Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1210 / 1210
(#) Pali79 hozzászólása Okt 29, 2024 /

HI-TECH C

Nincs valakinek még működő Hi-tech C fordítója? Van egy ilyen nyelven írt projekt, ami érdekelne. Azt írták a Microchip oldalán, hogy az XC8 kompatibilis vele, de az azzal fordított hex nem működik. Elképzelhető, hogy más hiba is van a kódban, bár hiba nélkül fordul. Akkor ásnám magam bele jobban ha látom működni a próba panelon.
(#) icserny válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Az MPLAB® Development Ecosystem Downloads Archive oldalról letölthető, de nem tudom, hogy licensz nélkül működik-e.
(#) Pali79 válasza icserny hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Sajnos nem működik, pont ez a bajom.
(#) diginewl hozzászólása Dec 16, 2024 /

Pic helyettesítés

Érdeklődöm, hogy fel lehet-e cserélni a két PIC-et? A leírásban, és hozzá a HEX 16F630-ra vagy 16F676-re működik. Nekem viszont itt helyben csak a 16F 648 van. Működhet ezzel is?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
(#) Bakman válasza diginewl hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Az egyik 14, a másik 18 lábú. Az egyiknek RA és RC portjai, a másiknak RA és RB portjai vannak. Biztos, hogy nem fog működni, a rgiszterek címei is eltérnek.
(#) Hp41C válasza diginewl hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Milyen projekt? Tedd fel ide a forrást vagy a hex-et.
(#) diginewl válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Nyilvánosan elérhető az asm, és a hex is. 12F629-is jó a hex, nyilván akkor kevesebbet tud.
Ez a forrás
Köszönök minden segítséget!!!
(#) Hp41C válasza diginewl hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Talán fut 16F648A-en...
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
(#) diginewl válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 17, 2024 /

Köszönöm! Kipróbálom!
Rendelek, majd 16F630-at is. Azzal biztosan fog majd menni.
(#) david10 hozzászólása Dec 17, 2024 /

PIC18F57Q84 frekvenciamérés TMR1 időzítő Gate lábával

Sziasztok,
PIC18F57Q84-en próbálok frekvenciát mérni a TMR1 időzítő Gate lábával, de nem sikerül, nem akarnak változni a TMR1H és TMR1L értékek.
A TMR1.T1G-nek próbáltam beállítani a RC0 és az RB5 portot, de egyikkel sem működik a számolás, próbáltam 1Hz-től 150KHz-ig több féle jelt, de sehogyan sem akar felfele számolni.
Ez a leírás alapján próbáltam, csatoltam fényképet a beállításokról.
Merre keressem a hibát?
A választ előre is köszönöm.

pic18tmr1.PNG

(#) Bakman válasza david10 hozzászólására (») Dec 17, 2024 / 1

Az adatlap szerint programból kell 1-re billenteni a T1GGO bitet. Ez megtörténik?
Feltétlen kell az MCC? Itt-ott bugos és nem egyszerű kibogarászni, hol a hiba.
(#) david10 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2024 /

Köszönöm a válaszodat,
A T1GCON.GGO engedélyezése megoldotta a gondot, érdekes hogy erről sehol sem írtak eddig...
Az egyedüli "örömet" amit a PIC programozásban találtam azt eddig az MCC Classic-nak köszönhetem (azt már nem fejlesztik elvileg), a mostani MCC Melody-t én is csapnivalónak tartom (egy csomó függvény neve más, másképpen kell meghívni, hiányos és még jó lassú is az MCC ablaka), több helyen is írták hogy tele van bug-okkal az egész MCC, a tegnap személyesen is belefutottam egy bug-ba (ugyanezen a mikrokontrolleren az UART1 a PORTB-re nem tud adatot küldeni a valóságban, de az MCC szerint tud, erre a tegnap 1 órám ment rá...), ha az MCC nélkül kellene programot írjak akkor abbahagynám a PIC programozást és egyébre térnék át, még próbálok tapasztalatot szerezni a PIC programozás terén, mert eddig bejött a programozása, de a komolyabb projekteket más MCU-re fejlesztem már most, más MCU-nál valahogy nem voltak még ehhez hasonló gondok.
Következő: »»   1210 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem