnek párezer forintot leperkálni, hogy igazolja a hálózat megfelelő.. ) de csak azért nem hagyták meg a vezérelt 16A-t mert a bejövő vezeték keresztmetszete kicsi volt hozzá. Nem kellett hálózatfejlesztést, bővítést semmit fizetni. Talán az automaták árát elkérték, de abban sem vagyok biztos. ( 2020)
(#) még1MbR válasza proba hozzászólására (») Hé, 21:12 /
 
Én 2017-ben csináltam a szabványosítást, akkor még külön lehetett feltolni "ingyen" a 32A-re a vezéreltet és a normál mérőt is.
Nem olyan régen változtattak ezen, 1-2 éve talán. Most perkálni kell keményen, amint túlléped a 32A-t összesen.
(#) mikrokapcsolo válasza proba hozzászólására (») Hé, 21:26 /
 
Elég sok változás 2021-ben jött be, azóta vannak az új rendszerengedélyes mérőhelyek, új követelmények.
(#) gyulank válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Kedd, 18:35 /
 
Azért én úgy olvastam, hogy nem olyan régóta van ez így. Szóval mondjuk 21-ben, mikor szabványosították nálam, mikor kitalálták ezt az ingyenes bővítést, lehetett volna bővíteni külön, és a kiszállásra is valami 8e-re emlékszem, és azóta találták ki, hogy ne lehessen. De nekem most lett volna ügyintézésem amibe akkor már alapból beírtam a 32A igényt, de így már akkor inkább kihúztam. Mikor szabványosították, kicserélték az alu kábelt az oszlopról, de nem tudom, miért nem alapból 32A-re szabványosították, utólag kérdeztem, és mondták, hogy nem 32A lesz, arra majd megint ki kell cserélni a kábelt, meg mindent. Pedig arról volt szó, hogy 32A kell.
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 19:33 / 1
 
Gyulánk! Pedig arról volt szó.. "Papír beszél, kutya ugat!"
Ha le van írva az igénynél, akkor tudsz reklamálni. Ha nincs akkor nem tudsz.
(#) Villanymozdony hozzászólása Sze, 23:12 /
 

ÉV relé max árama

Sziasztok!
Ha van egy 32 A-es főbiztosító, és arra csatlakozik egy ÁVK, ami csak 25 A-es, de az alatta lévő kismegszakítók együttes terhelhetősége nem éri el a 25 A-t, akkor az ÁVK 25 A-es értéke megfelelő?
(#) Atis57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») 7:40 / 1
 
Szia!

--Ide kell a 40A s tipus. mert előtte 32A-s a túláramvédelem .

--másik megoldás több FI/RCD relénél mindegyik elé teszel egy megfelelő kismegszakitót ,
s akkor tehetnél akár 6A -s Fi relét is.
(#) Villanymozdony válasza Atis57 hozzászólására (») 9:57 /
 
Köszi!
Akkor teszek elé egy 20A-s kismegszakítót.
Következő: »»   973 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem