Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mozgásérzékelős lámpa
Sziasztok! Kültéri mozgásérzékelős reflektor meghibásodott. Folyamatosan világít, még nappal is. Van valami ötletek, mi lehet a probléma? Volt hasonló esetek?
Lefotóztam, a bal felső sarokban talán lehet valami, de lehet hogy csak valami bevonat.
Valószínűleg a kép jobb alsó sarkában lévő fekete burkolatú kondenzátor hibás.
Igen, felpuklisodott, kiszáradt az a kondenzátor.
Értem, hogy semmi konkrétumot nem adtam, mert nem is tudok. Csak arra voltam kíváncsi, hogy valaki tapasztalt e már hasonlót, ami nekem is segíthetne.
Soros kondis tápjuk szokott lenni, van egy 330nF..470nF 275VAC X2 kondenzátor az egyenirányítás után, ennek a kapacitása szokott lecsökkenni. Ha a puffer púpos, az biztosan rossz. Ha a mellette levő zéner is zárlatos, akkor az is cserés. 24VDC körül kellene legyen a pufferen a feszültségnek, és behúzott relénél se kéne 18VDC alá mennie. Nincs leválasztás, nem trafós, óvatosan!
Kivettem a felpuposodott kondit.220 mikroF 25 V. 15,8 V-ot mértem rajta. Akkor ezt cserélem.
Kicseréltem a kondit és tökéletes lett. Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek!!
Sziasztok!
Az egyik régi típusú, 118 mm-es halogén vonalizzós, kültéri, mozgásérzékelős reflektorom PIR egysége elromlott (A Freshnell lencse elporladt). Tudom a mai világban " illik kidobni a műszaki hulladékot" , én azonban szeretném újra életre kelteni. Piacon vettem a mostanában gyakori LED-es lámpákhoz való kis, gyufásdoboz nagyságú, különálló érzékelőt - természetesen nem mellékeltek hozzá SERVICE MANUAL-t. Csak tippelek, hogy a BARNA kábel a fázis-L, a kék lehet a NULLA-N, és talán a piros lehet a kapcsolt szál. A kérdéseim. Valaki ismeri ennek a pontos bekötését ? Mi mozog a dobozban, esetleg van-e valakinek rajza hozzá? A kapcsolt szál mit ad ki, valamilyen egyen/törpe feszültséget, vagy direkt a váltó 230-at? Mennyire terhelhető a kapcsolt szál, esetleg relén FET-en keresztül hajtandó? Minden segítséget megköszönök, telefonom, imél címem publikus,elérhető, ha valaki azon küld értesítést Üdvözlettel: circuit
A feketére kötött fázist kapcsolja a piros vezetékre kötött lámpára. A nulla (3x kék) közösítve...
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2024
Köszönöm, szerinted mennyire terhelhető a kapcsolt vezeték? Amiket láttam ilyen érzékelős lámpát, az Ledes, 10-50 W-os, kis áramfelvelételű típus. Nekem meg kb. 130-150 W-os a halogénem. A "fekete doboz" belül ismeretlen, akár FET, vagy relé még tudja-e hajtani a halogént, vagy tegyek közé valami izmosabb relét?
Bekötöd és meghallgatod, hogy kattan-e benne egy relé. Ha igen, akkor szinte biztos, hogy mehet a 150W. Ha nem, akkor szét kell szedned, hogy lásd mi kapcsol benne és mennyit bír.
Sziasztok!
Szeretnék a hátsó kertbe a kerítésre felrakni 5-6 LED-es reflektort, egymástól 8-10 méterre elosztva. Az lenne az elv, hogy raknék mellé külön szintén a kerítésre mozgásérzékelőt, ezt is a kerítés mentén elszórva, és ha bármelyik mozgásérzékelő érzékel mozgást akkor fontos hogy az összes lámpa kapcsolódjon fel. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem: - Szerintetek meglehet oldani olyan LED-es reflektorral ami mozgásérzékelővel van egybeépítve, vagy sima LED reflektor és külön pár ezer forintért kapni kültéri mozgásérzékelőt? Gondolom itt a lámpák összekötése esetén nem biztos hogy az egybeépített rendszer kapcsolja az összeset attól függetlenül hogy csak az egyik érzékelő érzékel. - Másik kérdés, hogy ha külön mozgásérzékelővel oldom meg ott azt a tippet kaptam hogy mindenképp relés rendszerűt vegyek, szerintetek? - Másik kérdésem, hogy valakinek van erre elméleti kapcsolási rajza, vagy sémája ami alapján több mozgásérzékelő és több lámpa összeköthető, és bármelyik mozgásérzékelő mindegyik lámpát kapcsolja? Valahogy okosan kéne megoldanom mert a kerítéshossz kb 50 méter és nyilván nem szeretnék ide oda húzgálni 5000 vezetéket, hanem valami kis ügyes megoldáson gondolkodok. Van erre valakinek tippje? Amúgy sima LED reflektort néztem (kb 50W / db) és mellé sima egyszerű kültéri 3-4ezer forintos 180°-240° látószögű mozgásérzékelőket néztem. Előre is köszi ha valakinek van ötlete
Egy 50W-os LED reflektor nagyon erősen tud világítani, amennyiben nem csak "papíron" 50W-os... (Nekem vannak 200W-os LED reflektoraim, amelyek 40W-ot fogyasztanak... )
Az izzólámpákhoz való mozgásérzékelős kapcsolók nem biztos, hogy sokáig működnek a kisfogyasztású LED lámpákkal... Ha van bokor/ fa a látóterükben, akkor gyakran ki-be kapcsolgathatnak... Meg azt sem értem, hogy a kerítés melyik oldalát akarod megvilágítani, meg a mozgást merről figyelni. Telken belül, vagy a kerítésen kívül... Ha egy vonal átlépését kéne figyelni, akkor a infravörös fotocella adó/vevő páros a megfelelőbb... Idézet: Régóta nincs hagyományos izzó. A LED-es lámpatestek tápegységétől függ, bekapcsoláskor mekkorát rántanak a hálózaton, még sokkal jobbak is lehetnek, mint a hidegen kis ellenállású izzók. „Az izzólámpákhoz való mozgásérzékelős kapcsolók nem biztos, hogy sokáig működnek a kisfogyasztású LED lámpákkal.”
Nálunk vehetsz a boltban bármilyen izzószálas villanykörtét, meg ott vannak a drágább halogén izzólámpák, meg a vonalizzók ugyebár ezek mind hagyományos izzók!? Persze én olcsóbban Szerzem be a LED-körtéimet...
De nem is erre céloztam, hanem hogy a kapcsolórelék öntisztulásához szükség van bizonyos áramra... A kínai mozgásérzékelő LED reflektorok gyártóit persze ez a tény nem érdekli. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2024
Akkor tisztulnak, ha egymáson csúsznak. Az áram és az ív inkább anyagvándorlást és oxidációt idéz elő.
Lehet kapcsolóval vezérelni egy mozgásérzékelőt?Nem kinevetni!A pince lejáróba mozgásérzékelős lámpákat szereltem fel, mivel a család egy része rendszeresen égve felejtette, hiába van alternatív kapcsoló. A család másik része, többek között én is megjártuk, mert továbbra is tapogatjuk a kapcsolókat. A kérdés az, hogy ezeknél a pir szenzoros, LM324-gyel felépített áramköröknél egyszerűen megoldható az is, hogy kapcsolóval is vezérelhető legyen a lámpa, vagy nem, vagy körülményes lenne?
Egy relé szokta kapcsolni a fázist bennük. Rakhatsz párhuzamosan egy kapcsolót az érintkezőivel (a barna és a piros közé) és akkor közvetlenül is kapcsolhatod, meg persze úgy is hagyhatod égve...
Vannak olyan mozgásérzékelők, amiknél gondoltak erre a problémára és van beépített funkciója a fixre kapcsolásra. Egymás után gyorsan fel/le kell kapcsolni 2-szer és úgy marad.
Köszi, ez kiindulásnak nem rossz, bár ugye itt az van, hogy felkapcsolni fogom tudni a kapcsolóval, viszont amíg a mozgásérzékelő nem kapcsolja le, addig én hiába fogom lekapcsolni. Persze ha sorba kötöm a relével a kapcsolót, akkor le fogom tudni kapcsolni, csak akkor a mozgásérzékelő nem fogja tudni felkapcsolni.
Én arra gondoltam, hogy a vezérlő IC-nek kellene valahogy impulzusokat adnom, csak azt nem tudom hogyan és hová. Gondolom a felkapcsolás egy impulzus a PIR szenzortól, de a lekapcsolásnál időzítő is van, amit törölni kellene ha én akarom lekapcsolni. A kép nem túl jó, de ez az áramköre.
Csak egy villanásnyi ötlet :
Ha a mozgásérzékelő mögötti időzítőt indítanád egy nyomógombbal ? Előbb világos van, mint ahogy "meglát" és ha végeztél, az időzítő majd lekapcsol ... Nálunk is a pincelejáró van mozgásérzékelőssel megoldva, érdekes módon van amikor már a félemeleten "meglát", van amikor le kell menjek a földszintre ...
A legtöbb ilyen úgy szokott működni, hogy ha megkapja az áramot, akkor az adott ideig világít, majd beáll "figyelésre". Ha sorba kötöd a kapcsolót a barnával és felkapcsolod, világítani fog a beállított ideig, majd lekapcsol. Ha világítás közben és lekapcsolod, nem világít tovább. A fixre kapcsolás így nem megy korlátlan ideig.
Egy kétállású kapcsolóval nem megoldható, hogy 3 üzemmód legyen, ahhoz 3 állású kell, vagy 2 külön kapcsoló, vagy 2 áramkörös, de olyan, ahol nincs közösítve, tehát nem 3, hanem 4 bekötési pontja van.
Javítsatok ki ha hülyeséget mondok, de mivel én úgy látom, hogy az LM324 műveleti erősítőn kívül csak a táp fesszabályzója és a relé meghajtó tranziszatora illetve a PIR szenzor aktív áramköri tag, szerintem az LM324 a PIR jelével vezérelt monostabil kapcsolás. Elvileg egy monostabil kapcsolást impulzussal indítani, és leállítani is lehet. Csak én nem igazodok el ezen az áramkörön teljesen.
Sajnos nem, ez ha áram alá helyezem, akkor nem világít a lámpa, sőt, kell neki egy kis idő, mire a PIR szenzor "magához tér" és érzékeli a mozgást. Így ha áramtalanítom, majd bekapcsolom, csak pár másodperc (kb 10) után érzékeli egyáltalán a mozgást. Természetesen, ha áramtalanítom, akkor kikapcsol.
Kapcsolók helyére nyomógomb, majd lépcsőházi automata. Ezk mellé még mindig mehet a mozgásérzékelő, ha erre van a családnak ingerenciája.
Jó. És hová kötöd a mozgásérzékelőt? És mit fog csinálni? Csak mert már említettem, hogy ez a mozgásérzékelő áramtalanítás és újra áram alá helyezés után, csak kb. 10 másodperc után érzékel bármit. Szóval a mozgásérzékelő tápját nem szabad elvenni. Bocs, de ennek én nem nagyon látom az értelmét, de lehet hogy csak nem jól értelmezem amit gondoltál.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2024
Vagy a mozgásérzékelő, vagy a lépcsőházi automata vagy mindkét eszköz ad áramot a lámpának. Idővel (amennyire beállítottad őket) mindkét eszköz megunja és a lámpa lekapcsolódik.
szerk.: Lásd melléklet. A rajzon nicsenek megjelenítve a két egységhez szükséges táp- és vezérlőfeszültségek. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2024
Értem, tehát párhuzamosan kötnéd. Nos, a problémám az, hogy én és egy másik családtag annyira szigorúan hozzászoktunk a kapcsolóhoz (alternatív) hogy most hogy mozgásérzékelő van, kényszeredetten kapcsolni akarjuk fel és le is. Persze, idővel (pár év ) biztos megszokjuk, de ha lehet ezt én kihagynám. A mozgásérzékelő, a feledékeny családtagok miatt lett felszerelve.
Tehát a cél az lenne, hogy ugyan a mozgásérzékelő is működjön, de én is tudjam fel és lekapcsolni, nem időzítetten. De bocsánat, így a lépcsőházi automatának nincs is igazán értelme, hiszen akkor mindenképp időzített lesz a lekapcsolás.
A lépcsőházi automata helyett normál kapcsoló vagy akár impulzusrelé is használható , mindkét megoldás hozza az elvárt eredményt .
Vannak itt logikai buktatók, ezért sincs egyértelmű válasz a kérdésedre.
Mozgásérzékelő felkapcsolja a lámpát, te az idő lejárta előtt lekapcsolod a hagyományos kapcsolóval. Amíg az időzítés le nem jár, csak a hagyományos kapcsolóval lehet felkapcsolni a világítást (mikrovezérlő használata esetén kb. így lehet megírni a programot). Probléma? Igen. Mi történjen akkor, ha a valamelyik "lusta" családtag mégis felkapcsolja a lámpát a hagyományos kapcsolóval? ... Nem lenne egyszerűbb egy időzítőt kötni a lámpa elé, ami pl. egy óra után mindenképpen lekapcsolja a világítást? Bármelyik alternatív kapcsolóval újra lehet indítani az időzítést, "mindössze" kettőt kellene billenteni adott kapcsolón. Lásd Finder 80.01 sorozatú reléit. Igaz, ez merőben szokatlan kezelési mód, ehhez is kellene pár évnyi tanulás. Csak halkan, megnyugtatásként: sokan rakatnak mozgásérzékelős lámpát és a megrendelők fele utálja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |