Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   730 / 731
(#) david87 hozzászólása Nov 14, 2024 /

Hangszóról

Sziasztok!

Ha jól olvatam a neten akkor az igaz Qts adat a membrán keménységét adja meg? 0,7 az a lágy 0,3 az a kemény.
Ez határozza meg hogy milyen dobozba való nyitot vagy zárt.
Mert néztem egy pár tipust hangszórót van olyan ami 35Hz-3khz ig megy 0,7 körül van a Qts értéke de watt ba jó lenne.
40Hz - 3khz ig annak 0,3 Qts értéke.
3 néztem idáig
celestion
Sal SPA 4050
Voive craft lk 664-1 de ehez már végfokot kell cserélnem.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
(#) dB_Thunder válasza david87 hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Idézet:
„Ha jól olvatam a neten akkor az igaz Qts adat a membrán keménységét adja meg? 0,7 az a lágy 0,3 az a kemény.”

Röviden: Nem!! Semmi köze a membránhoz!
Két adat, a villamos jóság, és a mechanikai jóság "összege".
Nem mennék mélyebb magyarázatokba bele, ezren megtették előttem, leírták, hozzáférhető, megtanulható.

Idézet:
„3 néztem idáig”

Ne nézelődj addig míg az egészről fogalmad sincs!!
Vagy vegyél gyári, de ekkor is meg fogod venni azt, amit nem szabadna, a fentebb említett ok miatt..
Addig mi sem tudunk segíteni, míg nem ismerjük a felhasználás körülményeit.

Idézet:
„de ehez már végfokot kell cserélnem.”

Ezt végképp nem értem...
(#) david87 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Akkor a bass box ba ha be ütöm Qts értéket egybőlmondja hogy milyen dobozba való az adot hangszóró.
Felhasználás kisseb rendezvényen lenne használva 100-150 fő ig

Idézet:
„bass box ba ha be ütöm Qts értéket egybőlmondja hogy milyen dobozba való az adot hangszóró”

A lentebb felsoroltak kb. a kukába!

Idézet:
„Felhasználás kisseb rendezvényen lenne használva 100-150 fő ig”

Ez úgy még mindig elég kevés! A rendezvényhangosítás is egy szakma.
Nem mindegy, hogy egy iskolai ballagás, ahol csak az a lényeg, hogy a hátsó sorban is halljanak valamit, vagy egy atom buli, ahol a lányokról le kellene zenélni a tangát...
(#) david87 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Kissseb rendezvény egy éterembe esküvő vagy ballagás vagy szülinap.
Nem koncertet akarok.
(#) veroka válasza david87 hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Nem. A Qts a teljes jósága a hangszórónak, a mechanikai és az eelktromos jóság összege. Az igaz viszont, hogy ez alapján szokták meghatározni, hogy milyen dobozba illik a hangszóró, de ettől nagyon sok esetben eltérnek. A hangdobozt ugyanis egy egészként kell kezelned, a dobozba zárt levegőt és a rezonanciáját nem lehet elválasztani a meghajtó motor saját rezonanciájától.
Az, hogy esküvő vagy szülinap gyakorlatilag mindegy. Itt most azt kellene tudnod, hogy a jobb hangminőség, vagy a nagyobb hangerő a cél, esetleg mindkettő egyszerre. db_Thunder fórumtársnak igaza van, nagyon sok adatot kell megérteni, mérlegelni és összevetni a célnak megfelelő hsz és doboz kiválasztásához.
(#) david87 válasza veroka hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Hang minőség lenne a cél.
Van egy 15" hangszóróhoz való ládám csak nem tudom hogy milyen hangszóró jó hozzá.
Ezért kérdezek. Képen a doboz külső méretei vannak.

Névtelen.png

(#) elektrorudi válasza david87 hozzászólására (») Nov 16, 2024 / 1

Szia!
Az előzményeket olvasva, szinte mindegy, hogy milyen hangszórót teszel bele. Az ilyen rendezvényeken senkit sem fog érdekelni, hogy 3-6 dB-el hangosabban szól-e, vagy hogy 10-30 Hz-el el van-e tolódva az alsó határfrekvencia? Van-e valahol beszakadás vagy kiemelés? Értem én, hogy minőséget szeretnél, de annak nem ez az útja. Ha vicces akarnék lenni: "Fordítva ülsz a lovon." "Gombhoz a kabátot." Meg ilyesmi.
Azaz, először választani kell egy hangszórót (valamilyen megfontolás alapján), majd tervezni hozzá egy dobozt. Gyakorlatilag esélytelen, hogy a doboz adatai alapján megtaláld hozzá az optimális sugárzót. Abban sem vagyok biztos, hogy az eredeti hangszóróhoz megfelelően méretezték ezt a dobozt!
(#) david87 hozzászólása Nov 16, 2024 /

hangszóró helyetesités

Sziasztok!
Egyik ismerősömnek van egy hangszórója ami ugye rossz és ki szeretné helyettesíteni valamivel.
Hangszóró
Lomostól vette még vagy 5 éve.
Én meg magamnak veszek egy új aktív ládát.
Még nem tudom hogy mit de már van egy kiszemelt példány.
bheringer EUROLIVE VQ1500D
(#) veroka válasza david87 hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Egyrészt a link hibás. Másrészt ha ezen túljutok és megnézem, a linkelt oldalon semmi (nulla, zéro) adat van a hangszóróról.
Ne várj segítséget, ha nem adsz meg kiindulópontot.
(#) Gafly válasza veroka hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Én már arra sem tudtam görcsöt kötni, hogy tulajdonképpen mi a kérdés?
(#) david87 válasza veroka hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

bocs csak telórol írtam és a linket nem jól adta be.Hangszóró
(#) veroka válasza david87 hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

De még mindig semmi adat a hangszóródról. Komplett TS paraméterek, de legalább impedanciamenet lenne a minimum, hogy bárki jó szívvel ajánlhasson bármilyen csere hangszórót. Azt ne várd, hogy helyetted kitúrják a netről a hsz adatait és az alapján választanak neked hangszórót. Még az átmérőjét se tudjuk...
...de ezek után ne gyere azzal, hogy 25 centis, mert nem ez a lényeg illetve nem csak ez.
(#) david87 válasza veroka hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Nem kell kiturni a netet mert megyek én is utána de nekem nem hoz be semmit csak ezt az 1- 2 oldalt.
Én még anyit találtam erről a hangszórórol hogy 4ohm 400W 15"
Wharfedale EVP-X15b tipusu ládába való.
Ha itthon lehetne kapni már rendeltem volna egyet.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2024
(#) uniman válasza veroka hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Adat az nincs, bár az kihámozható a rejtett infókből, hogy Wharfedale Pro D-641 15" 4 Ohm típus lenne az a hangszóró. Bár ennek megadása a kérdező feladata lenne.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2024
(#) GARFIELD13 válasza david87 hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Szia!
"van egy hangszórója ami ugye rossz"
Szerintem ilyenkor az első logikus gondolat a javítás lenne.
Azzal lehetne a legközelebb maradni az eredeti hangszóró paraméterekhez.
Ez természetesen attól is függ, hogy mi az ami rossz és mennyi mindent kell cserélni a hangszórón, az életre keltéséhez.
Üdv.
(#) Gafly válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Idézet:
„Egyik ismerősömnek van egy hangszórója ami ugye rossz és ki szeretné helyettesíteni valamivel.
Hangszóró
Én meg magamnak veszek egy új aktív ládát.”

Nekem ennyi a konkrét adat, a többi hozzáképzelés...
(#) somitomi válasza Gafly hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Hány éves a kapitány?
(#) david87 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Nov 18, 2024 /

Már kérdezet nem egy szakit sokan el se válalták.
1 szaki mondot neki 80.000Ft tot de anyit nem áldoz rá.
(#) dB_Thunder válasza Gafly hozzászólására (») Nov 18, 2024 / 1

Idézet:
„Én már arra sem tudtam görcsöt kötni, hogy tulajdonképpen mi a kérdés?”

Ezen nem kell elakadni mert NEM volt kérdés!!! Láttál bárhol is kérdőjelet??
Én azt nem értem mire válaszoltok!
(#) Gafly válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 18, 2024 / 1

Idézet:
„Ezen nem kell elakadni mert NEM volt kérdés!!! Láttál bárhol is kérdőjelet??
Én azt nem értem mire válaszoltok!”

Mi sem, mert ez volt az eredeti felvetés:
Idézet:
„hangszóró helyetesités
Sziasztok!
Egyik ismerősömnek van egy hangszórója ami ugye rossz és ki szeretné helyettesíteni valamivel.
Hangszóró
Én meg magamnak veszek egy új aktív ládát.
Még nem tudom hogy mit de már van egy kiszemelt példány.
bheringer EUROLIVE VQ1500D”

Ezt valóban lehet segítségkérésnek is, meg dicsekvésnek is venni.
- Ha az első, akkor azt kikéred magadnak
- Ha második, akkor gratula
Van még mit ragozni a dolgon?
(#) GARFIELD13 válasza david87 hozzászólására (») Nov 19, 2024 /

Szia!

Ez így egyre érdekesebb.
D641-15"_49_USD
Szóval erre a valamikor 49 dolláros áron árult hangszóróra mondták, hogy nem vállalják, meg tették azt a szerény ajánlatot?
Kérhetek esetleg pár képet, hogy milyen állapotban van ez a valami?
Látni szeretném, hogy hol rejtőzik ebben a sokszoros GTK-t jelentő ördöglakat?
Üdv.
(#) uniman válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Nov 19, 2024 /

Ne siessünk annyira! Egyenlőre nem reagált a kérdező a tippemre (eleresztette a füle mellett, pedig illő lett volna legalább rábólintania, ha már pótoltam a mulasztását). De többé már nem teszek ilyet!
90-ért már új 15"-os hangfal vásárolható ugyanattól a gyártótól.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2024
(#) Moderátor hozzászólása david87 hozzászólására (») Nov 19, 2024

Kérjük, figyelj jobban a helyesírásra és a nyelvhelyességre!
(#) GARFIELD13 válasza uniman hozzászólására (») Nov 20, 2024 /

Szia!
Szerintem nem és sietek előrefelé, hanem próbálom visszaterelni a realitások talajára a dolgot.
Van egy 20 eFT-alatti értékű 15-ös mély ami elhalálozott és pótolni szeretnék, volt egy teljesen irreális 80 eFt-os javítási ajánlat, meg egy 90 eFt-os vásárolj másik komplettet ajánlat.
Ránézésre szerintem ez az irány rohan előre az árcédulán teljesen feleslegesen.
Ha a teljes lágy részt cserélni kell, mert négyszögjellel hajtották a füst kijöveteléig vagy szó szerint kirúgták a helyéről akkor is nagyságrendekkel olcsóbb a meglévő kosárba újraépíteni. Csak egy normális javítót kell találni hozzá, nem 80 eFt-ost...
(Még a "matyóhímzés" is 22 eFt-os listaárat mutat ilyen méretre pl a javításra, de azt én még az ellenségemnek sem ajánlanám...)
Ha a viktorsoundnál nézem, akkor 3120 Ft a membránszél és a membrán papír ára is pl. A legdrágább pille ott 1560 Ft. Tekercsre ár nincs az oldalon. Így ezt valami huszonxezer Ft-ból össze lehet rakni szerintem, hogy a következő négyszögjeles elfüstölésig dohogjon valamit. (Itt találtam most gyorsan árakat a neten, de most innen rendelni sem lehet az oldal szerint, így sokra nem lehet menni ezzel sem.)
Én talán a Yalton audiot merném ajánlani egy kérdés erejéig, hogy Ő mennyiből rakná rendbe (Szerintem nem 80 eFT-ot fog mondani rá).
Ha meg már vételi ajánlat kell, akkor van 18 eFt-ért működő 15"-ös Wharfedale a jofogáson, de az 6 Ohmos...
Viszont ennyiből (18 eFt) csak akkor tudja megcsinálni a jelenlegit, ha Sk rakja össze és tud valahol normális áron alkatrészeket venni hozzá...
UFF itt a vége.
Üdv.
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Lett most egy ilyen T-8000-as ragasztóm (átlátszó, medium viscosity).
Ez vajon jó lehet a repedt membrán javításához? Vajon mivel hígítható?
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2024
Moderátor által szerkesztve
(#) misi93 hozzászólása Dec 7, 2024 /

Alto TS315 magassugárzó probléma (HG00640)

Sziasztok!
Lenne egy problémám.
Van 2db Alto TS315 hangfalam.
Most legutóbbi buliba az egyik elég furán szólt, betudtam annak, hogy egy kicsit iszogattunk..
Viszont csak jól gondoltam, hogy nincs teljesen rendben valami. Ismét elővettem kipróbáltam és hát az egyik magas elment "nyaralni". (mivel 2020-ban vásároltam gari már nincs rá ,a vicces az az, hogy kb 10x volt használva...).
A rizsának vége:
HG00640 magas sugárzó van benne és ezt szeretném pótolni, nem tudom, van-e valami jobb alternatíva, vagy egyszerűen cseréljem ki? (kicsit sokallom a 40e HUF-os árát azért)
Esetleg elég lenne csak a tekercset cserélni?
Valaki tudna ebben nekem tanácsot adni?
Mi garantálja, hogy legközelebb nem fog tönkremenni ismét?
Illetve van esetleg más alternatíva? Hangfalak terén, ha esetleg lecserélném milyet érdemes venni? (csak 15"-os érdekel, mert nincs hozzá mélyládám).
Köszönöm a segítségeteket!
(#) GARFIELD13 válasza misi93 hozzászólására (») Dec 7, 2024 / 2

Szia!
Ha esetleg van az ismeretségi körben olyan aki kint él/dolgozik a csatornán túl és haza fog jönni karácsonyra, akkor meg kellene kérni, hogy vegyen meg gyorsan 2 db-ot ebből kint:
HG00640 betét
Nem sok helyet foglal majd a csomagban hazafelé.
Még a 40 eFt-os ár alatt vagy vele.
Utána a szilveszteri buliban csak úgy kellene majd küldeni a szettet, hogy megint csak max az egyik magas szálljon el.
Így lehet 2025-re két jó betét és 2 db javítandó hozzá.
Utóbbiakhoz meg keresni kell egy jó javító szakembert.
Majd ezeket vetésforgóban lehet használni addig amíg rá nem éreztek, hogy meddig érdemes feltekerni a hangerőt és a magas kiemelést, hogy túlélje a magas is a bulit.
Utána már csak tartaléknak kell a 2 db javított, ha valaki megint túltolja/tekeri a potit.
A garancia csak te magad lehetsz, hogy kit engedsz a szabályzó rész közelébe.
Sikeres javítást és jó bulizást.
(Utóirat: Itthonról a vám+szállítás miatt valószínűleg nem érdemes megvenni, csak helyi kapcsolattal)
(#) tothbela válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Dec 7, 2024 /

Gyerek korom óta úgy nőttem fel, hogy gyakran szálltak el a magas hangszóróink, pedig nem is döngettük igazából a hangsugárzókat. Többnyire halkan hallgattuk, erősen feltekert magas és mély potikkal. Persze sültek meg mélysugárzók is néha.
Ma viszont viszonylag hangosan szól itthon a zene, de nincs s hangszín szabályzóm.
Következő: »»   730 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem