Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3597 / 3599
(#) sany hozzászólása Nov 9, 2024 /

Érdekes. :D

Mostanában mindig találok olyan érintetlen ( nem rohadt, nem felvágott) zöldségeket, amelyikban elkezd csírázni a mag a belsejükben. Ma pl. egy paradicsomot felvágva meglepően tapasztaltam, hogy csírák jönnek ki a magokból, amik a zöldség belsejéven nőnek. Múltkor egy tökben volt így, hogy csíráztak a magok benne.
Ti találkoztatok már ilyennel zöldséggel? Nem a kertben termett. Lehet ez szerintettek a génmódosítás, permetszer hatásából adódó következmény? Vagy ez normális jelenség?
X-akták.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2024
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Nov 9, 2024 /

Az érett mag gyakorlatilag önállósítja magát, éppen ez a dolga. Ha hideg helyen tárolták egy ideig a paradicsomsot, majd bekerült a boltba ahol melegebb van, azt hiheti a mag, tavasz van, ideje csírázni. Tápanyag van, meleg van, fény majd lesz ha jól csinálja.

Vannan olyan növények melyek magvai csak akkor kezdenek el csírázni, ha előtte hideg helyen voltak egy ideig. A hőmérsékletváltozásból tudja a mag, mikor van tavasz, mikor kell aktivizálnia magát. Ezek a kimondottan hideghatást igénylő magok.

Szerintem itt is ilyesmi állhat a háttérben.
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Nov 9, 2024 /

Az nem lehet, hogy a rohadás elleni szer amivel kezelik, hogy szép legyen, meggátolja a paradicsom rohadását? A magok persze ezt "kihasználják".
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Nov 10, 2024 / 1

Részemről biztosan a nem normális kategóriába sorolnám, és az ilyenek miatt eszem inkább a kertből a sajátot.
Már a növény növekedése se természetes, manipulálva van, mesterségesen van érlelve, kismillió szerrel kezelve, mert ezek nélkül nem lehetne ott a hiperszupermarketek polcain napokig, hetekig.
Konkrétan a paradicsom termesztésébe nem láttam közvetlenül bele, de gyümölcsökébe igen, azok egészen addig amíg le nem szedik 8-9 naponta folyamatosan permetezve vannak valamivel. Mi meg nem értjük, hogy mitől van egyre több daganatos beteg.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Ha még földbe tenném elásnám, jó szétrohadna, és kinőne a magból a növény. De így, mindenesetre bizzar.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Elsőre kukacnak néztem.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Á az kis növény, volt több is csak levágta a kés.
(#) david87 hozzászólása Nov 12, 2024 /

keresek

Sziasztok!

Valaki nem tud nekem ajánlani olyan embert aki vállal hangszóró peremezést.
(#) Gafly válasza david87 hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Van itt olyan, még könyvet is írt.
Ha akar, jelentkezik.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Oda kellene figyelni az életmódunkra, és hasonlók...
(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Évtizede nem voltam beteg, de most valami levett a lábamról.
(#) Gafly válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Akkor NE GYERE szombaton Hódmezőre, mert ott család és babazsúr van.
Szintetizátorok megvárnak...
(#) david87 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Köszönöm nehéz találni mert 5 ből 1 válaszolt eddig.
(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Természetesen!
Írtam.
(#) david87 válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Abból 1 válaszolt eddig. Köszönöm.
(#) Remci hozzászólása Nov 13, 2024 /

padlás szigetelés

Sziasztok!
Hallott már valaki olyanról,hogy a Kádár kocka házaknál ingyen leszigetelik a padlást? Ma hallottam erről,de nem nagyon akarom elhinni. Állítólag 30cm üveg gyapottal szigetelnek, alul-fölül fóliázva és állítólag nem kell fizetni érte,hanem az állam állja. Azt mondják,hogy egy papírt kell aláírni, amiben az áll hogy 5 évig nem lehet a szigetelőt felszedni és a házat sem eladni. Létezik ilyen,vagy ez valami átverés?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2024
(#) david87 válasza Remci hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Igen létezik
Nekem kolégám beválalta már voltak felmérni.
(#) Gafly válasza Remci hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

(#) Remci válasza david87 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

És ott mutattak valami papírt,hogy mit kell alá írni? Vagy ezt majd csak a munka után fogják? Lehet hogy csak én vagyok vele így, de vannak kétségeim. Semmit nem adnak ingyen.
(#) Rosszmáj válasza Remci hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Én meg megvettem a 20 centis kőzetgyapotot meg 70 egyutas raklapot (hogy járható és pakolható legyen). Nem két fillér volt, de pár év alatt behozza az árát.
(#) Ge Lee válasza Remci hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Tényleg ingyen van, csak értelme nem sok, nem is értem. Ugye, ráteszik a felső deszkasorra. Na de, a két deszkasor között meg ugyanúgy jár a hideg levegő, szóval adnak a sz..nak egy pofont. Ennek csak úgy lenne értelme ha a két deszkasor és a gerendák közé tennék. Jóval több munka de úgy tényleg szigetelne.
(#) kameleon2 válasza Remci hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Igen. Házanként kb 100eFt marad a vállalkozónak, azaz 1 napos gyors munka, üres, járható padlás mellett. Én 2 céget kerestem meg, vissza sem szóltak. Igaz a kormány ismét belenyúlt a pályázatba...
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

A levegő a legjobb hőszigetelő....
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 14, 2024 / 2

Persze, leginkább a szigetelés és a szoba közt 15 centi vastag résben fütyülő hideg levegő...
Most gondolom vagy csak vicceltél, vagy egyáltalán nem látod át ezt az egész dolgot. Egyébként, kizárólag a mozdulatlan levegő az ami szigetel, annak (a légoszlopnak) van valami minimális vastagsága, fejből meg nem mondom, valami 12 vagy 15mm, pont amiatt készülnek a dupla üvegek úgy ahogy, ha annál vastagabb a légoszlop akkor már saját áramlása lesz, azaz nem szigetel. Egy födém meg úgy néz ki, hogy vannak a gerendák, legyenek mondjuk 20 centi vastagok. Ha kell rajzolok neked, de szemből nézve ezek ugye négyzetek, amiken alul és felül deszkasor fekszik, az alsó deszkasor a szoba mennyezete, a felső meg a padlás aljzata. Közte van egy 20 centis üreg, ami a ház két végén ugyan le van zárva, de nem hogy nem légmentesen hanem épp csak annyira, hogy mondjuk egy macska nem fér oda be, de egér stb egy idő után igen, sőt, nálunk időnként nyestek is beköltöznek oda mert nem 1 éves a födém hanem már kb. 60, és tele van résekkel, egerek megrágták stb. Szóval a födémben magában fütyül a hideg szél (ami szerinted szigetel ), tehát a felső deszkasorra (padlás) pont annyi értelme van szigetelést rakni, mint mondjuk a tetőcserépre. Semmi. A szigetelést a két deszkasor közé kellene tenni...
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Ettől azért sokkal változatosabb a dolog. Több olyan padláson jártam mint amit leírtál, de több olyanon is, ahol a gerendák feletti rész normálisan meg volt csinálva. Nagyon nem mindegy, hogy a felső rész a padlás hideg levegőjével érintkezik vagy van ott egy szigetelő réteg. Sok helyen a deszkázásra sárréteget vittek fel, ott kötelező volt normálisan megcsinálni, különben a massza (később a kiszáradt föld) befolyt a gerendák közé.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

A miénk is sarazva van. Semmit nem jelent. Van ahol annyi sár hiányzik már, hogy látszik a deszka harmada. És van olyan hely is, ahol be tudom dugni a kezem a deszkák közé, mert annyit száradt plusz annyit rágták az egerek az évtizedek alatt. Nehogy már ez szigeteljen bármit is.
De ahol netán a mai napig precíz maradt a sarazás, ott is jár a levegő a födémben. Ezt is onnan tudom, hogy a szomszédé ilyen volt, átalakította aki megvette, a padláson is ekecseltek mert falakat is vettek ki, és mivel nem akartak tartópillért a lakásban nézegetni ezért felülről "támasztották" meg a födémet. Ott is tele volt az egész szeméttel, mumifikálódott egerekkel, dióhéjjal, meg minden egyébbel amit az egerek behordtak oda, pedig ott teljes széltében és hosszában hibátlan sarazás volt, sőt a harmad része le volt vékonyan betonozva.
A garázsrész fölött a miénk is betonos, semmit nem jelent, van ahol a beton is meg van repedve, hiányok is vannak benne, és alatta látszik, hogy mennyit száradtak össze a deszkák az évtizedek alatt. Nyáron a padláson mégis csak van vagy 50 fok, nem tudom mennyi, majd egyszer megmérem.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2024 / 1

Hidd el, vannak karbantartott és jól megépített padlások is. Attól, mert még nem láttál olyat, létezik. Jellmezően nem a szomszédnál sokkal jobb/rosszabb, hanem arrébb kell menni két három helységet. Nekem úgy tűnik, inkább kisebb területenként változik a helyzet attól függően, abban a faluban/városban mi volt a szokás. Valószínűleg az alapanyag hozzáférhetősége/minősége is beleszólt a dologba

Lakóhelyem környékén egyenesen ócska vályogházakat építettek (kb. ingyen sem kell senkinek). 50 km-rel arréb (hugom költözött) első pillantásra meg sem tudtam mondani, miből készült a ház fala, olyan jól megcsinálták annó.

Magyarán lehet jó a födém és azt igenis érdemes szigetelni.
(#) CIROKL válasza Bakman hozzászólására (») Nov 14, 2024 / 1

A mi kádárkockánk is 60 éves oszt a tető 1 éves körben az egész ház szigetelve mivel kisméretű téglából van ezért ajánlott .
A födém is szigetelve lett ,sőtt járhatóra készitettem , igy totálisan használható
4x8méteres plusz helyem lett , rendes lépcsőt épittem hogy simán feltudjunk jutni!
Szerintem gond csak akkor van ha a tulajt nem érdekli a ház amiben lakik , akkor nyiván átfúj a szél a tetőn ,oszt füt az utcára!
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
(#) Udvari Zsombor válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 14, 2024 / 1

Mi tavalyelőtt egy teljes "tetőcsere + szigetelés + tetőtér beépítés" projekten voltunk túl, nem ebben az ingyenes rendszerben csináltattuk, szép menet volt, de megérte, sokkal jobb szobám van, mint előtte a földszinten volt. Szintén kertesházban lakunk, "kádárkocka".
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

A kádárkocka nem feltétlenül fagerendás födém. Vagy az? Nálunk a kádárkockák zöme teljesen beton födém.
Következő: »»   3597 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem