Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Néhány wattos szünetmentes tápegység
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pavikpeter hozzászólása Nov 28, 2023 /

Adott egy mikroprocesszoros kütyü ami egy 5V/2,1A-es dugasztápról jár. Gyakori hibajelenség, hogy pár másodperces áramszünetek esetén lefagy. Ehhez szeretnék egy szünetmentes tápegységet elsősorban venni, ha ez nem megy akkor építeni. Az a kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata akár olyan powerbankkal aminek akkor is van kimenete, ha töltődik így UPS-ként használható, akár a linken lévőhöz hasonló kitekkel?
(#) proba válasza pavikpeter hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Ha rövid áramszünetre lefagy, akkor inkább rendes reset áramkört kellene csinálni neki. Ha végképp nem találsz semmit, két powerbank egy akkuval megoldja a kérdést. Egyik tölti folyamatosan az akkut, a másik meg táplálja a kütyüdet.
(#) Suba53 válasza proba hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Szerintem nem power bank modullal kellene megoldani, hanem inkább LiIon töltő modullal.
Azon az akku csatlakozón állandóan megvan a 3,7 - 4,2 V a töltöttségtől függően.
Az akku kivezetésre egy kis stepup konverter, ami az 5V-ot adja a kütyünek.

A power bank elsődleges funkciója a kimenet biztosítása, tehát ha a kimenet terhelve van, akkor nem tud tölteni. ( Ugyanaz az induktív kör van mindkét funkcióra. )
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2023
(#) pavikpeter válasza proba hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Nincs mód belenyúlni az eredeti áramkörbe.
(#) pavikpeter válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Közben én is keresgéltem, kezdem elengedni a UPS-ként működő powerbank ötletét. Kitekből sokféle van, köztük olyanok amik egy lapon menedzselik az akku töltését és kisütését/átkapcsolását.
(#) Macsek71 válasza pavikpeter hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Menjünk vissza az elejére :
Ha nem titok milyen processzoros kütyüről van szó, mekkora áramot fogyaszt, milyen hosszú szünetet akarsz áthidalni ?
Pl.: az okoskamerám a doksija szerint min. 2A USB tápot kér. Mérésem alapján induláskor - amikor teszteli magát - felvesz 550-600mA, utána 30-150mA között üzemel.
Tehát nekem pár másodpercre elég lehetne egy megfelelő kondenzátorral készített -kiegészített- tápegység
(#) pavikpeter válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Jelen pillanatban még az is csak egy erős feltételezés, hogy a pillanatnyi áramszünet fekteti kétvállra, A max áramfelvétele biztosan nem több néhányszaz mA-nél.
(#) asch válasza pavikpeter hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Jól értem, hogy nem maga a leállás a baj, hanem hogy ebben az esetben hibaállapotba megy a processzor és úgy is marad? Mert akkor a brown-out detector bekapcsolása is elegendő lehet, ha van a mikrovezérlőben. Ez garantálja, hogy a processzor azelőtt resetbe megy, hogy a táp túl alacsonyba menne, és csak akkor indul újra, amikor a táp elér egy biztonságos feszültséget.
(#) pavikpeter válasza asch hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Nem a leállás a baj, hanem hogy úgy marad és csak hardveres resettel lehet újraindítani. Ahogy korábban írtam nem tudunk belenyúlni sem hardveresen sem szoftveresen. Ezért gondoltam, hogy egyszerűbb út, hogy a tápingadozást szüntessük meg.
(#) bbb válasza pavikpeter hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Egy legolcsóbb legkisebb teljesítményű szünetmentes tápegység nem megoldás a problémádra? 16-17000-ért már kapsz kommersz eszközt, amibe bedughatod a dugasztápod.
(#) DRoland hozzászólása Nov 28, 2023 /

Hello, ilyennel megoldható, nekem is ez látja el a routert, kamerát stb. Mini UPS
(#) pavikpeter válasza bbb hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Ez sajna nem megoldás.
(#) pavikpeter válasza DRoland hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Igen, ez volt az eredeti elképzelésem, csak ezzel is az a baj mint bbb tippjével, hogy nem fér bele a büdzsébe. Bár a nap végén egy 18650-es akku + töltésmenedzser + doboz + munka sem lesz olcsóbb.

Mondjuk ez egy jó cucc, otthonra lehet beruházok egyre.
(#) bbb válasza pavikpeter hozzászólására (») Nov 28, 2023 /

Na eddig csak erről nem beszéltél. Mi ez a titokzatos eszköz, amibe nem lehet belenyúlni? Mi az a királyi többes, hogy mi nem tudunk belenyúlni? Hol van annyi ingadozás, hogy ez egyáltalán gondot jelentsen? S egyébként mekkora összeget akarsz az egészre áldozni, ha csak ez a bajod a felvetésemmel?

Szünetmentest vehetsz használtan is, jófogáson 5000-ért kettőt is kapsz, pár másodpercet még félhalott akkuval is átvészel.
(#) moltam válasza pavikpeter hozzászólására (») Dec 24, 2023 / 1

Valószínűleg nem aktuális már de hátha valakinek hasznos lesz. A többi projektet is érdemes megnézni... Bővebben: Link
(#) Doky586 válasza pavikpeter hozzászólására (») Máj 19, 2024 /

A dugasztáp után egy rendes zavarszűrő, szünetmentesnek 4db ceruzaaksi, egy dióda és egy ellenállás; vagy 4db ceruzaelem és 1-2 si dióda.
(#) Laca13 hozzászólása Nov 25, 2024 /

Home assitant áramszünet védelem.

Most rakok össze egy Home assistant szervert, egy Asrock Q1900M alaplapon. A gondom az hogy áramszünet esetén elég nagy esély van a meghibásodásra, mert állítólag ezek a rendszerek különösen nem szeretik a szabálytalan leállítást. Teljes értékű UPS-t nem akarok, mert értelmetlen, mivel többet fogyasztana mint a gépem. (10 -12W jelenleg). Mivel a gép 12v-ról megy, olyan megoldás kellene, ami egy-két percig bírná a tápot, miközben az áramszünet érzékelésével szabályosan kikapcsolná a gépet.
Biztos csinált már valaki hasonlót, úgyhogy kérném szépen az ötleteket.
(#) Atis57 válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 25, 2024 /

Szia!
1-2 percért ugyanolyan drága mintha 30 percet is birna.

Aliexp....stb oldalon van készen is. akár Li ,akár savas akkuhoz,(12v !--7Ah )
Ettől olcsóbban házilag sem jön ki.

https://hu.banggood.com/DC-UPS-Mini-Uninterrupted-Power-Supply-5V-9...search

De van sokféle
(#) Bakman válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 25, 2024 /

Lásd melléklet. Ilyenről megy egy Raspberry évek óta itthon.

Nevezett tápegységen be lehet állítani a kimenő feszültséget, az akkut kb. 13.6 V-on kell tartani. Akkuból kb. mindegy milyet veszel, egy kitétel van. Számolva a legrosszabb esetre, annyi töltőáramot el kell viselnie, mint amennyit a tápegység tud maximálisan szolgáltatni és amennyivel a terhelés maximálisan tudja terhelni. Egy zárt, 12 Ah-s ólom-savas akkunál az érték olyan 3 A körül van. A tápegység 15 W-os. Ha a várható terhelés ettől nagyobb lesz, akkor nagyobb tápegység kell, pl. HDR-30-15.

Ha a szervernek szigorúan 12 V kell, akkor szükséges a kapcsolásban látható DC/DC konverter. Természetesen lehet más típus is, csak hirtelen ezt találtam. Ha a szerver bírja a feszültségingadozásokat, mehet direkt az akkuról is.

UPS.png

(#) Laca13 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2024 /

Ez jónak tűnik, csak még azt nem tudom, hogy hogyan oldom meg, hogy tartós áramszünetnél korrekten álljon le a gép. A tápot kellene figyelni egy időzítős áramkörrel (hogy ne lője le minden kis áram kimaradásnál) ami bizonyos idő elteltével korrekten leállítaná a PC- t.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2024
(#) Bakman válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 26, 2024 /

Kell valamilyen SW a szerverre, ami a tud kommunikálni valamilyen mikrokontrollerrel (pl. USB - UART modul közbeiktatásával), ami a 230 V-os hálózatot figyeli. Milyen rendszer fut a szerveren?
(#) proba válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 26, 2024 /

Én az akku feszt figyelném, ha 12V alá esik leállítás. Újra indulás 13V felett. Kérdés mi a fontosabb, minél többet menjen a gép ( bár úgysem tud beavatkozni szinte sehol, áramszünet alatt) vagy az hogy biztonságosan leálljon mindig. Ehhez kell belőni a feszültségszinteket. Figyelve, ha az akkun megszűnik a terhelés, elkezdi szépen lassan összeszedni magát, ha már élete végén jár, gyorsan kimerül...
(#) Laca13 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2024 /

Home Assistant OS van a gépen, nem tudom hogy rá lehet-e venni UART kezelésére, de majd utána nézek.
(#) Laca13 válasza proba hozzászólására (») Nov 26, 2024 /

A lényeg a biztonságos leállítás, persze úgy hogy pár másodperces kimaradásnál azért ne álljon le azonnal. Mivel ahogy írtad, áramszünet úgysem élnek a perifériák, ezért nincs is értelme a szerver működésének. A lényeg hogy tisztességesen leálljon, hogy se a rendszer, se az SSD ne károsodjon és ha ismét van áram, akkor újrainduljon. Talán egy mikrovezérlővel is megoldhatnám úgy, hogy a táp 12v-ját figyelné és ha megszűnik, akkor leállítaná a gépet. Úgy tudom, hogy a Home assistant OS -nél az is szabályos leállítás, ha hosszan nyomom a bekapcsoló gombot. De ennek is utána kell néznem.
(#) Bakman válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 26, 2024 /

A bekapcsológomb hosszú nyomása egyenlő a hirtelen áramszünettel.

Elnézést, nem voltam elég részletes. Nálam a 230 és a 12 V-os oldalt is figyeli a mikrokontroller...

Ha jól látom, a Home Assitant OS nem egy operációs rendszer, hanem csak egy program, több platformra fordítva, már ha erről van szó: Bővebben: Link. Az alap rendszerre kell írni egy programot, ami beszélget a feszültségfigyelő kontrollerrel.
(#) proba válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Ha a hosszú gombnyomás szerintem vészkikapcsolás, a PC-k a rövid gombnyomásra állnak le szabályosan. a gombra egy opto tranzisztor, a ledjét meg az akku fesz függvényében akár valami egyszerű proc is elvezérelgetheti. Majdnem javasoltam valami wifis csodát, amit a homeassistant lekérdez, azt leáll, de ha nincs hálózat router sincs....Ha meg nem akarsz bontani, az UPS-ek le tudják valahogyan állítani a gépet, tőlük esetleg elleshető a módszer.
(#) Laca13 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Home Assistant OS (HassOS): Ez a teljes operációs rendszer, amelyet kifejezetten a Home Assistant futtatására terveztek. Ez nem konténeres mód, hanem egy teljesen dedikált operációs rendszer, amely a Home Assistant-ot futtatja egy dedikált környezetben.

Home Assistant Supervised: Ez egy olyan telepítési mód, ahol a Home Assistant futtatása egy Linux alapú rendszerre történik, és a Home Assistant maga egy "supervised" módba kerül, amely konténerként fut, de nem az alap operációs rendszer részeként, hanem egy konténerizált környezetben, amelyben a Home Assistant és az alatta futó alkalmazások együttműködnek.

A félreértések elkerülése végett, az enyém HassOS telepítésű.
(#) Laca13 válasza proba hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Idézet:
„a PC-k a rövid gombnyomásra állnak le szabályosan”

Igen, szerintem is, de majd tesztelem. A gombnyomást egy pici relével gondoltam megoldani, azt elvezérli még arduino is.
(#) Bakman válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 27, 2024 /

Az asztali gépem ettől nem áll le,a laptompom viszint igen. Ha nálad működik, akkor ez egy járható út.
(#) Feri007 válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Olyan nincs, hogy natív Home Assistant operációs rendszer. Még az Android is Linux belül.
Operációs rendszernek hívják,de mauk is írják:
https://github.com/home-assistant/operating-system
Idézet:
„"Home Assistant Operating System (formerly HassOS) is a Linux based operating system optimized to host Home Assistant and its Add-ons.
Home Assistant Operating System uses Docker as its container engine. By default it deploys the Home Assistant Supervisor as a container."”
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem