Fórum témák
» Több friss téma |
HI-TECH CNincs valakinek még működő Hi-tech C fordítója? Van egy ilyen nyelven írt projekt, ami érdekelne. Azt írták a Microchip oldalán, hogy az XC8 kompatibilis vele, de az azzal fordított hex nem működik. Elképzelhető, hogy más hiba is van a kódban, bár hiba nélkül fordul. Akkor ásnám magam bele jobban ha látom működni a próba panelon.
Az MPLAB® Development Ecosystem Downloads Archive oldalról letölthető, de nem tudom, hogy licensz nélkül működik-e.
Pic helyettesítésÉrdeklődöm, hogy fel lehet-e cserélni a két PIC-et? A leírásban, és hozzá a HEX 16F630-ra vagy 16F676-re működik. Nekem viszont itt helyben csak a 16F 648 van. Működhet ezzel is?A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
Az egyik 14, a másik 18 lábú. Az egyiknek RA és RC portjai, a másiknak RA és RB portjai vannak. Biztos, hogy nem fog működni, a rgiszterek címei is eltérnek.
Milyen projekt? Tedd fel ide a forrást vagy a hex-et.
Nyilvánosan elérhető az asm, és a hex is. 12F629-is jó a hex, nyilván akkor kevesebbet tud.
Ez a forrás Köszönök minden segítséget!!!
Talán fut 16F648A-en...
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
Köszönöm! Kipróbálom!
Rendelek, majd 16F630-at is. Azzal biztosan fog majd menni. PIC18F57Q84 frekvenciamérés TMR1 időzítő Gate lábávalSziasztok,PIC18F57Q84-en próbálok frekvenciát mérni a TMR1 időzítő Gate lábával, de nem sikerül, nem akarnak változni a TMR1H és TMR1L értékek. A TMR1.T1G-nek próbáltam beállítani a RC0 és az RB5 portot, de egyikkel sem működik a számolás, próbáltam 1Hz-től 150KHz-ig több féle jelt, de sehogyan sem akar felfele számolni. Ez a leírás alapján próbáltam, csatoltam fényképet a beállításokról. Merre keressem a hibát? A választ előre is köszönöm.
Az adatlap szerint programból kell 1-re billenteni a T1GGO bitet. Ez megtörténik?
Feltétlen kell az MCC? Itt-ott bugos és nem egyszerű kibogarászni, hol a hiba.
Köszönöm a válaszodat,
A T1GCON.GGO engedélyezése megoldotta a gondot, érdekes hogy erről sehol sem írtak eddig... Az egyedüli "örömet" amit a PIC programozásban találtam azt eddig az MCC Classic-nak köszönhetem (azt már nem fejlesztik elvileg), a mostani MCC Melody-t én is csapnivalónak tartom (egy csomó függvény neve más, másképpen kell meghívni, hiányos és még jó lassú is az MCC ablaka), több helyen is írták hogy tele van bug-okkal az egész MCC, a tegnap személyesen is belefutottam egy bug-ba (ugyanezen a mikrokontrolleren az UART1 a PORTB-re nem tud adatot küldeni a valóságban, de az MCC szerint tud, erre a tegnap 1 órám ment rá...), ha az MCC nélkül kellene programot írjak akkor abbahagynám a PIC programozást és egyébre térnék át, még próbálok tapasztalatot szerezni a PIC programozás terén, mert eddig bejött a programozása, de a komolyabb projekteket más MCU-re fejlesztem már most, más MCU-nál valahogy nem voltak még ehhez hasonló gondok. pinout keresőSziasztokLétezik olyan 14 lábú PIC aimnek a lábkiosztása 7. GND 14. VDD Egy Cd40xx helyére kéne betennem valamit. Persze egyedi funkcióval. Nem tudom lehet e így keresni a MC-honlapján. Nekem nem sikerült...
Ha van hely, készíts egyedi adaptert. Akár THT alkatrészek felhasználásával nagyobb öcsipanelt.
szerk.: Tudommal nincs ilyen lábkiosztású PIC. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2024
Nem nagyon van. Ráadásnak nem is DIP. Valamit mókolok majd
Esetleg megpróbálhatnád, hogy egy 14 lábú PIC-et (pl. 16F684) fordítva teszel be, azaz a 14-es lába (Uss) kerül a 7-es helyére (ezzel a GND el is van intézve), az RC3 pedig az eddigi +5V (vagy 3,3V?) helyre. Ha ezt a lábat bemenetté konfigurálod, akkor a belső védő diódáján keresztül meg fogja táplálni a PIC-et 0,6V-tal kevesebbről. Ha ez elég, és a fogyasztása sem több pár mA-nél, akkor szerintem majdnem kész vagy. Kérdés még, hogy a CDxxx lábainak eredeti funkcióját a PIC portjaival össze tudod-e hozni. Izgalmas feladat...hajrá!
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2025
Egyébként melyik CD40xx és az milyen tápfeszültségről üzemel?
A CD tápfesz tartománya 3 ... 15V, A PIC meg max 5V-ról megy. (A HV sorozat 10V-os tápot is elbír, de a port lábak akkor is 5V max.) I2C kommunikáció XC8-alSziasztok!Jelenleg éppen azon mesterkedek, hogy egy pic18f450-t, és egy pic18f2550-t i2c-vel összekötöm, hogy teszteljem a kommunikációt. A 18f4550 a master oldali pic, míg a 18f2550 a slave. A kód lényege, hogy a master elküld a egy 'a' karaktert a slave-nak, és ha a slave vette, akkor a portc0-ra kötött led elkezd világítani. Sajnos a sokadik megoldás során sem világít a led, pedig szerintem mindent beállítottam. 8MHz a kvarc, a scl, és sda 4,7kohm-os ellenállásokkal 5V-ra vannak húzva. Lehet, hogy konfigurációs probléma van, de még nem jöttem rá. A kódot xc8-al fordítom MPlabX 6.20-ból. Sajnos a sokadik kódírás sem segített, ezért kérhetem, hogy átnézzétek a mellékelt kódot? Előre is köszönöm! Üdv.: ssdroon30
Logikai analizátorral rá kéne nézni az I2C lábakra, hogy ott mit látsz!
Abból (talán) el lehet dönteni, hogy a master vagy a slave programban kell keresni a hibát!
Szia!
Master: Adat / cím írása után is meg kell várni a kiküldését. Slave: Az első adat a cím. Meg kell nézni, hogy a cím megegyezik-e a slave saját címével. Utána következik az adat. Minden vett adat után az órajelet alacsonyan kell tartani, ameddig a feldolgozás történik. Ha kész a feldolgozás, az órajel vonalat magas szintre kell engedni. I2C slave példák I2C master páldák Nencső begyújtás villódzó effekt 16F630-reTiszteletem!Egy egyszerű, 16F630 PIC-re írt programot (HEX) keresek, valószínű van már ilyen. Ha esetleg van ilyen programja valakinek, kérem ossza meg velem, ha lehetséges. Ha egyik lába jelet kap - (GND-ről felmegy magasra) - akkor a 8 kimeneti lábán, különböző, véletlenszerű felvillogtatással bekapcsolja őket (neoncső gyújtás effektus), egészen addig bekapcsolva marad mind, amíg a bemeneti lábon az érték fenn/magasan van. Ha lemegy a szint, akkor minden kimenetét lekapcsolja. Valami ilyen véletlen bekapcsolás talán alkalmazható lenne benne. Köszönöm Mindenkinek a segítséget előre is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |