Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   171 / 172
(#) Skori válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 5, 2024 1 / 2

Annak idején amikor megjelent, én is nézegettem ezt a FNIRSI-t, huszonXezerért hirdetett valaki a jófogáson, keveset használtan. Tényleg olyan sz@r, mint ahogyan a youtube-on a valódi tesztekben (és nem a reklámvideókban) szerepel (nem vettem meg). Nincs rendes bemeneti szűrője, ezért tud furcsaságokat művelni, alig több mint a tizedét tudja csak a megadott 1Gs/s-nak (gyakorlatilag 150Mbites ADC van benne - lásd szétszedős videók). A rá megadott sávszélesség sem valós.
Egyébként te árulod a facebookon? Általában az nem szereti elfogadni ezeket a tényeket, akinek ilyen van, és esetleg elégedetten használja, vagy aki éppen el akarja adni...

Manapság ha az ember műszert (vagy bármilyen drágább eszközt) vásárol, akkor érdemes alaposan utánanézni, nehogy csalódás legyen belőle. Ennek az "utánanézésnek" egyik része pl. a szétszedős videók is, mert némi műszaki érzékkel látható, hogy miből, és milyen minőségben készült az az eszköz - és ebből sejthető az is, hogy pl. megfelehet-e egyáltalán a rá megadott specifikációnak..
Ugyanígy az is egyfajta utánanézés, hogy pl. kérdezek a fórumban, és valaki szól, hogy: "vedd meg nyugodtan, jó cucc", vagy éppen azt, hogy: "nem ajánlott mert..."
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2024
(#) Skori válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Mégy apró kiegészítés, mivel kérdezted, hogy mindet teszteltem-e. Amikor hardverfejlesztőként dolgoztam, akkor igen sokféle műszerrel volt dolgom, pl. sokféle oszcilloszkóppal is. Valamint van saját oszcilloszkópom jelenleg is (többször váltottam, volt analógból is korábban többféle). Igen széles a skála árban, és minőségben is. Nyilván nem ismerhetem mindegyik szkóp típust, de azért van némi összehasonlítási alapom.
(#) nagym6 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Pontosan így van ahogy Skori írja, videókban bemutatják -én is látom- mekkora átverés az említett Fnirsi paraméterei.
(#) dB_Thunder válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Játéknak ott a DSO138, DSO150, stb! Áruk is ezt tükrözi!
Tanulásra, ismerkedésre, lassabb jelek, jelalakok vizslatásra használható, de nem hívnám műszernek!
https://jyetech.com/products/
(#) KBal76 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 5, 2024 /

Apró adalék, hogy az említett cégnek attól függően is változik a minősége, hogy honnan vesszük. Van hogy rá sem rakják a márkajelzést, illetve más néven eladva olcsóbb a beltartalom, konkrét példa: általuk gyártott GM számlálóban ha Ali-n veszi valaki, érzéketlen pici GM cső lesz, és nem is igazítják a firmware-t hozzá, pedig ha így tennének, lehetne még pontos is a maga szintjén.
De szkóp(-szerűségeknél) maradva, most van nekik többféle szkópmultijuk (én is beszereztem kétfélét), a tesztek felemásak, mert habár a feltüntetett sávszélességet lazán hozzák, illetve az A/D is az amit ígérnek, de a firmware fejlesztők nem minden téren erőltettek meg magukat.
(#) btamas81 hozzászólása Dec 6, 2024 /

Analóg szkóp

Üdv!
Analóg, egy sugaras, 10Mhz szkópért mi lenne a reális ár?
Egy Hameg 312 és egy TV miniscope 3-at találtam a jofogáson, 15 illetve 16ezer forintért.
Vagy vegyek inkább egy DSO152-őt?
Csak hangfrekis mérésre lenne használva.
(#) dB_Thunder válasza btamas81 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

A TV szkópot biztos elengedném!!
A Hameg jó lehet, bár az nem derült ki melyik 312-es.
Bár a franc tudja mennyire kontaktos.. tanulásra biztos hogy jó lehet!
A DSO152 a 2,8" kijelzővel oszcilloszkópnak vicc, játék kategória!!
(#) compozit válasza btamas81 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Sajnos az a baj, hogy hangfrekvenciás méréseknél is előfordul, hogy gerjed egy erősítő. Mondjuk2...10 MHz-en. Ezzel a DSO-val semmit nem látsz belőle... és azt sem tudod megállapítani, hogy mi baj van, csak azt látod ( nem a DSO-ról ), hogy valami nagyon nem jó.
A miniszkóp egy sugaras, azt biztosan ne.
A Hameg egész jó lenne, ha hibátlan, különben a kontakt hibákkal ( kapcsolók, potik, egyebek ) meg fogsz szenvedni, esetleg javíthatatlan lesz. Ez is egy nagyon régi szkóp, ilyenekre már nem szabad pénzt költeni.
Ha komolyan gondolod ezt a hobbit, akkor sokkal több pénzt kell ráköltened, különben csak dühöngés lesz belőle.
Azért az elgondolkoztató, hogy mondjuk a '60-as 70-es években mibe kerültek az elektronikai alkatrészek. És, hogy mennyire nem lehetett kapni nagyjából semmit. Egy OC1074-es Ge tranzisztor 70,-Ft körül volt. És a fizetések?... Ehhez képest ma kánaán van... Az átlagfizetés feléért megvehetsz egy egészen komoly DSO-t.
(#) bbb válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Hangfrekihez elég a DSO152 is. Nekem van egy DSO nano v2, s az is elég ilyenkor. Példának okáért a tavaly karácsonyi írásomban is van olyan kép, amit vele készítettem. Amennyibe kerül, annyiért hangfrekire használható szerkezet. Tudni kell a határait (szűkösek) és akkor nem ér meglepi. Cserébe apró, a zsebedből előrántható játékszered van, amivel ebben a tartományban megfelelő méréseket tudsz végezni.
(#) dB_Thunder válasza bbb hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Volt DSO-m, nem gőzöl meg vele, mivel együtt éltem vele pár évet, a határait is tudtam... Lambda szonda jelét volt vele jó kukkolni egyedül!
Van egy analóg sugárkapcsolós 100MHz-s Iwatsu-m, és mostmár pár éve egy Micsig-em is! Ezek így ketten kielégítik ezt a területet az én
(#) bbb válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Azért te is tudod, hogy ég és föld a két cucc, amiről beszélsz. Nem csak tudásban, de árban is A tizenezres kategóriában azok a használtak, amik fent vannak a jófogáson, szerintem nem éri meg vele próbálkozni kategóriák. Újat viszont mást nem kap ennyiért. Kinek mire kell, azt kell nézni. Neked már van sokkal jobb, nyilván nem fogsz erre visszatekinteni és azokat lecserélni. Kapcsolóüzemű tápot se ezzel fog vizsgálgatni senki, mert nem látszik belőle semmi vele. De lassú jelekre használható játékszer ennyiért. Láthattad, hogy a teljes karácsonyi sorozatomban is mindössze egyetlen olyan cucc volt, aminél ezt vettem elő, hogy mutassak belőle valamit, ahol már kicsit is érdekesebb lett volna, oda már lassú, nem elég (ott elővettem a 20 megás USB-s szkópom).
(#) Skori válasza btamas81 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Néha hirdetnek 20eFt alatt használható analóg szkópot, de ezek többnyire mind öreg műszerek, csak akkor érdemes foglalkozni vele, ha hibátlanul működik - különben szkóp javítással töltheted az idődet. Ha csak ennyit tudsz rászánni, akkor érdemes kivárni a megfelelő alkalmat.

Nekem pl. volt RFT EO213-as, kétcsatornás szkópom, 15eFt-ért adtam el (igaz már jó régen). Szerettem használni, gyakorlatilag hibátlan volt amikor eladtam. Kapcsolóüzemű készülékekben is tudtam vele méregetni. De vettem egy Hitachi szkópot helyette, ami méretben, súlyban kicsit kisebb, de ugyanakkor nagyobb képernyővel rendelkezett, és a névleges 50MHz-et simán túlteljesítette. Utána jött egy sokkal komolyabb Hitachi, ami már félig digitális volt, azt pl. kimondottan sajnáltam eladni, mert gyakorlatilag mindent tudott amit egy analóg szkóp tudhat, és mellette digitális tárolós szkópként is tudott működni. De akkor már DSO-ra váltottam (tulajdonképpen ez is sok éve volt már).
Mellette volt orosz CI-94 (link) szkópom, ez a mai napig megvan, hibátlan, a dobozában pihen. Kicsi egyszerű 10MHz-es szkóp, de egészen jól használható. Ha ilyet találsz olcsón, jó állapotút, azzal is lehet dolgozni kezdőként. Ez is rendes műszer, jobb mint a "játék kategóriás" cuccok.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2024
(#) btamas81 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Ahogy nézegettem a radiomuseumon a képeket a 312-3-ra hasonlít legjobban.
(#) btamas81 válasza btamas81 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Rágódok még rajta.
(#) ivanbox válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Köszönöm, a tanácsokat.
Azt hiszem meggyőztetek, hogy nem feltétlenül kell nekem az akkus, megtetszett ez a Rigol márka
Viszont 160ezer az már túl mutata a költségvetésemen... és itthoni forgalmazonal még drágábban találtam
... jó lenne valami közelebb a 100ezer Ft-hoz, amit itthoni forgalmazótól betudok szerezni és ár-érték arányban jó

Esetleg tudtok ilyet ajánlani?
(#) compozit válasza ivanbox hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Itt van egy, használt, ha ezen minden működik, akkor jó. Kicsit alkudozhatsz, mert már több mint egy hónapja árulják. Persze, valami hozzáértővel kell odamenni.

https://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Siglent_SDS_1102Cnl_2_csat...11.htm
(#) Skori válasza ivanbox hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Nézz szét pl. a Batronix-nál, vagy pl. TME-nél
A legolcsóbb de szerintem már vállalható típus a Hantek DSO2C10 ami jelen pillanatban, netto 87.800Ft a TME-nél. Távolkeletről gondolom olcsóbb, de kockázatosabb is. Vagy a használtpiacon lehet még érdemes szétnézni...

Jófogáson is van sokféle: Bővebben: Link
GWinstek, Hantek, Rigol, Siglent amiken igy jobban megakadt szemem. Van pár régebbi Tektronix (nem javaslom) meg néhány egyéb (pl. Fnirsi is) as,mi vagy nem javasolt, vagy nagyon utána kell nézni előtte... Igazából mindegyiknek érdemes megnézni a paramétereit, amelyikről úgy gondolod, hogy szimpatikus neked, és esetleg szóba jöhetne.

Ahogy nézem majd 14 éve vagy tag itt, tehát mondhatjuk, hogy nem ma kezdted... Szerintem (ha elfogadsz egy tanácsot tőlem) mivel jön a karácsony - ajándékozd meg magad, és ne sajnáld a pénzt egy jobb készülékre.
Nekem pl. nagyon tetszenek az újabb Micsig tipusok, és bár a jelenlegi szkópom is elég mindenre amire kell, néha megingok... Persze az ára kicsit lehűti a lelkesedésemet, de lehet, hogy egyszercsak átbillen a dolog.

TG barátom is ilyen szkópot használ, és pl. tök ügyes dolog amikor tőlem 150km-re vizsgál egy készüléket, de mondjuk én itthonról látom realtime azt amit ő a képernyőn, és akár kezelni is tudom az oszcilloszkópját. Közben pedig tudok szólni, hogy a vizsgált v. fejlesztés alatt álló készüléken mit változtassunk.
(#) majkimester válasza ivanbox hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Baktronixnál akciós ez:
Rigol DS1102Z
262 EUR, ingyen szállítás EU-n belül. (kb. 110eFt)
Újban szerintem ez jó ajánlat.
(#) Ge Lee válasza ivanbox hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Nem nagyon szoktam érteni, hogy amikor valaki (most nem rólad van szó) kiad közel százezret ráadásul mindenféle ok nélkül egy mezei még csak nem is neves multiméterre, akkor miért sajnál ugyanannyi pénzt egy szkópra ami ugyan nem kell olyan gyakran de jóval hasznosabb.

Ha akkusat akarsz akkor kisebb a választék és drágábbak is, olcsón egyedül a régi owonok vannak használtan, nekem is van, pont az akku miatt. Én mindkét dso-mat ami most van használtan vettem és egyiket sem bántam meg, pedig az owon-ban már teljesen kivoltak az enkóderek, szinte használni sem lehetett a szkópot.

Volt nemrég a jófogáson egy régebbi Siglent meg egy újabb is, az nyilván drágábban, meg egy új Hantek, én ezek közül venném meg valamelyiket, szerintem alkudni is lehet mindegyiknél.

Az analóg szkópokkal nem csak a tudásuk a baj, hanem a koruk is, nem nagyon találni már olyat ami ne lenne kontakthibás, és egy bemeneti osztó nem az a kategória hogy fogom és megjavítom. Az elkopott yaxley javíthatatlan, cseredarab mára már sehol sincs, néha van némelyik analóg szkóphoz komplett új osztó az ebay-en de olyan árban, hogy többe kerül a leves mint a hús. Volt elég sok analóg szkópom, egyedül a Kenwood kezelőszervei voltak teljesen hibátlanok, az összes többinél volt valami kontakthiba.

Eleinte én is féltem a dso-tól de az enkódereken kívül más bajuk szinte nincs is (meg némi szoftverhiba), aminek komolyabb baja van (alaplap vagy kijelző) az kb. ezerből vagy tízezerből egy. A Tek kivétel mert azokkal sok gond van, bemeneti fetek meghalnak stb. de azt úgysem fogod megvenni az ára miatt.
(#) KBal76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Az OWON-ba te raktál akkut, vagy gyárilag is volt? Azt tudom hogy akkura elôkészítve voltak a PDS szériások.
(#) Ge Lee válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 6, 2024 / 1

Én raktam bele. A gyári az aranyárba lett volna (valami 38 ezer ha jól rémlik). Így kellett fúrnom egy likat az akkufedél aljába és oda be kellett tennem egy kapcsolót, mert az akku párhuzamosan van a kapcsitáp pufferével, azaz ha nem használod a szkópot akkor lemerül és tönkremegy.
Az újabbakban (XDS) is lemerül a gyári akku is, pedig ott elvileg az elektronikának nem kéne engedni, mégis...
(#) KBal76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Az jó, lehet én is így teszek, ha úgy döntök hogy megtartom, még nem ért meg a gondolat.
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

A primer körbe táplálsz be? Mekkora feszültségről működik stabilan a tápja?
(#) Ge Lee válasza img hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Milyen primer körbe? A szekunder puffer 8,4V-on van, az tölti a lion pakkot {2s2p} gyárilag is.
(#) Ge Lee válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Nekem SDS6062 van, a PDS nem tudom hogy néz ki belül, lehet, hogy ugyanaz.
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Nem ismerem azt a tápot, arra gondoltam, hogy a hálózatról bejövő, egyenirányítás utáni DC-t szimulálod akkukkal.
(#) nagym6 válasza img hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Hát az kb. 400V lenne.
(#) kendre256 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 6, 2024 / 1

Lehet, hogy menne az 150V-ról is, mert valószínűleg az is univerzális tápegységes, hogy 100-240V váltó között működőképes. Én egy darabig gondolkodtam azon, hogy a Hantek szkópomhoz csinálok valami akkut (kívülről), mert a tápegysége több egyenfeszültséget állít elő, macerás volna azokra tenni akkukat.
De kívülről is macerás
Következő: »»   171 / 172
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem