Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió némítás telefonhíváskor
Lapozás: OK   1 / 1
(#) vgango hozzászólása Aug 7, 2008 /

Sziasztok!

Az utórádiómon van telefonbenmenet és némítóbemenet. A mobiltelefonomat egy vezetékes headset segítségével kötném a készülékre. Azt szeretném megoldani, hogy ha a headset "szól", tehát ha kicseng vagy beszélgetek valakivel, akkor a rádió némítóbemenete földpontra kerüljön.
Valami ilyesmi kis áramkör kellene (http://www.hestore.hu/termek_10021435.html) csak nem mikrofonnal mint érzékelővel.

Köszi a segítséget!
(#) Doky586 válasza vgango hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

Nem értem a kérdést.
Minden gyári telefonkihangosító alapfelszerelése ez. Csak a kábelt kell csatlakoztatni a kihangosító és az autórádió közé..
(#) bbb válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

de ő nem gyári kihangosítót akar, hanem egy headset-ből akar gányolni egyet
(#) maTaKee válasza bbb hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

Idézet:
„egy headset-ből akar gányolni egyet”
szép megfogalmazás
(#) kornel hozzászólása Aug 7, 2008 /

Hali.
Ez a project, engem is érdekelne.
Nekem is van egy felesleges headset-em, amit feláldoznák rá.
(#) vgango válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

Ahogy bbb is írta, nincs gyári kihangosítóm és nem is szeretnék beruházni egybe, ezért a kérdés. A rádiómon (Blaupunkt [VW] RCD 200-as) van telefonbemenet, és van egy némítóbemenet. Ha ez utóbbit (elvileg, nem próbáltam) földre kötöm, a készülék elnémítja az éppen szóló hangforrást (rádió vagy cd), és a telefonbemenetet hangosítja ki (valamint a kijelzőjén szépen megjelenik, hogy Phone). Van egy feláldozható headsetem, amit össze szeretnék kötni a fenti módon a rádióval. Azt szeretném megoldani (gányolni ), hogy ha a telefonbemeneten van jel, a némítóbemenet földre kerüljön, hogy ne kelljen egy külön kapcsolót beépítenem, hanem automatikusan némítódjon a rádió ha telefonálok.
(#) ferci válasza vgango hozzászólására (») Aug 8, 2008 / 4

Kell egy kis jel-erősítés és egyenirányítás, aztán triggerrel kapcsolás. Lehet bonyolultabban is persze..
Minden tranyó pl. BC337-40, az utolsó húzza le a némító-bemenetet.

nemitas.JPG

(#) EcoPityu hozzászólása Aug 8, 2008 /

Nem értelek titeket!!!
Az ha valaki egy kihangosítót akar építeni, mert a gyári nem olcsó, az miért gányolás...???
A gányolás ott kezdődik, amikor az ember minden vezetéket összesodor, és leszigszalagoz.!
Ha viszont a head set csatiját használja egy áramkörbe csatlakozáshoz, az még attól nem gányolás. Ha kihangosító építés lenne a célja, akkoris a leglcsóbb csatlakozási módszer a headset lenne...

A lényeg, hogy a mic-et jó közelre kábelezze a sofőrhöz, a fülhallgatót meg felerősítve egy TDA-val p.l. relézve akár a gyári hangszórókon is megszólalhat.
Akár ezt a teljesítményerősített jelet is felhasználhatja, egyenirányítva, pufferelve /hiszterézis idő/ akár kapcsolhat egy telj tranyót, ami relét húz!
Ez a relé némítja a magnót, és teszemazt átkapcsolja a jobb első hangszórót a kihangosító kimenetére.

Igaz, innentől a topic címe kihangosító pítés autóba...
(#) vgango válasza ferci hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Köszi, ezt kipróbálom!
(#) vgango válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

A kihangosítást a rádió megoldja, a kérdésem kizárólag az "automatikus" némítás mikéntjére vonatkozik
(#) Inhouse válasza vgango hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Lehetett régebben a piacon kapni mobilhívás-jelzőt. Különböző figurákban volt, villogott egy LED ha hívásod volt, mivel a telefonod vissza is kommunikál ilyenkor. A LED helyére egy tranzisztor egy kis pufferrel, hogy folyamatos legyen a nyitása...

Üdv
Inhouse
(#) vgango válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Szerintem ez a variáció némítaná a rádiót akkor is, ha sms-t kapok/küldök, ha a telefon beszélget egy kicsit az adótoronnyal (szokott néha random csinálni ilyet, a szakmabeliek biztos tudják, hogy ilyenkor mi történik), ha az anyósülésen telefonál valaki, ...
(#) patexati hozzászólása Aug 13, 2008 /

Nekem lenne egy olyan problémám egy régi de a maga korában csúcsgép Blaupunkt cd/rádióval,hogy azt írja ki TELEFON!Namármost mi lehet vele mi kapcsolt be és miért mert nem indul el csak ezt írja ki!
(#) szabi83 válasza patexati hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Idézet:
„Namármost mi lehet vele mi kapcsolt be és miért mert nem indul el csak ezt írja ki!”

tessék
(#) patexati válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Bekapcsolom azt írja ki TELEFON!Nem működik rajt semmi ezt írja ki!Vagy valami némító üzemel rajt állandó jelleggel vagy kihangosító nemtudom!Mit tudnák vele csinálni,hogy megszűnjön ez a hiba Gombokat kiszedtem külön kimértem mindet mert mátrixosan is van kötve és ha egyik kicsit zárlatos lenne bezavarna de gombok nélkül is kipróbáltam ez nem lehet a hiba!
(#) titi válasza patexati hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Hali!

Biztos van telefon bemenete, azt a vezetéket kövesd végig, hogy hova megy, lehet, hogy kiment egy tranyó, vagy ilyesmi...
(#) patexati válasza titi hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Gondoltam rá én is csak nem tudom melyik a telefon bemenet
(#) Inhouse válasza patexati hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Hátul az ISO csatlakozóban keresd ki a telefon némító szálat (általában barna) és kösd le a testről...

ISO bekötés (google)

Üdv
Inhouse
(#) patexati válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Az a baj az a tüske nincs is a csatiban közben megtaláltam a bekötést de kösz a fáradozást!Az szerinted létezik,hogy nincs kivezetve és mégis bent van??Labortápról próbálom amúgy már csak a két pozitív meg a negatív van bekötve!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Amúgy mi végzi a némítást??A végfok ic vagy a vezérlő ic mert ki is írja,hogy TELEFON Estleg lehet végfok hiba (zárlat)?
(#) titi válasza patexati hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

A végfokban történik a némítás, de a vezérlő IC adja a jelet, ill. az vezérli a kijelőt is, hogy mit írjon ki.
Tehát ha a rádión nincs telefonnémítás bemenet, akkor három dolog lehet.
1. Egy korábbi tulaj kivágta a vezetéket.
2. Be van építve, csak nincs kivezetve(gyárilag), és jelenleg ott van gubanc.
3. Nincs beépítve se, de a vezérlő IC-ben megvolna a lehetőség, viszont jelenleg a vez. IC rosz.

A végfokhibát kizárnám, de ez is kideríthető, ha a végfok némítás bemenetét kiiktatod.
Azonban, ha kihangosítós a rádió, akkor az is lehet, hogy a végfok nincs is némítva, hanem az előerősítőnek van telefonbemenete, és ezt kapcsolja a végfokra.
Mondjuk látatlanba ennél többet nem lehet mondani...
(#) oregtamas0202 hozzászólása Szept 5, 2011 /

Üdvözlet Mesterek !
Kis segítség .
Volvo XC-70 , HU-650 -rádió van benne.
Mute szál kellene , mivel különbözőszerkezeteket kell csatlakoztatnom és ehhez némításra van szükségem.
Tolató radar , radar detektor stb.
Minden segítséget köszönök.
Tisztelettel:Öreg T.
(#) loiko hozzászólása Ápr 5, 2013 /

Sziasztok! Hangcsatorna szabályzót szeretnék építeni, lenne egy MP3 lejátszó és egy CB rádió, ami ugyanahhoz a fülhallgatóhoz lenne kötve. Az MP3on folyamatosan szólna a zene, de mikor a CB-re adás jön, az MP3 hangja elnémulna, és csak a CB-t lehetne hallani.
Kérdésem, milyen relére/tranzisztorra van szükségem?
Tudnátok-e bonyolítani a ötletet/kapcsolásirajzot, hogy tanuljak is közben valamit. Hordozható megoldásra van szükségem, tehát ne rugaszkodjunk el túlzottan a reálitás talajától
(#) loiko hozzászólása Ápr 5, 2013 /

Bonyolítás alatt értem például, hogy sztereóban szólna, tehát bal és jobb csatornát is kapcsolna egyszerre...
(#) proli007 válasza loiko hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /

Hello!
Ha tényleg csak a fülhallgatót szeretnéd átváltani, akkor valóban célszerűbb egy "két váltóérintkezős" (DPDT) relét alkalmazni. Az átkapcsoláshoz, vagy a CB-től kell jelet venni ha van ilyen kimenete, vagy a hangfrekit kell detektálni a hallgató kimenetén, és egy monostabil multit indítani hogy ne váltogasson oktalanul beszéd közben.
Egy ilyen taps kapcsoló pont megfelel a célra. egy 9V-os elemről járatva. Természetesen a bemeneten a mikrofonáramkör nem szükséges. (R1-R2-C1-Mikrofon) C2 értékét meg kell növelni egy 100nF-ra. Az 555 IC-ből célszerű CMOS változatot alkalmazni, a kisebb fogyasztás érdekében. üdv!
ui. De ezért felesleges volt kapásból új topikot nyitni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) loiko válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

Köszönöm hozzászólásod! Elnézést kérek. Örülök, hogy egy Admin már ki is javított.
(#) pucuka válasza loiko hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

CB -ben van zajzár áramkör. Ennek a jelével egyszerűen tudod működtetni a jelforrás váltó relét. Csak ezt a zajzárat nem szokták a CB -sek használni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem