Fórum témák
» Több friss téma |
Tanácsként: ha van rá mód akkor fémházas kondit vegyél, drágább ...
Sziasztok!
Szeretnék tálcafűtést szerelni a kültéribe. A vezérlésén agyalok, hogyan kellene megoldani. Arra gondoltam hogy két termosztátot sorba kötnék, egyik a tálca hőmérsékletét nézné, a másik a kondenzátort hogy mikor olvaszt le. Az első NC és 0C alatt kapcsolna, az utóbbi NO 20C felett kapcsolna. Működőképes lenne? Vagy van jobb ötlet?
Nem kell két termosztát , egy elég a váltószelepre kötve , amikor meghúz a váltószelep biztosan fűt , tehát kell a tálcafűtés .
Mindenképpen relézd, mert a váltószelep vezérlője nem biztos hogy elbír pluszban 100-150W-t. Ennyi mindenképpen kell a fűtéshez, mert nem fog leolvadni ha sok lesz a jég. A gyári fűtőszál 150W-s,
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2024
Nem mertem volna onnan fűteni, mindenképpen reléztem volna.
Még nem néztem utána, azt sem tudom hogy folyamatosan van-e a szelepen feszültség vagy csak váltáskor. De még fontolgatom az eredeti megoldást is, bár rosszul írtam nem termosztát hanem "filléres" bimetálos kapcsolók (250V/5A).
A szelepen csak váltáskor van feszültség, jó esetben 230V AC. Szerintem ha a kültéri alját figyeled egy egyszerű prodigi termosztáttal és a tálcát fűtöd meg mondjuk + 1 -3 °C -re akkor biztonságosan le fog olvadni a cseppvíz. Viszont az elvezető csővel is érdemes valamit kezdeni, első körben alaposan hőszigetelni és minél kevesebb iránytöréssel vezetni. Ha ez nehezen kivitelezhető, akkor ide is kell néhány 10 W-s fűtés.
Pontosítom a szöveget! A váltószelep tekercse akkor kap fezsültséget amikor a fűtés üzemmódra kapcsol a kültéri
Nem szerettem volna feleslegesen fűteni, de igazad van nem kell túlbonyolítani
Úgysem lesz sokat használva, csak fagymentesítésre ill. néha egy egy délutáni fűtésre kell. Elvezető cső csak fél méter, majd belelógatom a fűtőkábelt. Tavaly a pipába fagyott bele, majd elkezdett a tálca feltelni jéggel Pipa nélkül meg a fal tövébe csöpögött volna.
Tegyél rá műanyag láncot , amíg folyik belőle a víz nem fagy meg , aztán meg ha mégis a szél megtöri rajta a vékony jeget ...
Mikor leolvaszt akkor a beltérit hűti de nem megy a
ventillátor, ezért a kültéri melegszik, ekkor történik a leolvadás és pont ebben az egy két percben nem fűt a fűtőszál, de szerintem nincs gyakorlati jelentősége.
Következetesen a váltószelep tekercsének működését vettük alapul. Tehát amikor a kültéri hőcserélőjét akarjuk olvasztani, akkor a meleg-forró hűtőközeget nem a beltéri felé engedi a szelep, hanem a külső hőcserélőre. ez az idő lehet 1-2 pec is, de lehet akár 10-15 is. Ilyenkor, ha már működni kell a váltószelepnek akkor bizony a tekercse feszültéget kap folyamatosan. Egyébként a beltéri nem feltétlen fog hűlni, mindeféle hókusz-pókusszal, visszacsapó szelepel, kapilláris csővel lehet hogy a kültéri egy-szakaszára dolgozik a kompresszor szívóoldalon.
De szerintem az jobb megoldás utólagosan, ha a kültéri tepsije állandóan fagypont feletti hőfokon van tarva, mint ahogy a gyári fűtések is általában működnek.
És a 3 méter csőhossz azért is kell, mert rövidebbel megnő a nyomás, változnak a nyomások. Eredménye, hogy 1 méter csővel elkopik a beltéri csöve a kanyarokban, folyadék kidörzsöli. Épp ma javítottam, papírvékony lett a külső ívben. Másik szobában ugyanaz a tipus, ugyanannyit megy csak hűtésben, csak más telepítette 1 hónappal később. Azon 3 méter cső van.
Húúúúú ! Ezt inkább üzenetben tárgyaljuk meg.....
Klíma gázmennyiségSziasztok!Talán a napokban jönnek hozzánk felszerelni egy harmadik klímát. kettő már van a lakásba, de kell még egy. Hozzáértőketz kérdezném, hogy nagy melegben, mintha kicsit gyenguszok lettek volna a klímák, amiket 3 éve tetettem fel. Szerintetek érdemes lenne egy kis gázt tetetni még bele? Ugye, ha most kijönnek, akkor biztosan jó hatásfokot fognak tudni mérni, de nagy kánikulában kijön, hogy alig akar hűteni. A klímák szinte újak. Az egyik kb 12 méterre van a kültéri egységtől. DE amelyik közel van, azzal is van ilyen gond. ...Vagyis, inkább azzal van. Amelyik messze van, az szerintem akár jó is. Lányomnál hideg szokott lenni. Igaz, hogy ő tolja neki mint a süket. Ha ekb. 100grammot rátöltetnék, jobb lenne a rendeszernek? Köszönöm!
Szevasz!
A minimum évenkénti karbantartásnál jelezted a hűtési gondodat? Mit mondtak? A 12m csővel rendelkezőre rátöltötték telepítéskor a szükséges plusz mennyiséget? A rátöltés nem gondolom formára (és tippelésre) megy. Üdv: StMiklos
Szia!
Ha a készülék (kültéri és beltéri) biztosan tiszta, akkor lefejtéssel és mérleggel lehet szakszerűen ellenőrizni a hűtőközeg töltetet. Sok esetben 5m-ig vannak előtöltve gyárilag a készülékek, ezen felül a gyártó ajánlása alapján kell rátölteni a szükséges mennyiséget (jellemzően 15-20g/m). Ezt elméletileg tudnia kell a telepítődnek.
Szia!
Még nem jeleztem senki felé, mert az éves karbantartás szezon első felében történt, a jelenséget pedig később tapasztaltam. A 12 méteres rendszerre nem töltöttek rá, mert azt mondták, hogy ezt a többlet csövet még simán elviseli. Rámértek infrás hőmérővel és szerintük kellően hideg volt. Hozzáteszem, nem tudom, mennyit kell fújnia. Valójában az a klíma egy kis szobában van, valószínűleg azért is elég oda. Max annyit lehet tapasztalni, hogy eltellik egy kis idő, míg érezhető a hideg levegő. Viszont, ami inkább probléma, hogy a nagyszobában nem érezhető oly mértékben a hideg, amennyire szeretném. Valójában ilyenkor a kültéri egység sem dolgozik olyan intenzíven, hogy rá lehessen mondani, hogy kakaón dolgozik. Inkább csak úgy dolgozgat.
Ha hideget akarsz akkor állítsd alacsonyabb hőmérsékletre a klímát , a beltéri méri a hőfokot és visszaszabályozza a kültérit (gondolom inverteres a klímád) . A gyors hűtéshez 16-18 fokra vagy turbó üzemmódra állítod és ha már lehűtötte a szobát akkor állítsd arra a hőfokra amit tartani szeretnél .
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2024
Hogy tisztán lássuk a dolgot:
A telepítő igen nagy valószínűséggel tudja ezt. Kb. pont annyira, hogy amennyiben nem tölt rá, akkor is fog nekem hűteni. És mivel én nem klímás vagyok, hanem egy olyan klíma használó, akinek ez az első klímája, nem tudom őt megcáfolni. Ebből következően, mivel a klíma telepítőnek kellemetlen rátöltenie, hisz lusta is, meg a gáz is pénzbe kerül, ezért meg tudja tenni, hogy nem tölt rá. Innentől fogva én mondhatok bármit, ha ő csak ősszel jön, mert épp egy klímát szerel fel, vagy tavasszal jön, mert végre ide keveredik kitisztítani a klímát. E két alkalommal biztosan jól fog hűteni a klímám, hisz nincs meleg kint sem, meg bent sem. Ez a baj.
Remélem hogy ezt csak hirtelen felindulásból írtad és csak arról van szó, hogy nem gondoltad, hogy én ezt esetleg kipróbáltam már! Mert amúgy ki.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2024
A praxisomban sokszor előfordult hogy a kuncsaft panaszkodott "gyengén hűt " a 26 fokos szobában 24 re volt állítva a klíma minek okán kb 30% teljesítménnyel tekert a kültéri ...
Persze, persze. Elhiszem. Anyámék is mindig 24 fokon akarnak klímázni. Valójában csak ventilátoroznak. Megérzik a hideget és azt hiszik, megfáznak. Volt hogy szegénynek törölköző volt a nykában, azzal törölgette magát. De ők más tészta. Ha ott vagyok, segítek rajtuk. Viszont én remélem más kategória vagyok. valójában, megcsinálok mindent, amit más elront. De erre a klímára muszáj valamit kitalálnom, mert sem gázom, sem pedig eszközöm nincs hozzá.
klíma panel javításSziasztok!Tudna valaki segíteni egy Samsung Maldives 3,5 kw-os kültéri egység panel javításában? A hibakód IPM over current. A ventilátor motor beindul, aztán körülbelül fél perc után leáll. A kompresszor nem indul be egyáltalán. A kompresszor 3 érintkezője között van ellenállás. A panelen az egyenirányítónál megvan a feszültség, de a kompresszorra nem ad ki feszültséget. Köszönöm előre is.
Ha nem teker a klíma teljes gázon, akkor szerintem nem gáz baja van. A gázhiányt az újabbak már hibaüzenettel közlik. Esetleg a beltéri ventillátor fordulatát emeld meg. Lehet az nem automatán van, vagy valami öko csoda be van kapcsolva. Kevés a légáramlat a normális hűtéshez.
szia!
Valószínű eeprom hiba programot nem tudom honnan szerezhető. de itt egy videó hátha segít. Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |