Fórum témák
» Több friss téma |
Nem arra gondolsz, hogy 3 év alatt megváltozott a szabvány magyarázó ábrája is? A 2007-es kiadásban még valóban ment a fürdőhelyiségbe egy 1-es PE vezető a testhez és a kiegészítő összekötésnél a 3-as jelű választható volt, hogy a testre csatlakozik, vagy egy újabb vezetővel az elosztó PE sínjére.
A 2012-es kiadásban már ilyen sincs. Az 1-es elvileg egy sima PE vezető, ami lehet akár 1,5-ös is, ha olyan vezetékezés lett kialakítva a fürdőhelyiségben. A kötődobozokban, dugaljakhoz fázisvezetővel együtt, védetten van vezetve, tehát még 2,5-ösnek sem kell lennie kötelezően. Amúgy meg a kiegészítő összekötésnél miért számít, hogy milyen a PE vezető? A közvetlenül földelt készüléktestről kellene indulnia egy közeli, nulla potenciálon lévő fémszerkezetre és erre a szakaszra van egy minimális keresztmetszet, hogy ne léphesse túl a potenciálkülönbség a veszélyes értéket testzárlat esetén.
Mint regisztrált szerelők, nagyon szeretjük az "ingyen van a 32A" kifejezést. Először is, semmi sincs ingyen.
A 32A be bele kell számolni a minden napszaki és a vezérelt tarifát is, tehát ha neked 16-16A van, akkor ezt a keretet "kimaxoltad". A teljesítmény bővítéshez a 32 feletti Amerekre 3900Ft + Áfa csatlakozási díjat kell fizetni. A bővítést a következőképpen képzeld el: -Keresel egy a közeledben levő Regisztrált szerelőt ITT. Ő kimegy, felméri a jelenlegi helyzetet és megállapítja, hogy az igényelt bővítést elbírja-e a jelenlegi hálózat, rendben van e a méretlen és mért fővezeték, a mérőhely, stb. - Amennyiben a jelenlegi dolgok megfelelnek a szabványoknak, előírásoknak abban az esetben a reg.szerelő beadja az igénybejelentést. - Amenniyben nem megfelelő a helyzet úgy szabványos mérőhelyet kell kialakítani, földeléssel, stb. (ennek költsége súlyos százezrek is lehetnek) - A beadott igénybejelentésre a szolgáltató válaszul küld egy Műszaki Gazdasági Tájékoztatót (MGT) amiben leírja hogy mit biztosít ő és mit kér a felhasználótól, valamint ebben az összes felmerülő költség felsorolásra kerül. Ennek elfogadására 3 hónap áll rendelkezésre. - Ha minden jó volt és nem kell a mérőhelyhez hozzányúlni, akkor az MGT-t elfogadva és a Csatlakozó Műszaki Dokumentáció (CSMD)-t kitöltve visszaküldve és a felmerült csatlakozási díjat befizetve a folyamat majdnem véget ért, a szolgáltató küld egy szerződést azt szintén alá kell írni, vissza kell küldeni, ezután pedig jön a szolgáltató és elvégzi a bővítést. Ha benne van a dolog a szumma 32A keretben, csatlakozási díj nincs, ilyenkor egy kb 20.000 Ft-os összeg kerül felszámításra az áramkorlátozó cseréje, zárópecsét elhelyezésre. Szóval ez sincs ingyen. - Ha szabványos mérőhelyet kell létesíteni, ennek rengeteg kritériuma van, ezeknek mindnek meg kell felelni, ezeket ki kell építeni, ezután kell a megfelelő dokumentumokat visszaküldeni, és utána jöhet a szolgáltató elvégezni a bővítést. Sajnos a mérőhely készre jelentését (még ha hozzá se kell nyúlni) csak minősített vagy regisztrált szerelő végezheti, neki is van egy munkadíja, szóval akkor sincs ingyen, ha minden rendben van a jelenlegi mérőhellyel, bár ez az esetek igen kevés százalékában szokott úgy lenni, hogy ne kelljen hozzányúlni semmihez.
Én sem mondtam mást. Ha nem jó alakú, nem fér be. Akkor már nyomorgatni kell, ami idő... Ezt oldja meg a drágább szerszám. Időt spórol. Meg nyilván egy hatszög közelebb áll a kerek formához és egyenletesebb préselést tesz lehetővé. Ha megnézed, az olcsó megoldás, amikor rányom a kolléga egy picit a fogóval, ami az első kihúzáskor le is esik, vagy rosszabb esetben benne marad a lukban, a vezeték meg a kezedben. Az első célszerszám kétoldalról présel, de több párhuzamos foggal. Aztán jön a négypofás többfogú, aztán a hatpofás többfogú. Egyre több felületen, egyre több hidegfolyásos érintkezés.
Mikor változott a szabály? Nálunk a 32A+10A vezéreltet fillérekért adták, az áramszolgáltató részéről. ( jó persze új földelést kellett csinálnom, a tetőtartónál egy csavaros kötöelemet feltenni, mert az összetekerés nem volt jó, meg a szakértőnek párezer forintot leperkálni, hogy igazolja a hálózat megfelelő.. ) de csak azért nem hagyták meg a vezérelt 16A-t mert a bejövő vezeték keresztmetszete kicsi volt hozzá. Nem kellett hálózatfejlesztést, bővítést semmit fizetni. Talán az automaták árát elkérték, de abban sem vagyok biztos. ( 2020)
Én 2017-ben csináltam a szabványosítást, akkor még külön lehetett feltolni "ingyen" a 32A-re a vezéreltet és a normál mérőt is.
Nem olyan régen változtattak ezen, 1-2 éve talán. Most perkálni kell keményen, amint túlléped a 32A-t összesen.
Elég sok változás 2021-ben jött be, azóta vannak az új rendszerengedélyes mérőhelyek, új követelmények.
Azért én úgy olvastam, hogy nem olyan régóta van ez így. Szóval mondjuk 21-ben, mikor szabványosították nálam, mikor kitalálták ezt az ingyenes bővítést, lehetett volna bővíteni külön, és a kiszállásra is valami 8e-re emlékszem, és azóta találták ki, hogy ne lehessen. De nekem most lett volna ügyintézésem amibe akkor már alapból beírtam a 32A igényt, de így már akkor inkább kihúztam. Mikor szabványosították, kicserélték az alu kábelt az oszlopról, de nem tudom, miért nem alapból 32A-re szabványosították, utólag kérdeztem, és mondták, hogy nem 32A lesz, arra majd megint ki kell cserélni a kábelt, meg mindent. Pedig arról volt szó, hogy 32A kell.
Gyulánk! Pedig arról volt szó.. "Papír beszél, kutya ugat!"
Ha le van írva az igénynél, akkor tudsz reklamálni. Ha nincs akkor nem tudsz.
ÉV relé max áramaSziasztok!Ha van egy 32 A-es főbiztosító, és arra csatlakozik egy ÁVK, ami csak 25 A-es, de az alatta lévő kismegszakítók együttes terhelhetősége nem éri el a 25 A-t, akkor az ÁVK 25 A-es értéke megfelelő?
Szia!
--Ide kell a 40A s tipus. mert előtte 32A-s a túláramvédelem . --másik megoldás több FI/RCD relénél mindegyik elé teszel egy megfelelő kismegszakitót , s akkor tehetnél akár 6A -s Fi relét is.
Köszi!
Akkor teszek elé egy 20A-s kismegszakítót.
Társasházi villámvédelemSziasztok.Kisebb segítségre szorulnék, tanácsot kérnék: A társasházunkról valamikor 20+ éve a UPC levágta a villámhárítót. Én még nem laktam itt, azóta rajtam kívül kb. senkit sem izgatott, hogy esetleg egy kisülés erre téved és esetleg felgyújtja a tetőt meg a házat. Képet tettem be a házról, lapostetős. A villámhárítóból (villámvédelemből...) semmi sincs már meg. Nyilván ez így nem jó, büntetnek is érte egy ellenőrzés alkalmával (100e-1m közt). Készíttetett a kkv egy tervet, a tervező meg odatette magát rendesen, csatoltam a tervezetet is. A kivitelező először kijött, hogy a kéményre tenné majd fel a villámhárítót... majd 1 hónap múlva közli, hogy körbe kell ásni az épületet, az épület előtti bentont fel kell törni, stb stb, 4 milla. 12 lakó közt ez nem lesz kevés fejenként. Ezt el kell fogadni vagy van erre olcsóbb megoldás? Szakember ajánlást is elfogadok, privátba jöhet. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2024
A terv egyszerű, egy sima villámhárítónak tűnik, kicsi az anyag igénye, valószínűleg az épület elhelyezése, méretei megengedik, hogy ennyiből megoldható legyen.
A megvalósítás sem bonyolult, a tervező jól látta elő, hogy a betonon kívül kellene lehelyezni a keresztföldelőket és összekötni őket. A négy levezetőnél és a villamos betápnál (hogy tudjon csatlakozni az EPHra) elkerülhetetlen, hogy legalább egy betoncsíkot (~50cm) fel kelljen venni, vagy felverni és újra önteni. Távolról nem lehet megmondani, hogy teljesen körül kell-e ásni az épületet, vagy lehet szakaszokat "átfúrni", mennyi egyéb helyen kell a betont megbontani, hogy a vízszintes földelőt le lehessen helyezni. Voltak itt előzőleg képek egy épületen utólagosan megvalósított villámvédelemről, ott az épület tövében, de föld felett csinálták meg az alsó vízszintes összekötést, azt a tervezővel egyeztetve lehet itt is, de akkor több keresztföldelő lehet szükséges, akár úgy hogy az oldalak közepén még egy-egy, vagy hogy kevesebbet kelljen bontani a sarkokon nem egyet, hanem 2-3 földelőt is lerakni egymástól 2-3 méter távolságba. A környéken dolgozó villanyszerelő tud várható adatot adni, hogy egy 80cm-re lehelyezett 2m-es keresztföldelő mekkora ellenállást fog adni, nagyon függ a talajtól. Én 8Ω értéket tudok elérni eggyel nálunk, ha van csak 4 a sarkában az már 2Ω ellenállást eredményezne a rendszeren. Hasznos a vízszintes földelő, de ha túl nagy munka, lehet kiváltható mással. Azt nem szabad elfelejteni, hogy idővel a föld alatti rész cserére fog szorulni, nem árt figyelembe venni a megvalósításnál. A megfelelő időnként elvégzett ellenőrző mérések jelzik, mikor kell cserélni (20-100év?). Az anyagköltséget a terv, az épület megközelítő méretei alapján meg tudod nézni a netten. Munkadíjra, ha csak a négy sarokban kell ásni, akkor lehet számolni 3 ember 5 napi munkájával, az elég kell, hogy legyen. Ha körül kell ásni, akkor egy kisgép egy napi bérleti díját számold hozzá. Nem mindegy, hogy az ajánlat tartalmazza-e a belső túlfeszültség levezetőket, vagy csak külső villámvédelmet. Ne felejtsd el, ezzel nagyban javulni fog az épület villamos földelője is, ha csak nem az elmúlt pár évben lett felújítva. Ezt mind tekintsd tanácsnak, nem vagyok szakember a témában
Fogyasztásmérő kereséseSziasztok!Segítséget kérnék. Keresnék egy olyan fogyasztásmérőt amely sínre szerelhető és méri kijelzi a pillanatnyi fogyasztást, feszültséget, áramerősséget. Olyasmi mint a konektorba dugható digitális fogyasztás mérő. De én olyat szeretnék ami a ház összes fogyasztását méri egyszerre és a villanyóra szekrényben sínre szerelhető, Egy fázis 20 amper amire kellene. Hol találok ilyet? Köszönöm ha tudtok segíteni.
Még egyet kérdeznék: ha részlegesen a védelem még megtalálható, akkor ezt nem szabad figyelembe venni és új levezetőket/földelőket kell kialakítani?
Mert a kivitelező azt mondta, a védelem teljes hiánya, miközben ma megnéztem és találtam a képen látható részletet a védelemből. Azért beszélek majd a tervezővel is. azt szeretném elérni, hogy ne legyünk lehúzva... csak a szükséges mértékben kelljen belenyúlni, sok az idős a házban és most fogják a fejüket
Ezt elvileg olyan, amilyen neked kell: Bővebben: Link.
Ha megfelelően van kivitelezve és jó állapotban van, akkor rá lehet csatlakoztatni az újra. De ehhez meg kell nézni, kibontani, a föld alatt is hogy van megoldva, megfelel-e a mai előírásoknak és ki is kell mérni, hogy van-e értelme használni. Amennyi időt egy szonda vizsgálatával eltöltesz az alatt egy újat lehet telepíteni és akkor tudod, hogy megfelelően van megcsinálva.
A villámhárítót hivatalosan, tudtommal terv alapján villanyszerelő is megcsinálhatja és nem kell villámvédelmi szakember. A villanyszerelők is jobb szeretik a kényelmesebb munkát. A fém anyag szerintem 300ezerbe bele kell hogy férjen. A telepítés se tart sokáig, itt a fizikai munka ami problémás. A beton megbontása (egyben vagy vágva) és a földmunka. Nem a fejet kell fogni hanem a lapátot, tudtommal ásni még nem tilos. Próbálj más megbízni a fizikai munkákkal, akkor könnyebben fogsz találsz villanyszerelőt aki akarni is fogja megcsinálni a munkát, nem csak lerázni téged. Egy normális munka leírással (milyen munkából menyit kell elvégezni), 3-4 ajánlatot emailben is tudsz kapni, nem kell helyszínre kimennie az ajánlat tevőnek. A legmegfelelőbbel aztán egyeztetsz helyszínen is mielőtt szerződtök.
Köszönöm, igen, ilyenre gondoltam.
Kérjük a személyeskedést mellőzni!
Köszönjük. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2024
Köszönöm!
tudtommal terv alapján villanyszerelő is megcsinálhatja és nem kell villámvédelmi szakember Ez mennyire biztos? Esetleg valakinek van biztos onfója ehhez? Böngészővel ennyit találtam, mint a csatolmány
Csatolmány lemaradt:
A kivitelezőnek kell rendelkeznie felelős műszaki vezetővel(FMV), aki majd az elvégzett munkát felügyeli és átveszi. Az FMV fog kiállítani egy nyilatkozatot a végén, hogy a kivitelezés a terveknek megfelelően lett kialakítva. Magát a kivitelezést villamos szakember kellene hogy végezze, ez a villámvédelmi tervről készült fotódon is le van írva. Azért kell, mert a földelőt be kell mérni, arról jegyzőkönyv kell. Magát a villámvédelmi jegyzőkönyvet is csak villámvédelmi felülvizsgáló adhatja ki.
Ha hiányzik 1 fázis.Szia ERBE !Erre a helyzetre gondoltam;
Nem hitelesített mérőből nagyon sokat lehet venni. Én biztosan MODBUS-os változatot keresnék. Van sok gyártónak. A Findernek most van egy újdonsága, aminek kijelzője nincs, csak egy gyűrűs mérőváltó, ami MODBUS protokollal lekérdezhető. Ágyba hozza a reggelit is, annyi infót kapsz belőle. Igaz fázisonként. Árban a távol-keleti megoldások is simán használhatóak, de a meter.hu-n is találsz pár típust. Vagy marad a DIY megoldás. Erre is sokfélét talltak már ki.
Kiegészítésképpen csak annyit teszek hozzá,hogy a villámvédelmi földelők és alkatrészek korróziónak ellenállóak legyenek.De ezt bizonyára a tervező is leírta, és szakmai berkekben köztudott.
Landis+gyr mm2000Sziasztok,van egy Landis+gyr mm2000 típusú villanyórám és a mai nap fedeztem fel, hogy sötétben halványan pislákol a piros LED rajta. Tudtommal az a LED azt jelzi, ha hiányzik valamelyik fázis (de kérlek javítsatok ki, ha tévedek). Ezt gondolom jeleznem kellene a szolgáltató felé; vagy lehetséges, hogy nálam van valami hiba?
Hello! Miért nem nézed meg, hogy meg van-e mind a három fázis?
Ha meg meg van, mi a gond? Neked nem kötelességed az órát lesni, hogy minden rendben van-e.
Elnézést pontatlan voltam: fogyasztó nélkül rámértem és mind a fázis mind a vonalifeszültségek megvannak.
Akkor mi a gond? Téged az érdekel, hogy van-e villany. A többi a szolgáltatóé. (Az is lehet, hogy az eredetileg normál Led helyére valami nagy fényerejű Led-et raktak és az néhány uA áramra is tud világítani. De mit érdekel ez Téged? Nem a Tied az óra. Akkor kell jelezni, ha a szolgáltatásban hiányosságot észlelsz. A többi nem a Te dolgod, csak a fizetés..
Azért érdekel, mert szeretném megelőzni a komolyabb problémát vagy esetleg egy több napos kényszerű áramszünetet (vagy netán azt, hogy több elektromos készülékem is tönkremenjen). Egy nagy fényerejű LED képes arra, hogy folyamatosan változtassa a fényerejét (hol erősebben hol gyengébben)?
jelenlegi politikai helyzetben nem vennék mérget arra, hogy nem az én dolgom. számtalan példát láttam/láttunk, hogy egy tollvonással miket lehet okozni, de ebbe nem akarok belemenni... mod: tudod mit áhhh, igazad van, sz... bele megy-megy azt jónapot! A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |