Fórum témák
» Több friss téma |
A kerítéstől 1,5 méterre, a háztól 25 méterre van.
Kapcsoló is kell? A kismegszakító nem elég? Nagyon ritkán (karbantartás) kell az áramtalanítás.
Én nem vagyok szerelő, de megkérdeztem. Azok a vezetékek szinte biztosan szabadok, azaz a másik végük nincs kötve sehova, hiszen ez a végük sincs bekötve, nem lehet bennük feszültség.
Akár az egész jobb oldali szekciót is leveheted, és tehetsz helyette mást. Ha esetleg mégis plombát kellene bontani az átalakításhoz, annak sincs akadálya, csak az áramszolgáltató szakembereit, vagy erre jogosult szerelőt kell hozzá hívni (nálam is volt átalakítás pár éve, a szerelő simán levagdosta a plombákat, szerelés után újakat rakott fel, kitöltött néhány papírt amit aláírtam, majd kb. egy hét múlva hozta vissza néhány egyéb pecséttel kiegészítve). A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2024
Gége cső. Hol van értelme?A villanyszerelős csoportba feltettem pár képet arról, hogy mivel épp az elektromos hálózatot újítom ezért gége csövet használok. Miért baj? Már csak a hozzászólások miatt is kérdezem.
Szia!
Bajnak nem baj ,megengedett megoldás.de a használata macerás.--ill. ha nem valammi extra méretet raksz be (5x2,5 MBCU nak 36mm gégecső ) Nem fogod tudni kihuzni -cserélni. Tapasztaltad már , hogy ha 5m vezetéket/kábelt bele kell húzni ; Hány ember kell hozzá? Na ha ezt még beépited 2...8 kanyarral! S mindig kell utólag is 1..2-10 áramkörnek vezetéket behúzni .kb 10 év alatt. Kb ennyi .... Tudod az idő pénz! Főleg rezsióradijjal számolva. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2024
Nincs baj vele csak vezetéket nem húzol bele az az biztos...
Szerintem nincs baj a gégecsövezéssel. Ott ahol vége a csőnek és lóg belőle vezeték, azzal mi lesz az 5cm vakolás után? Lesz valami doboz is ott vagy mondjuk csak egy falikar? A cső végével mit csinálsz vakoláshoz?
Elméletileg nyilván mindenki profi, ja és van hogy azt arrogánsan adja elő, ugye magyarok vagyunk...de a teljes történettel legtöbbször nincs tisztában, csak az aki csinálja. Lehet hogy nem lehet jobbat kihozni, lehet hogy igen, lehet hogy a keret erre vonatkozó, vagy az igény szintek máshol vannak. Szerintem érdemes a segítő, és a kötözködőt, akadékoskodót, megkülönböztetni. Van aki azért mond valamit hogy lehúzzon, és magát fényezze egyúttal, de van aki önzetlenül is megtudja tenni emberi kommunikációval. Aztán van aki csak passzióból kötözködik, vagy okoskodik, mett őt az élteti. Nyilván ez utóbbi típusok mindezt kikérik maguknak, és nem tudják majd szó nélkül hagyni. Szóval ebből a képből szerint túl messzemenő gondolatokat nem nagyon lehet mondani.
Még messze nem vagyok kész csak elfogyott a költség keret.
Nem rossz a gégecső se, csak tudni kell, mikor hol és hogyan, melyik módszert kell alkalmazni...
Bár ezeket pont nem a fászbúk, és társain kell és lehet megtanulni... Mint ahogy villanyt szerelni se
Szia!
Ezen miért nem lehet meglepődni? Teljesen álltalános eset --csak radiátor meg villany nemkell a házba --No de a festés , burkolás! Magam részéről még a MuIII csövet is jobbnak tartanám.
Nem szerelek villanyt, de párszor találkoztam internet kábel szerelés kapcsán gégecsővel. Csak a bosszankodás volt vele. Legutóbb a cső egyik vége szépen egy dobozban volt, a falban szépen bevakolva, lefestve. A másik vége pedig nem függőlegesen felette a padláson, hanem a födémben elhajolva valahol elbújva. Egy órám ment el vele, mire kiderítettem, hogy hol kellene kijönnie, és kiszabadítottam a másik végét. A másik rémálom amikor teljesen leglettelt, lefestett álmennyezet alatt megy valamerre a gégecső, ahogy éppen sikerült, vagy amerre rövidebb volt az út. Esetleg még van benne egy-két toldás, elegánsan szigetelő szalaggal összetoldva, ami a behúzáskor szétjön, aztán lehet fejet vakarni, hogy hogyan tovább.. Aztán a gégecsőbe nem lehet csak úgy betolni egy kábelt, mint egy sima falú csőbe, mert 3-4 mm-enként van akadály benne, maga cső fala.. Olyan is volt, hogy nem ért be a gégecső a szerelvénydobozba, csak úgy lifegett a gipszkarton fal mögött. Vagy a fentről lejövő gégecsövet valamilyen meggondolásból oldalról vezették be a szerelvénydobozba (mert ugye kényelmesen hajlítgatható), (talán, hogy nehezebb legyen behúzni ???). Na abba a behúzó is megakadt.
Úúútálom...
Van amire jó, kérdés, hogy van használva.
Pár évvel ezelőttig csak telefonvezetéket láttam csőben, az áram az a vakolatban van errefelé vezetve. Ha nem fúrod el, nincs baja. Első alkalommal, hogy dolgoztam vele megtanultam, hogy hozzáhúzni "lehetetlen", egyszerre kell mindent belehúzni (10+ vezeték egy csőben, 10 méterenként 3 vagy több kanyar után jöttek ki a vezetékek), minél sűrűbben van doboz, annál könnyebb dolgozni vele, és lehetőleg csak felét akard kihasználni a csőnek. Újítottam fel villanyt úgy, hogy a régi bergmann csövet használtam ki, az sem volt egyszerű. A 2-3 1,5mm2 vezeték helyett kellett behúzni a 3x2,5mm2 + világítás 1,5mm2 2÷4 vezetékét. Ahol szépen ment a cső lehetett, de hát már a falak sem úgy álltak, mint mikor a csövet beépítették (bontás, hozzáépítés, átalakítás). A falban lévő gerendák miatt nem simán merőleges és függőleges volt, hanem egyéb görbítések is. Ahol nem szépen összedolgozva toldták a kanyarban a csövet ott bizony vésni kellett. Falon kívül csatornában gyorsabb és egyszerűbb lett volna megszerelni, mint a régi csőben szenvedni. Egy nagy előnye van a bergmann csőnek, félig merev, a gégecső az állandóan rugózik. Volt szerencsém úgy újrahúzni hangot, hogy gégecsőben volt. A falba vésett horonyba berakták a gégecsöveket, rá a villanyvezetékeket és jött a vakolat. A cső csak részben van rögzítve, ezt nagyon megérzed mikor 10 méter után egy visszafordítással álltak be a következő dobozba, de neked adott a behúzási irányod, mert arra felé szaporodnak a vezetékek. Létrán állva teli erőből húzod a falhoz feszítve, de csak akkor mozdul, mikor a másik irányból meg van tolva a vezeték, 5cm-ként tudsz haladni, és nagy a szakadás valószínűsége is. Újrahúzás után maradtak üres dobozok, mert változott a nyomvonal, került be új szakasz is, tervben volt bővítés a meglévő csőben és dobozban volt hely neki, ahol nem, ott beraktam a plusz csövet, jöttek a festők. Az üres dobozra nem tetőt raktak, mikor ott volt nekik hagyva 100 doboztető, hanem híg gipszet raktak bele, majd papírgalacsint tuszkoltak a dobozba és rá 1-1,5 cm gipsz, hogy szép sima legyen. Szerencsére nem hálózták le... Festés után, meg kell csinálni a tervezett bővítést, behúzni a vezetékeket, a meglevő doboztetők alól kitakarítva a többlet gipszet használható dobozt találtam, szimmetrikusan a másik felén nem voltak doboztetők, de tudom, hogy ott a doboz. Sikerült jó helyre szúrni a csavarhúzóval, meglettek a dobozba tömött papírok, már csak a takarítás maradt, a dobozok kitakarítása után, a csövekből ki kellett takarítani a benne lévő 5-6cm mélyre benyomott gipszet Ahol padláson fut, ott kényelmes, mert bármikor tudsz bárhol leágazást csinálni, de mivel meglehetősen rugalmas a rögzítés, ezért a behúzáshoz mozgatni is kell a teljes szakaszt. Ahol mereven volt rögzítve, ott a hajlítási sugarat rontották el, régi vezeték ki, vele behúzó bemegy, új vezeték beszakad. Meg volt törve, a márványt kellett bontani a padlóról. Az előrelátó elődök hagytak bent behúzó szálat, de sima vasat, a rozsda gyorsabban megette, mint, hogy használni kellett/lehetett volna, 10-15cm darabokban kellett kitakarítani, ~11mm belső méretű 8 méter feletti hossz, a végén szeméttel telepotyogva. Ahol tudod, hogy várható hozzányúlás, lesz cserélve, hozzá húzva vezeték, oda merev, belülről sima falú csövet ajánlok. Ahol erre kicsi a esély, ott vagy rakod a vakolatba vagy ha teszel is gégecsövet, arra számíts, hogy előtt lesz szétvésve minden, mint, hogy a gégecsőben újrahúzva. Egyszerűen annyival több munka, szenvedés egy rossz csőbe behúzni, hogy lakás/ház esetén nem éri meg. Nagyobb épület esetén pedig marad a szórakozás azzal ami van.
Egy helyen van értelme.
Idézet: „A gége az alsó légutak kezdetén, a garat alsó része előtt található. Gondoskodik róla, hogy a tápcsatorna anyagai (táplálék, nyál) ne kerülhessenek az alsó légutakba, a hangrés rezgései pedig lehetővé teszik a hangképzést. Forrás: Wikipédia” Mindenhol máshol el kell felejteni, az okokat a többiek már leírták. Ha mindenképp csövezni kell akkor sima falú védőcső. A képek meg amit az első csatolnányban mutatsz kriminális tákolmányok, a Villanyszerelők lapjában lenne a helye az "Ezt láttam" rovatban... A hozzászólás módosítva: Sze, 6:07
Az, hogy sokan nem tudnak vele dolgozni, és köpködik, az nem a gégecső hibája...
Mint fentebb is írtam, meg kell tanulni mikor mit és hogyan kell alkalmazni, és ezt nem a neten fogja megtanulni... Ugyan ez igaz a tervezésre, mert ha jól tervezik meg, akkor nem kell jaj még kell +1 szál, +2 másik és megy a vacakolás... De ezt se a neten lehet megtanulni. Érdekes, csomó helyen dolgoztam gégével, és hosszabb táv is simán behúzható volt... Ahogy a mondás is tartja... Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.... Azt meg, hogy frászbúk és társai olvasgatás után már hűű én tudok villanyt is szerelni, el kellene felejteni.... Elég mély traumákat lehet okozni a villannyal is...
Szia!
Szereltél már villanyt? Ha egy konyhába raksz 8db dugaljat ---elég lessz? s 5 év múlva is ? A WC be hány dugaljat tennél? Ezenkivül; láttál már napelemmel szerelt házat? Szinte nem kell semmi 5db dugalj kiszolgálja az egész lakást! --1 év múlva; helyben kell elhasznlni xx kWh -t, ---mosogatógép, viztisztitó,száritógép,zuhany masszázs kád, jacuzzi, klima/hószivattyú, központi porszivó elektromos autó töltő, stb. Na ezt hogyan tervezed meg előre?De csatornázni + vésni nem lehet!(mert még egész új... ) A hozzászólás módosítva: Csü, 12:45
Ezeknek a dolgokank mi köze ahhoz, hogy gégecsővel van-e szerelve a ház vagy nem? Semmi. Az előrelátás egy külön témakör. Ugyanakkor ha mindenki az ilyen tanácsokra (tökéletes Facebook-os hozzászólás lenne belőle) hallgatna mint amilyenekkel szoktál példálózni te is, a normál villanyszerelési költséget nyugodtan megszorozhatná kb. néggyel. Értem én, hogy nem neked kell kifizetni, de maradjunk már a földön.
Szia!
Hehe ez vicces... Bocs, de ez is a szakmám egyik része, így a válasz igen.... Ha meg rendesen elolvasod amit írtam, és értelmezed is, akkor ilyen dolgok fel se merülnek benned, ugyan is leírom még egyszer: Idézet: „meg kell tanulni mikor mit és hogyan kell alkalmazni” Ebból adódik, hogy kiválaszod melyik verzióval fogod a konyhát, a budit, a pince világítást, stb stb kiépíteni. De amiket itt felsoroltál, pont elég vicces kategóriák, mert visszakanyarodva, ha elsőre rendesen megtervezed, akkor nem kell 2 évente újrahúzgálni.... Ja, hogy az drágítja, vagy pont nem esett le a kamionról?!... Vagy pont nem lehet vegyesen alkalmazni? Ilyen szabványt se igen láttam. Jaj mielőtt a vegyes alkalmazásba pont a lényeget ragadod ki, igen kötődoboz használatával. Gyengeáram dettó...
Szia!
Hát nem annyira vicces --csak ilyenekkel találkozom.Mindig valaki más utáni, javitgatásokra hivnak. Persze ez mintha 2-t uj házat is kitenne, de féláron kérve.
Pont ez az, hogy a legtöbbje, nem tud tervezni. Meg a jóvanazúgy elv, vagy ez maradt meg, esett le a kamionról, bontásból stb... Összefoglalva a full igénytelenség, amihez társul ez a tanuljunk fészbúkon, meg jútúbon villanyt szerelni, és a sarki kocsmába Józsika 3 sörért megcsinálja. De az meg megint nem a technológia hibája. De sok esetben az oktatási vonal is hozzátesz. Volt szerencsém pár ilyen frissen kiszabadult az oktatásból emberkéhez, és sírva fakadtam, hogy milyen alapokat nem tanítanak.
Persze ott a másik fele, a megrendelői oldal vs vállalkozói oldal is.... De ez az igénytelenség nem csak a villanyszerelésben, hanem az egész építőiparban jelen van. Én pont ezért is tértem át a lakosságiról, az ipari vonalra. A hozzászólás módosítva: Csü, 18:30
Szia! már pedig valamilyen szinten igaza van!
Volt kábeltv-s húzz be egy 6os kábelt egy 16-os sima csőbe utólag 2-3 kany (Bocs, tapasztalat.)ar után két vezeték mellé! A kedves, tisztelt üíffél akinek a sejhaját 2óra alatt ki kell nyalni ennek a nehézségi fokával nincs tisztában. Merhogy most itt németben a 3x1,5-öt belpités előtt a földön küszködve ha már 12méteren túl van. Ez meg a kápó kérése... Ja, és egyedül. Idézet: „Na abba a behúzó is megakadt.Úúútálom...” Igaz, de az is undorító, mikor nincs rendesen rögzítve. Esetleg a porszívó segíthet. Egy vékony madzagot ha be lehet porszívózni, azzal már be lehet húzni a behúzó szalagot. ( persze csak üres csővel működik )
Miben van igaza? Semmi köze annak a hozzászólásnak ahhoz, hogy jó-e a gégecső vagy nem, holott Gabó arról írt. Totális mellébeszélés. Ez lenne a lényeg:
Idézet: Ez viszont tetszik tőled:„Az, hogy sokan nem tudnak vele dolgozni, és köpködik, az nem a gégecső hibája...” Idézet: Már miért kellene egy ügyfélnek tisztában lennie a nehézségi fokával? Egyébként neked nehéz? Ha igen, vagy nem csinálod, vagy elmondod az ügyfélnek, hogy ennyiért vagy hajlandó leizzadni.„A kedves, tisztelt üíffél akinek a sejhaját 2óra alatt ki kell nyalni ennek a nehézségi fokával nincs tisztában.” Idézet: Ez az igazi kókányolás. Ilyenek után el is hiszem, hogy szerinted nem jó a gégecső. „3x1,5-öt belpités előtt a földön küszködve ha már 12méteren túl van.”
Egyszer használtam már porszívót is, amikor kb. 50 méteres KPE csőbe kellett behúzni UTP kábelt. Magam is meglepődtem milyen könnyen beszívta a bálazsinórt pillanatok alatt. Persze az KPE cső volt, nem volt a csőben semmi. Hozzá lehetett férni mindkét végéhez, szinte tömítetten lehetett csatlakoztatni a porszívót, és azt a csövet nem lehet pár centis sugárral hajlítani (ja és sima a fala).
Igazából nem csak az a baj, hogy gégecső, hanem az, hogy a hiába írja elő a villanyszerelő vagy a villamos tervező a hajlítási sugarakat, tojnak a kivitelezők rá nagy ívben. Gégecsőnek olyan kanyarokat vésnek lustaságból, hogy azon senki nem húz át semmit.
Ha erősáramú villamossal teteti be az ember a csövet és ő vési, akkor gégecsőbe behúzza előbb a saját kábelét (pl. MBCu) aztán úgy betaknyolja a vésésébe, plusz mellé teszi a gyengeáramosnak a csövet. Csak a gyengeáramosnak már 3cm-es sugáron kell húzni. Cimborám csinál olyan szereléseket, ahol én segítek neki a gyengeáramú kábelezésben és a villamos tervezővel együtt dolgozva symalen-ek / els-ek vannak mindig kiírva a kivitelezéshez, és azóta nincs ilyen probléma. Nem csak azért mert sima belül a cső, hanem azért sem, mert senki meg nem hajtja a symalent 5 cm-en. Így fizikailag sem lehet kis íveket hagyni a tartalék csöveken, és a gégecsővel szemben azokat tényleg csak karmantyúzni lehet, sok gányer összeszigszalagozza karmantyúzás helyett a gégecsöveket, aztán jóesetben csak "irányérzékeny", rossz esetben vakolat alatt félre van csúszva. Szóval igen, osztom a korábbi véleményedet, nem a gégecsővel van baj, hanem azok telepítésével 99%-ban. Ha jó az ív és a kért átmérő van, akkor nagy távolságon is maximum berudalóval de behúzható bármi.
Pont ezt mondom én is, hogy technológiai hibák vezetnek oda, hogy megy a köpködés.
Amúg láttam én már symalent is betaposva, hogy abba aztán a levegőn kívűl mást nem vezetsz át, mert azt is meg lehet törni, és hibásan beépíteni. Akkor köpködjem, hogy fúj symalen?? Ennyi erővel mindenre is lehetne mondani, hogy fúj.
Pont ez az, hogy a legtöbbje, nem tud tervezni. Meg a jóvanazúgy elv, vagy ez maradt meg, esett le a kamionról, bontásból stb... Összefoglalva a full igénytelenség, amihez társul ez a tanuljunk fészbúkon, meg jútúbon villanyt szerelni, és a sarki kocsmába Józsika 3 sörért megcsinálja.
Bárki egyszer, ha nincs sok dolga, begipszelhet 5-6 m egyenes nyomvonalon egy MűIII-as és egy gégecsövet, aztán kipróbálhatja, milyen tolni. Ott nem lehet ráfogni arra, hogy a csőelhelyezés az oka annak, hogy a gégével sokkal kellemetlenebb dolgozni.
Azért választottam a gége csövet mert toldás nélkül tudtam hajlítani.
KapcsolóÜdv mindenkinekA kérdésem,a fotón látható kapcsoló működését szeretném megtudni.Egy 3f ipari sütőben van,egyik pontja állandó 1f csatlakozik,másik egy mágneskapcsoló A1 pontjára,fázist kellene megszakitania,de a kapcsoló megnyomására semmi nem történik.Ha csatlakoztatom a hálózathoz azonnal behúz a mágnes kapcs ugy is marad ha működik a gép,ha nem. Nem a legjobb a képminőség,ezért elnézést kérek. A hozzászólás módosítva: Hé, 12:08
Pedig minden rá van írva, ami kell.
Aki lusta, az nem is talál Ez egy kismegszakító egyetlen fázisra, hőkioldóval és egy elektromágneses gyorskioldóval. A tiedben lennie kell továbbá egy NC és egy NO potmentes állásjelző segédérintkezőnek. Kérdés, hogy ezek be voltak-e kötve a vezérlési körbe valamilyen reteszfeltételként. Mindaddig átvezet az 1-es és 2-es főérintkezője között, amíg a gombja benyomott állapotban van. Csak akkor old ki, ha kézzel kihúzod. |
Bejelentkezés
Hirdetés |