Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Néhány wattos szünetmentes tápegység
Témaindító: pavikpeter, idő: Nov 28, 2023
Témakörök:
Adott egy mikroprocesszoros kütyü ami egy 5V/2,1A-es dugasztápról jár. Gyakori hibajelenség, hogy pár másodperces áramszünetek esetén lefagy. Ehhez szeretnék egy szünetmentes tápegységet elsősorban venni, ha ez nem megy akkor építeni. Az a kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata akár olyan powerbankkal aminek akkor is van kimenete, ha töltődik így UPS-ként használható, akár a linken lévőhöz hasonló kitekkel?
Ha rövid áramszünetre lefagy, akkor inkább rendes reset áramkört kellene csinálni neki. Ha végképp nem találsz semmit, két powerbank egy akkuval megoldja a kérdést. Egyik tölti folyamatosan az akkut, a másik meg táplálja a kütyüdet.
Szerintem nem power bank modullal kellene megoldani, hanem inkább LiIon töltő modullal.
Azon az akku csatlakozón állandóan megvan a 3,7 - 4,2 V a töltöttségtől függően. Az akku kivezetésre egy kis stepup konverter, ami az 5V-ot adja a kütyünek. A power bank elsődleges funkciója a kimenet biztosítása, tehát ha a kimenet terhelve van, akkor nem tud tölteni. ( Ugyanaz az induktív kör van mindkét funkcióra. ) A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2023
Nincs mód belenyúlni az eredeti áramkörbe.
Közben én is keresgéltem, kezdem elengedni a UPS-ként működő powerbank ötletét. Kitekből sokféle van, köztük olyanok amik egy lapon menedzselik az akku töltését és kisütését/átkapcsolását.
Menjünk vissza az elejére :
Ha nem titok milyen processzoros kütyüről van szó, mekkora áramot fogyaszt, milyen hosszú szünetet akarsz áthidalni ? Pl.: az okoskamerám a doksija szerint min. 2A USB tápot kér. Mérésem alapján induláskor - amikor teszteli magát - felvesz 550-600mA, utána 30-150mA között üzemel. Tehát nekem pár másodpercre elég lehetne egy megfelelő kondenzátorral készített -kiegészített- tápegység
Jelen pillanatban még az is csak egy erős feltételezés, hogy a pillanatnyi áramszünet fekteti kétvállra, A max áramfelvétele biztosan nem több néhányszaz mA-nél.
Jól értem, hogy nem maga a leállás a baj, hanem hogy ebben az esetben hibaállapotba megy a processzor és úgy is marad? Mert akkor a brown-out detector bekapcsolása is elegendő lehet, ha van a mikrovezérlőben. Ez garantálja, hogy a processzor azelőtt resetbe megy, hogy a táp túl alacsonyba menne, és csak akkor indul újra, amikor a táp elér egy biztonságos feszültséget.
Nem a leállás a baj, hanem hogy úgy marad és csak hardveres resettel lehet újraindítani. Ahogy korábban írtam nem tudunk belenyúlni sem hardveresen sem szoftveresen. Ezért gondoltam, hogy egyszerűbb út, hogy a tápingadozást szüntessük meg.
Egy legolcsóbb legkisebb teljesítményű szünetmentes tápegység nem megoldás a problémádra? 16-17000-ért már kapsz kommersz eszközt, amibe bedughatod a dugasztápod.
Hello, ilyennel megoldható, nekem is ez látja el a routert, kamerát stb. Mini UPS
Ez sajna nem megoldás.
Igen, ez volt az eredeti elképzelésem, csak ezzel is az a baj mint bbb tippjével, hogy nem fér bele a büdzsébe. Bár a nap végén egy 18650-es akku + töltésmenedzser + doboz + munka sem lesz olcsóbb.
Mondjuk ez egy jó cucc, otthonra lehet beruházok egyre.
Na eddig csak erről nem beszéltél. Mi ez a titokzatos eszköz, amibe nem lehet belenyúlni? Mi az a királyi többes, hogy mi nem tudunk belenyúlni? Hol van annyi ingadozás, hogy ez egyáltalán gondot jelentsen? S egyébként mekkora összeget akarsz az egészre áldozni, ha csak ez a bajod a felvetésemmel?
Szünetmentest vehetsz használtan is, jófogáson 5000-ért kettőt is kapsz, pár másodpercet még félhalott akkuval is átvészel.
Valószínűleg nem aktuális már de hátha valakinek hasznos lesz. A többi projektet is érdemes megnézni... Bővebben: Link
A dugasztáp után egy rendes zavarszűrő, szünetmentesnek 4db ceruzaaksi, egy dióda és egy ellenállás; vagy 4db ceruzaelem és 1-2 si dióda.
Home assitant áramszünet védelem.Most rakok össze egy Home assistant szervert, egy Asrock Q1900M alaplapon. A gondom az hogy áramszünet esetén elég nagy esély van a meghibásodásra, mert állítólag ezek a rendszerek különösen nem szeretik a szabálytalan leállítást. Teljes értékű UPS-t nem akarok, mert értelmetlen, mivel többet fogyasztana mint a gépem. (10 -12W jelenleg). Mivel a gép 12v-ról megy, olyan megoldás kellene, ami egy-két percig bírná a tápot, miközben az áramszünet érzékelésével szabályosan kikapcsolná a gépet.Biztos csinált már valaki hasonlót, úgyhogy kérném szépen az ötleteket.
Szia!
1-2 percért ugyanolyan drága mintha 30 percet is birna. Aliexp....stb oldalon van készen is. akár Li ,akár savas akkuhoz,(12v !--7Ah ) Ettől olcsóbban házilag sem jön ki. https://hu.banggood.com/DC-UPS-Mini-Uninterrupted-Power-Supply-5V-9...search De van sokféle
Lásd melléklet. Ilyenről megy egy Raspberry évek óta itthon.
Nevezett tápegységen be lehet állítani a kimenő feszültséget, az akkut kb. 13.6 V-on kell tartani. Akkuból kb. mindegy milyet veszel, egy kitétel van. Számolva a legrosszabb esetre, annyi töltőáramot el kell viselnie, mint amennyit a tápegység tud maximálisan szolgáltatni és amennyivel a terhelés maximálisan tudja terhelni. Egy zárt, 12 Ah-s ólom-savas akkunál az érték olyan 3 A körül van. A tápegység 15 W-os. Ha a várható terhelés ettől nagyobb lesz, akkor nagyobb tápegység kell, pl. HDR-30-15. Ha a szervernek szigorúan 12 V kell, akkor szükséges a kapcsolásban látható DC/DC konverter. Természetesen lehet más típus is, csak hirtelen ezt találtam. Ha a szerver bírja a feszültségingadozásokat, mehet direkt az akkuról is.
Ez jónak tűnik, csak még azt nem tudom, hogy hogyan oldom meg, hogy tartós áramszünetnél korrekten álljon le a gép. A tápot kellene figyelni egy időzítős áramkörrel (hogy ne lője le minden kis áram kimaradásnál) ami bizonyos idő elteltével korrekten leállítaná a PC- t.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2024
Kell valamilyen SW a szerverre, ami a tud kommunikálni valamilyen mikrokontrollerrel (pl. USB - UART modul közbeiktatásával), ami a 230 V-os hálózatot figyeli. Milyen rendszer fut a szerveren?
Én az akku feszt figyelném, ha 12V alá esik leállítás. Újra indulás 13V felett. Kérdés mi a fontosabb, minél többet menjen a gép ( bár úgysem tud beavatkozni szinte sehol, áramszünet alatt) vagy az hogy biztonságosan leálljon mindig. Ehhez kell belőni a feszültségszinteket. Figyelve, ha az akkun megszűnik a terhelés, elkezdi szépen lassan összeszedni magát, ha már élete végén jár, gyorsan kimerül...
Home Assistant OS van a gépen, nem tudom hogy rá lehet-e venni UART kezelésére, de majd utána nézek.
A lényeg a biztonságos leállítás, persze úgy hogy pár másodperces kimaradásnál azért ne álljon le azonnal. Mivel ahogy írtad, áramszünet úgysem élnek a perifériák, ezért nincs is értelme a szerver működésének. A lényeg hogy tisztességesen leálljon, hogy se a rendszer, se az SSD ne károsodjon és ha ismét van áram, akkor újrainduljon. Talán egy mikrovezérlővel is megoldhatnám úgy, hogy a táp 12v-ját figyelné és ha megszűnik, akkor leállítaná a gépet. Úgy tudom, hogy a Home assistant OS -nél az is szabályos leállítás, ha hosszan nyomom a bekapcsoló gombot. De ennek is utána kell néznem.
A bekapcsológomb hosszú nyomása egyenlő a hirtelen áramszünettel.
Elnézést, nem voltam elég részletes. Nálam a 230 és a 12 V-os oldalt is figyeli a mikrokontroller... Ha jól látom, a Home Assitant OS nem egy operációs rendszer, hanem csak egy program, több platformra fordítva, már ha erről van szó: Bővebben: Link. Az alap rendszerre kell írni egy programot, ami beszélget a feszültségfigyelő kontrollerrel.
Ha a hosszú gombnyomás szerintem vészkikapcsolás, a PC-k a rövid gombnyomásra állnak le szabályosan. a gombra egy opto tranzisztor, a ledjét meg az akku fesz függvényében akár valami egyszerű proc is elvezérelgetheti. Majdnem javasoltam valami wifis csodát, amit a homeassistant lekérdez, azt leáll, de ha nincs hálózat router sincs....Ha meg nem akarsz bontani, az UPS-ek le tudják valahogyan állítani a gépet, tőlük esetleg elleshető a módszer.
Home Assistant OS (HassOS): Ez a teljes operációs rendszer, amelyet kifejezetten a Home Assistant futtatására terveztek. Ez nem konténeres mód, hanem egy teljesen dedikált operációs rendszer, amely a Home Assistant-ot futtatja egy dedikált környezetben.
Home Assistant Supervised: Ez egy olyan telepítési mód, ahol a Home Assistant futtatása egy Linux alapú rendszerre történik, és a Home Assistant maga egy "supervised" módba kerül, amely konténerként fut, de nem az alap operációs rendszer részeként, hanem egy konténerizált környezetben, amelyben a Home Assistant és az alatta futó alkalmazások együttműködnek. A félreértések elkerülése végett, az enyém HassOS telepítésű. Idézet: „a PC-k a rövid gombnyomásra állnak le szabályosan” Igen, szerintem is, de majd tesztelem. A gombnyomást egy pici relével gondoltam megoldani, azt elvezérli még arduino is.
Az asztali gépem ettől nem áll le,a laptompom viszint igen. Ha nálad működik, akkor ez egy járható út.
Olyan nincs, hogy natív Home Assistant operációs rendszer. Még az Android is Linux belül.
Operációs rendszernek hívják,de mauk is írják: https://github.com/home-assistant/operating-system Idézet: „"Home Assistant Operating System (formerly HassOS) is a Linux based operating system optimized to host Home Assistant and its Add-ons. Home Assistant Operating System uses Docker as its container engine. By default it deploys the Home Assistant Supervisor as a container."” |
Bejelentkezés
Hirdetés |