Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3587 / 3597
(#) antikzsolt válasza uniman hozzászólására (») Okt 15, 2024 1 /

Ha évente kell fizetni és nem céges akkor kb 364.000Ft
(#) uniman válasza szs hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Szia! Persze értem...nekem nincs gondom. Havi 5-6 ezret fizetek a villanyért, csak most kezembe került egy olyan számla, ahol szúrta szemem ez az aránytalanság (szivesen megnéznék egy osztrák, vagy belga számlát, vagy más szomszédos államban, ha már az EU-ban lakom...)
Meg azon sem háborgom, hogy ki kellett fizetnem a paradicsompalánta árát, függetlenül attól hogy 3 szem vagy 20 kiló termett rajta.
Persze 1 buszmegállónyit , de akár 3-at is- én gyalog teszek meg (de nem az ár miatt, hanem mert óránként járnak a buszok).
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2024
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Köszi. Igazából megszoroztam a mostani számla összegét arányosan (1370:9000). De kihagytam a többszörös szorzós emelt árat. A rendsz.h. díjak kvóta(keret) feletti fizetéséről a neten nem találtam infót.
(#) antikzsolt válasza uniman hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

A Google beírtam hogy áram kalkulátor ott megadtam hogy melyik cég mennyi a fogyasztás és kiszámolta.
(#) majkimester válasza uniman hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Ha elővennél egy 2012-es számlát ott nettó 22,655 Ft volt a kedvezményes díjszabás, és 16,081Ft a rendszerhasználat, összesen nettó 38,736 Ft/kWh.

Ha egy mostanit veszel elő akkor 5,11 Ft a kedvezményes díjszabás, és 23,4 Ft a rendszerhasználat, összesen nettó 28,51 Ft/kWh.

Hogyan lett ilyen olcsó az energia?
Ezt tudjuk miért van, de nem a fórum témája.

De azt is látjuk, hogy a rendszerhasználat a 12 év alatt 45%-al emelkedett. Ha a kedvezményes energia ára is ennyit emelkedett volna, akkor most 22,655 helyett 32,96 lenne és nem 5.11, és máris nem ez az aránytalanság tűnne fel.

Ha egy oszták számlát nézel meg, ott is fel vannak tüntetve külön az energia és rendszerhasználati költségek, a mintán kb. 65:35% arányban vannak. Hasonlóan mint 2012-ben itt.
(#) orcika70 hozzászólása Okt 17, 2024 /

Séta a természetben.

Mai étkezés megoldva.
(#) uniman válasza orcika70 hozzászólására (») Okt 17, 2024 / 3

Ez még éretlen!...nem elég piros a kalapja.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2024
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Okt 18, 2024 /

Én ilyet találtam a kertben. Egyszer biztos ehető.

gombák.JPG

(#) uniman válasza sany hozzászólására (») Okt 18, 2024 / 1

Saproamanita vittadinii
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2024
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Okt 18, 2024 /

Köszi!
A manó már begombozott tőle. Sok nőtt most a kertben.

A múltkor kirándultunk. Ott is sok gombával találkoztam. Volt egy nagyon nagy fa kidőlve, számtalan gomba rajta, és körülötte.
(#) jani1987 hozzászólása Okt 19, 2024 /

Villanyszerelési segéd

Mi a neve annak amit a villanyszerelők a vezetékre tesznek és egy matricát ragasztanak rá, hogy például A1? Most még káosz van a vezetékezésbe de igyekszem megszűntetni.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2024
(#) CIROKL válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Hűha ...ezt minnél előbb tedd rendbe.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Annó, szerintem Hutty fórumtárstól kaptam továbbosztásra nagyobb doboz kábeljelölőt, Békéscsabán kínálgattam mindenkinek, aztán emlékeim szerint kakkq mester számt meg, mert hogy az egyik fia villanyszerelő.

De ez a hajó már elment, azonban a fehér szigetelő szalag és alkoholos filc mindig játszik...

Szerintem nem a feliratozás hiánya a legnagyobb gond, ahogyan CIROKL mester próbált utalni rá.
(#) jani1987 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Ezt kerestem. Köszi Gafly.
(#) klausz18 válasza majkimester hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Ha már a "fejlett nyugat", mi a műszaki megoldása az inverter adatok kötelező beszolgáltatásának? Volt már abból más kapcsán jogi probléma, amikor köz/közüzemi dologra kötelezően előírva a magánszemély a saját internetét volt kötelező használni, seccperc elhasalt az EU-ban, mert jogilag nem kötelezhetnek internet előfizetésre, sem arra, hogy ha például adatforgalom alapú díjat fizet valaki, akkor azon kötelezően kell helyet hagynod közszolgáltatónak. Ezek jogilag mind problémásak.
A céllal egyetértek, jól dönteni, ütemezni, pufferelni csak adatok birtokában lehet, de az inverter adatokból önmagában nem jutnak a hálózatra nézve tisztán hasznos információhoz, hiszen nem látják azt, hogy abból én villanyszekrényen belül mennyit veszek le belőle azonnal, csak és kizárólag az 5 perces/negyedórás smart fogymérő jelent a szolgáltató felé a hálózatra nézve hasznosat, de az meg nem valós idejű hanem negyedórás amihezeg egy egyszerű kivonással is hozzájuthatnának. De az meg eddig is kötelező volt mióta HMKE van. Csak ugye a jogszabály tervezetben inverter adat van.
(#) KBal76 válasza klausz18 hozzászólására (») Okt 19, 2024 / 2

Ugyanígy elvárják hogy a kisforgalmú trafikos pénztárgépe is neten legyen s küldje a blokkot hatóságnak, valamint hogy a BKV vagy távolsági buszok bérleteit okostelefonnal vedd meg. Tehát legyen okostelefonod, meg hozzá mobilneted is. Meg lassan az igazolványaid helyett is majd a okosmobillal igazold magad (bónuszként akár megfigyeljék merre jársz). Ezek egyikével sem tudok egyet érteni, és ellenállok a "kísértésnek".
(#) Landsmann válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Múlt hét csütörtökön elmentem a kormányablakba, hogy útlevelet csináltassak, mert 7-+én lejárt. Mondom az ügyintézőnek, hogy úgy szeretném, hogy ujjlenyomat nuku és így 1 évre 2500 Ft. Másik ablakból a hölgy átszól: Az úgy nemigen fog menni. Mire én? Szerintem meg igen, utána néztem. És mégsem. 2021 augusztus 2-től nem választható opcióaz ujjlenyomat adás, hanem kötelező. Ugyanez van személyi gazolványnál is. MOndjuk az már egy éve nincs, nem is tartok rá igényt. Na, akkor meghiúsult az útlevél, mondom alszok rá. A héten csak visszamentem, megxcsináltattam. Kélrdezi a hölgy, hogy tudja, mit fogok mondani, de meg kell kélrdeznie, hogy a rendszerben tárolhatják-e az ujjlenyomatot. Mondom, nem. Aztán ugyebár vagy mégis, vagy tlényleg nem. Mondom is neki, így aztán mi értelme van az ujjnyomatnak, mert legfeljebb arra jó, hogy megállapítsák, hogy az útlevélben tárolt megegyezik velem. De arra semmi biztosíték, hogy nem manipulált az úőtlevelem mondjuk egy korábbi kiadásból. Mondja, ha tárolva van, akkor az útlevél elvesztése, megsemmisülése esetén ügyfélkapun keresztül tudoki kérni másikat. Na, ha már ügyfélkapu, mondom neki, akkor éppen január 14.-e lesz a napja, hogy törlöm a regisztrációt. Elcsodálkozik, hogy miért? Azért, mert a jelenblegi felhasználónév+jelszó párossal csak addig lehet belépni. Utána Ügyfélkapu+ lesz, amihez a telefonra egy applikációt kell feltelepíteni, ami majd generálja a belépéshez szükséges adatokat. De ez is csak jövő év december 31-ig lesz, utána csak DÁP (Digiotális Állampolgfársággal) lkehet belépni. Na, abból meg főleg nem klérek. Ertre azt mondja az ügyintéző, hogy azt ő sem fogja engedni, az neki sem kell, azért annyi mindent ne gyűjtsenek már az emberekről. Míg a birka nép önként teszi a nyaakát a hurokba és semmi ellenállás, addig bárm,it megtehetnek és meg is tesznek.
Mikor kiutakodtam az ujjnyomatos dolgot után, kiserült, ez unióüs szabályozás. Csakhogy van egy kis szépséghibája. Mikor ezt a döntést megfhozták, rossz törvényre hivatkoztzak. Ez alapján egyébként törvénytelen a dolog, de ahelyett, hogy ezt rendbe tették volna, hoztak ergy rendeletet, ami kimondja, hogy a törvény módosításáig, de legkésőbb 2026 december 31-ig a jelenlegi hivatkozás marad. Tehát az uniós parlamentben is ugyanolyan idióták ülnek mint az itteniben.
A nyáron igazoltaott a rtendőr, kocsival voltam. Mondja, hogy személyit, jogfosítványt, forgalmit, lakcímkártyát kér, az utastól meg személyit és lakcímkártyát. Mondom nekui, személyivel nem tudok szolgálni, jogosítvámny van vagy útlevél. Megszólal az utasom, nekem is útlevelem van vagy jogosítvány, esetleg a Magyar Köztársaság igazolványa. Azt inkább hagyjuk, mondta a rendőr. Odaadtuk az útlevelet, (nem is értem mibnekl kellett, hiszen ott volt nála a jogosítvány, ami személyazonosításra ugyanúgy elfogadott okmány) M?íg a kollégája a leolvasóval utána nézett nekünk, kérdezi a rendőr: Megkérdezhetem miért nincs maguknak személyi iagzolványuk? Én meg vissza kérdeztem? Minek? Van jogosítvány és útlevél. Nem elég? De elég, csak a személyit gyorsabban beolvassa a gép. Ja, hát így be kellett pötyögni az okmányok számát, de megterhelő lehetett nekik. Nem volt elég egy csippantás.
(#) klausz18 válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Szerintem amit írsz összehasonlítás egyáltalán nem jó.
Az online pénztárgép gazdasági társaságoknak szól, nem magán/természetes személyeknek, és a mai napig tudsz sima nyomtatott jeggyel IS utazni, nem kell okos app hozzá. Az app az opció, nem az egyetlen megoldás. Nagy különbséget jelent mindig.
(#) mek-elek válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

A véleményem szerinti javítási sorrend: első a kábelek megfelelő rögzítése, és ezután jönne ezek megfelelő kifejtése sorkapocsra!
Ezzel elkerülhető minden további probléma. Ahogy Gafly is írta, a számgyűrűk azonosítási feladattal bírnak, de ahogy írtam egy sorkapocsra sorba rakott vezetékhálózat sorrend szerint dokumentálható.
(#) jani1987 válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Még ez sem végleges ugyanis a benti ajtó lámpa kapcsoló kintre került míg a benti csak a konyhát kapcsolja. Fenntartom a bővítés lehetőségét mivel minden kábel a padlás padlóján fut. Na ennek vége lesz csak idő kérdése.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Ha a kábeljelölő tőled nincs is, az a sárga kondi tőled van. Nekem is van, olyan tőled.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Igazándiból az is Hutty mestertől van, ingyen vihetős/tovább osztós tételként.
(#) Skori válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Ráadásul régi mobilt sem fogsz tudni használni, ugyanis minimum Android10 kell hozzá, és rendszeresen frissíteni kell az applikációt. Továbbá engedélyezni kell az ujjlenyomat olvasót és az arcfelismerést is. Ja és a regisztrációhoz kell mobilinternet is a telefonra... Úgyhogy a k.anyjukat.
Nekem eddig sok időt spórolt meg eddig az ügyfélkapu, hogy nem kellett mindent személyesen intézni. Azon kívül mi lesz az idősebbekkel, akik - ha esetleg használnak is "okostelefont" nem cserélgetik évente, hogy mindig friss android rendszer lehessen rajta...
(#) Landsmann válasza Skori hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Lesz még ebből gond. Sokan nem fogják használni az ügyfélkaput, mert az új feltételekkel vagy nem akarják, vagy régi telefonja van és nem akar másikat, de az meg nem lesz alkalmas a beléptetésre, így nem tudják használni. Jobb esetben, mint ahogy én is fogom, törlik az ügyfélkapus regisztrációt. Így az eljut minden illetékeshez, hogy a NAV sem akar ügyfélkapura küldeni nekem semmit, mert nincs hova. Majd szépen kiküldik postán. Fiztetünk éppen elég adót amiből futja postaköltségre. Az érdekesebb az lesz, akik nem törlik ugyan, de be sem fognak lépni. Ők továbbra is ugyanúgy megkapnak a tárhelyre mindent, csak éppen nem veszik át azokat. Na, ezekből lesznek problémák. Akkor már törölni kellene a regisztrációt. Az nem megoldás, hogy ott van ugyan, de többet nem lépek be, azt majd lesz valami. Hát hogyne, csak magának csinál gondot a későbbiekben. Nem szabad félbe hagyni dolgokat, az ügyeket le kell zárni.
(#) Skori válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

A régi ügyfélkapu elérés megszűnik, és benne a regisztrációk is, mert ezeket nem lehet átvinni az új rendszerbe. Az új DAP alkalmazáshoz mindenképpen újra regisztrálni kell majd.
(#) Landsmann válasza Skori hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Cseles egyébként, mert a Telefonos, elektronikus személyi igazolványos és az arcképes belépési módra írja, hogy január 16-tól megszűnik, legalábbis a belépési oldalon. Aztán már máshol írja, hogy csak a + és a DÁP lesz. Mondjuk ha valóban törlődik a régi regisztráció, akkor ilysen félrement dolgok nem lesznek. Azért kíváncsi lennék e4gy statisztikára, mennyivel lesz kevesebb a regisztrált ügyfélkapu felhasználó mint most.
(#) KBal76 válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Ott a probléma, hogy adózás miatt akinek bármilyen vállalkozása van (akár csak EV, vagy még KATA-s) annak nincs választása, kell hogy legyen, mert enélkül még egy nyamvadt számlát se tud kiállítani, se bevallást beadni. De átlag halandóként megnézni milyen receptet írtak fel, esetleg leleteit se lehet enélkül. Külön veszek majd erre egy ócskafont.
Ja személyim nekem is lejárt több mint egy hónapja, de ha tényleg nem lehet biometrikus digitalizálások nélkül, akkor meg se csináltatom, elég nekem a jogsi.
(#) Landsmann válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Az EESZT szerintem nincs összedrótozva az ügyfélkapuval.
(#) uniman válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Akkor nézd meg anélkül az eü. dokujaidat: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal
Nos...sikerült? KAÜ ?
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Neked van igazad.
Következő: »»   3587 / 3597
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem