Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Úgy tűnik ez tényleg rossz volt. De nyugodtan beteheted a másikat. (Adatlap cseppet vicces.)
Szia,
Siker Beforrasztottam a bontott tranzisztort, és most már újra úgy működik a töltő mint régen. Köszönöm a segítséget! Még annyi lenne a kérdés, hogy a tranzisztoroknál mennyire kritikus a láb hossza? Azért kérdezem, mert a melegedés miatt gondoltam teszek rá egy hűtőbordát, de így sehogy sem lehet rácsavarozni, 1-1,5 centivel ki kellene emelni.
Az nem probléma, még az sem, ha kidrótozod. Ilyesmi, csak nagyfrekinél, kapcsolóüzemű tápál, nagyáramú és pontosságot igénylő dolgoknál van.
Köszönöm. Akkor azt hiszem kidrótozom a panel széléhez, ott a legkönnyebb rátenni a hűtőbordát.
Accu-Mat1-mod3.2Sziasztok!Lassan készülget nekem is az Accu-Mat1-mod3.2 es akkumulátor töltő. Készen vannak a panelok, és a doboz is készülget, hamarosan jön a bemérés, utanna pedig a bedobozolás. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2024
Accu-Mat1 mod3.2Sziasztok!Ma végre készen lettem az Accu-Mat1 mod3.2-es verziójú akkumulátor töltővel, a beállitás nagyon könnyen ment, követtem az Alkotó-tol meg vásárolt dokumentációt, ami a két panellel járt az akkumulátor töltőhöz. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a töltőt, mert nagyon jól működik, és kiválló minőségüek a panelek is amiket meg lehet vásárolni Alkotó fórumtárstól. Nállam a VOLT mérő és az AMPER mérő analóg műszerekkel let fel szerelve, igy változtatnom kellet egy pár értéket a rajzon a mérés áramkörében, ezeket az értékeket meg osztom veletek ha valaki meg akarja ezt az akkumulátor töltőt épiteni, és analóg műszerrel szeretné meg épiteni ezt. R32-470ohm, R33-200ohm, R34-51ohm, R35-ös ellenállás kimarad, és az R36-os ellenállás helyet 50K trimmer potenciómétert tettem be a volt mérés könnyebb beálitásához, a többi érték változatlan. Ja és még valami, az Amper mérővel sorosan kötnöm kellet egy 1N4007-es diódát, mert ha meg forditottam a polaritást az akkumulátor töltőn akkor a műszer ellenkező irányba mozdult el a forditott polaritás miatt. Teszek fel képeket a kész töltőröl. Keresétek bizalommal Alkotót, és nagyon szépen köszönöm neki a paneleket!.
Szia!
Jól néz ki. De elenne egy kérdésem: mi indokolja az 50v-os és a 30A-os műszert?
Szia Remci!
Sajnos csak ebben a méretben találtam analóg műszereket, és csak ebben a mérés határban. Amúgy a töltő 14,2V nál le kapcsol ha ezt a feszültséget el éri az akkumulátor, és ezt szépen mutatja (méri) a VOLT mérő, és a maximális áram erőséget is az AMPER mérő is jól méri ami 5 Amper lenne.
Ja,értem.Köszi. Amúgy én is megépítettem, de még az első verziót. Jól működik.
Volt egy ilyen alapelv:
Idézet: „XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel. Amennyiben több helyre is beírjuk ugyan azt a hozzászólást, a moderátorok kérdés nélkül törölhetik hozzászólásainkat és ki is tilthatnak türelmetlenség és tiszteletlenség miatt.” Honnan legyen törölve a duplikált hozzászólás? Amúgy ügyes vagy, szép lett, meg minden.
Van. És nem mondtad neki a vásárlás előtt.
Amikor már készen, beépítve ott van, akkor már mutogathatod... És lehet, hogy eleve ott volt, kéznél A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2024
Nem kérdezte.. Mellesleg 1500Ft-ot szerintem még meg ér erre rákölteni.. Jam és nem én árulom, ha nem tűnt volna fel..
Nem mondtam, hogy te árulod.
Csak tök gáz utólag mutogatni, hol mit árulnak olcsón. Volt, lett, találta, vette - mindegy. Megcsinálta, itt az a lényeg. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2024
Attól hogy 5X átírsz egy bejegyzést még vannak akik látják és a kofa kijelentésed erre utalt..És mint ahogy Írta is, nem talált.. Érted? Ha szeretne meg majd eldönti hogy kell e neki..
Nem. "A piac után minden kofa okos" kifejezésnek a "piac után" a lényege. Azaz a későn okoskodás.
Azért is töröltem, mert túl undokság lenne.
"piac után" Még mindig nem én árulom.. És ez nem okoskodás volt a Te hozzászólásaiddal szemben, hanem segítő link mivel írta is hogy nem talált. De gondolom ezt se fogod megérteni.. Az meg hogy egy segítő hozzászólást dizslájkolsz szintén Téged minősít..
Megtalálta, hiszen beépítette. Ezért kár már bármilyen kisebbetr, jobbat, olcsóbbat ajánlani. Erre utaltam azzal a szókapcsolattal is De ne vesszünk már ezen össze, nem bántani akartalak, no.
Az ilyen hozzászólók miatt van egyre kevesebb poszt és segítő hozzászólás itt, mert mindig vannak akik mindenbe csak belekötni tudnak, és ha valaki építő jelleggel szól hozzá valamihez, azt gyorsan lehúzzák Legközelebb privátba küldök ilyeneket megígérem, nehogy véletlen más is lássa, és nehogy véletlen másnak esetleg segítség lehessen.. Remélem elérted a célod, és köszönöm a tanítást..
Szia!
Az Aliexpress-ről nem akartam rendelni, nem akartam sokat várni a műszerekre, csak itt Románában néztem körül az analóg műszerek után, és ezeket találtam ami nagyjából meg felelt.
Kell vele babrálni, de a mutatós műszerek szinte tetszőlegesen átalakíthatóak (legalábbis feltételezem, mert pont ezt a típust nem ismerem). Csak az kell hozzá, hogy észszerűen szét lehessen szedni őket (na és ha van rá igényed).
A külsőre azonos műszerek, jó eséllyel belül is hasonlóak, csak a bennük lévő ellenállások (söntök) miatt eltérőek a méréshatárok. Ha ezeket kiveszed, akkor csupasz alapműszereket kapsz, amit tetszőlegesen azzá alakítasz amire szükség van. (Ennek a töltőnek van saját söntje, és osztói is vannak, tehát csak az osztókat kell átszámolni.) Sőt ez a könnyebb rész, mert a skála szép átrajzolása szokott nagyobb gondot okozni. Viszonylag könnyen megoldható módszer ha a skálát meghagyod, csak a számokat feded le (akár hibajavító rollerrel) és ráírod a tetejére a kívánt értékeket. Egy viszonylag szép kézírás tökéletes eredményt ígér.
Autocad/CorelDraw volt régen a csodaszer, ma már a lehetőségek szinte korlátlanok.
Megrajzol, kinyomtat, felragaszt. Magához a műszerhez nem kell nagyon hozzányúlni. Kivéve persze, ha letöri az ember a mutatóját.
A régi műszerekben a skála nagyon kifinomult volt, egy vékony alumínium lapra voltak felszitázva, és minden csavaros kötésű volt. Ezzel szemben -néhány tapasztalatra támaszkodva-, ma a skála egy papír, esetleg műanyag lap, amit ragasztanak. Ezeket nagyon nehéz sértetlenül kivenni.
Egyébként egy új skála rajzolása szinte semmilyen problémát nem jelent (azért ehhez is kell egy kis hozzáértés), viszont a pozícióba való felragasztás már óriási probléma, mert még a mutató alá is be kell igazítani. Nem lehetetlen, de nekem el szokott csúszni. Ezért javasoltam a meglévő skálát átszámozni. A feszültség lehetne 5-10-15-20-25, az áram pedig 2-4-6. De csak akkor ha indokolt, mert egyébként kár megpiszkálni egy jól működő készüléket. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2024
Szia Alkotó!
Hát már nem szeretném meg piszkálni a műszereket, esetleg majd ha találok ebben a méretben amik abban a skálában mérnek ami meg felelne nekem akkor biztosan kicserélném őket. A volt mérő műszer 15V-ig az Amper mérő meg 6-10A-ig, ha ilyeneket lelnék akkor nem is gondolkoznák rajta hogy meg vegyem őket. Az Amper és Volt mérő műszereket innen vettem Amper M Volt M Fet,ellenállás.Sziasztok.Van a képen látható töltőm. Valószínűleg érintkezési hiba miatt elszállt benne a meghajtó fet, és a nyíllal jelölt ellenállás. Valaki esetleg nem tudja milyen értékű ellenállás lehetett? És kellene helyettesítő is a fet helyett, lehetőleg a hestore-ból.
0,2-0,3 ohmmal nem fogsz nagyot tévedni és a FET sem kritikus, például ez a típus jó helyette. Viszont arra számíts, hogy ez az OB IC is tönkrement, ha nem indul a tápod, akkor ő is cserés lesz. Kapcsolási példa.
Köszönöm.
Hestore-ból kellene a fet. Ez is jó lenne? Amúgy az IC-n nem mérek semmi zárlatot, persze attól még a kimenete lehet döglött. Ráadásul ilyet nem is tudok beszerezni.
Az Ali-n mindent árulnak. Elektromosan jó lenne, csak a felfogató része nincs elszigetelve a drain-től, ezért csak szigetelő alátéttel, gyűrűvel lehetne felfogatni a hűtőre. Az előbb mellékelt kapcsolási példában mutatnak helyettesítő IC-típusokat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |